Kiinan muuri

Pekingin nähtävyyksistä suosikkini on Kiinan muuri. Se on niin monikasvoinen. Kiinan muuri ei nimittäin ole yksi yhtenäinen muuri, vaan se koostuu pitkistä ja lyhyistä muurinpätkistä, oikeastaan muurinpätkien rinnakkaisista verkostoista. Osa pätkistä on restauroitu hienoksi, osa on rappeutunut romanttisesti, osa on jo vaarallista irtokivirinnettä.

Muurille voi siis tehdä monenlaisia retkiä: piipahta kavereineen piknikillä, vaeltaa Beijing Hikersien kanssa muutaman tunnin, juosta maratonin ja jopa sukeltaa tekolammen pohjaan jääneelle muurille. Näistä kaikista retkistä ja muurin historiasta löydät tarkempia tietoja kirjoittamastani Helsingin Sanomien jutusta.

Mielestäni hauskinta on käydä Beijing Hikersien englanninkielisellä retkillä vähemmän tunnetuilla muurinpätkillä. Se kuitenkin vaatii jonkin verran kuntoa ja korkeiden paikkojen sietämistä. Hikersien päiväretki maksaa yhdeltä hengeltä vähemmän kuin autokyyti ja liput muurin turistipätkille.

Turistit käyvät enimmäkseen Badalingin tai Mutianyun muurinpätkillä, jotka ovat vain parin tunnin automatkan päässä Pekingin keskustasta. Ne on restauroitu ja niissä on hissit ylös. Muuri on yleensä vuoren laella, jonne kiipeäminen on työlästä. Voimia kannattaa säästellä, sillä muurin päälläkin on paljon käveltävää, portaita ylös ja alas torneihin.

Pääsylipullisista ja hissillisistä muurinpätkistä hienoimmain näköistä on Jinshanlingissa. Kuva tällä sivulla on sieltä. Muuri kulkee jyrkästi ylös ja alas, joten sen päällä on myös raskainta edetä. Jinshanling on tunnin pari kauempana Pekingin keskustasta kuin Badaling tai Mutianyu.

Muurinpätkille pääsee julkisilla, jos ei junalla niin bussilla. Julkisilla meneminen on kuitenkin hidasta ja tungos voi olla melkoinen. Kannattaakin vuokrata auto ja kuski. Meno-paluu Pekingin keskustasta maksaa 500—1000 yuania Badalingille ja Mutianyulle, Jinshanlingille enemmän.

Copyright: Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *