Työlomalla osa 1: Mitä ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu?

Bleisure-lomalle, onpa ihana idea! Siis mikä idea? Mitä tarkoittaa bleisure-matkailu ja kuinka helppoa on elää bleisure-elämää? Nyt alkavassa artikkelisarjassa syvennymme bleisure-matkailun käsitteeseen ja esimerkkeihin siitä, mitä voi matka, joka yhdistää työtä ja lomaa, parhaimmillaan olla. Lähtisitkö sinä bleisure-lomalle? Kuulemme myös uudistavasta matkailusta, jonka periaatteet Anu Nylund tiivistää tässä artikkelissa. Tulevissa juttusarjan artikkeleissa nykyajan nomadit kertovat kokemuksistaan ja antavat parhaat vinkit työnteon ja matkailun yhdistämiseen.

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa aiheina ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu. Kolmessa seuraavassa osassa tapaamme ihmisiä töissä maailmalla ja viimeisessä osassa katselemme Suomea bleisure-matkailun mahdollisena ideaalikohteena. Artikkelisarjaa on tukenut Jokes.

Bleisure-matkailu yhdistää hyödyn ja huvin

Bleisure-termi tulee sanoista business + leisure. Pandemian aikaansaaman digiäkkiloikan vuoksi olemme nyt ensi kertaa tilanteessa, jossa maailma aluksi oli täysin kiinni ja sitten kokonaan avoinna. Nyt monet työpaikat sallivat laajalti etätyöskentelyn, mutta uudet rakenteet vasta muovautuvat.

Vaeltavat läppärityöläiset ovat olleet jo vuosia tuttu kahvilanäky – uudessa maailmassa vaaditaan jo enemmän. Parempia diginomadin palveluja, vielä toimivampia verkkoyhteyksiä ja etenkin lisäarvoa: jotakin muutakin kuin vain töitä. Co-working-pisteiden vohvelikeskiviikot on mahdollista vaihtaa vieläkin jännempään: vaikkapa kahden kuukauden Euroopan-hengailuun, kenties koko perheen kera.

Matkailun ekologisten vaikutusten vuoksi ei ole kestävällä pohjalla harjoittaa enää lyhyitä työmatkoja ja pyrähdyslomia. “Työloma” on matka, joka yhdistää työn, viihteen ja mieluiten myös muun matkaseuran. Kun kaikki kärpäset lätkii yhdellä iskulla, vähenee ns. “turha” matkailu.

Etätyömahdollisuuksien myötä viipymä kohteessa pitenee, mikä on pitkällä tähtäimellä ekologista matkailua. Myös se, että kohteeseen käyttää pidemmällä matkalla enemmän rahaa kuin yhdellä pikku visiitillä, tukee paikallista matkailuinfraa paremmin.

Bleisure-matkailu mahdollistaa yhden pitkän matkan useiden lyhyiden sijaan. Kuva: Unsplash.

Olipa matka lyhyt tai pitkä, on itse matkanteon hiilijalanjälki toki edelleen sama, mutta merkitystä on kaikella oheisella. Yksi pitkä oleilu vuodessa–kahdessa on parempi kuin iso joukko lyhyitä. Kun viipyy pidempään, voi toteuttaa myös uudistavan matkailun mallia eli karkeasti määritellen toimia kohteessa niin, että lähtiessä on tehnyt jonkin hyvän työn ja jättänyt paikan hieman paremmaksi omalta osaltaan.

Kun on pitkään poissa ja muistaa kohteessa kestävät valinnat, on mahdollista pienentää sitä hiilijalanjälkeä, jonka muuten kotimaassa sähkön- ja vedenkulutuksellaan ja liikkumisellaan aiheuttaisi.

Perheiden haasteet bleisure-matkalla

Bleisure-matkailu koko perheen tai puolison kanssa ei ole hyvistä puolistaan huolimatta aina helpoin toteutettava. Saattaa esimerkiksi olla, että työpaikka kieltää perheen tai kumppanin osallistumisen samaan hotellimajoitukseen työmatkalla.

Kouluikäisten lasten kanssa työlomailu on luonnollisesti hankalaa. Vaikka etäkoulua harjoiteltiin, vaatii oppiminen muualla kuin koulussa lapsilta paljon – ja paljon myös vanhemmilta. Kaikille kotiopetus ei sovi, ja voi olla lapselle rankka asia olla pitkään erossa koulutovereista ja omasta yhteisöstä.

Toisaalta etäkoulutreenin ansiosta perheissä ja kouluissa on etäoppimisen käsite aiempaa tutumpi, mikä lisää sallivampaa suhtautumista erityisjärjestelyihin. Lyhyemmillä pitkän viipymisen matkoilla soviteltu koulunkäynti saattaa onnistua, mutta alle kouluikäisten kanssa bleisure-matkailu on suositeltavampaa.

Bleisure-matka on ideaalinen, jos mukaan voi ottaa koko perheen. Kuva: Unsplash.

Hotellit ovat hitaasti lisänneet pitkäaikaisen majoittumisen tarjouksiaan, joiden kanssa muut majoituspalvelut kilpailevat toistaiseksi menestyksekkäämmin. Isossa mittakaavassa matkustusdiilit, jotka aidosti palvelisivat perheiden tarpeita, vielä puuttuvat.

Matkapaketti, joka sisältäisi vanhemmille hyvät etätyömahdollisuudet, lapsille päivähoitoa, kaikille virikkeellisiä palveluita ja retkiä sekä mukavan majoituksen – loistodiili?

Samoin kuin kaukojunia soisi varusteltavan paremmin palvelemaan maata pitkin matkustavia, olisi toivottavaa, että matkanjärjestäjät ja hotellit kehittäisivät rohkeasti bleisure-paketteja tulevaisuuden matkailun tarpeisiin. Myös kodinvaihtopalvelun voisi yhdistää samaan kokonaisuuteen.

Anu Nylund ja uudistava matkailu

Uudistavan matkailun ajattelu on lujaa lyömässä läpi vastuullisen matkailun kentällä. Vastuulliseen matkailuun erikoistunut, Mood of Finland -yrityksen perustaja Anu Nylund painottaa sitä, että ihmisten tulisi aidosti ymmärtää, että olemme osa luonnon ekosysteemiä.

“Paras oppi, jonka olen uudistavan matkailun koulutuksissa saanut, on se, että uudistava ajattelu ja oppimisprosessi ovat kaiken uudistavaan toimintaan viittavan tekemisen taustalla. Jokaisen pitää oppia uutta ajattelua omista lähtökohdistaan. Sen sijaan, että tuhoamme luontoa ja haluamme hallita sitä, meidän tulisi oppia luonnosta ja löytää keinoja elävien organisaatioiden luomiseen.”

Anu Nylund on tutustunut syvällisesti uudistavan matkailun käsitteeseen.
Anu Nylund on tutustunut syvällisesti uudistavan matkailun käsitteeseen.

Anu toteaa, että muutoksen ja rajallisuuden ymmärtäminen ja vanhasta irti päästäminen ovat tärkeitä.

“Uudistava ajattelu on käynnistynyt alun perin maataloudesta ja ruokatuotannosta. Siellä on herätty aitoon huoleen siitä, että maata ylikulutetaan, maaperä köyhtyy ja maata vallataan lisää ja liikaa ihmisten hyvinvoinnin eli ravinnon tuottamiseen. Tärkein tavoite on löytää tasapaino hyvinvoinnin tuottamisessa ihmisille, yhteisöille ja luonnolle. Kuinka maaperä saadaan kukoistamaan, uusiutumaan ja vähemmällä maa-alalla tuottamaan enemmän ruokaa kasvavalle väestölle?”

Käsite ei ole matkailuun tuotuna kuitenkaan yksinkertainen.

“Chileläinen mentorini Carlos Briceño on avannut ajattelua sanomalla, että meidän tulee muuttaa käsitystämme matkailusta. Tähän asti matkailun kehittäjät ovat pohtineet, mitä kohde voisi antaa matkailulle ja matkailijoille. Uudistavassa ajattelussa kysymys käännetään päälaelleen. On kysyttävä, mitä matkailu voisi antaa kohteelle, jotta kohteen luonto ja ihmiset voisivat paremmin.”

“Carlos on myös haastanut miettimään, miten kohteeseen on mahdollista viedä matkailijoita siten, että itse kohde hyötyy. Miten saamme vierailijat luomaan yhteyden paitsi paikan kauneuteen myös sen ongelmiin ja uhkiin. Ei riitä, että matkailutoiminta aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa kohteelle ja siellä asuville ihmisille, kuten vastuullisen matkailun teesit opastavat.”

Uudistava matkailu ei ole reissu, joka tapahtuu vain uima-altaan reunalla. Kuva: Unsplash.

Aitoa yhteistyötä paikallisten kanssa

Uudistava matkailu varmistaa, että matkailu tuo kohteeseen jotakin positiivista ja entistä parempaa pelkkien seurausten minimoinnin sijaan. Anu Nylund toteaa, että toiminnan pitää olla kokonaisvaltaista, yhdessä tekemistä ja jatkuvaa, ei irrallista ja mainearvoa kasvattavaa.

“Nyt Suomessa on vallalla uudistavan matkailun sanayhdistelmän käyttö, koska on huomattu, että sitä pitäisi nyt käyttää. Tärkeää olisi ensin käydä läpi oppimisprosessi ja syventää ajattelua – ja viedä sitten oppeja käytäntöön, yhdessä muiden kanssa.”

“Olen tehnyt yhteistyötä espanjalaisen matkanjärjestäjän, Green Pepper Travelin, kanssa. Opiskelimme toisen omistajan kanssa samalla uudistavan matkailun kurssilla ja jatkoimme yhteydenpitoa ideointien äärellä. Diginomadi-konseptissa ideana on tarjota vähintään kolmen viikon mittaista oleskelua kohteessa etätyöntekijöille – kuten Cantabriassa Pohjois-Espanjassa – sesongin ulkopuolella. Majoitus- ja muut yritykset voisivat tuottaa lisätyötä ja hyvinvointia paikallisille asukkaille. Majoitukseksi valikoitui vanha ja kunnostettu hotelli hyvin nettiyhteyksin.”

Etätyöntekijöille on tarjolla yhteistä tekemistä ja paikalliseen kulttuuriin tutustumista. Lisäksi ohjelmassa on paikallisyhteisön kanssa ympäristön ennallistamista ja vuorilla paimenen kanssa oppimista ja työskentelyä.

“Halutaan luoda vahva yhteys paikkaan ja ymmärtää, mikä on tärkeää, arvokasta ja rakasta paikallisille.”

Uudistava matka on sellainen, jossa sekä kohde, siellä toimivat palvelujen tuottajat ja matkailija löytävät ajattelun yhteyden ja arvostavan dialogin.

“Ei riitä, että itsellä on hauskaa”

Anu Nylund painottaa yhteistyötä paikallisten kanssa ympäristön hyväksi.

Anu Nylund on entistä tarkempi siinä, minne matkustaa ja miksi.

“En näe mieltä mennä jonnekin sen takia, että minulla on hauskaa, vaan rinnalla pitää olla muukin merkitys. En haluaisi mennä ollenkaan sellaiseen luontokohteeseen, jossa tiedän kävijämäärien ylittävän kantokyvyn. Voin hyvin maksaa siitä, että opas johdattaa minut virtuaalisesti vierailijoilta suljetulle alueelle.”

Anu matkailee pääasiassa maata pitkin ja junalla aina kun mahdollista.

“Yhdistän usein työn ja vapaa-ajan ja voisin viettää aikaa diginomadina vaikkapa jossain päin Suomea ja päästä osaksi paikallista yhteisöä – jos he niin haluavat.”

“Uudistavalla ajattelulla tuotteistimme paikallisen yhteisön kanssa Lappiin Paimenlomakonseptin, jonka lisäarvo tuli siitä, että lammas- ja lehmänkasvattajat saivat lisätuloja paimenlomalaisilta ja paikalliset kyläyhteisöt apukäsiä talkootyöhön. Olin viikon Paimenlomalla äitini, veljenvaimon ja veljentyttären kanssa, ja se on ollut yksi kauneimmista lomakokemuksistani. Suosittelen monen sukupolven yhdistävää matkaseuruetta! Matkat ovat erinomaisia hetkiä hidastaa, tarinoida ja osoittaa välittämistä.”

“Toivon, että matkailu uudistuu ja löydämme paremman tasapainon matkailijan, paikallisen yhteisön ja ympäröivän luonnon välillä niin, että kaikilla on hyvä olla.”

Bleisure-matkailu lyhyesti:

  • Pidennetään työmatkaa ja yhdistetään työmatka lomamatkaan
  • Matkustetaan työmatkalle puolison, perheen tai ystävien kanssa
  • Kongressin tai tapahtuman yhteydessä on sosiaalista ohjelmaa tai retkiä
  • Yksi pitkä matka korvaa useamman lyhyemmän matkan

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 28.06.2023 19:31

Itselleni työpaikka ei hyväksy bleisure-matkailua muuten kuin niin, että työmatka loppuu, kun vapaa-aika alkaa, joten kotiin pitää palata omalla kustannuksella. Toisaalta ulkomaille suuntautuvia matkoja ei oikeastaan ole. Sen sijaan etätyöt ovat mahdollisia ja niitä tulee tehtyä varsin paljon - joskus myös kodin ulkopuolella.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Siru Valleala 29.06.2023 10:24

Kyllä, näissä on helposti rajoituksia! Tilanne on varmasti hieman muuttumassa – olemme kuulleet, että neuvotellen ovat työpaikoilla onnistuneet erikoisjärjestelytkin, mutta varmasti välillä vaatii rahallista joustoa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *