Pekingin parhaat ravintolat

Kuva: Kiinan erikoisuuksia. © Mikko Paakkanen

Kiinassa syödään maailman huippuruokaa, jota Suomessa ei tunneta. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Suomen kiinalaisissa ravintoloissa tarjoillaan mössöä, jota kuvaisin näin: kiinalaisvaikutteinen eurooppalainen happamanmakea krapulamättö, joka lilluu parissa samanmakuisessa soosissa.

Kiinan on Euroopan kokoinen valtio, ja kiinalaisten keittiöiden kirjo on yhtä laaja kuin eurooppalaisten keittiöiden. Peking on paras paikka tutustua eri keittiöihin, sillä siirtotyöläisten ansiosta Pekingistä löytyy joka maakunnan makujen taitajia. Tässä alla löytämiäni eri suuntausten ravintolahelmiä.

Ylensyöminenkin näissä paikoissa on halpaa, 50—200 yuania hengeltä, kunhan vain varot tilaamasta viinejä (kalliita ja usein huonoja), listan kalleimpia teelaatuja (tee on yleinen ruokajuoma) ja ruokalistan eksoottisimpia (meri)ruokia. Olut on hyvä ja halpa kaveri kiinalaiselle ruualle.

Varoitus: Pekingissä ravintoloita sulkeutuu ja avautuu hirmuista kyytiä. Suosituista ravintoloista tulee suosionsa huumassa helposti keskinkertaisia. Jos ravintola on kadonnut tai ruoka huonontunut, kerro siitä minulle!

Yunnanilainen: Hani Gejiu 哈尼个旧餐厅

Yunnanin maakunnan ruoka on tulista, ja siinä käytetään paljon sieniä ja yrttejä, kuten minttua. Erikoisuuksia ovat muun muassa ilmakuivattu kinkku ja halloumin tyyppinen juusto sekä ananasriisi.

Yunnanilainen on ollut viime vuosien Pekingin ravintolaelämän hitti, joten jokaisella on yunnanilainen ravintolasuosikkinsa. Minun on Hani Gejiu, josta kaikki vieraani ovat pitäneet – kunhan ovat sen ensin kujan päästä löytäneet. Olen syönyt siellä lukemattomia kertoja, tosin aina Chef’s Specialin: Keittiöstä tuodaan päivän herkkuja, joiden määrä riippuu syöjien määrästä. Se on mainio kattaus.

Hani Gejiu antaa 10 prosentin alennuksen ruuasta niille, jotka sanovat tämän matkaoppaan nimen eli Tripsterin tarjoilijoille. Jos tarjoilijat näyttävät hämmästyneiltä, pyytäkää heitä soittamaaan omistaja Suelle.

Hani Gejiun yläkerrassa on myös kokkauskoulu, ja ravintolasta voi ostaa tuliaisiksi kiinalaisten ammattikokkien käyttämiä veitsiä.

Osoite: 48 Zhonglouwan Hutong (Kellotornin viereisellä kujalla), Dongcheng District

东城区 钟楼湾胡同48号哈尼个旧餐厅

www.facebook.com/HaniGeJiu

Sichuanilainen: Chuan Ban 川办餐厅

Sichuanilainen ruoka on todella tulista, usein chili yhdistyy sichuaninpippurin makeantuliseen ja suuta turruttavaan makuun. Ennen yunnanilaista sichuanilainen oli Pekingin trendiruokaa, joten sichuanilaisiakin ravintoloita on paljon.

Pidän eniten Sichuanin maakuntatalon ravintolasta Chuan Banista. Varaa hetki aikaa ravintolan löytämiseen. Ravintolasali on hyvin kiinalainen, eli iso, meluisa ja konstailematon, mutta ruoka on taivaallista ja halpaa. Pekingiläiset väittävät, että maakunnat tukevat taloudellisesti maakuntatalojensa ravintoloita.

Tyypillisiä sichuanilaisia ruokia ovat mm. kananpalat, joita etsitään jättimäisestä chilikeosta ja säilötyillä vihanneksilla maustettu perunamuusi. Jos Suomessa kiinalainen suosikkisi on Kung Pao-kana, kokeile Pekingin sichuanilaisessa, miltä sen oikeasti pitäisi maistua.

Osoite: 5 Gongyuan Toutiao, Jianguomennei Dajie Dongcheng District

东城区建国门内贡院头条5号川办餐厅

Shaanxilainen Qin Tang Fu 秦唐府

Shaanxilaiset ovat tunnettuja nuudeleistaan. Oikeastaan olisi parempi puhua vaikkapa pastasta, sillä nuudeli-sana miantiao tarkoittaa kaikkea vehnästä tehtyä pastantapaista.

Qin Tang Fu-ravintolassa suosikkiannokseni ovat chilinuudelit (kiinalainen lempiruokani), kylmät tattarinuudelit, lammastäytteiset pastanyytit happamantulisessa keitossa ja revityllä porsaanlihalla täytetyt leipäset. Ruoka on hyvin halpaa.

Ravintolassa isoa osa pöydistä on shaanxilaisen perinteen mukaan matalia. Niin ovat siis tuolitkin, joten kovin lyhyessä hameessa ravintolassa on vaikea istua. Qin Tang Fu-ravintoloita on Pekingissä useita, alla kantapaikkani osoite.

Osoite: 69 Chaoyangmennei Nan Xiaojie Chaoyang District

朝阳区东城区朝阳门内南小街69号秦唐府

Mantsurialainen: Najia Xiaoguan 那家小馆

Najia Xiaoguan on iso, mutta tunnelmallinen ravintola, ja sinne joutuu useimmiten jonottamaan. Ravintola väittää, että sen keittotaidon juuret ovat mantsukeisarien aikaisessa hovissa.

Hoviaikojen reseptiin pohjaa huang tanzi, joka on paksua keittoa. Myös erilaiset pitkään haudutetut lihapadat on kiinalaisten asiakkaiden suosiossa. Itse pidän eniten ravintolan munakoisoruuista ja tofuista (Suomessa munakoiso ja tofu ovat mauttomia, Kiinassa aivan ihania), sienistä, eri tavoin täytetyistä piiraista ja leipäsistä sekä uppopaistetusta lampaasta, jota dipataan tähtianismurskaan.

Osoite: 10 Yonganli, Jianguomenwai Dajie (sivukadulla), Chaoyang District

朝阳区建国门外大街永安里10号(双子座大厦南侧, 119中学西侧) 那家小馆

Pekingiläinen 1: Mr. Shi’s dumpling 老石饺子

Jos minun pitäisi syöttää turistille kiinalaisinta ruokaa, syöttäisin jiaozin nimellä kutsuttuja mykyjä. Pohjois-Kiinassa näitä keitettyjä, täytettyjä taikinanyyttejä syödään monina kiinalaisina juhlapyhinä.

Perinteisesti jiaozin sisällä on porsaanjauhelihaa ja kaalia, mutta jiaozi-ravintoloissa täytteiden lista on loputon. Minusta parhaat mykyt on herra Shin ravintolassa, vaikka se onkin tunnetuin ja siksi vähän kalliimpi kuin keskiverto mykyravintola. Herra Shilla jiaozit saa myös paistettuna, joten kannattaa kokeilla niitäkin.

Jiaozit kastetaan viinietikkaan, ja seuraksi voi halutessaan rouskuttaa kokonaisia marinoituja valkosipulinkynsiä.

Osoite: 74 Baochao Hutong, Dongcheng district

东城区宝钞胡同74号 老石饺子

Pekingiläinen 2: Peking Duck, Private Kitchen 果果私房烤鸭

Etsin yhä parasta Pekingin ankka-ravintolaa. Entinen suosikkini hutongeilla tuli niin suosituksi, että ruuan taso romahti. Moni pitää kuuluisista Da Dong ja Quanjude-ravintoloista, mutta minusta heidän ankkansa on kallista. Parhaan hintalaatusuhteen ankka saattaa olla ravintolassa nimeltä Hua, ainakin sinne on pitkät jonot. Itse en ole jaksanut jonottaa niin kauan, että olisin päässyt pöytään asti.

Toistaiseksi suosittelen Private Kitcheniä. Ankka on kohtuuhintainen ja maukas, vaikka ravintola ei olekaan erityisen tunnelmallinen. Ravintolan ankkakeitto on tosin pahaa.

Ankka pitää usein tilata ennalta. Yksi riittää noin kolmelle. Valmiiksi leikeltyjä lihanpaloja ja rapeaaa nahkaa kastetaan makeahkoon kastikkeeseen ja kääritään paperinohuisiin pannukakkuihin. Kääreeseen voi panna myös kurkku- tai porkkanasiivuja. Nahka on hyvää myös sokeriin dipattuna.

Osoite: Vantone Center, 6A Chaoyangmenwai Dajie, Chaoyang District

朝阳区朝阳门外大街6A号万通中心果果私房烤鸭

puhelin: 5907 1920

Pekingiläinen 3: Hongyuan Nanmen Hotpot 宏源南门涮肉

Hotpot ei ole minkään maakunnan ruoka vaan ruuanlaittotapa. Hotpotia on hauska syödä, sillä pöydän ääressä pitää puuhata koko ajan. Pöydällä porisee kuuma liemi, jossa asiakkaat itse keittävät tilaamaansa lihaa, kalaa, äyriäisiä ja/tai kasviksia. Pikaisen keittämisen jälkeen ruoka dipataan joko tuliseen tai seesamin makuiseen kastikkeeseen.

Maakunnasta riippuu kuinka tulista keitinliemi on. Se voi olla kirkasta kuin vesi tai jopa puuroa. Hongyuan Nanmenissä on pekingiläinen hotpot, eli liemi on lähes mausteetonta vettä. Suosittelen tätä hotpot-ravintolaa, koska ruokasalissa on mukava tunnelma, ja tällä suosituslistalla on jo pari tärppiä tulisen ystävälle.

Osoite: 9 Ritan Donglu Chaoyang District

朝阳区日坛东路9(日坛公园东侧)宏源南门涮肉

Kantonilainen: Jing Yaa Tang

Eteläkiinalaisen keittiön huipennus on dim sum. Dim sumit ovat miedon ja hienostuneen makuisia höyrytettyjä, keitettyjä tai paistettuja suupaloja. Suurin osa on länsimaalaisille helppoja makuja kuten jauhettua porsasta ja katkarapua ohuessa taikinakääreessä, mutta listalla on myös esimerkiksi kananjalkoja. (Jouduin maistamaan kananjalkoja useasti ennen kuin pystyin syömään niitä.)

Jing Yaa Tang  on fiini ja kallis ravintola, jossa on erinomainen tarjous lounaalla: Maksa alle 150 yuania hengeltä ja tilaa listalta dim sumeja niin paljon kuin haluat.

Osoite: The Opposite House, Building 1, Taikoo Li Sanlitun North, No.11 Sanlitun Road, Chaoyang

市朝阳区三里屯路11号三里屯太古里 瑜舍

Grilliherkut: Shiji 石 记

Luoteis-Kiinasta muslimialueilta on kotoisin pekingiläistenkin rakastama paahdettu ja grillattu lammas itämaisin maustein. Usein sitä tilataan paloina vartaassa, mutta parasta on kokonaisena paahdettu lampaankoipi.

Suosikkiravintolani Shijin omistaja ei ole Luoteis-Kiinasta kotoisin, mutta hänen lampaankoipensa on kertakaikkisen ihanaa, mehevää sisältä ja rapsakkaa pinnalta. Itämaiset mausteet asiakas voi lisätä itse pöydän maustevalikoimasta.

Ravintola on pieni huone, jossa on kolme pöytää, mutta en ole koskaan syönyt sisällä. Aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn ravintola asettelee illansuussa jalkakäytävälle jakkaroita ja pieniä pöytiä, joiden päällä lammas grillataan asiakkaalle lähes valmiiksi. Tämä on kulmakunnan suosituin ravintola, joten pöytä pitää varata päivää aiemmin. Pyydä siis hotelliasi soittamaan varaus.

Lampaan hinta riippuu (varauksen mukaisten) syöjien määrästä, eikä kaljan kittaaminen juurikaan nosta summaa. Kasvisyöjille paikka ei sovi, sillä lampaan lisäksi tarjolla on vain muutama kylmä alkupala.

Kävelyohje: Seiso Silkkimarkkinoiden pääoven edessä. Kävele rakennuksen länsipuolelta kulkevaa pientä kujaa. Ravintola on juuri ennen neljän tien risteystä kujan oikealla puolella. puh: 137 012 998 37

Kiinalainen pikaruoka:  Wang Pangzi 王胖子

Kiinassa on syöty aasipurilaista kauan ennen kuin Amerikoissa keksittiin hampurilainen. Aasipurilaisessa on yleensä pienen, suorakulmaisen leivän välissä aasinlihapalasia. Nälkäinen syö helposti kaksi.

Wang Pangzi on auki vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri. Aasipurilaisista kannattaa valita hitusen kalliimpi versio. Halvempi liha on rustoista. Juomaksi suosittelen kiinalaista jaffaa nimeltä Beibingyang.

Helsingin Sanomien juttu aasipurilaisten historiasta: www.hs.fi/ulkomaat/a1425184978658

Osoite: 80 Gulou Xidajie, Xicheng

鼓楼西大街80号王胖子

Shamppanjabrunssi: Westin

Pekingin länsimaisten ja rikkaiden kiinalaisten tapana on käydä hienoissa hotelleissa ökyilemässä sunnuntaisin shamppanjabrunssilla. 70—100 eurolla saa syödä seisovasta pöydästä ostereita, hummereita, leikkeleitä, ranskalaisia juustoja, graavilohta, Pekingin ankkaa, sushia, kymmeniä erilaisia jälkiruokia, karkkivitriinejä… Lähes kaikkea löytyy. Lasit täyttyvät sitä mukaa kun shamppanjan pinta alenee.

Pidän eniten St. Regis-hotellin brunssin laadusta ja tunnelmasta, mutta ensimmäiselle sunnuntaibrunssille suosittelen silti Westin-hotelleja. Niissä brunssit ovat häkellyttävän valtavia, seisovia pöytiä on monta huoneellista.

Brunsseille pitää varata pöytä ennalta, mikä onnistuu fiineissä hotelleissa englanniksi. Yleensä brunssiaika on kello 11.30—15. Tunnit hurahtavat yllättävästi, kun yrittää maistella kaikkea mahdollista.

Osoite: 7 Dongsanhuan Bei Lu, Chaoyang

朝阳区东三环北路7号

puhelin: 5922 8888

Jännittäviä kokemuksia: Toukkia ja peniksiä

Joskus kiinalaisten ravintoloiden — varsinkin yunnanilaisten — menuista löytyy uppopaistettuja silkkiperhosen toukkia, pieniä skorpioneja tai heinäsirkan tapaisia pomppijoita. Rapeita naksuja on helppo popsia, kunhan pääse uutuudenpelostaan.

Jämäkimmät mönkivät, pomppivat ja lentävät ötökät myydään iltaisin Donghuamen-ruokakadulla. Se on kotimaisia ja ulkomaisia turisteja varten, enkä itse pidä kadusta. Ötökät ovat liian isoja maistuakseen hyvältä, ja suhtaudun epäillen ruuan tuoreuteen. Ruokakadulta saa kyllä ihanan karmivia ruokaselfieitä.

Erikoisuudentavoittelijoille suosittelen eläinten peniksiin erikoistunutta Guolizhuang-ravintolaa. Se on kallis. Olen tehnyt ISTV-jutun penisravintolasta: http://www.istv.fi/matkat/vid-1418008978495.html

Osoitteet:

Guolizhuang (löydät perille vain taksilla): 北京市东城区东四十条桥西500米南侧

Donghuamen ruokakatu, Wangfujing kadun pohjoispäädyn tienoilla. 东华门美食坊夜市

Pohjois-Korean ravintoloita

Blogissani kerron kokemuksista Pekingissä olevista lukuisista pohjoiskorealaisista ravintoloista.

Copyright: Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (1):

Mika Toivola 15.08.2015 12:54

Meni heti pieleen ku Xiao Wangi puuttu :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari Manninen 17.08.2015 13:52

:D MInusta Xiao Wang on oikein hyvä ravintola, mutta ei ole silti ykköslemppareideni joukossa. Varsinkin uudelle tulijalle siellä on monipuolinen lista! Olisi kiva, jos Pekingin-tuntijat kertoisivat omia ravintolasuosikkejaan näissä kommenteissa. Mikä paikka, minkätyylinen, mikä hyvää ja miten sinne löytää. :D Ei jäisi vaan mun suosikkien varaan.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *