Vastuullista viiniä Espanjasta

Espanja on viinin ystävälle herkullisimpia maita Euroopassa. Jututimme Matkamessuilla liveyleisön edessä kahta viiniasiantuntijaa, jotka kertoivat kiehtovaa tietoa muun muassa luomuviinin valmistuksesta, alkuviineistä, vegaanisesta viinistä ja biodynaamisesta viinistä. Nappaa talteen vinkit seuraavaa viinivalintaa varten! 
Paula Kultanen Ribasin kanssa Vastuullista viiniä Espanjasta -haastattelussa olivat Netta Laurenne ja Henriikka Ström.

Espanja on maailman parhaimpia viinimaita. Kokosimme tähän artikkeliin Tripsterin “Vastuullista viiniä Espanjasta” -podcastin parhaat palat. Ota selvää, mitä eroja on luomulla ja alkuviinillä, missä ovat parhaat viinituristin kohteet ja kuinka vastuullinen viinintuottajamaa Espanja on.

Ekotrippi-podcast on nauhoitettu ja kuvattu Helsingin matkamessuilla 22.1.2023 yhteistyössä Espanjan Matkailutoimisto Tourspainin kanssa.

Kuuntele koko jakso: Ekotrippi & Vastuullista viiniä Espanjasta:


Tai katso YouTubesta: Matkamessut / Vastuullista viiniä Espanjasta

Espanjalla on omat syynsä luomuviinien suosioon

Espanjalaisten viinien maahantuoja, näyttelijä ja laulaja Netta Laurenne sekä viiniasiantuntija ja maahantuoja Henriikka Ström ovat rautaisia alan ammattilaisia. Mistä kaikki lähti heidän kohdallaan?

Henriikka Ström on työskennellyt viinien parissa jo pitkään.

– Ruoka kiinnosti ja aioin opiskella keittiömestariksi. Kävi kuitenkin niin, että viiniluennot veivät mukanaan. Olen ollut nyt 15 vuotta viinialalla Suomessa ja töissä maahantuojalla, Vindirekt Finlandilla.

Netta Laurenteen kohdalla viiniharrastus muuttui ammatiksi.

– Päädyin alalle siksi, että vietin nuorena Burgundissa kesät ja asuin maalla viinitiloilla. Siellä iski viinirakkaus. Opiskelin viiniä harrastuksekseni, ja kun olin Santiagon vaellusta tekemässä vuona 2016, aloin puhua, että jonain päivänä perustan oman viiniyrityksen. Saman tien totesin, että miksi en tekisi sitä heti. Niin perustin Taste Imports -maahantuontiyritykseni.

Espanjassa on useita erilaisia viini-ilmastoja.
Espanjassa on useita erilaisia viini-ilmastoja.

Noin 30 % maailman luomuviineistä tulee Espanjasta – miksi näin on?

– Espanja on tietysti muutenkin suuri viinimaa, yleisesti kolmanneksi suurin viinintuottaja, mutta luomutuotannossa se on ykkönen. Pitkälti tämä johtuu siitä, että valtio on tukenut luomua niin paljon, sanoo Netta.

Yleisesti ottaen byrokratia on Espanjassa hieman helpompaa kuin muualla. Luomutuotanto usein takaa sen, että maaperä voi hyvin ja perintötilan voi antaa hyvillä mielin eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.

– Monella viinitilalla on pitkät, historialliset perinteet ja tila siirtyy sukupolvelta seuraavalle. Maaperää ei haluta tuhota ja pilata tulevien viljelijöiden vuoksi, toteaa Henriikka.

Espanjassa luomusertifikaattiin on kahdenlaista suhtautumista. Se vaikuttaa, missä kyseinen tuottaja haluaa viininsä myydä. Jos erä ei ole kovin suuri tai jos se on hyvin suosittu ja menee kaupaksi joka tapauksessa, ei sertifikaattia välttämättä haeta, vaikka luomusta onkin kyse. Jos tuottaja tahtoo viedä viiniä esimerkiksi Pohjoismaihin, on sertifikaatti tarpeen suuren kysynnän vuoksi.

– Luomusertifikaatti on markkinapoliittinen ratkaisu, joka juontaa juurensa EU:n laeista. EU esimerkiksi kielsi tilojen monet itse kehitellyt luonnonmukaiset yrttiuutteet lainsäädännön myötä, ja se on ajanut tilanteeseen, että sertifikaattia tarvitaan kaupallisista syistä etenkin pohjoismaisilla markkinoilla. Silti moni tuote, jolla ei ole sertifikaattia, voi olla aivan yhtä luomua, kertoo Netta.

Vegaaninen viini kiinnostaa Pohjoismaissa

Luomua, natua vai vegaanista lasiin?
Luomua, natua vai vegaanista lasiin?

Vastuullista viiniä ovat muun muassa suosittu alku- eli natuviini (vino natural) sekä vegaaninen viini (vino vegano), joilla on omia erikoispiirteitään. Espanjassa vegaaniselle viinille haetaan vegaanisertifikaatti, joka on varsin tarkka. Viinintuotantoon ei saa liittyä mitään eläinperäistä vaihetta. Biodynaaminen viini (vino biodinámico) ei välttämättä ole vegaanista, sillä viljelyvaiheissa käytetään usein häränsarviin laitettavaa uutetta. Biodynaaminen viini on aina luomua (vino orgánico).

Netta tietää tarkasti, millaiset asiat liittyvät viinin vegaanisuuteen, sillä hän on koulutukseltaan myös viinintuottaja.

– Viiniä kirkastetaan, kun siitä halutaan ottaa pois jotakin bakteerien riskien vuoksi, kuten hiivaa tai rypäleen osia. Kirkastamiseen käytetään hyytelömäisiä ja saostuvia aineita, sellaisia kuten liivate. Hyytelö kerää sienen lailla pois partikkelit, ja saostuma laskeutuu tynnyrin pohjalle, jolloin se on helppo poistaa.

– Kirkastamiseen käytetään muun muassa maitoproteiini kaseiinia, josta ei jää jäämiä eli viini on sopivaa maitoallergikoille.

Vegaanista viini ei silloin ole, vaikka lopputuote olisikin, koska valmistusvaiheissa on käytetty eläinperäisiä tuotteita. Vegaanisten viinien kanssa sen sijaan käytetään esimerkiksi bentoniittiä eli vulkaanisen tuhkan ja saven sekoitusta, sekä herneproteiinia.

Alkuviini kurkottaa kaukaisiin traditioihin

Alkuviini eli natuviini on ollut jo tovin hyvin suosittua. Natuviinin viljely katselee takaisin viininviljelyn menneisiin perinteisiin, aikaan ennen sotia ja teollisuuden vallankumousta. Natuviinin suosio on startannut jo 1970-luvulla Burgundista lähtöisin.

Henriikka kertoo, että monilla tiloilla Espanjassa toimitaan jo valmiiksi luontoystävällisesti. Natuviinien kanssa ei prosessiin puututa paljon, sato poimitaan käsin ja natu käy luonnonhiivoilla, joita on rypäleen pinnassa. Käymisastia on neutraali, kuten tammea, saviruukku, sementtiastia tai jopa lasiastia. Kun viini pullotetaan, sitä ei suodateta tai kirkasteta, eikä siinä ole välttämättä lainkaan sulfiitteja.

Voisi siis luulla, ettei alkuviini ole kovin säilyvää?

– Kyllä natuviini säilyy ja sen on säilyttävä, jos se vain on tehty oikein. Alkuviininkin tulee olla stabiilia ja kestää aikaa ja olla vertailtavissa, mutta se on totta, että nämä viinit ovat suodattamattomina herkempiä esimerkiksi lämpötilalle. Niitä on säilytettävä oikein.

Miksi espanjalainen viini on niin hyvää?

Espanjassa on valtava määrä vastuullisia viinejä.
Espanjassa on valtava määrä vastuullisia viinejä.

Espanja, Italia ja Ranska sijaitsevat maantieteellisesti samalla suunnalla ja kaikissa on samantyyppinen maaperä. Mikä tekee espanjalaisesta viinistä uniikkia ja niin hyvää?

– Eräs suurimpia asioita persoonallisen viinin suhteen on se, että Espanjassa, kuten myös Italiassa, on useita autonomisia hallintoalueita, joilla on eroavia lainsäädäntöjä, kun taas Ranska on yksi yhtenäinen alue, sanoo Netta.

– Siksi viinintuotanto on hyvin erilaista. Espanjassa toimitaan vahvan paikallisesti. On paljon alueita, joilla on aivan omia, herkullisia rypälelajikkeita. Rypäleiden nimien moninaisuus näissä lähimaissa johtuu siitä, että vaikka rypäleet olisivat samoja, on niillä paikasta riippuen omia nimiä.

Esimerkiksi Mallorcalla on oma mantonegro-rypäle, jota ei ole missään muualla. Tietty mikroilmasto saattaa siis tuottaa aivan tietyn rypälelajikkeen. Kanariansaarilla taas on omanlaisensa ilmasto ja vulkaaninen maaperä eli jälleen hyvin erilaista viinintuotantoa.

Tämä kaikki yhdistettynä historiallisten perhetilojen omiin ikiaikaisiin traditioihin tuo mielenkiintoa ja vivahteita espanjalaiseen viinintuotantoon.

Viinituristi matkustaa juuri nyt näihin kohteisiin

Minne viiniasiantuntijat suosittelevat matkustamaan viinin perässä, etenkin, jos mielii nautiskella vastuullista viiniä?

– Minulla on useita suosikkialueita, mutta tällä hetkellä kehotan matkustamaan Baskimaahan ja siellä Hondarribiaan. Alueella on ihanaa ruokaa ja parasta valkoviiniä, suosittelee Henriikka.

Netan rakkaus on Galicia Atlantin rannikolla.

– Galicia muistuttaa mielestäni paljon Balia. Ilmasto ei ole ihan niin trooppinen, mutta alue on luonnoltaan ja fiilikseltään samanlainen. Suosikkini on Albariño-viini, mutta on muitakin lukemattomia lajikkeita. Ribeira Sacra on upeaa viinialuetta.

Galiciassa vallitsee myös niin sanottu sankarillisen viininviljelyn kulttuuri (heroic viticulture), joka liittyy siihen, kun viiniä viljellään vuoristokiipeilyoloissa.

Haluatko kuulla lisää Netan ja Henriikan viinisuosituksia? Tripsterin Ekotrippi-podcastissa he kertovat vielä muun muassa suosikkirypäleistään ja luomucavasta. Kuuntele koko jakso: Ekotrippi & Vastuullista viiniä Espanjasta:


Tai katso YouTubesta: Matkamessut / Vastuullista viiniä Espanjasta

Podcast on tehty yhteistyössä Espanjan Matkailutoimisto Tourspainin kanssa.

Vinkki! Jos olet kiinnostunut pientilaviineistä, kurkkaa Alkon tilausviinivalikoima. Usein mukana on kiinnostavia erikoisteemoja Espanjasta.

Lue myös: Tripsteri Espanja

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 19.02.2023 08:59

Itseäni viinit eivät juomismielessä kiinnosta lainkaan. Jostain syystä aihepiiri noin muuten kiinnostaa kuitenkin valtavasti, oli aikoinaan aika lähellä, että olisin tehnyt gradu-tutkielmanikin aihepiiriin liittyen. Pitääpä laittaa tuo pätkä kuunteluun vielä tänään!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *