Pekingin jännimmät opastetut kierrokset

Hutongin parhaimmat baarit

Minusta — tietenkin — hauskin kierros Pekingissä on se, jonka itse opastan. Kierros kulkee Pekingin Guloun alueella, enimmäkseen entisiin hutong-asuntoihin remontoiduissa ravintoloissa. Tunnelmallisissa, joskus ränsistyneissäkin paikoissa, tarjotaan taidokkaita cocktaileja ja hyviä oluita. Iso osa baareista on esitelty toisaalla oppaassani.

Baarit ovat sivussa tallatuimmilta hutong-poluilta, eikä niihin eksy sattumalta. Baarikierros välttää turistijuottoloita, joissa soitetaan musiikkia kovaa ja kaadetaan kaksin käsin kaljaa kurkkuun.

Kierros kannattaa ottaa heti loman aluksi, sillä oppaalta saa kysyä vinkkejä, mitä Pekingissä voi tehdä. Sopii myös yksin matkaavalle, joka ei halua mennä ilman seuraa baariin — tosin yhden hengen opastus tulee hivenen kalliiksi. Tämä lienee ainut kierros Pekingissä suomeksi.

Pyörällä suurille nähtävyyksille

Kiva tapa tutustua Pekingin nähtävyyksiin on polkea niiden välit pyörällä. Bike Beijing järjestää opastettuja englanninkielisiä kierroksia ja tarjoaa myös pyörän ja kypärän. Suosittelen tilaamaan omalle porukalle oman kierroksen. Silloin sitä voi räätälöidä, pyytää esimerkiksi vaihtamaan nähtävyyden toiseen. Oppaaksi kannattaa pyytää Sandy, sillä hän kertoo mielellään myös kiinalaisten arjesta, omastaankin. Ei muuta kuin kysymään!

Liikennekammoiseille pyöräkierros ei sovi, sillä Pekingin liikenne on aluksi pelottavaa.

www.bikebeijing.com

Patikoiden muurille

Pekingissä moni taho järjestää Kiinan muurille vaelluksia. Suosittelen Beijing Hikersia, sillä se huolehtii hyvin patikoijien turvallisuudesta. Villit muurinpätkät ovat nimittäin raskaita jatkuvine portaineen, irtokivineen ja liukkaine rinteineen. Kannattaa kysyä sähköpostitse neuvoa patikan järjestäjältä, jos ei ole varma, mikä retki olisi omalle kunnolle sopiva.

Beijing Hikers järjestää monta muuriretkeä viikossa. Pekingin keskustasta on muutaman tunnin bussikuljetus muurille ja patikan jälkeen on lounas. Yhden hengen osallistuminen järjestetylle retkelle tulee halvemmaksi kuin ominpäin muurilla käynti autonvuokrineen.

Oppaat eivät valitettavasti luennoi oma-aloitteisesti muurin historiasta. He kyllä yleensä tietävät paikkojen taustasta, geologiasta ja biologiasta, mutta kertovat niistä vain kysyttäessä.

Kaikki muurilla patikoineet suomalaiskaverini ovat pitäneet kokemuksesta.

www.beijinghikers.com

Sivuvaunussa nähtävyydeltä toiselle

Beijing Sidewaysin kierroksella nautitaan Pekingin nähtävyyksistä moottoripyörän sivuvaunussa. Oppaan kanssa voi neuvotella siitä, millä nähtävyyksillä käydään. Retkiajat ovat parista tunnista pariin päivään. Opastus on englanniksi tai ranskaksi.

Sivuvaunusta on hauskaa tiirailla nähtävyyksiä yläviistoon. Tämä on hyvä valinta kaiken kokeneelle turistille, jolla on jonkinverran rahaa, sillä kierros on hintava. Päänsärkyyn taipuvaisille ja hengitystiesongelmista kärsiville kierros ei sovi, sillä liikenteen pakokaasut leijuvat juuri nenän tasolla.

www.beijingsideways.com

Syvällistä historiaa hauskasti

Lukemattomista hutong-kävelykierrosten järjestäjistä Beijing Postcards erottuu edukseen. Beijing Postcardsin perustaneet tanskalaismiehet ovat vuosia tallentaneet kaupunkihistoriaa arkistoista ja jututtamalla vanhojen kujien asukkaita. He keräväät kuvia ja karttoja. Ja jakavat sitten tietonsa turisteille luennoilla ja kaupunkikierroksilla.

Englanninkieliset kierrokset ovat mitä erilaisemmista aiheista. Yksi kertoo Pekingin hutongien synnystä ja tulevaisuudesta, toinen 1800- ja 1900-luvun vaihteen ulkomaalaisten kaupunginosasta, kolmas bordellien ja ooppiumluolien ajasta. Kierroksen tarinat ovat jännittäviä ja pitävät historiallisesti kutinsa, mikä ei ole Pekingin turistikierroksilla lainkaan itsestään selvää.

Kierroksia järjestetään satunnaisesti, ja niitä voi tilata ryhmille. Beijing Postcards myös myy hauskoja vanhoja kuvia Pekingistä postikortteina. Niitä kannattaa ostaa, sillä Pekingistä on vaikea löytää muita kivoja kortteja.

www.bjpostcards.com

Teeostoksilla

Maliandao on teenystävän katu. Siellä ei muuta olekaan kuin teeliikkeitä. Jos haluaa löytää hyvää laatua ja saada ostokset sopuhintaan, kannattaa mennä Hutong-kokkauskoulun teekierrokselle.

Opas pyörittää laumaansa hyvissä liikkeissä maistelemassa erilaisia teenimikkeitä, ja hinnat on jo tingitty aika kohdilleen. Samalla kuulet valtavan tietopaketin teestä ja sen valmistamisesta. Perusoppipaketin saat teebloggauksestanikin.

thehutong.com/maliandao-tea-tour

Copyright Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *