Ilo irti Pekingistä — tee mitä et ole ennen saanut tehdä

Pekingiläisillä on tapoja, jotka ovat ihanan vapaita. Ole maassa maan tavalla ja nauti!

Pysähdy tuijottamaan

Kiinassa saa tuijottaa. Turistia toki tuijotetaan kiusaksi asti, mutta se on pientä sen rinnalla, minkä ilon turisti tavasta saa. Tanssivatko mummot puistossa? Pysähdy katsomaan. Katutappelu? Toljota rauhassa. Hassunnäköinen parturiliike? Ei kun ikkunan taakse katsomaan. Mitä nuo naapuripöydässä syö? Kurki rohkeasti.

Miniä minimpi ja vatsa esiin

Nyt kun kesä on saapunut Pekingiin, on kesäisten vaatteiden aika. Naisille ilouutinen: Niin lyhyttä minihametta ei ole, etteikö sitä kehtaisi Pekingissä julkisesti pitää. Miehille ilouutinen: Onko kuuma kadulla tai metrossa? Heitä paita pois tai rullaa ainakin paidan helmat ylös kainaloon. Vatsan paljastava asu on nimeltään Pekingin bikinit. Naisille sen verran huonoja uutisia, että avonaista kaula-aukkoa kyllä katsotaan pitkään, mutta ei hyvällä.

Iltakävelylle pyjamassa

Jos hotellisi on Pekingin hutongeilla tai muilla pienemmillä kaduilla, älä turhaan stressaa mitä panna iltakävelylle päälle. Sinne vain naapuruston paikallisten joukkoon pyjamassa vaeltelemaan.

Selvitä kurkkusi kovaa

Pekingin ilma on tunnetusti saasteista paksu, minkä vuoksi keuhkot täyttyvät limasta. Se ei niin haittaa, sillä paikallisetkin kakovat kurkkuaan isoon ääneen ja sylkäisevät jätökset kadulle.

Nukahda ravintolaan

Kiinassa ihmiset torkkuvat kaikkialla. Asiakkaat lounaan jälkeen ravintolassa, työmies iltapäivälevolla kottikärryssä, myyjät pää myyntitiskillä. Jos alkaa silmä lurppaista kahvilassa, nojaa pää seinään tai käsien varaan pöydälle ja anna unen tulla.

Nukahda ravintolaan II

Pekingissä miehet juovat välillä hirmuisesti viinaa. Kännäämistä ei pidetä pahana, ei edes oksentelua eikä sammumista. Niinpä ravintolaseurueissa on pöydän alle tai päälle pudonneita juhlijoita. Tarjoilijoita moinen ei haittaa.

Tunge ja töni

Jos ikävöit vanhanajan Stockmannin Hullujen päivien tungosta, mene ruuhkametroon. Työnny sisään täyteen vaunuun väkisin, luikahtele ihmispaljoudesta pois ja kiilaa jonon sivusta liukuportaisiin. Tule tönityksi ja ohitetuksi. Nauti: tältä tuntuu, kun maassa on 1,3 miljardia ihmistä.

Huuda tarjoilijalle

Vähänkään kansanomaisemmassa ravintolassa saat kerrankin karjua tarjoilijan pöytään. Itse asiassa sinun on pakko, sillä muuten et saa hänen huomiotaan. Huuda Ni hao! Tai Fuwuyuan!

Laula kulkeissasi

Laulaen kulkeminen on Pekingissä ihan yleistä. Laulaa voi mitä vaan, Pekingin oopeeraa, länsioopperaa, venäläisiä kansanlauluja, poppia. Jos ei uskallus riitä ilman säestystä, ota kannettava soittopeli mukaan ja laula suosikkikappaleiden mukana. Tai sitten soita kulkeissasi musiikkia täysillä ja nauti pelkästä kuuntelusta. Saman voi tehdä myös takaperinkävellen. Takaperinkävely on Kiinassa yleistä liikuntaa.

Kulje omia ratoja

Pekingin liikenne ei kumarra liikennesääntöjä. Punaisia päin mennään, pyörällä ajetaan jalkakäytävällä ja kävellään ajoradalla. Rento pekingiläinen liikennekäyttäytyminen vaatii kumminkin pitkän ajan asteista harjoittelua, joten lyhyellä matkalla siihen ei kannata ryhtyä. Muuten voi käydä hullusti.

Copyright: Mari Manninen

Osallistu:

Bongaa Pekingissä – Hauska bongaa Pekingissä -leikki, jossa laitat rastin ruutuun sitä mukaan, kun bongaat jonkin hupaisan tai tyypillisen asian Pekingin kaduilla liikkuessasi.

 

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit:

ritva juutilainen 06.05.2016 10:57

oi ei terveisin eläkeläislentoemäntä/purseri finnair 34 vuoden ajan hauskasti kirjoitettu, kevyempää kuin minun meat dog yulin 2016 festivaali materiaalini maailman koira ihmisille. muistan itä berliinissä kun olimme siellä sotilasasiamies perheenä, niin kiinan kolleegan kanssa vanhempi pariskunta olimme paljon tekemisisää ja kielenä oli ele ja teis mikä kieli kun tulkki ei ollut läsnä ei haitannut menoa ja 2 pojallamme oli upea mahdollisuus tutustua ruoka kulttuuriin ja syömäpuikkoihin. ikuisesti kiitollisia.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Siru 04.05.2016 12:18

No mites se piereskely? Muistan ikuisesti, kun ala-asteen opettaja kertoi, että Kiinan muurilla kaikki paukuttelevat ihan vapaasti. En uskonut.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari Manninen 04.05.2016 15:48

Moi Siru! Kyllä piereskelykin on vapautunutta. Enää en sanoisi, että KAIKKI paukuttelevat ihan vapaasti, mutta kyllä edelleen varsinkin vanhukset ja työläismiehet paukuttelevat kadulla kulkeissain.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *