Ohjeet vessoihin, erityisesti kyykkyvessoihin

Tärkein ohje kiinalaisiin vessoihin: Pidä AINA laukussasi vessapaperia tai nenäliinoja. Monessa vessassa paperia ei ole. Käsiäkään ei voi aina pestä, joten pidä mukanasi myös kosteuspyyhkeitä.

Toiseksi tärkein ohje kiinalaisiin vessoihin: Älä heitä vessapaperia pönttöön, vaan sen viereen pantuun roskakoriin. Muuten tukit pöntön. Samasta syystä joissakin huonosti viemäröityjen hutongravintoloiden vessoissa on lappu, joka kieltää kakkaamisen. Suuremmalle hädälle on silloin syytä mennä hutongin yleiseen vessaan. Se on varmasti lähellä, sillä hutongien vessatiheys on uskomaton.

Jos olet tarkka vessasiisteydestä, käy aina vessassa, kun olet hotellissa tai hienossa ravintolassa. Helpommalla tosin pääset, jos joustat Pekingin-matkasi ajaksi vessavaatimuksissasi.

Ravintoloissa on yhä enemmän vessanpönttöjä, mutta jos vähänkin seikkailet, törmäät vääjäämättä kyykkyvessoihin. Hutongien julkisissa vessoissa ei juuri muita olekaan kuin kyykkyvessoja. Jos kuljet hutongeissa, käyt niissä varmasti, sillä kaikissa hutongien ravintoloissa ei ole omaa vessaa.

Hutongvessoissa ei ole aina edes koppeja, vain reiät lattiassa. Kopiton kyykkyvessa on oikeastaan hygieenisin, sillä silloin ei tarvitse aukoa ovia tai koskea kädellä eikä pepulla pönttöön.

Ennen kyykkyvessaan menoa on tärkeä muistaa tyhjentää taskut, etteivät tavarat putoa vessareikään. Hameenhelmat kannattaa kasata huolella ylös. Pieni korko kengissä auttaa kyykkyasennossa pysymistä.

Tiedät pekingiläistyneesi, kun piipahdat kaverin kanssa ravintolasta kopittomaan hutongvessaan pissalle, eikä juttunne katkea kertaakaan vessareissun aikana.

Copyright: Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *