Pekingin oopperaa, kungfua vai akrobatiaa?

Lyhyelläkin Pekingin-vierailuilla kannattaa käydä katsomassa joko kungfu-, akrobatia- tai Pekingin opperan esitys. Kungfu ja akrobatia ovat taidokkaita ja vauhdikkaita, mutta myös väsähtäneen mekaanisia. Esiintyjät vetävät joka ilta vuosiakin putkeen saman show’n. Pekingin ooppera on hidastempoista ja länsimaiselle silmälle ja korvalle outoa — ja juuri siksi eksoottista. Liput ovat kalliita, yleensä kymmeniä euroja. Jos budjetti on tiukoilla, kiinalaisia kansanesityksiä näkee myös puistoissa.

Pekingin ooppera

Pekingin ooppera on yksi lukuisista kiinalaisen oopperan alalajeista. Siinä viestitään katsojalle monin keinoin: Lauletaan korkealta ja kovaa ja puhutaan naukuvalla venytetyllä äänellä. Henkilöhahmojen maalattujen kasvojen väri kertoo luonteesta, vaatteet ja asusteet muun muassa yhteiskunnallisesta asemasta. Oopperantuntija lukee viestejä jopa isojen hihojen heilutuksesta ja akrobaattitisista pyörähdyksistä lavalla.

Pekingin oopperaa näkee monessa teatterissa. Suosittelen kahta hyvin erilaista.

Zhengyici-teatterissa eivät esiinny Kiinan parhaimmat laulajat, eikä lavalla ole näyttäviä taistelukohtauksia, mutta esitykset ovat kauniita. Itse puinen rakennus ja teatterisali ovat 1600-luvulta. Se on luultavasti Pekingin hurmaavin tila katsoa oopperaa. Esitysten puvustukseen on panostettu.

Chang’an teatterissa on perinteisiä esityksiä, joita paikalliset ihmiset tulevat sankoin joukoin seuraamaan. Jos esitys ei kiinnosta, voi katsoa katselijoijta. He eläytyvät ja laulavat mukana, välillä hörppäävät teetä termospullostaan. Esityksiä on harvakseltaan.

Chang’an: 7 Jianguomen Inner St, Dongcheng District 北京建国门内大街7号长安大戏院有限公司
www.changandaxiyuan.com

Zhengyici: 220 Xiheyan Dajie, Xuanwu District 宣武区西河沿大街220号 Pyydä hotelliasi varaamaan liput, sillä paikassa ei ole englanninkielistä palvelua.
http://www.zhengyici.com.cn/

Akrobatia

Pekingin akrobatiaesitykset ovat toki huimia, mutta Shanghaissa ne ovat vielä parempia. Jos matkasi siis jatkuu Shanghaihin, säästä akrobatiat sinne.

Pidän Tiandi-teatterin jokailtaisesta esityksestä, vaikka teatterisali on kulahtanut. Noin tunnin esitys on sopivan napakka, perinteinen mutta monipuolinen ja hauskakin. On jonglööriä, pyöräakrobatiaa, nuoralla taiteilua, monenlaista tasapainottelijaa ja mitä hulluimmille mutkille taipuvaa esiintyjää. Yleisö huoahtele ja huudahtelee, sen verran hurjia temppuja lavalla tehdään. Ilahduttaa aina myös lapsia.

10 Dongzhimen Nandajie, Dongcheng District 北京东城区南大街1号. MUTTA remontin ajan lipputiski ja esitykset ovatkin osoitteessa 85 Jiaodaokou Dongdajie, Dongcheng District, 北京市东城区交道口东大街85号 Pyydä hotellia varaamaan liput, sillä englanninkielisiä nettisivuja paikalla ei ole.
http://www.tianditheatre.cn/  

Kungfu

Pekingin tunnetuin, joka ilta esitettävä kungfushow on Punaisessa teatterissa. Esitys kestää puolitoista tuntia, ja turistimagneettina se on dubattu englanniksi. Menestys on jatkunut jo yli kymmennen vuotta. Juoni kertoo pienen pojan kasvusta kungfumestariksi luostarissa.

Kungfu-temput ja taistelut sekä näyttävät lavasteet ja tehosteet viihdyttävät varmasti aikuisia ja (vähintään yli 5-vuotiaita) lapsia. Esitys on puolitoistatuntinen, mutta kesken esityksen voi käydä vessassa ja aulassa ostamassa pikkusyötävää.

No.44, Xingfu Da Jie, Dongcheng District  崇文区幸福大街44号
redtheatrekungfushow.com

Copyright: Mari Manninen

 

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *