Kasvissyöjän Peking

Animalian toiminnanjohtaja, vegaani Salla Tuomivaara asui Pekingissä 2011—2013. Tässä hänen erinomaiset vinkkinsä kasvissyöjälle:

Buddhalaisen vaikutuksen ja perinteisesti alhaisen lihankulutuksen Kiina tarjoaa kasvissyöjälle mahdollisuudet loppumattomaan herkutteluun. Kielivaikeudet ja kiinalainen tapa maustaa kasvisruualtakin kuulostavat annokset pienellä määrällä lihaa sen sijaan asettavat haasteita.

Tässä muutama vinkki onnistuneeseen ruokailuun Pekingissä kaupungissa kaksi vuotta asuneelta kasvissyöjältä:

1. Kanna mukanasi kännykän pleco-sanakirjassa tai vaikka paperille kirjoitusmerkein kirjoitettua lausetta “olen kasvissyöjä” (kasvissyöjä: sùshízhě 素食者 tiukka kasvissyöjä/vegaani chúnsùshízhě 纯素食者). Tämä selvittää ravintolahenkilökunnalle, mitä haluat eikä tämän jälkeen tarjota “mei youta” eli “ei oota”. Kasvisruokaa on saatavilla aina ja kaikkialla.

Chúnsùshízhě:n tulkitaan yleensä tarkoittavan buddhalaista kasvissyöjää. Kasvisruuan ohella tämä tarkoittaa, että ruoka ei saa sisältää mitään sipulia eikä korianteria. Älä huoli, ruoka on tästä huolimatta erittäin maistuvaa. Varaudu myös tarkentaviin kysymyksiin tarjoilijalta – hän saattaa kysyä eikö ruoka saa sisältää myöskään sipulia, jolloin voit tarkentaa, että saa toki, et vain halua lihaa, kalaa jne.

2. Jos haluat olla aivan varma nauttimasi ruuan kasvisperäisyydestä ja siitä, ettei lihoja ja kasviksia esimerkiksi paisteta samalla pannulla, suuntaa johonkin kaupungin yli 60:stä kasvisravintolasta. Kattavin lista löytyy happycow.net-sivustolta. Huomioi, että karttamerkinnät Happy Cow:ssa ovat joskus aivan väärässä paikassa, eli kannattaa lukea arvosteluista tarkempia ohjeita paikan löytämiseksi.

Älä jätä väliin hulppeaa, kaikkia aisteja puhuttelevaa Pure Lotus -ravintolaa, joka sijaitsee lähellä Sanlitunia. Ravintola on sisäpihalla ja hivenen hankalasti löydettävissä, joten lue saapumisohjeet huolella.

Buddhalaisissa kasvisravintoloissa on yleensä tarjolla täysin kasvisperäisesti valmistettuja “imitaatioannoksia” kaikista mahdollisista liha- ja kalaruuista. Tämä perinne on kuulemani mukaan syntynyt siitä, etteivät buddhalaiset halua evätä muilta ihmisiltä mahdollisuutta nauttia lempiruokiaan, vaikka noudattavatkin itse tiukkaa tappamisen vastaisuutta elämäntavassaan.

3. Jos viivyt Kiinassa pidempään, opettele mitkä muutamat perusruokalajit on helppo tehdä ilman lihaa. Sitten vain astelet sisään esimerkiksi nuudeliravintolaan, tilaat lempiannoksesi ja lisäät “(keyi) bu fan rou”. Eli voiko tehdä ilman lihaa/tehkää ilman lihaa.

4. Lähes jokaisessa kiinalaisessa ravintolassa on tarjolla sellaisia annoksia kuin parsakaalia valkosipulilla, munakoisoa ja tofua. Tästä saat jo kahden hengen illallisen koottua ja ruoka on todennäköisesti parempaa kuin koskaan Suomessa nauttimasi. Jos riisi lisukkeena kyllästyttää, löydät monissa ravintoloissa annoksen perunoita chilin kanssa paistettuina tai yksinkertaiset chilikastike-nuudelit. Viimeksi mainittu on eniten Kiinasta kaipaamani ruoka.

5. Junamatkalle tai piknik-evääksi voit napata vaikkapa lähes kaikista kaupoista löytyviä tofu-snackseja. Myös tuoretofuvalikoimat ovat hulppeat ja tofun hinnat kiinalaisittainkin halvat. Varaudu jälleen kännykän pleco-sovelluksella, jolla voit kännykän kameran avulla lukea ja kääntää kirjoitusmerkkejä, jos kiina ei vielä sinulta suju. Näin varmistat, että varmasti mutustat maustettua tofua etkä esimerkiksi litistettyä possua.

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *