Wien on jäätelöfanin paratiisi – myös maidoton saa herkutella

Wienissä kuuluu herkutella ihanalla, italialaisella jäätelöllä. Olisiko tänään pistaasin, jogurtin vai aprikoosin aika? Wienin jäätelökahvilat eivät suinkaan myy tuontijäätelöä, vaan useimmiten jäätelöbaarin taustalla on paikallinen perheyritys.

Nautintoa voi alkuun haitata, että jäätelölaatuja on kymmeniä ja tiskillä valintaa tehdessä takana tungeksii innokkaita jonottajia. Paniikissa sitä valitsee tötteröön tylsästi vaikka vaniljaa! Onneksi väärän valinnan voi korjata jo heti seuraavalla kojulla tai päivänä.

Hyviä jäätelökahviloita on useita. Niiden takana on joko perinteisiä tai uudempia itävaltalaisia jäätelösukuja ja -tehtaita. Kahviloilla on usein sekä myyntitiski kadulle että pöytiä, joihin on pöytiintarjoilu. Kahvilassa voi syödä itsensä todella ähkyyn ihanilla jäätelöannoksilla. Jäätelöä myyvät keskustassa myös monet pikkuiset kärryt. Jäätelöt ovat usein maitopohjaisia, mutta myös vegaanijäätelöitä saa nykyään lähes aina. Useimmiten paikat ovat avoinna maaliskuusta noin lokakuulle.

Eis Greissler

Perheyrityksen jäätelöt tehdään Ala-Itävallan Krumbachissa. Maito on tilan omista luomulehmistä ja muutkin raaka-aineet firma kertoo valitsevansa huolella. Oma jäätelötehdas tekee myös vegaanijäätelöitä. Wienissä jäätelöitä kaupataan sekä ensimmäisessä kaupunginosassa että Mariahilferstrassella.
Missä: 1. Rotenturmstrasse 14 ja 7. Mariahilferstrasse 33

Paolo Bortolotti

Shoppailukatu Mariahilferstrassen on vallannut Paolo Bortolotti neljällä kahvilallaan.
Jäätelöt ovat onnistuneet huomattavasti paremmin kuin kahviloiden sisustukset – ota siis ennemmin annos mukaan ja istu sen kanssa ulos jollekin penkille katselemaan Mariahilferstrassen vilinää.
Missä: 7. Mariahilferstrasse 22, 66, 94 ja tavaratalo C&A.

Veganista

Vegaanisiskokset Cecilia ja Susanna perustivat Veganistan saadakseen itsekin hyvää ja mahdollisimman luonnonmukaista jäätelöä. Ympäristö otetaan huomioon myös kuppien ja lusikoiden materiaaleissa. Veganistoja on kolme eri puolella Wieniä.
Missä: 7. Neustiftgasse 23/3, 5. Margaretenstrasse 51 ja 9. Alserbachstrasse 5.

Zanoni&Zanoni

Tämän firman jäätelöä ja muita herkkuja saa Wienin ensimmäisestä kaupunginosasta useasta eri osoitteesta. Myynnissä on myös vegaanista jäätelöä ja frozen yogurt -myymälässä tuota nimenomaista jääjogurttia.
Missä: 1. Lugeck 7, Graben 19 ja Burgring 1; Frozen yogurt osoitteessa 1. Rotenturmstrasse 13.

Tichy

Pienestä kellaritehtaasta vuonna 1952 alkanut Tichy myy omia jäätelöitään. Persikanvärinen kahvila on söpö kuin mikä.
Missä: 10. Reumannplatz 13

Eissalon am Schwedenplatz

Oman tehtaan jäätelömakuja on yhteensä noin sata, ja niistä on päivittäin myynnissä parisenkymmentä. Monen wieniläisen mielestä kevät alkaa silloin, kun tämä jäätelökahvila avaa luukkunsa ensimmäisen kerran maaliskuussa.
Missä: 1. Franz Josefs-Kai 17, Schwedenplatz

© Elina Raittila

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *