Kokeile kiinalaista lääkintää

Kiinalaisella lääkinnällä on tuhansien vuosien juuret ja vankka asema Kiinassa terveyden ja sairauksien hoidossa. Tässä vinkkejä, jos haluat kokeilla kiinalaisten hoitojen tehoa Pekingin-matkallasi.

Vinkit antoi Suomessa koulutettu akupunktiohoitaja Taina Alakulppi. Hän on myös opiskellut pari vuotta kiinalaista lääkintää Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa ja paikallisissa sairaaloissa. Suomeen Taina palasi kesällä 2015 ja pitää nyt vastaanottoa Helsingissä Sofianova-lääkäriasemalla.

Osta kiinalaisia yrttejä

Joitakin kiinalaisia yrttejä voi kokeilla turvallisesti ilman reseptiäkin. Huom! Monia yrttejä ei saa kuitenkaan tuoda Suomeen laillisesti, joten kokeilu kannattaa tehdä Kiinan-matkan aikana ja heittää loput yrtit menemään ennen kotiinpaluuta. Alla olevista yrteistä ja lääkkeistä Suomeen saa varmasti tuoda vain seuraavia: Mei Gua Hua, Gou Qi Zi ja Zhen Zhu Fen.

Shan Zha (山楂) eli kiinalainen orapihlajan marja on loistava ruoansulatuksen avustaja. Jos tulee herkuteltua liikaa, se helpottaa oloa ja nopeuttaa ruoan sulamista. Toimii erityisen hyvin rasvaisen ja lihaisan ruoan jälkeen. Yrtillä on myös kolesterolia ja korkeaa verenpainetta alentava vaikutus. Lisää keitettyyn veteen ja juo kuin teetä. Ei sovi raskaanaoleville, eikä vatsahaavasta tai liikahappoisuudesta kärsiville.

Löydät Shan Zhata myös Pekingin kaduilla myytävänä herkkuna. Etsi punaisia pieniä sokerikuorrutettuja hedelmiä tikussa ja maista rohkeasti!

Mei Gui Hua (玫瑰花) on kaikille tuttu ruusunnuppu. Sitä suositellaan teenä erityisesti naisille, sillä se auttaa epäsäännöllisiin kuukautisiin, kuukautiskipuihin ja PMS-oireisiin.

Gou Qi Zi (枸杞子) on Goji-marja. Se vahvistaa elimistöä monipuolisesti ja tehokkaasti, hidastaa ikääntymistä ja auttaa silmävaivoissa. Goji-marjoja on käytetty Kiinassa vuosituhansien ajan, ja niitä voi syödä pienen määrän päivittäin. Älä käytä, jos kärsit kroonisesta, löysästä ulosteesta.

Zhen Zhu Fen (珍珠粉) on helmestä hienoksi jauhettua jauhetta, jota on käytetty vuosisatojen ajan kauneudenhoidossa. Keisarin vaimotkin pitivät siitä. Helmijauhe kosteuttaa ihoa, vähentää epäpuhtauksia ja ikääntymisen merkkejä sekä tasoittaa ihon sävyä. Sitä voi sivellä päivittäin iholle.

Turvallisin paikka yrttien ostoon on vanha ja perinteikäs Tong Ren Tang-apteekki, joita löytyy ympäri kaupunkia. Ulkomaalaisena sinulle luultavasti tyrkytetään vain ja ainoastaan kallista Ginsengiä, joten kannattaa kirjoittaa lapulle kiinalaisin merkein, mitä oikeasti haluat ja montako grammaa.

Kiinalaisen apteekin parhaat matkasairauksiin

Monet vanhimmat ja parhaimmiksi todetut yrttilääkintäyhdistelmät on patentoitu ja niistä on tehty helposti otettavia pillereitä, tabletteja ja jauheita.

Kiinalaisessa lääketieteessä flunssakaan ei ole vain flunssa, vaan flunssia on erilaisia ja kaikkiin on tietenkin erilainen lääkitys. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta mennä hakemaan lääkäriltä tarkkaa reseptiä, yrttilääke nimeltä Gan Mao Qing Re Ke Li (感冒清热颗粒) Tong Ren Tang- apteekkiketjusta on tehokas ja kuuluisa monen tyyppiseen flunssaan. Kiinalaiset pitävät kyseistä lääkettä yleensä aina kotona, jotta voivat juoda sitä heti kun flunssa tekee tuloaan. Annostele rakeet pienistä pussukoista kuumaan veteen heti flunssan ensioireiden ilmaannuttua. Kaksi pussukkaa päivässä riittää. Sokeroitu versio maistuu paremmalle. Myydään ilman reseptiä.

Toinen hyvä ensiapulääke on Huo Xiang Zheng Qi- kapselit tai neste (藿香正气). Neste maistuu aivan kamalalta, mutta auttaa nopeammin kuin kapselit. Lääkettä voi käyttää ensiapuna, kun reissussa iskee oksennustauti tai kuumeinen ripuli, joihin liittyy vilutusta, päänsärkyä ja kipua vatsassa. Sopii myös ruokamyrkytykseen ja matkapahoinvointiin. Onpa lääkettä suositeltu krapulankin lieventämiseen. Myydään ilman reseptiä.

Testaa kiinalaista jalkahierontaa tai kuivakuppausta

Kiinalainen jalkahieronta ja kuivakuppaus virkistävät uupunutta matkaajaa. Jalkahieronnalla saat kävelystä väsyneet jalat virkoamaan, ja kuivakuppauksessa selkä ja niska kevenevät.

Kuivakuppauksessa lasisista tai bambuisista kupeista poltetaan ilma pois juuri ennen kuin ne pannaan iholle. Kuppeihin syntyy alipaine, joten niistä tulee imukupit. Kupit voidaan jättää ihoon paikalleen tai niitä voidaan liu’uttaa pitkin selkää. Lihakset rentoutuvat ja verenkierto kiihtyy. Myös orastavan flunssan saa usein karkotettua selän kuivakuppauksella, jos menee vastaanotolle heti ensioireiden ilmaannuttua.

Kuivakuppauksesta jää yleensä selkään mustelmia, joten sen jälkeen vaatii rohkeutta käyttää avoselkäisiä vaatteita. Kiinassa kuppaus on tosin niin yleistä, ettei kukaan kiinalainen luultavasti edes huomaa paidankauluksesta pilkottavia pyöreitä mustelmia.

Käy kiinalaisella lääkärillä

Voit valita, kiinnostaako sinua kokeilla akupunktiota vai yrttihoitoa. Suurin osa lääkäreistä Kiinassa on erikoistunut jompaan kumpaan hoitomuotoon, harvemmat tekevät molempia. Jos valitset yrttihoidon, muista pyytää että klinikan apteekki keittää sinulle yrtit valmiiksi. Keittäminen on nimittäin tarkkaa puuhaa, eikä matkailijan yösijassa ole siihen usein mahdollisuutta.

Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopiston klinikalla on yleensä aina vuorossa myös englantia puhuvia lääkäreitä, vaikka vastaanottoapulaiset eivät englantia puhuisikaan. Maksa toimistomaksu vastaanottoon, ja mene odottelemaan vuoroasi jonottajien joukkoon. Käynnin jälkeen käyt vielä maksamassa hoidon ja mahdolliset lääkkeet erikseen. Kyseessä on yliopiston klinikka, joten huoneessa saattaa olla hoitoa seuraavia oppilaita. Hoidon tekee kuitenkin lääkäri.

Akupunktiota ja yritthoitoa voi kokeilla esimerkikiksi unettomuuteen, ruuansulatushäiriöihin, kuukautishäiriöihin, kipuihin, iskiakseen, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, ihotauteihin ja allergioihin, korkeaan tai matalaan verenpaineeseen, reuman hoitoon ja vatsahaavaan. Muista kuitenkin, että pitkäaikaisten sairauksien hoitaminen vie aikaa, eikä pysyviä tuloksia kannata odottaa yhdeltä hoitokerralta. Käy silti kokeilemassa. Voit jatkaa hoitoa halutessasi Suomessa.

Sanastoa:

Wo xiang kan bing. 我想看病。 Haluan tavata lääkärin.

Xianzai neng jian shuo ying yu de daifu ma? 现在能见说英语的大夫吗? Onko englantia puhuvaa lääkäriä tällä hetkellä tavattavissa?(yrttilääkäri)

Xianzai neng jian shuo ying yu de zhenjiu daifu ma? 现在能见说英语的针灸大夫吗? Onko englantia puhuvaa akupunktiolääkäria tällä hetkellä tavattavissa?

Yliopiston klinikan osoite: Chaoyang Qu, Bei San Huan Dong Lu 11 Hao, Guo Yi Tang 朝阳区,北三环东路11号,国医堂

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *