Etsi suosikkisi Wienin vanhoista kahviloista

Wienin vanhoissa kahviloissa tarjoilija on ohjaaja ja näyttelijä. Matkailijan kannattaa seurata katsojana ja avustajana näytöstä rauhassa! Kahviloissa ei vain juoda kahvia ja syödä kakkua vaan istutaan usein myös iltaa. Kahvilat tarjoavat aamiaista, perinteistä wieniläistä lounasta ja jatkavat avoimin ovin yöhön saakka.

Wien on täynnä vanhoja kahviloita ja jokaisella on niissä oma suosikkinsa. Osa kahviloista on enemmän matkailijoiden, osa kaupunkilaisten kohtaamispaikkoja. Kolua matkallasi nämä tai valitse omaksi suosikiksesi jokin aivan muu!

Cafe Leopold Hawelka

Kulttuurikahvila, jossa kokoontuu edelleen kaupungin kirjailijoita ja muusikkoja. Pienen ja boheemin kahvilan tunnelmaan kuuluvat rusehtavat tapetit ja julisteet vuosien takaa. Säilyttänyt aitoutensa, vaikka on myös lukuisien matkailijoiden suosikki. Perustaja Leopold Hawelka oli tuttu näky kahvilassa. Hän eli satavuotiaaksi ja kuoli vuonna 2011.

1. Dorotheegasse 6, U1, 3 Stephansplatz

Cafe Frauenhuber

Wienin vanhin kahvila on ylellinen, mutta kodikas. Täällä voi nähdä ihania harmaapäisiä rouvia, joilla on helmikorvakorut ja loputtomasti aikaa.

1. Himmelpfortgasse 6, U1, 3 Stephansplatz

Cafe Museum

Kahvila, jonka tarina on jotenkin kovin wieniläinen. Sen sisustus on nimittäin herättänyt suuria tunteita vuosien varrella. Adolf Loosin suunnittelema kahvila avattiin vuonna 1899 ja koruttomuutensa vuoksi se sai lempinimekseen Café Nihilism. 1930-luvulla kahvila sai uuden sisustuksen, mutta vuonna 2003 se remontoitiin taas alkuperäiseen asuunsa. Vaaleanvihreät tapetit, kultaiset lamput ja punertavat selkeälinjaiset tuolit näyttävät varsin tyylikkäiltä.

1. Friedrichstrasse 6, U1, 2, 4 Karlsplatz

Aida

Aida-kahvilat perustettiin 1950-luvun alussa vastaiskuksi vanhoille ja kalliille kahviloille. Niiden ilme on edelleen retron vaaleanpunainen ja ruskea, ja palvelu toisinaan ihan yhtä ynseää kuin niissä muissakin vanhoissa kahviloissa. Aida-kahviloissa on kattava kakkuvalikoima. Kahviloita on Wienissä jo yli 30.

Esimerkiksi 1. Singerstrasse 1, U1, 3 Stephansplatz

Oberlaa

Konditoria, jolla on useita kahviloita kaupungissa. Paras paikka maistella erilaisia kakkuja ja suklaaherkkuja.

1. Neuer Markt 16, U1, 3 Stephansplatz

Prückel

Yli satavuotias, mutta 1950-luvulla uusiksi sisustettu kahvila viehättää erityisesti kaupungin kolmekymppisiä. Prückel kokoaa myös viereisen taideoppilaitoksen opiskelijoita. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin iltaa istutaan pianomusiikin tahdissa.

1. Stubenring 24, U3 Stubentor

Rüdigerhof

Vuonna 1902 valmistuneen jugendtalon alakerrassa sijaitseva kahvila on pitänyt tyylinsä yli sata vuotta. Kesällä voi istua terassilla puiden katveessa. Tänne kannattaa poiketa Naschmarktin kirpputorilta lauantaisin.

5. Hamburgerstrasse 20, U4 Kettenbrückengasse

Cafe Sperl

Monien mielestä Wienin vanhoista kahviloista ihanin. Sperlissä vallitsee leppoisa, mutta tyyni tunnelma, vaikka se on usein tupaten täynnä. Kahvilassa on hyvä valikoima sanomalehtiä ja muutama biljardipöytä. Sperl-kakku taltuttaa makeannälän päiviksi.

6. Gumpendorfer Strasse 11

Jelinek

Jelinek sijaitsee sen verran syrjässä, että tänne ei matkailija eksy sattumalta. Mutta mene tarkoituksella! Boheemi Jelinek on hieman uusinut ilmettään, mutta on silti hurmaava ruskeine tapetteineen ja punaisine sohvineen. Talvella kamina lämmittää kahvilan nurkassa. Aamiaista tarjoillaan yhdeksästä yhdeksään, eli koko aukioloajan. Ei korttimaksuja.

6. Otto-Bauer-Gasse 5, U3 Zieglergasse

Westend

Läntisen rautatieaseman lähellä sijaitseva Westend todellakin jakaa tunteita. Palvelu on ystävällistä tai sitten ei – osa ylistää ja osa inhoaa. Jotain hurmaavaa ränsistyneessä, hallimaisessa ravintola-kahvilassa kuitenkin on. Älä hae ruokaelämystä, parasta kakkua tai ihanuutta täältä, mutta jos haluat aidon yrmyn palvelun, niin sen täältä saat – tai sitten et. Älä kuitenkaan jätä Westendia Wienin ainoaksi kahvilakokemukseksi.

7. Mariahilfer Strasse 128, U3, 6 Westbahnhof

Eiles

Iso kahvila, jossa voi kohdata poliitikkoja ja teatterilaisia. Pienissä loosimaisissa pöydissä syvennytään joko keskusteluihin tai sanomalehtiin. Eilesista et löydä glamouria, mutta usein juuri sitä aitoutta.

8. Josefstädter Strasse 2, U2 Rathaus

Matkailijoiden suosikit

eli pohdi, ovatko nämä sinulle…

Cafe Central

Central tarjoili kahvia ja kakkua samalla paikalla jo 1800-luvulla. Kahvilasali on marmoripylväineen yksi kaupungin ylevimmistä, mutta turistipaljoudessaan melko hengetön. Sacherin ja Demelin ohella kaupungin tunnetuin kahvila. Pianomusiikkia joka päivä 17–22.

1. Herrengassen ja Strauchgassen risteys, U3 Herrengasse

Demel

Tunnetun sokerileipomon näyteikkunat saavat veden herahtamaan kielelle. Usein niitä kuvaakin lauma ihmisiä. Mukaan kannattaa ostaa kakunkoristeita. Demel on kuuluisa myös sacherkakustaan.

1. Kohlmarkt 14, U3 Herrengasse

Cafe Sacher

Wienin tunnetuin kahvila vetää turisteja, mutta huomioi, että se ei ota asiakkaakseen ihan missä tahansa rytkyissä. Sacherkakku kantaa sitä aidon oikean leimaa. Mutta ei siis niin kummoista muihin verraten ole, että kakkupalalle kannattaa jonottaa ulkona asti. Jos pääset nopeasti ja näppärästi sisään, niin maistele sacherin lisäksi myös muita kakkuja.

1. Philharmonikerstrasse 4, U1, 2, 4 Karlsplatz

Lue lisää: Wienin erilaisista kahveista.

© Elina Raittila

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *