Tekemistä ja kokemista Pekingissä

Jalkahieronta

Kiinalaiset uskovat, että jalkapohjaa painemalla ja hieromalla voi ehkäistä monia sairauksia. Jalasta löytyvät pisteet kaikille kehon elimille. Uskoipa siihen tai ei, Pekingin väsyttämille jaloille jalkahieronta on mainio kokemus. Ennen hierontaa jalkoja uitetaan polttelevassa vedessä. Hierontakin sattuu, mutta jälkeen päin tuntuu kuin höyhenillä kävelisi. Ainakin jos osut oikealle, asiansa osaavalle hierojalle. Itse käyn jalkahieronnassa Dongdaqiaolun ja Guanghualun lounaiskulman hieromossa, Guanghualu-kadun puolella. Aikaa ei tarvitse varata, ja paikka on auki puoliltapäivin kello 23:een asti.

Lue myös Pekingissä kiinalaista lääkintää opiskelleen Taina Alakulpin vinkit, miten turisti voi kokeilla kiinalaista lääkintää.

Kokkauskurssit

Parin tunnin englanninkielisellä kokkauskurssilla opit tekemään 2–4 kiinalaista ruokaa. Usein kurssi keskittyy yhteen Kiinan lukemattomista keittiöistä. Usein testaamassani ja hyväksi havaitsemassani kokkikoulussassa nimeltä The Hutong on lähes päivittäin tunteja, sekä päiväsaikaan että illalla. Jokaisen tunnin aluksi esitellään kaikki ruuassa käytettävät raaka-aineet ja mausteet, joten opit heti, kuinka kiinalaisen ruuan perusmaut syntyvät. http://thehutong.com

Opi kalligrafiaa ja mahjongia

Pekingissä monet tahot järjestävät kalligrafian ja mahjongin parin tunnin kursseja englanniksi. Kalligrafiassa maalataan pensselillä kiinalaisia kirjainmerkkejä, mikä on kiinalaisen taiteen hienostuneisuuden huipentuma. Mahjong on koukuttava korttipeli – kortteina ovat vain kovat nappulat. Näitä ja muuta opettaa mm. http://www.chinaculturecenter.org  Mahjongia voit käydä oppimassa myös Dazhalanin Yangwei Hutongissa. Siellä on mahjong-huone, jossa paikalliset pelaavat päivät pitkät, ja ovet ovat kadulle auki.

Tee itse bambupyörä

Tätä en ole itse kokeillut, mutta tuttavat ovat kehuneet kovasti. Viikonlopun kurssilla rakennetaan itselle sopiva pyöränrunko bambusta. Jos ei halua itse panna satuloita, renkaita sun muita paikoilleen, kurssinpitäjät kokoavat ne osat maksusta. Pyörä on kaunis ja kevyt. http://www.bamboobicyclesbj.com

Turistikiinan alkeet

Pekingissä on paljon hauskempaa, jos osaa muutaman sanan kiinaa. Kiinan-opettajani rouvat Yang ja Chen lupasivat, että heidän kielikoulunsa voi pitää halukkaille 1-2 tuntia turistikiinan alkeita. Tietääkseni tällaista palvelua ei ole aiemmin Pekingissä ollut tarjolla.

Opit sanomaan päivää, kiitos, liian kallis!, laskemaan viiteen jne. Ja voit kysyä, mitä haluat. Opettaja voi tulla mihin tahansa Pekingin keskustassa. Hinta riippuu osallistujamäärästä. Lisätietoja voit kysellä englanniksi [email protected]

Puistonautintoja

Pekingissä on paljon puistoja. Ne ovat kaupunkilaisten olohuoneita. Puistoissa harrastetaan kaikkea mahdollista: lennätetään leijaa, kävellään takaperin, viuhdotaan taijita, tanssitaan tangoa, huudetaan täysillä ääneen, halataan puita, piirretään vedellä katukiviin, lauletaan italialaisia aarioita, harjoitellaan telinevoimistelua… Pysähdy tuijottamaan rauhassa, se ei ole epäkohteliasta.

Lempipuistoni on Ritan eli Aurinkotemppelin puisto. Aurinkotemppeli on ollut jo vuosia remontissa, mutta ilmainen puisto on täynnä elämää. Kauniilla ilmalla aamuaikaisin ja illalla kuuden jälkeen saa mahtavia videoita kiinalaisten puuhista. Hyppää mukaan tanssiryhmään oppimaan askeleita, kysy taijin taitajalta neuvoa. Ritan puiston luoteiskulmassa on joka aamu (ei ti) noin klo 6.30  alkaen mestari Liun vetämää qigong-opetusta. Ti ja pe iltaisin myös noin klo 18.30. Opetus on kallista, 150 yuan/parin tunnin sessio, mutta mestari Li on maineikas opettaja.

Toinen hieno puisto on Jingshanin eli Hiilikukkulan puisto. Sen huipulta näkee Kielletyn kaupungin kauniit katot. Viikonloppuisin isot kansankuorot kokoontuvat laulamaan kuin kilpaa puiston käytävien varrelle. Se on sekä hilpeää että liikuttavaa kuunneltavaa.

Teenmaistelua, valokuvausta ja Pohjois-Koreaa

Blogissani kerrotaan teenmaistelun saloista ja siitä, miten Pekingissä voi eri tavoin kokea Pohjois-Koreaa. Ja parhaisiin turistikuviinkin löytyy vinkeitä vinkkejä. Omalla sivullaan on listattu parhaat opastetut kierrokset.

Copyright: Mari Manninen

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (1):

gemdaleNiskanen 18.08.2015 08:33

Ritan puisto on hyvä, itse vien vieraitani myös Kielletyn kaupungin pääsisäänkäynnin länsipuolella olevaan Chongshan puistoon, joka on yleensä rauhallinen, toki tanssia, laulua ja musiikkisa on tarjolla. Sekä itäpuolella olevaan Beijiing Working people cultural palace puistoon. Joka on kuin varsinainen Kielletty kaupunki pienoiskoossa ilman pienintäkään ruuhkaa. Yleensä samalla pääsee seuraamaan hääparien poseeraamista. Pääsymaksu puistoihin 5 rmb/puisto.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *