Norjan vuonot hurmaavat – lähde erilaiselle risteilylle

Pääkuva: Norjan Vuonot -risteily, Kristina. Kuva © Havila Voyages

Kesä saapuu, Norja kutsuu! Löysimme uuden ja elämyksellisen tavan kokea upeat Norjan vuonot: lähde yhteisristeilylle viileille vesille. Matkan vastuullisuudestakin on huolehdittu, sillä päästöt kompensoidaan innovatiivisesti.

Moni suomalainen miettii parhaillaan sopivaa kesäretkikohdetta. Tripsterin Norja-matkaopaskirja on juuri ilmestynyt, ja meidän matkakohteemme kesäksi on selvä. Norjaan! Saimme kutsun tutustua erääseen hauskaan ja vastuulliseen tapaan matkailla Norjassa: vuonoristeilyyn. Matkailuyritys Kristina tekee Suomesta käsin uutuutena järjestettäviä laivaristeilyjä Norjan vuonoille. Elämykselliset Norjan vuonot odottavat!

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä perheyritys Kristinan kanssa.

Vaivatonta laivanautiskelua yhdessä

Norjan Vuonot -risteily, Kristina. Kuva © Havila Voyages
Norjan Vuonot -risteily, Kristina. Kuva © Havila Voyages

Laiva lipuu laineilla, maisemat vaihtuvat ja mykistävät yhä uudelleen. Mitään muuta ei tarvitse tehdä kuin istua kyydissä ja ihailla. Välillä aterioida ja levätä, tavata muita matkalaisia. Näillä Norjan uusilla yhteismatkoilla voi sekä viihtyä ryhmässä että rentoutua omassa rauhassa.

Norjan vuonojen risteily on täynnä vesiputousten kimallusta, jylhiä kallioita, valkeita jäätiköitä, vuoristojärviä ja lampaiden laitumia. Lumihuiput vuorottelevat vehreiden laaksojen kanssa. Ja tietenkin kirkasvetiset vuonot ovat pääosassa.

Norjan Vuonot -risteily, Kristina. Kuva © Havila Voyages
Lofootit. Kuva © Havila Voyages

Matkan varrelle osuu luonnonihmeiden ohella myös hienoja kaupunkeja: esimerkiksi jugendtyylistään tunnettu Ålesund, historiallinen viikinkikaupunki Trondheim, pohjoisen kuulas Tromssa kaapelivaunuineen ja ihanan värikäs Bergen. Lofoottien pienet kalastajakylät ovat kuvauksellisia, samoin kuin suoraan merestä kohoavat vuoret ja ylhäinen Jäämeri.

Risteilyt sopivat erinomaisesti monen ikäisille Norjaan tutustujille. Matkailijan monipuoliseen viihtyvyyteen ja reissun helppouteen on panostettu.

Norjan vuonojen kesäristeilyt lähtevät joko Bergenistä tai Ivalosta

Norjan Vuonot -risteily, Kristina. Kuva © Havila Voyages
Geiranger. Kuva © Havila Voyages

Matkasuuntien suhteen vaihtoehtoja Kristinan yhteismatkojen tarjonnassa on kaksi: Etelä-Norjan Bergenistä kohti arktisia seutuja Suomen Lappiin tai toisin päin. Välillä pysähdellään satamakohteissa ja luontoretkillä, eli halutessaan pääsee kyllä vaeltamaankin – ja kokemaan Norjan kulttuurielämyksiä.

Aika täydellinen paketti sekä rauhallisen valmismatkan arvostajalle kuin uusien tuulien seikkailijallekin!

Lue tarkemmat matkakuvaukset ja hinnat:

Norjan vuonot – rannikkoristeily Bergenistä Kirkkoniemeen 12.6.2022 ja 20.7.2022:

Reitti etelästä pohjoiseen: Bergen – Ålesund – Geiranger – Trondheim – Tromssa – Honningsvåg – Kirkkoniemi – Rovaniemi, pituus 7 yötä

Norjan vuonot – rannikkoristeily Kirkkoniemestä Bergeniin 14.7.2022:

Reitti pohjoisesta etelään: Ivalo – Kirkkoniemi – Hammerfest – Tromssa – Svolvaer – Brønnøysund – Trondheim – Bergen, pituus 7 yötä

Lisämaksusta eri kohteissa on mielenkiintoisia kansainvälisiä retkimahdollisuuksia muun muassa Euroopan pohjoisimpaan paikkaan, tuntureiden Nordkappiin.

Historiallinen reitti on myös vastuullinen reitti

Bryggen, Bergen. Kuva: Anthony Tan, Unsplash
Bryggen, Bergen. Kuva: Anthony Tan, Unsplash

Tätä merimatkaa on kutsuttu erääksi maailman kauneimmista. Postireitiksi 1800-luvulla perustetulla reitillä on mittaa noin 2000 kilometriä. Suuri osa kulkee rannikkosaarten suojassa, ja kesäajan valoisuus lisää aikaa katsella vaihtuvia rosovuoria.

Entä se matkan vastuullisuus sitten? Matkamedia Tripsteri on tunnettu vastuullisuudestaan ja innostui vuonoristeilystä erityisesti siksi, että perheyritys Kristina on tehnyt paljon pitääkseen huolta mahdollisimman vastuullisesta matkailusta näin ilmastonmuutoksen aikakaudella ja pandemian jälkimainingeissa. Vuonoa pitkin risteillään äänettömästi sähkövoimalla. Lisäksi Norjan vuonot tarjoavat yhden keinon kantaa pieni korsi kekoon ja kompensoida oma elämys.

Kristina muun muassa osallistuu Taimitekoon, jonka avulla sekä kompensoidaan hiilidioksidipäästöjä että tarjotaan suomalaisille nuorille työllistämistä istutustöiden muodossa. Ekologista, taloudellista ja sosiokulttuurista vastuullista siis samalla kertaa!

Kompensaatiolaskelmina D-mat Oy on määritellyt tietyn määrän taimia istutettavaksi suomalaiseen metsään jokaista matkustajaa kohtaan. Vastuullisuusohjelmaan kuuluu tavoite, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä on istutettu 10 000 hehtaaria uutta hiilinielumetsää turvetuotannosta poistetuille maa-aloille.

Syntyneet hiilidioksiditonnit muutetaan nuorten istuttamiksi taimiksi. Yksi taimi kompensoi keskimääräisen hiilivarastonsa eli noin 55 vuoden aikana noin 235 kg CO2. Taimien istutuksesta ja metsien hoidosta ja omistuksesta vastaa Suomen 4H-yhdistys, joka palkkaa nuoret istuttajat.

Yhdeksän taimea kutakin Norjan vuonoristeilijää kohden

Norjan vuonot -risteilyjen osalta kutakin risteilijää kohden istutetaan yhdeksän taimea. Hiilijalanjäljen on arvioitu olevan 2089 kg CO2 / hlö. Jokainen matka kompensoidaan Kristinan mukaan sataprosenttisesti, ja kompensaatio sisältyy matkan hintaan.

D-mat Oy on erikoistunut hiili- ja materiaalijalanjälkilaskentaan sekä kestävien elämäntapojen tutkimiseen ja mahdollistamiseen. Matkojen kokonaishiilijalanjäljen laskennassa on otettu huomioon:

  • risteilyyn kuuluvat lennot
  • risteilyt
  • linja-autokuljetukset kohdemaissa ja Suomessa
  • hotelliyöt
  • ruokailut
  • maaohjelma

Risteilyjen laskennassa on käytetty varustamoilta saatuja lukuja. Risteilyn kokonaishiilijalanjälkeen on laskettu mukaan polttoaineen, veden ja sähkön kulutus. Laskelmissa on huomioitu myös laivan rakentamisesta aiheutuva kuorma.

Lisätietoja: www.taimiteko.fi

Vinkki: kurkkaa kotimaan junaristeilyt!

“Junaristeily” on myös uudenlainen tapa kokea kotimaan kohteita. Kristina Rails tarjoaa niin sanottuja junaristeilyjä eli yhteismatka kuljetaan junalla yhdessä. Kohteita ovat muun muassa Itä-Suomen Koli, Pohjanmaa, Oulu ja Kuopio. Näillä matkoilla hiilijalanjälki on vain 94 HJJ kg. Lue lisää!

Kristina on yksilöllisiin yhteismatkoihin erikoistunut suomalainen perheyritys, joka on toiminut jo seitsemän vuosikymmenen ajan.

Lue lisää Kristinasta: Yrityksen tarina

Lue Tripsterin muuhun Norjaan: Oslo-nettiopas

Lue Norja-kirjailijastamme: Norjan Tripsterimme Satu

Uusi Tripsteri Norja -matkaopas on saapunut kauppoihin! Osta omasi vaikkapa Suomalaisesta kirjakaupasta ennen matkaa Norjaan!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *