Joulutervehdys Espanjasta

Pääkuva: Outi Kuoppalan kotialbumi

Tänään saamme Espanja-joulukalenterin lähestyessä päätöstään jouluiset terveiset suoraan Espanjasta, Madridissa asuvalta toimittajaltamme Outilta. Tänä vuonna Outi ei matkusta jouluksi Ouluun, kuten tavallisesti, vaan viettää perheineen suomalais-espanjalaisen joulun kotikaupungissaan Madridissa.

Madridissa hulppeat jouluvalot somistavat kaupunkia ja kadunkulmissa tuoksuvat paahdetut kastanjat, mikä on kaltaiselleni joulufiilistelijälle mieleen. Joulunpyhät olen tosin lähes aina viettänyt kotikonnuillani Oulussa, ja se on ollut mielestäni täydellinen kombo: jouluvalmistelutohinaa Espanjan kirkkaan sinitaivaan alla ja sitten Oulun joulun rauhaisaan hämärään.

Mutta tämän eriskummallisen vuoden päätteeksi Suomen-matka jää nyt väliin, kuten varmasti useimmilla ulkosuomalaisilla.

Suomalais-espanjalaisen perheemme joulunalusperinteet ovat jo aika pinttyneet: kuusi ja Aarikan tonttu pääsevät paikoilleen itsenäisyyspäivän korvilla sekä käymme keskustassa ihastelemassa jouluvaloja. Anoppi ostaa meille joululottoarvan, ja 22.12. jännitämme, josko tämä el Gordo (suom. läski/paksukainen) osuisi omalle kohdalle.

Eripuraa perheessämme aiheuttavat joululaulut: mieheni mielestä suomalaiset joululaulut ovat liian alakuloisia, itse pidän niitä tunnelmallisina. Hän näkee painajaisia varpusesta jouluaamuna, eikä sellolla vonguttamani Sylvian joululaulu lievennä kärsimystä. Onneksi sentään piparit ja tortut kelpaavat hänelle, sillä niitä ajattelin leipoa taaperoikäisen tyttäreni kanssa. 

Puerta del Sol. Kuva: Alvaro Araoz, Unsplash
Puerta del Sol. Kuva: Alvaro Araoz, Unsplash

Uutta yhteenkuuluvuuden tunnetta

Espanjalaiset kyllä puuhaavat joulua tänäkin vuonna kovasti; joulukuun alun pitkänä viikonloppuna vähän liikaakin, sillä viranomaiset jo heristelevät sormeaan kaupunkien keskustat vallanneille ihmismassoille.

Epävarmuutta joulunodotukseen luovat alati muuttuvat rajoitukset. Joulukuun ensimmäisellä viikolla linjattiin juhlintaa koskevia säädöksiä: esimerkiksi kokoontumisten tulisi pysyä 10 hengessä ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 1.30–6.00. Vähän siis hellitetään joulunpyhiksi; muutoin kokoontua saa enintään kuusi henkilöä ja ulkonaliikkumiskielto alkaa jo puoleltaöin.

Hankala vuosi on tuonut espanjalaisia yhteen uudella tavalla, ja uskon, että useimmat kokevat myös joulun suhteen, että tässä ollaan kaikki yhdessä, vaikkei juhlaa voidakaan perinteisellä tavalla jakaa. 

Katkarapuja glögin kera

Madridin jouluvalot © Tuulia Kolehmainen
© Tuulia Kolehmainen

Meidän kolmihenkinen perheemme viettää pyhät täällä Madridissa mieheni vanhempien ja yhden veljen seurassa. Luvassa on ainakin pari katkarapuähkyä, sillä katkaravut ovat mieheni perheen jouluherkku. Muutenkin Cádizista kotoisin olevien appivanhempieni joulumenu on merellinen esimerkiksi erilaisine simpukoineen.

Kinkkua en kaipaa, mutta lanttulaatikkoa kyllä. Kaipuuni kaitsemiseksi aion väkertää joitain pohjoisia jouluherkkuja ja pyytää appivanhemmat aattoillalliselle, vaikka luulen, että he tuovat kuitenkin katkaravut mukanaan. Ehkä Marlin glögi sopii niiden kyytipojaksi, sillä kiitos Fuengirolan Suomi-paratiisin, sitä sai tilattua näppärästi Madridiinkin.

Lapselle tuplalahjat

Täällä 24. päivä ei ole pyhä, mikä tietysti vie fiilistä jonkin verran, vaikka itse saankin sen vapaaksi. Taapero ei vielä ymmärrä päivien päälle, mutta koska meitä on kahta koulukuntaa, joulupukki vs. itämaan tietäjät, hän saanee lahjoja niin jouluaattona kuin loppiaisenakin. 

Meillä ei ole tälle poikkeusjoululle suuria suunnitelmia. Suomesta ikävöin ennen kaikkea lapsuudenperhettäni ja ystäviäni. Toisaalta tänä vuonna tekee mieli ottaa joulu vastaan mahdollisimman rennosti ja ilman turhaa säätöä, mitä matkustaminen taaperon kanssa Euroopan halki poikkeusoloissa ei sallisi.

Ja mihinkä sitä ihminen kotoaan lähtisi; parempi varmaan ottaa nyt vain glögilasi käteen ja vetäytyä sohvannurkkaan – ja antaa vuoden 2020 lopun mennä omalla painollaan. 

Rauhallista joulua Espanjasta!

Teksti: Outi Kuoppala

Seuraa Espanja-joulukalenteriamme!

Tripsterin joulukalenteri

Joulukuussa Tripsteri matkustaa Espanjaan ajatuksen voimalla! Espanja-joulukalenterimme avulla haluamme tuoda kaikille reissuhaaveilijoille hieman lämpöä ja tuoksuja auringon alta. Seuraa päivittäin joulukalenteriamme Facebookissa ja tällä sivustolla ja osallistu mega-arvontoihin! Julkaisemme joka päivä tarinan, kuvan, videon tai kilpailun Espanja-teemalla.

Joulukalenteri toteutetaan kaupallisessa yhteistyössä Espanjan Matkailutoimiston (Tourspain) kanssa.

Kommentit:

Aksu 24.12.2020 19:07

hyvää joulua

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *