Pekingin taide-elämykset

Suurkaupunki Pekingissä on useita taidealueita ja paljon gallerioita. Tässä kolme erilaista tärppiä.

Taidealue 798

Itäsaksalaiset suunnittelivat Pekingiin 1950-luvulla tehdasalueen. Sittemmin se suljettiin, ja 1990-luvulla taiteilijat alkoivat asuttaa hylättyä aluetta. Siitä tuli Pekingin taide-elämän kupliva keskus. Viranomaiset olivat ihmeissään, mutta turistit löysivät kulman.

Taidealue “virallistettiin” ja vuokrat nousivat. Monet taiteilijat muuttivat Caochangdin alueelle (joka sittemmin myös kallistui liikaa monelle köyhälle taiteilijalle. Vielä uudempi taidealue on Songzhuang, mutta se on kaukana Pekingin keskustasta.)

Tätä nykyä 798:lla on paljon fiinejä (ja kalliita) gallerioita, putiikkeja ja ravintoloita. Siellä on kiva kuljeskella päivällä, illalla alue hiljenee. Time Out Beijing on koonnut kolmen linkin alle hyvän kierroksen 798:lle. Jos ehdit vain yhteen paikkaan, käy viimeisen linkin viimeiseksi paikaksi merkityssä UCCA:ssa (Ullens Centre for Contemporary Art):

www.timeoutbeijing.com/features/Art/143258/Art-Walk-798-art-district/2/Brunch-and-young-Chinese-artists.html

www.timeoutbeijing.com/features/Art/143258/Art-Walk-798-art-district/3/Lunch-and-food-for-thought.html

www.timeoutbeijing.com/features/Art/143258/Art-Walk-798-art-district/4/Coffee-and-communes.html 

Ajo-ohje: Kirjoita lapulle 798 ja näytä lappua taksikuskille.

Red Gate Gallery

Brian Wallace perusti Kiinan ensimmäisen yksityisen nykytaiteen gallerian vuonna 1991. Hän on löytänyt ja markkinoinut maailmalle monia kiinalaisia taiteilijoita.

Edelleenkin Red Gate Gallery on alkuperäisellä paikallaan Pekingin kaupunginmuurin säästyneen pätkän vahtitornissa. Jos sen hetkinen näyttely ei sattuisikaan innostamaan, torni ja ympärillä oleva muuri ovat kiinnostavia paikkoja sinänsä.

Muurille on pääsymaksu, mutta portista pääsee ilmaiseksi, kun sanoo “Red Gate Gallery”.

www.redgategallery.com

Osoite: Levels 1 & 4, Dongbianmen Watchtower, Dongcheng 北京市崇文门东大街, 东便门角楼一层&四层

Park View Green

Park View Green on iso ostoskeskus. Se on myös Pekingin makeimpia taidekeskittymiä. Parkview Groupin johtaja Huang Jianhua on taiteenrakastaja. Siksipä ostoskeskuksen yläkerrassa on pari ilmaista taidemuseota ja eri kerroksissa gallerioita.

Usein galleriaan ei edes tee mieli, sillä koko ostoskeskus ja pihapiiri on täynnä kiinalaista ja kansainvälistäkin nykytaidetta. Sitä on mitä oudoimmissa paikoissa, kuten kioskien katoilla ja porraskaiteisiin upotettuna. Teokset vaihtuvat vähän väliä.

Ostoskeskuksessa on myös paljon Salvador Dalin töitä. Niitä näkee muun muassa keskuksen hotellin aulassa. Täysin ilmaiseksi.

www.parkviewgreen.com/eng/

Osoite: 9 Dongdaqiao Lu, Chaoyang District 市朝阳区东大桥路9号

Copyright: Mari Manninen

 

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *