Näin löydät hyvää kiinalaista viiniä — eikä tämä ole vitsi

On käynnissä hyvän kiinalaisviinin metsästys. Missä sitä voi Pekingissä maistaa ja ostaa? Oppaana on Jim Boyce, pitkään Pekingissä asunut viinibloggari ja viinikonsultti, jonka intohimona ovat Kiinan viinit. Niiden tuotanto kasvaa vauhdikkaasti. Viljelyshehtaareja on jo enemmän kuin Ranskassa.

Entäs laatu? Länsimaalaiselta kiinalainen viinipullo jää usein puolitiehen, siksipä länsimaalaiset puhuvat kiinalaisesta viinistä usein vain vitsaillen. Maan viininteko- ja viininjuontikulttuuri ovat vasta kehittymässä.

— Hyvää viiniä on vain muutama prosentti Kiinan tuotannosta, Jim Boyce sanoo.

Tätä muutamaa prosenttia ei pääse maistamaan oikeastaan kuin Kiinassa fiineissä hotelliravintoloissa ja viinibaareissa. Mutta se onkin sitten mainiota juotavaa.

Ensimmäinen etappimme on Everwines. Viinimyymälässä on tiski ja terassi maistelijoille. Steriili paikka ja laiska palvelu, mutta hyvä valikoima. Kiinalaisviinejä on hyllyssä lähes kaksikymmentä. Laseittain niistä voi maistaa vain yhtä halpaa ja tylsää. Pulloja saa toki ostaa maistelupöytään, mutta päätämme vain katsella valikoimaan. Monet hyllyn viinit ovat Grace Vineyardin tuotantoa Shanxin maakunnasta.

— Menestystarina. Ainut Kiinan viinitila, joka tekee koko sarjan viinejä, viisitoista erilaista ja lisäksi kuohuviiniä. Laatu pysyy vuodesta toiseen hyvänä. Hinnat ovat hyvin kohtuullisia, Boyce ylistää.

Halvimmat pullot ovat alle 15 euroa, mikä on kiinalaisesta kohtuuhyvästä viinistä vähän. Hinta-laatusuhde kun on lähes aina länsiviinejä huonompi.

— Aiemmin hinnat olivat vielä korkeammat, kun viiniä lähinnä myytiin liikemiehille lahjoiksi. Nyt kun Kiinassa on korruptionvastainen kampanja, viiniä myydään enemmän suoraan kuluttajille. He ovat hintatietoisia, Boyce sanoo.

Kalleus johtuu hänen mukaansa siitä, että Kiinan parhaat viininviljelyalueet ovat karuja. Työvoima tulee kaukaa, ja kylmänkuiviksi talviksi viiniköynökset on monin paikoin peitettävä maalla. Tällainen on myös trendikkäin viinialue Ningxian maakunta. Everwinesin hyllystä löytyy sieltä esimerkiksi Silver Heightsin Summitia (70 euroa). Punaviini on usein palkittu ulkomailla.

Hyppäämme taksiin ja matelemme hitaasti Pekingin ruuhkassa TRB-ravintolaan.

Vanhaan temppeliin tehdyssä, kalliissa ravintolassa on Pekingin parasta länsimaista ruokaa ja luultavasti Manner-Kiinan pisin lista kiinalaisia viinejä. 23 punaviinistä ja 7 valkoviinistä vain neljää saa laseittain. Pulloja (30—600 euroa) voi ostaa myös mukaan.

Viinitiskin takaa ikkunasta näkyy ikivanha krumeluuri puurakennus, ja tiskin takana osataan kertoa viineistä hyvällä englannilla. Maistamme cabernet sauvignonia, Chateau Nine Peaks Reservaa (130 euroa pullo).

— Paljon kirsikkaa. Vängän mainio. Tämä on tehty Shandongin maakunnassa, monsuuni-ilmastossa! Boyce ihastelee.

Hitaan taksimatkan jälkeen olemme perillä kolmannessa kohteessamme, jonne on tuskallista löytää — tarkemmat tulo-ohjeet saa omistajalta englanniksi puhelinnumerosta 010-65307842. Kohde on kotoisa viinikauppa Ma Li asuinkerrostalon alakerrassa. Pöytien ääressä rouva Man kaverit juovat viiniä ja selailevat kannettaviaan. Valikoimissa on 13 kiinalaista kohtuuhintaista viiniä, kallein pullon on 60 euroa.

Maistamme shamppanjametodilla tehtyä Chandon-kuohuviiniä (25 euroa), joka on vasta toista vuotta markkinoilla. Se on hyvä esimerkki kiinalaisen viinikulttuurin kehityksestä.

— Pähkinäinen, kermainen. Helppo juoda, viinimäinen. Hyvää se on, mutta vielä kuin vauva. Odotamme seuraavaa vuosikertaa innokkaasti, Ma Li sanoo.

— Mutta jos joku olisi sanonut viisi vuotta sitten, että Kiinassa vielä tehdään tällaista kuohuviiniä, en olisi uskonut, Boyce säestää.

Hyviä kiinalaisia viinejä, joita löytää Pekingin viinikaupoista:

Chandon Brut Sparkling Wine, Ningxia

Pirtsakka, kohtuuhintainen perinteisellä menetelmällä tehty uusi kuohuviini.

Kanaan Semisweet White, Ningxia

Edullinen Rieslingin, Chardonnayn and Sauvignon Blancin sekoitus.

Helan Mountain ‘Special Reserve’ Chardonnay, Ningxia

Rypäleensä parhaita esimerkkejä Kiinasta.

Grace Vineyard ‘Tasya’s Reserve’ Chardonnay, Shanxi

Melko runsas ja voimainen valkoviini hyvältä viinitilalta.

Great River Hills Cabernet Sauvignon, Shandong

Helppo punaviini uudehkolta pieneltä viinitilalta.

Silver Heights ‘The Summit’ Bordeaux-style blend, Ningxia

Bordeaux-tyyppinen sekoite Kiinan viinien lipunkantajalta.

Helan Qing Xue ‘Reserve’, Ningxia

Cabernet Sauvignonin, Merlot’n and Cabernet Gernischtin sekoitus arvostetulta viinitilalta.

Pretty Pony, Ningxia

Hedelmävetoinen ja mausteinen Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n sekoitus.

Grace Vineyard ‘Deep Blue’, Shanxi

Melko runsas ja hedelmäinen punainen sekoite.

Lisää suosituksia Jim Boycen blogissa grapewallofchina.com

Copyright: Mari Manninen

* Sama juttu on julkaistu toukokuun lopussa 2016 ilmestyneessä Viini-lehdessä.

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *