Madridin joulutunnelmia

Ja niin joulu joutui jo taas Madridiin… Tänä vuonna 2020 luvassa tosin on tavallisesta poikkeava joulunaika, mutta monet madridilaisten joulunodotukseen kuuluvat tunnelmantuojat ovat yhä paikallaan: huikean kauniit jouluvalot, kirkkaansininen talvitaivas, paahdetut kastanjat, markkinakojut... Ohessa muutamia vinkkejä joulun fiilistelyyn a la madrileña:

Jouluvalot

Puerta del Sol. Kuva: Alvaro Araoz, Unsplash
Puerta del Sol. Kuva: Alvaro Araoz, Unsplash

Madridissa on todella upeat jouluvalot, ja tänä vuonna yli 210 katua saavat valot. Rakennuksia ja muita maamerkkejä on valaistu, ja suurimmilla aukioilla on isoja valokuusia; etenkin Sol-aukion loistava kuusi ja Puerta de Alcalán kaunis valaistus on mainittava erikseen. Jouluvalot napsaistaan päälle joka vuosi 26.11. ja niitä voi ihastella 6.1. asti aina iltakuudesta puolilleöin; pyhäpäivien aattoina pitempäänkin. Tällä hetkellä klo 00-06 voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa muokattaneen niin, että aattoina se alkaa vasta klo 1.30 yöllä.

Madridin jouluvalot © Tuulia Kolehmainen
Madridin jouluvalot © Tuulia Kolehmainen

Viime vuoden hitti oli halkaisijaltaan 12-metrinen valopallo, joka säkenöi tänäkin vuonna 43 000 valon voimin Edificio Metrópolisin edustalla Alcalá- ja Gran Vía -katujen välissä. Jouluvalojen joukossa on myös uutuuksia: ristiriitaisiakin tunteita herättäneet Espanjan liput, joista pisin ulottuu Neptuno-suihkulähteeltä Colónille (Prado–Recoletos), sekä Colón-aukion “megamenina”, joka on kymmenisen metriä korkea naishahmo. Kyseessä on Diego Velázquezin tärkeimmästä teoksesta “Las meninas” vuodelta 1656 (suom. Hovinaiset) tuttu naishahmo, josta on nähty jo aiemminkin uudenlaisia tulkintoja Madridin kaduilla Meninas Madrid Gallery -taideprojektin ansioista.

Real Jardín Botánico -puutarhassa valo ja musiikki leikkivät kasvien ja puiden pinnoilla. Kaikenikäisille sopivan kävelyreitin varrella voi nähdä vaikkapa valoeläimiä ja tanssivia lähteitä. Kierrokselle pitää ostaa lippu etukäteen, koska tunnelmallinen tapahtuma on supersuosittu.

Navibus © tripsteri.fi / Outi Kuoppala
Naviluz © tripsteri.fi / Outi Kuoppala

Paras tapa nähdä jouluiset valoasetelmat on tietysti taaplata keskustan katuja, mutta aiempina vuosina todellinen jouluvalofani on hypännyt myös kaksikerroksisen joulubussin, Naviluzin, kyytiin. Tänä vuonna joudumme vielä odottelemaan tietoa, päästäänkö valovälkettä ihastelemaan bussin kyydissä näin poikkeusaikoina.

Joulumarkkinat

Madridin jouluvalot © Tuulia Kolehmainen
Plaza Mayorin jouluvalot © Tuulia Kolehmainen

Madridissa on viime vuosina ollut tarjolla markkinoita moneen makuun, ja etenkin joulun alla idylliset kojut ovat somistaneet katukuvaa. Tänä jouluna markkinahumu on aiempia vuosia maltillisempi, mutta rajoitusten puitteissa pidetään ainakin perinteiset Plaza Mayorin joulumarkkinat. Hulppeissa mutta tunnelmallisissa puitteissa voi tutkailla kojujen tarjontaa: jouluseimen hahmoja, joulupukin partoja, vilkkuvia joulukoristeita… Tänä vuonna tosin tunnelmaa ei päästetä liian tiiviiksi; kojuja on puolet vähemmän ja myös kävijöiden määrää on rajoitettu.

Paseo de Recoletosilla on myös jouluiset Feria de Artesania -käsityömarkkinat, joilla myydään muun muassa koruja, keramiikkaa ja tekstiilejä. Aiempina vuosina pienempiä markkinoita oli siellä täällä ja ympäri vuoden järjestettävillä markkinoilla, kuten Mercado de Motoresilla, oli jouluiset versionsa, mutta tänä vuonna ne jäänevät järjestämättä.

Tosin El Rastro, Madridin perinteisimmät sunnuntaimarkkinat, avautui uudelleen marraskuun lopussa, säädösten sallimissa rajoissa tietysti.

Muutama muu jouluinen juttu

Kastanjakauppias © tripsteri.fi / Outi Kuoppala
Kastanjakauppias © tripsteri.fi / Outi Kuoppala

Ihmettele Doña Manolitan lottojonoa. Espanjalaiset haaveilevat joulun alla El Gorgosta, Läskistä. Läski ei kuitenkaan tässä tapauksessa viittaa kinkunihraan, vaan joulun lottopottiin. Jos kuljeskelet Sol-aukion läheisyydessä, et voi olla huomaamatta satojen metrien jonoa, joka kiemurtelee talojen välissä. Jonotuksen päämääränä on Doña Manolitan lottopiste (C/Carmen 22), joka on kuuluisa voitokkaista kupongeistaan. Näitä lottokuponkeja havittelevat madridilaiset (ja muutkin) voivat jonottaa jopa kuusi tuntia, vaikka muualta kupongin voisi ostaa jonottamatta. Tänä poikkeusjoulunakin jono on ollut paikallaan.

Belén – jouluseimi. Jos kadulla kiemurteleva jono ei vie lottopisteelle, se kulkee luultavasti jouluseimen luo. Espanjassa jouluseimet ovat tyypillisiä niin kotona kuin julkisilla paikoillakin. Madridissa niitä voi käydä katsomassa ilmaiseksi esimerkiksi Cibeles-aukion CentroCentrossa (Plaza de Cibeles 1), jonne pitää nyt varata etukäteen lippu. Plaza de la Villan sekä Real Casa de Correosin (Puerta del Sol) seimet ovat tänä vuonna esillä ulkosalla.

Los Reyes Magos eli itämaan tietäjät ovat perinteisesti tuoneet lahjat espanjalaislapsille loppiaisena. Tämän takia tietäjät – Melchor, Gaspar ja Baltasar – ovat paljon näkyvillä, joskin joulupukki (Papá Noel/Santa Claus) on myös ängennyt espanjalaiseen joulunviettoon mukaan. Monissa perheissä lapset saavatkin lahjoja kahteen otteeseen: joulun alkajaisiksi joulupukin tuomina (täten lapsi ehtii joululoman aikana leikkiä uusilla leluilla) ja sitten joulun lopuksi perinteiseen tapaan itämaan tietäjien toimesta. Tänä vuonna perinteisiä kulkueita ei järjestetä Madridin kaupunginosissa, mikä on varmasti suuri pettymys pilteille, mutta keskustan hulppea pääkulkue tultaneen toteuttamaan tavalla tai toisella.

Uudenvuodenaattona on tapana katsoa televisiosta suoraa lähetystä Puerta del Solilta, missä vuoden vaihtuessa Real Casa de Correosin kellotorni kilkkaa 12 kertaa. Kotisohvilla popsitaan jokaisella kellonlyömällä yksi viinirypäle; jos ne saa syötyä kellon tahdissa, tulee uudesta vuodesta menestyksekäs. Sol-aukiolle voi mennä myös paikan päälle, mutta sinne on aina kova tunku. Tänä vuonna juhlakansaa rajoitetaan myös aiempaa enemmän, kun terveysviranomaiset sanelevat bileiden ehdot.

Roscón de Reyes © tripsteri.fi / Outi Kuoppala
Roscón de Reyes © tripsteri.fi / Outi Kuoppala

Joulunajan herkkuja ovat muun muassa paahdetut kastanjat, joita myydään kadunkulmissa. Perinteisesti mantelipohjainen turrón on myös helppo tuliainen, ja nykyään turrónista on monenlaisia variaatioita, kokeile sitä vaikkapa tiramisuversiona tai mansikan- ja kermanmakuisena. Isoon makeannälkään voi hankkia Roscón de Reyesin, joka on kuin pyöreä pullapitko, jossa on kermaa välissä.

Herkkuun on usein piilotettuna pieni yllätys tai useampikin. Ainakin omassa anoppilassani ne tulkitaan seuraavasti: Jos pullapalaasi sattuu kuningas tms. hahmo (figura), se tuo sinulle onnea ja saat päähäsi yleensä roscónin mukana tulleen paperikruunun. Jos taas kohdallesi sattuu papu (haba), joudut maksamaan roscónin. Jos roscón on pieni, sen yksi sattuma (olipa se papu tai kuningas) tekee sinusta maksumiehen.

© Outi Kuoppala

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *