Työlomalla osa 3: Anne ja Toni ovat nomadeja ja matkalla aina

Anne ja Toni ovat viihtyneet maailmalla diginomadeina vuodesta 2017 asti. He ovat Elämää nomadina -blogin perustajia, paikkariippumattomia yrittäjiä, joilla ei ole pysyvää asuntoa tai tukikohtaa. He ovat siis tavallaan koko ajan matkalla. Millaista on olla nomadi, ja millaista on elämä, kun on matkalla aina?

Työlomalla-artikkelisarjan toisessa, kolmannessa ja neljännessä osassa tapaamme ihmisiä töissä maailmalla. Millaista on elää diginomadina ja etätyöläisenä maailmalla? Mitkä kohteet erityisesti kiinnostavat nomadeja? Viimeisessä osassa katselemme Suomea bleisure-matkailun mahdollisena ideaalikohteena. Artikkelisarjaa on tukenut Jokes.

Lue osa 1: Mitä ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu?

Lue osa 2: Tanja vaihtoi jatkuvan lentämisen diginomadielämään

Anne ja Toni ovat viimeisen lähes kuuden vuoden aikana käyneet kymmenissä maissa. Hieman pidempään he ovat viipyneet muun muassa Espanjassa, Ranskassa, Bulgariassa, Kyproksella ja Meksikossa.

“Niissä kaikissa olemme reissaamisen lisäksi viettäneet myös ajanjaksoja house-sittereina eli toimineet talo- ja lemmikkivahteina.”

Anne ja Toni ovat nomadeja ja työskentelevät oman suomalaisen yrityksensä kautta verkossa pääasiassa pienille suomalaisille yrityksille, muun muassa verkkosivujen suunnittelun ja sisällöntuotannon parissa.

“Viime aikoina olemme olleet tiiviimmin mukana myös erään suomalaisen startup-yrityksen kansainväliseen kasvuun ja markkinointiin liittyvissä tehtävissä. Varsinaisten töiden lisäksi ylläpidämme useampaa blogia; Elämää nomadina -sivuston lisäksi englanninkielistä FinnsAway-blogia sekä olutblogia Craft Beer Nomads, joka keskittyy pienpanimoihin ja olutkulttuuriin eri puolilla maailmaa.

Vapaudenkaipuu heräsi lomamatkoilla

Anne ja Toni löytävät koronapandemiasta saman hyvän puolen, kuin moni etätyömahdollisuudesta haaveillut: vapautta on paljon enemmän kuin ennen.

“Nyt on helpompaa olla nomadi. Mahdollisuudet hypätä paikkariippumattomaan elämään ovat parantuneet, kun monet työnantajat suhtautuvat etätöiden tekemiseen aiempaa suopeammin. Se on mahdollistanut monille vapauden työskennellä toimiston sijaan kotoa, mökiltä tai jopa ulkomailta käsin.”

“Monet diginomadit ovat edelleen yksinyrittäjiä, mutta vaikuttaa siltä, että nyt yhä useampi nomadi on työnantajan palveluksessa ja tekee töitä joko täysipäiväisesti tai osa-aikaisesti etätöinä, samalla ulkomailla matkustaen tai asuen. Palvelujen sähköistymisen myötä myös niin sanottuja perinteisempiä töitä on siirtynyt osittain verkkoon. Esimerkkinä tästä ovat vaikkapa lääkäri-chatit.”

Annelle ja Tonille suurin kannustin jättää koti ja työt Suomessa oli lomamatkoilla herännyt
vapaudenkaipuu ja kiinnostus lähteä maailmalle pidemmäksi aikaa.

“Halusimme päästä irti kahlitsevalta tuntuneesta ja aikataulutetusta arjen oravanpyörästä, jossa seuraavan lomareissun suunnittelu alkoi heti, kun edelliseltä kotiuduttiin. Aluksi suunnitelmissa pyöri
jonkinlainen pitkä, ehkä vuoden mittainen lomamatka, mutta lopulta päätimme määräaikaisen irtioton sijaan tehdä suuremman elämänmuutoksen ja lähteä ilman paluusuunnitelmaa.”

“Diginomadismista elämäntapana innostuimme alun perin luettuamme aiheeseen liittyviä blogeja. Kokoaikainen matkailu yhdistettynä digitöihin, joiden määrästä ja aikatauluista voi päättää itse, kuulosti todella houkuttelevalta.”

“Emme tosin lähtiessämme vielä oikein tienneet, mitä kaikkia töitä tulemme käytännössä tekemään, mutta luotimme siihen, että osaamisellemme on kysyntää ja pystymme työkokemuksemme ja kontaktiverkostojemme kautta löytämään asiakkaita.”

Nomadit house-sittereinä Espanjassa. Kuva: FinnsAway
Nomadit house-sittereinä Espanjassa. Kuva: FinnsAway

Hankalin paikka oli Kuuba

Kiinnostus pidemmän oleilun matkailuun elämäntapana on nousussa. Anne ja Toni ovat aina olleet vannoutuneita omatoimimatkailijoita, mutta he ymmärtävät, että kaikki eivät ole perusluonteeltaan nomadeja.

“Ehkä monelle olisi helpompi lähteä etätöitä sisältävälle matkalle, jos tarjolla olisi valmiimpia paketteja, jossa olisi vaihtoehtoja perheystävälliselle majoitukselle ja vaikkapa ohjatuille retkille.”

Byrokratiaa on edelleen paljon.

“EU:n sisällä meillä suomalaisilla on melkoisen vapaa liikkuvuus, mutta silti pidempi oleskelu jossain vaiheessa vaatii maahan asukkaaksi rekisteröitymisen. Jos puhutaan tilapäisestä, vaikkapa parin–kolmen kuukauden ajanjaksosta, paperitöitä ei kuitenkaan tarvita. Paikan ja kohteen valinnassa on tärkeää löytää sellainen alue ja asunto, jossa viihtyy ja joka on helposti saavutettavissa.”

Annelle ja Tonille majoituksen suhteen tärkeimmät asiat ovat ovat hyvä Wi-Fi ja riittävän toimiva työskentelypiste, kokkaamisen mahdollistava keittiö sekä järkevä hinta.

“Paikallisen kielen osaaminen on arkea helpottava juttu, mutta väliaikaisessa oleskelussa, johon ei liity sen kummempaa byrokratiaa, ei kielitaito ole välttämätöntä. Tähän mennessä hankalin paikka diginomadismin näkökulmasta on ollut Kuuba. Matkailumaanahan Kuuba on ihana, mutta jo pelkästään
heikkojen nettiyhteyksien vuoksi paikka ei kutsu nomadeja vaan sopii etätöitä paremmin lomailuun.”

Nomadi ei ole aina lomalla

Anne ja Toni kertovat, että kenties hieman yllättävästi eräs nomadielämän ja yrittäjyyden suurimmista haasteista on ollut sopivan tasapainon löytäminen työn ja vapaa-ajan välillä.

“Moni ehkä kuvittelee, että diginomadielämä on ainaista lomaa, mutta moni nomadi tekee todella paljon töitä ja käyttää merkittävän paljon aikaa uusien työprojektien löytämiseen. Mekin istumme koneiden ääressä lähes päivittäin ja usein pitkään.”

Nomadi on etätöissä ja matkalla aina. Tässä Bulgariassa. Kuva: FinnsAway
Nomadi on etätöissä ja matkalla aina. Tässä Bulgariassa. Kuva: FinnsAway

“Toisin kuin entisessä työelämässä, on ollut yllättävän hankalaa ottaa sellaista loma-aikaa, että koneen voisi jättää syrjään kokonaan.”

“Emme ole kokeneet tätä liian suureksi ongelmaksi, sillä saamme tehdä kiinnostavia projekteja. Kun voimme valita, missä olemme, on työskentely-ympäristö ja esimerkiksi ilmasto yleensä varsin mukava.”

Annen ja Tonin vinkkejä wannabe-nomadille:

  • Rohkeutta se vaatii, uskoa itseensä ja unelmiinsa, mutta ainakaan epäonnistumisen pelon vuoksi
    ei kannata jättää lähtemättä!
  • Matkailu ja elämä nomadina ei myöskään ole niin kallista kuin moni ehkä luulee. Ainakin meidän reissubudjettimme on melko erilainen kuin se oli aikoinaan lomareissuilla.
  • Kohteiden ja esimerkiksi elämyspalvelujen tuottajan valinnassa nomadi huomioi kuormittavuuden luonnon ja eläinten suhteen ja asumisessa esimerkiksi kierrätysasiat.
  • Pitkälle matkalle lähtiessä on syytä huomioida, jääkö oma asunto lämmitettynä tyhjilleen kotimaassa vai vuokraako asunnon reissun ajaksi eteenpäin. Jos lähtee kiertämään maailmalle niin, että luopuu kokonaan kodista ja omaisuudesta, asumisen päästöt ovat yleensä Suomessa asumiseen verrattuna pienet.
  • Elämä on tien päällä usein muutenkin minimalistista, kun tavaraa on vähän ja uutta ostetaan vain oikeaan tarpeeseen.

Annen ja Tonin kokemuksia, haasteita, onnistumisia ja reissutarinoita voi blogien lisäksi lukea
Facebook-ryhmässä Elämää Nomadina ja kuvia ja tarinoita matkan varrelta
FinnsAwayn FB-sivulla.

IG: Finnsaway

Lue myös:

Työlomalla osa 1: Mitä ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu

Työlomalla osa 2: Tanja vaihtoi jatkuvan lentämisen diginomadielämään

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *