Tripsteri Norja -opas esittelee parhaat vinkit upeaan Norjaan

Tripsteri Norja on monipuolinen ja kattava opaskirja, jossa Norjassa asuva matkailualan yrittäjä Satu Vänskä-Westgarth kertoo kaikki parhaat vinkkinsä. Oppaan kanssa voi lähteä niin kaupunkilomalle Osloon kuin vaeltamaan vuonoille, unohtamatta pieniä kyliä ja talvikauden iloja. Hanki uusi opas kirjakaupoista tai lainaa kirjastoista!

Satu kertoo nyt Tripsteri Norja -matkaoppaan syntyprosessista. Osta Suomalaisen kirjakaupan tarjouksesta tämä monipuolinen opaskirja!

Vuosikymmenen unelma toteen

Tripsteri Norja matkaopas
Tripsteri Norja -matkaopas

Idea Norjan opaskirjaan syntyi jo kymmenisen vuotta sitten. Olimme mieheni kanssa asettautuneet asumaan pieneen hiihtokeskuskylään Gudbrandsdalenin laaksosssa kivenheiton päässä kaikesta mitä rakastamme: kuohuvia koskia, satojen kilometrien latuverkostoja, upeita haikkireittejä ja erinomaisia fillaripolkuja.

Norjassa oli tullut vietettyä aikaa juuri outdoor-aktiviteettien parissa jo monta vuotta, ja nyt suosikkimatkakohteestamme oli tullut myös koti. Minä tein työkseni sitä mitä tein mieluiten vapaa-aikanani: suunnittelin matkoja Norjaan ja Pohjoismaihin. Mieheni koskimelontafirma taas pyöri aivan yhtä hyvin mummonmökkimme keittiönpöydän ääreltä, kuin se oli pyörinyt Helsingin Käpylän kerrostaloasunnostamme, Slovenian vuorilta tai Englannin nummilta käsin.

Kymmenen vuotta myöhemmin mummonmökki oli muuttunut omakotitaloksi. Kahden hengen perheemme oli kasvanut neljäksi. Suunnittelin edelleen reissuja Pohjoismaihin, mutta tein sitä nyt osittain omistamassani firmassa. Matkat ovat usein kuin omia unelmareissujani. Yöpymisiä pienissä perheomisteisissa majataloissa tai putiikkihotelleissa. Hyvää lähiruokaa. Turistirysien välttämistä. Seikkailuja luonnossa. Upeita maisemia ja kohtaamisia paikallisten kanssa.

Sitten tuli korona. Samalla kun epävarmuus tulevaisuudesta nakersi taka-alalla, ajatus siitä mitä kaikkea halusin tehdä, nähdä ja kokea nyt ja tulevaisuudessa nostivat päätään. Unelma Norjan opaskirjasta heräsi uudelleen henkiin samalla kun Norjasta alkoi lähimatkailun suosion kasvaessa tulla yksi suomalaisten lempikohteista. Projekti Tripsterin kanssa lähti liikkeelle ensin Oslon ja Lofoottien sovellussisällöistä DayTripster Appiin, ja vuoden 2022 alussa sitten ilmestyi tämä Tripsteri Norja -matkaopas.

Esittelyssä koko Norja

Reinebringen © Satu Vänskä-Westgarth
Reinebringen © Satu Vänskä-Westgarth

Vaikka Norjaa on aivan mahdotonta saada mahtumaan yksityiskohtaisesti noin 300-sivuisen opaskirjan kansien sisään, kirjassa on esitelty Norjan alueet etelästä Huippuvuorille asti, omien kokemuksieni pohjalta. Mukana on kestosuosikkejani, paikkoja, joihin palaamme aina uudelleen, sekä itsellenikin uudempia kohteita, jotka tulivat tutuiksi reissatessani ympäri Norjaa kirjan myötä. Hurjasti hienoja paikkoja jäi vielä ensi kertaankin, sillä Norjassa on aina uutta nähtävää ja koettavaa parinkymmenen vuoden jälkeenkin!

Tripsteri Norja -kirjassa lähdemme liikkeelle pääkaupungista Oslosta ja teemme päiväretkiä lähialueille. Sitten tutustumme eteläiseen Norjaan ja Telemarkin alueeseen, kansallispuistojen sisämaahan, vuonojen Norjaan, Helgelandin rannikkoon ja keskeiseen Trøndelagin seutuun. Lopuksi matkustamme monelle suomalaiselle rakkaaseen Pohjois-Norjaan ja Lofooteille, ennen kuin kirja kirjaimellisesti huipentuu Huippuvuoriin.

Norjaa monipuolisempaa matkakohdetta ei lähempää Suomea voi hakea. On vuonoja, vuoria, myrskyävää merta, valkoisena hohtavia hiekkarantoja, kulttuurikaupunkeja, kalastajakyliä, erinomaista ruokaa ja mielenkiintoisia historiallisia kohteita. Norjaan on helppo matkustaa niin autolla, junalla kuin lentäenkin. Kirjassa käydään läpi sekä matkajärjestelyt että käytännön matkustamiseen liittyvät asiat juhlapyhistä vastuullisen matkailuun. Jos Norjan vuonomaisemat tai pohjoisen karu kauneus on jo vienyt mennessään ja haaveilet muuttamisesta Norjaan, poimi käytännön vinkit Norjaan muuttamiseen tai pitkään viipymiseen kirjasta.

Norja ympäri vuoden

Telemarkskanalen © Satu Vänskä-Westgarth
Telemarkskanalen © Satu Vänskä-Westgarth

“Det finns ikke dårlig vær, bare dårlige klær” on sanonta, johon Norjassa törmää tuon tuosta. ”Ei ole olemassa huonoa säätä, kaikki on kiinni pukeutumisesta.” Ja ehkä hieman myös asenteesta! Norjan neljä vuodenaikaa takaavat sen, että aktiviteettivaihtoehtoja löytyy joka säähän. Tosin lounaisrannikolla neljä vuodenaikaa typistyy kahteen: leutoon ja joskus lämpimään kesään sekä sateiseen ja tuuliseen loppuvuoteen. Vastaavasti vuoristossa talvi on pitkä, kesä taas lyhyt ja usein luminen.

Norjan-matkaa suunnitellessa on hyvä pitää mielessä, että vuoristotiet eivät välttämättä aukea ennen keskikesää ja ilman kitkarenkaita moneen korkealla sijaitsevaan kohteeseen ei pysty ajamaan kuin vasta pitkälti heinäkuun puolella. Usein Norjassa voikin kokea sekä kesän että talven samanaikaisesti: samana päivänä vuorilla voi hiihtää, kun taas alas laaksoon palatessa voi käydä fillarilenkillä auringonpaisteessa ja pulahtaa uimaan virkistävään jokeen tai järveen.

Mielestäni Norja on parhaimmillaan keskikesän leutoina päivinä, silloin, kun vuoristopolut ovat vihdoin vapaita lumipeitteestä ja polkupyörä- ja vaellusreittien määrä on loputon, kuin myös lopputalven aurinkoisina päivinä. Varsinkin pääsiäinen on Norjassa hienoa aikaa. Norjassa pääsiäistä juhlitaan pitkän kaavan mukaan reilun viikon verran. Tällöin suuntana monella on mökki tai vuoristokohteet, joissa nautitaan ”påskeværistä”, pääsiäissäästä eli auringonpaisteesta, valkoisina hohtavista kinoksista ja hiihtolenkkien lomassa nautituista kvikklunsj-patukoista ja appelsiineistä.

Muutakin kuin Pohjois-Norja

Glittersjå-Fjellgård © Satu Vänskä-Westgarth
Glittersjå-Fjellgård © Satu Vänskä-Westgarth

Suomalaisille suosituin ja ehkä helpoin reitti kohti Norjaa on omalla autolla pohjoisen kautta. Nopeimmin vuonojen pauloihin pääsee seuraamalla lempireittiäni: rajan ylitys Kilpisjärvellä ja siitä eteenpäin kohti Skibotnia ja Lyngenvuonoa. Samaa reittiä kotimaahan palattaessa maiden vastakohdat vain vahvistuvat. Suomen puolella odottaa tasainen metsämaisema, jota pohjoisessa rikkovat muutamat tunturit. Samalla peruutuspeilissä Norjan vuonojen ja vuorten ääriviivat kiusoittelevat ja kutsuvat luokseen vielä hetken.

Norjassa on kuitenkin paljon muutakin koettavaa ja nähtävää kuin karu pohjoinen. Norjan-matkan suunnittelu onkin haastavaa, sillä naapurimaassamme on mielenkiintoisia kohteita loputtomiin. Kun matkasi Norjassa alkaa, eteen tulee takuulla lisää upeita paikkoja, joissa haluaisit pysähtyä ja viettää enemmän aikaa. Aja hitaasti Norjan maisemateitä pitkin, kulje viikinkien jalanjäljissä, liiku aktiivilomaillen ja nauti annoksesta norjalaista kulttuuria. Tässä kaikessa Tripsteri Norja -opas auttaa!

Jos Norjan korkea hintataso kauhistuttaa, kirjasta löytyvät vinkit myös budjettiloman suunnitteluun.

Lähde Norjaan!

Hengitän päivätyössäni Norjan matkailua ja kierrän työni puolesta ympäri Norjaa säännöllisesti. Silti Norjasta ei voi saada tarpeekseen. Aina löytyy uusia vuoria kiivettäväksi, uusia kyliä tutustuttavaksi ja uusia festivaaleja koettavaksi.

Toivottavasti Tripsteri Norja -matkaopas saa pienen siemenen itämään sisälläsi, unelman matkasta Norjaan. Norjalaiset suhtautuvat elämään rennosti. “Det ordner seg”, kaikki järjestyy. Ja niin järjestyy varmasti myös unelmiesi matka tänne naapurimaahamme!

Satu Vänskä-Westgarth

Haastattelupyynnöt: [email protected]

Sovellus ja sivusto tukevat Tripsteri Norja -kirjaa

Lataa myös ilmainen DayTripster-sovellus kirjan rinnalle. Sovelluksesta löydät kierroksia Norjaan. Myös nettisivuilla Oslon sisältöä päivitetään säännöllisesti.

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Sovelluksessa apua on kartasta, jonka avulla on helppo suunnistaa. Sovelluksessa voi lisäksi luoda omia suosikkilistoja kohteista ja tallentaa ne itselleen tai jakaa kavereille! Sovelluksesta voit myös varata itsellesi majoituksen parhaimpaan hintaan.

Osta Suomalaisen kirjakaupan tarjouksesta Norjan uusi opaskirja!

Huom! VARAA EDULLISIN MAJOITUS Oslosta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pikkuisen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *