Näin selätät Pekingin saasteet ja ruuhkat

Toki Peking järjestää turistille pientä mielenvaivaa, kuten ruokamyrkytyksiä, mutta isoja ongelmia on tasan kaksi: liikenne ja ilmansaasteet.

Liikenteessä turisti voi kuolla pekingiläisten luovan liikennekäyttäymisen takia tai sitten ruuhkaraivosta kumpuavaan sydänkohtaukseen.

Ruuhkaraivo on helppo välttää: Älä liiku autolla viikolla aamuisin kello 7—9 ja iltaisin kello 16—21. Voit jumittua seisovaan ruuhkaan toki muulloinkin. Suosi siis aina metroa. Kun matkustat metrolla, voit melko tarkasti laskea, kauanko matka kestää. Autolla et ikinä tiedä, viekö pätkä vartin vai tunnin, joten olet järjettömästi etuajassa tai myöhässä.

Kannattaa päättää ennalta, ettei ikinä hermostu Pekingin ruuhkasta. Itse olen opetellut kiinalaisen tavan, ja otan ruuhkassa taksimatkalla torkut. Taksikuski kyllä hoitaa äänekkään huokailun ja kiroilun.

Jalankulkijana selviät Pekingin liikenteessä hengissä muutamalla ohjeella. Älä ikinä astu tielle, suojatielle, jalkakäytävälle tai taksista pois katsomatta tarkasti molempiin suuntiin. Kaistoilla voi tulla autoja kummasta suunnasta tahansa — pekingiläiset käyttävät vapaata tilaa taitavasti hyväkseen. Jalkakäytävällä huristaa sähkömopoja, pyöriä ja autojakin.

Varo erityisesti sähkömopoja, sillä ne ovat hiljaisia, ja ne todella ajavat missä vain. Älä ota yhtäkkistä sivuaskelta katsomatta ensin olkasi yli.

Liikenne näyttää aluksi kaaokselta, mutta siinä on oma logiikkansa. Esimerkiksi jos mopo tai auto tööttää tai polkupyörä rimpauttaa kelloa takanasi, mene kiiruusti sivuun. Äänimerkki tarkoittaa, että täältä tulen, enkä aio hidastaa. Hutong-kujilla tämä on elintärkeä neuvo.

Risteyksissä autot useimmiten saavat kääntyä jatkuvasti, joten suojatielle palava vihreä valo EI tarkoita jalankulkijalle pelotonta matkaa. Aluksi onkin paras, että seuraat kiinalaisten laumaa yli tien. Yleensä kääntyvät autot eivät väistä yksittäistä jalankulkijaa, mutta väistävät isompaa kulkijaporukkaa. Opit rytmiin kyllä nopeasti, ja parin päivän kuluttua ylittelet Pekingin keskustan kahdensankaistaisia teitä noin vain.

Ilmansaasteiden luultavimmin tutustut, jos olet muutamankin päivän Pekingissä. Jonkun päivän on kirkasta, jonkun saasteista. Huonolla tuurilla et näe kuin harmaata ilmaa, mikä vääristää Pekingin rumemmaksi kuin se onkaan. Kun muutin Pekingiin, pääkaupunkiin iski hyvin pitkä hyvin paksun saasteverhon aika. Kun saaste lopulta hellitti, ällistyin: rakennukset eivät olleetkaan harmaita, vaan niissä oli värejä.

Ällöttävää saastetta on turha pelätä ylettömästi. Se kyllä tappaa pekingiläisiä, jotka altistuvat sille vuosikausia, mutta muutama päivä saastesumussa ei ole hengenvaarallista. Ellei sitten kärsi astmasta, korkeasta verenpaineesta tai muista hengitysteihin ja verenkiertoon liittyvistä ongelmista. Terveet turistit saavat korkeintaan päänsäryn, kurkkukivun tai poskiontelotulehduksen.

Jos jätät matkustamatta Pekingiin saasteiden vuoksi, voit joutua ojasta allikkoon. Maailman mediasta saatu kuva nimittäin hämärtää. Peking ei ole edes maailman 20 saastuneimman kaupungin joukossa. Intian kaupungeilla menee Kiinan kaupunkeja huonommin.

Saasteisiin voi varautua. Pakkaa jo Suomesta maskeja mukaan. M3-maskit ovat kevyitä, halpoja, muovautuvat monenmuotoisille kasvoille ja suodattavat ilmansaasteita hyvin. Voit osaa hyvän ja kohtuuhintaisen maskin tämän linkin kautta. Pekingissä maskissa on pakko olla hyvä filtteri ja sen pitää istua kasvoilla tiiviisti. Kangaskaistele tai huivi suun edessä ei auta mitään, vaikka paikalliset niitä käyttävätkin.

Suojaimen käyttö on aluksi keljua, sillä kunnon suojaimen läpi on työläämpi hengittää ja sisäpuoli kostuu käytössä. Sitten siihen tottuu. Kerran jopa nukuin junassa hengityssuojain naamalla. Yleensä suojaimet riisutaan sisätiloissa, vaikka sankoilla saasteilla sisälläkin saattaa olla kovat hiukkaslukemat.

Voit ottaa huoneen hotellista, jossa ilma puhdistetaan kunnolla. Kannattaa kysyä varatessa. Jos sisäilmaa ei putsata, saasteaikaan sisälläkin on tunkkaista. Hyväilmaiset hotellit tuppaavat toistaiseksi olemaan kalliita huippuhotelleja.

Ajoita matkasi Pekingiin huhti—toukokuulle tai syys—lokakuulle. Silloinkin voi olla saasteista, mutta todennäköisyys on pienempi kuin talvella.

Tutustu saaste-ennusteeseen pari päivää ennen matkaasi, ja suunnittele puhtaimmille päiville eniten ulkoilua vaativat aktiviteetit, kuten Kiinan muurilla, Kielletyssä kaupungissa ja Kesäpalatsissa käymisen. Voit katsoa kätevästi ajantasaisia saastelukemia täältä. Sivun alalaidan taulukosta näkee, milloin tulisi välttää ulkoilua.

Saastelukemat näyttävät lähes aina pahoilta. Pekingissä erinomaisen ilman raja on noilla yllä mainituilla sivustoilla lukemassa 50, länsimaissa alempana. Käytännössä turistin elämää haittaavat vasta yli 200:n lukemat. Silloin ilma on jo silminnähden likaista. Alle 150:n saastelukemia ei usein edes huomaa, vaikka Suomessa sellaisissa lukemissa viranomaiset komentaisivat kansalaiset neljän seinän sisälle. Pekingissä sitä pidetään yhä mukavana ulkoiluilmana.

Copyright: Mari Manninen

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *