Työlomalla osa 5: Suomi – bleisure-matkailun ideaalikohde?

On yhä tärkeämpää tutkia muokkautuvaa matkailua. Tämä artikkelisarja on kertonut maailmalla asuvista diginomadeista, työmatkailun laajentamisesta bleisure-matkailuksi ja muista matkailun nykytrendeistä. Matkailun ilmastovaikutusten vuoksi uudistukset ja kokonainen ajattelumaailman muutos ovat pakollisia. Entä voisiko Suomi olla ideaalinen bleisure-matkailun kohde? Kiinnostammeko bleisure-matkailijoita ja diginomadeja? Tässä artikkelisarjan viimeisessä osassa kuulemme alan ammattilaisten näkemyksiä.

Työlomalla-artikkelisarjassa on tutustuttu bleisure-matkailun, uudistavan matkailun ja diginomadismin käsitteeseen ja tavattu ihmisiä töissä maailmalla. Viimeisessä osassa katselemme Suomea bleisure-matkailun mahdollisena ideaalikohteena. Artikkelisarjaa on tukenut Jokes.

Lue osa 1: Mitä ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu?

Lue osa 2: Tanja vaihtoi jatkuvan lentämisen diginomadielämään

Lue osa 3: Anne ja Toni ovat nomadeja ja matkalla aina

Lue osa 4: Nomadi Nora muuttaa parin kuukauden välein

Mediassa on jälleen otettu esille Suomi tulevaisuuden ihannematkailumaana muun muassa viileyssyistä. Lentomatkailun lisääminen maahamme tuskin tuo toivottuja vaikutuksia, mutta jos näkökulmana on bleisure-matkailu, Suomi voisi olla erittäin hyvä vaihtoehto. Digiyhteydet toimivat hyvin, ja hotelleissa on ryhdytty tarjoamaan pidemmän viipymisen diilejä yhä enemmän. Työmatkan ja loman yhdistämisen toiveet ja tarpeet on huomioitu myös esimerkiksi Helsingin kaupungin matkailustrategioissa aiempaa tehokkaammin.

Matkailijoiden toiveissa niin vastuullisuus kuin luksuskin

Leena Lassila Helsinki Partnersilta on puinut bleisure-matkailua ja matkailumaailman muuttuvia tarpeita. Kaksi trendiä matkailijoiden keskuudessa ovat Helsingissä, Suomessa ja myös muualla maailmassa nousseet erityisen paljon esille.

”Pandemian jälkeen on selvästi jäänyt tarvetta matkailla. Valtavaa muutosta matkailijoiden toiveissa ei ole nähtävissä, mutta matkailun vastuullisuus nousee selkeänä arvona niin palveluntarjoajilla kuin matkailijoillakin. Toisaalta korkean palvelun niin sanottuja high-end-tuotteita kysytään myös Helsingistä enemmän kuin aiemmin.”

Lassilan mielestä bleisure-matkailu on hyvä konsepti, joka sopii hyvin Suomeen etenkin siksi, että kaukaiseen maahamme moni joutuu lentämään.

”Bleisure tarjoaa yhden hyvän tavan saada lentojen määrää vähemmäksi, mutta pitää kuitenkin hotellien käyttöasteet hyvällä tasolla.”

Lassila painottaa ostoprosessin kehittämistä ja helpottamista eri kanavissa, jotta lomamatka olisi helppo yhdistää työmatkaan kanssamatkustajineen.

”Suomen on tärkeää tarjota sellaisia majoituskohteita, joissa pystytään palvelemaan kaikkien osapuolien tarpeita kuten tarjota rauhallista työtilaa, virikkeitä kaiken ikäisille ja helpon saavuttavuuden eri palveluihin.”

”Palveluntarjoajien, muun muassa hotellien, tulisi aktiivisesti markkinoinnin automaatioita hyödyntäen tarjota hyvää hintaa ja mielenkiintoisia tuotteita pitempään viipyvälle. Bleisure-matkailun markkinointi ei toki aina ole helppoa. Esimerkiksi lääketieteen kongresseissa säännöstely saattaa estää kaikenlaisen tieteellisen sisällön ohi menevän markkinoinnin osallistujille.”

Leena Lassila, Helsinki Partners.
Leena Lassila, Helsinki Partners.

”Yrityksillä on myös omat sääntönsä työ- ja vapaa-ajan matkojen yhdistämiseen. Mutta muuten meidän destinaatioidemme ja palveluntarjoajiemme tulee ehdottomasti tuoda esiin tämä mahdollisuus omissa kanavissamme.”

Tripsterin ja MyHelsinki.fi:n kaltaisten nettipalveluiden vinkit auttavat perheitä ja diginomadeja suunnittelemaan lomapäiviään ja navigoimaan kaupungissa. Lassila kertoo itse matkustavansa nykyään valikoidusti ja yrittävänsä hyödyntää bleisure-mahdollisuudet.

”Vapaa-ajan vietto kotimaassa mm. Hangossa ja Levillä kilpailee nykyisin omien ulkomaanmatkojeni kanssa.”

Bleisure-matkailu valittu Helsingin matkailun toimintaohjelmaan

Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterinen on pitkälti samoilla linjoilla Leena Lassilan kanssa.

”Vastuullisuuden vaade on yksi asia, joka vaikuttaa entistä enemmin matkustuspäätöksiin. Kaikilla matkaketjun osa-alueilla digitaaliset, lisäarvoa tuottavat palvelut ovat entistä tiiviimpi osa kokonaisvaltaista matkakokemusta.”

Vesterinen kertoo, että bleisure-matkailu on valittu yhdeksi kehittämisen painospisteeksi Helsingissä ja kirjattu Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmaan 2022–2026.

”Pidän sitä hyvänä tapana edistää matkailua vastuullisesti. Suurin hiilijalanjälki syntyy itse matkasta kohteeseen, ja jos yhdellä matkakerralla voi kokea enemmän, sitä parempi. Matkailijalle bleisure lisää työmatkan mielekkyyttä, mahdollisesti säästöjä kuluissa ja arvoa vierailtavalle kohteelle. Matkailukohteelle, kuten Helsingille, bleisure tuo lisää matkailueuroja, sillä työmatkailijat käyttävät vapaa-ajanmatkailijoita enemmän rahaa kohteessa.”

“Työmatkailijalle syntyy myös laajempi ymmärrys vierailtavasta kohteesta sekä mahdollisuus helposti kasvattaa viipymää ja vaikkapa kongressien osallistujamäärää.”

Nina Vesterinen, Helsingin kaupunki
Nina Vesterinen, Helsingin kaupunki

Perheille tulisi myös Vesterisen mukaan olla helposti löydettäviä ja ostettavia, eri-ikäiset lapset huomioivia palveluja.

”Kun eri toimijat yhdessä huomioivat osana omia palvelujaan bleisure-matkailijan tarpeet, voisimme hyötyä kasvavasta trendistä entistä enemmän. Se vaatii markkinointia, lisämyyntiä, uudenlaista tuotetarjontaa, helposti ostettavia palveluja sekä tietoa tarjolla ja avoinna olevista kohteista ja palveluista.”

Hotellit valmiimpia tarjoamaan pidemmän viipymisen paketteja

Markus Peura, VALO Hotel & Workin hotellipäällikkö, edustaa majapaikkaa, joka on edelläkävijänä bleisure-matkailussa. VALO yhdistää hotellia ja työhuonetta.

”Työn murroksen myötä mahdollisuudet ei-paikkasidonnaiseen työhön kasvavat jatkuvasti. VALO Hotel & Work on luotu juuri bleisure-matkailuun sopivaksi. VALOn tilat ovat aidosti suunniteltu palvelemaan työ- ja vapaa-ajan matkustajia. Asiakkaan palvelupolku on tarvittaessa täysin digitaalinen aina varaamisesta uloskirjautumiseen asti. Saman katon alta löytyvät palvelut ravintolasta hyvinvointiin, jolloin turha liikkuminen vähenee.”

Joko VALO vastaa peräänkuulutettuihin perheiden pakettitarpeisiin?

”Ainakin pystymme tarjoamaan kattavat vapaa-ajan palvelut kuten sauna- ja allasosaston sekä loma-aikoina lasten leikkihuoneen, perheille sopivan ravintolan ja helpon saavutettavuuden. Kaupungin läheisyydessä on runsaasti vapaa-ajanviettokohteita, joihin ihmisten on helppo tutustua työmatkan ohessa.”

Entä onko pidempi viipyminen ja työ- ja lomamatkan yhdistäminen hotellille kannattavaa?

”Mielestäni kannattavuuden sijaan kannattaa ajatella matkailua vastuullisuuden näkökulmasta. On parempi, että ihmiset viipyvät pidempään matkoillaan samassa paikassa ja näin saadaan hiilijalanjälkeä pienennettyä.”

VALO Rooftop Terracen nurkan takana on kokonainen saunaosasto. Kuva: VALO Hotel & Work.
VALO Rooftop Terracen nurkan takana on kokonainen saunaosasto. Kuva: VALO Hotel & Work.

“Uudisrakentamista on syytä harkita nykyistä tarkemmin”

Anu Nylund, jonka ajatuksia kuulimme Työlomalla osa 1 -artikkelissa, on myös pohtinut Suomen roolia bleisure-matkailun kehittämisessä.

”Matkailupalveluja tuottavien yritysten ja matkakohteiden toivoisi siirtyvän uudistavan ajattelun mukaiseen kehittämiseen ja toimintaan. Meidän tapamme toimia voisi sanoa olevan hyvin linjassa uudistavan ajattelun kanssa, mutta paljon rohkeita päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta toiminta on kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen perustuvaa, hyvinvointia edistävää yhdessä tekemistä.”

”Esimerkkinä: Kun tiedetään, että jossakin luontokohteessa on kantokyvyn rajat ylitetty, rohkeasti suljetaan se kohde vierailijoilta ja annetaan alueen uusiutua ja löytää keinonsa kukoistaa. Alueellisesti taas uudisrakentamista olisi syytä harkita nykyistä tarkemmin. Me valtaamme liikaa maa-alaa ja heikennämme sillä tavoin luonnon monimuotoisuuden edistämistä. Vanhojen, olemassa olevien rakennusten kunnostaminen on aina parempi vaihtoehto.”

”Uudisrakentaminen tarkoittaa myös usein maa-alan raivaamista muulle infralle kuten teille ja viemäröinnille. Olen oppinut opinnoissani, että paikan hengen määrittelyn kautta matkakohteista luodaan yhdessä alueen ihmisten ja yrittäjien kanssa kokonaisvaltainen uudella tavalla toimiva kohde. Uudistavan matkailun työkalut ohjaavat tekemistä, eikä pikavoittoja tässäkään ole.”

Bleisure-matkailu, uudistava matkailu ja nomadielämä ovat keinoja edistää vastuullisempaa matkailua. Kuva: Manny Pantoja / Unsplash.
Bleisure-matkailu, uudistava matkailu ja nomadielämä ovat keinoja edistää vastuullisempaa matkailua. Kuva: Manny Pantoja / Unsplash.

Lue osa 1: Mitä ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu?

Lue osa 2: Tanja vaihtoi jatkuvan lentämisen diginomadielämään

Lue osa 3: Anne ja Toni ovat nomadeja ja matkalla aina

Lue osa 4: Nomadi Nora muuttaa parin kuukauden välein

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 02.09.2023 12:45

Tämä on varmasti yleistymään päin edelleen. Itse en sitä ole toistaiseksi paljoakaan harrastanut, mutta erityisesti Suomen rajojen sisällä tuo voisi tulla kyseeseen. Erityisesti etätyön yhdistäminen lomailuun kiinnostaisi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *