Työlomalla osa 4: Nomadi Nora muuttaa parin kuukauden välein

Nora Tarvus on nomadi, joka elää parhaillaan Euroopassa kierrellen. Haastatteluhetkellä hän oli Norjassa. Kun Nora ensimmäisen kerran muutti ulkomaille lähes kymmenen vuotta sitten, hän koki kulttuurishokin palatessaan Suomeen. Siitä asti hänelle on ollut selvää, että maailmassa on vaihtoehtoja, jotka sopivat hänelle Suomea paremmin. Diginomadismi mahdollistaa valinnat.

Työlomalla-artikkelisarjan toisessa, kolmannessa ja neljännessä osassa tapaamme ihmisiä töissä maailmalla. Millaista on olla nomadi ja elää etätyöläisenä maailmalla? Viimeisessä osassa katselemme Suomea bleisure-matkailun mahdollisena ideaalikohteena. Artikkelisarjaa on tukenut Jokes.

Lue osa 1: Mitä ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu?

Lue osa 2: Tanja vaihtoi jatkuvan lentämisen diginomadielämään

Lue osa 3: Anne ja Toni ovat nomadeja ja matkalla aina

Nora Tarvus laskee oleilleensa viime vuoden aikana yhteensä neljässätoista maassa.

”Jos laskin oikein! Edellisen vähän pidemmän pätkän olin Saksassa. Teen paikkariippumatonta työtä läppäreillä pääsääntöisesti Suomeen.”

Nora yhdistää useampaa palkkatyötä oman yrityksen pyörittämiseen, opiskeluun ja sijoittamiseen. Pääasiassa hän tekee töitä terveydenhuollon, asiakaskokemuksen ja luovien asioiden parissa. 

”Etätyön yleistyminen viime vuosina on olennaisesti helpottanut diginomadiksi lähtemistä. Lisäksi digitalisaatio ja globalisaatio jo vähän vanhempina ilmiönä ovat yhä vahvasti kasvavia ja työmarkkinoiden kansainvälistymistä helpottavia.”

”Ennen mahdollisuutta olla varsinainen nomadi olin reissannut ja työmatkaillut yhteensä kymmenissä maissa ja asunut lyhyempiä pätkiä ulkomailla muun muassa töissä ja opiskelemassa. Kun viimein tuli tilanne, ettei mikään elämän osa-alue vaatinut oleskelua tietyssä maassa, oli päätös lähteä selvä.”

Kun Nora ensimmäisen kerran muutti ulkomaille lähes kymmenen vuotta sitten, hän koki kulttuurishokin palatessaan Suomeen – ei suinkaan ulkomailla.

”Tuossa hetkessä tajusin, etten oikeastaan koskaan ole ollut Suomessa niin onnellinen ja tuntenut oloani yhtä kotoisaksi kuin tuossa väliaikaisessa kotimaassani olin. Siitä asti minulle on ollut selvää, että maailmassa on vaihtoehtoja, jotka sopivat minulle Suomea paremmin.”

“Haluan nähdä nomadina nyt useita maita, koska uskon, että oman maailmankuvan laajentaminen, erilaisten ihmisten kohtaaminen ja esimerkiksi kielitaidon kehittyminen vievät minua eteenpäin sekä ihmisenä että urallani.”

Koko elämä on matka

Nomadi Nora koki Suomessa kulttuurishokin. Kuva: Nora Tarvus.
Nomadi Nora koki Suomessa kulttuurishokin. Kuva: Nora Tarvus.

”Olen harrastanut työmatkojen ja loman yhdistämistä ensimmäisestä työmatkasta alkaen. Itse en nykyään koe olevani matkailemassa, sillä minulla ei ole muuta kotia kuin se, missä milloinkin maailmalla oleskelen. Koko elämä on nyt matka, eikä erikseen tarvitse lähteä matkoille tai lomille. Tämä on ehkä vähän extremeä monelle, mutta itselleni diginomadin elämäntapa on taloudellisesti tehokasta, kun ei tarvitse maksaa tyhjänä olevasta asunnosta.”

Nora ei tiedä, haluaako hän olla missään maassa pitkään tai ainakaan pysyvästi.

”Jos päätyisin jonnekin jäämään, tärkeimpiä asioita olisivat verotus, ilmasto, monikulttuurisuus ja tietenkin se, että kohteessa on jotakin järkevää tekemistä. Bonusta tulee myös esimerkiksi turvallisuudesta, järkevästä hintatasosta, kielestä, jota ymmärrän ja paikallisista työmahdollisuuksista. En ole kuitenkaan aikeissa etsiä pysyvämpää kotia tällä hetkellä.”

Diginomadielämän haasteiksi Nora mainitsee osoitteenmuutokset ja niihin liittyvän byrokratian.

”Osoitteenmuutokset parin kuukauden välein työllistävät, ja välillä vaikkapa ulkomailta tulevan paketin vastaanottaminen voi olla haastavaa. Koko ajan on pieni jännitys, että mikä kirje tai paketti jää saamatta. Joissain maissa posti ei toimita kirjeitä, jos postilaatikossa ei ole nimeäsi, eli esimerkiksi AirBnb-asunnot eivät tästä syystä sovellu kaikissa maissa osoitteiksi. Tähän osoitekuvioon on hyvä miettiä joku fiksu ratkaisu, jos suunnittelee nomadielämää.”

Paikallisten kulttuurien kunnioitus on Noralle perusasia eri maissa asuessa.

“Rakastan tutustumista uusiin kulttuureihin ja pyrin kohtelemaan kaikkia hyvin riippumatta siitä, minne menen. Jokainen varmasti muokkaa ulkomailla asumisensa parhaiten itselle ja omiin arvoihin sopivaksi.”

Nora Tarvus Japanissa. Kuva: Nora Tarvus.

Noran vinkkejä wannabe-nomadille:

  • Rakenna osaamista ja verkostoja, jotka mahdollistavat paikkariippumattoman työn. Tulovirtoja kannattaa olla useampia ja mielellään toisistaan riippumattomia, jos vain mahdollista. Ideoita erilaisiin sivutuloihin löytyy esimerkiksi Sivutuloja ja sijoituksia -YouTube-kanavaltani.
  • Voi olla hyvä käydä muutama kuukausi kokeilemassa ulkomailla asumista ennen nomadipäätöstä, jos olet epävarma, onko elämäntapa sinua varten. 
  • ­Kannattaa ennen lähtöä selvittää osoitekuviot, sosiaaliturva-asiat, liittymäasiat ja muut keskeiset asioiden järjestelyt jo lähtömaassa. Lisäksi kannattaa varmistaa tai ainakin ennakoida työt tai tulovirrat, koska rahan tulon riittävyys vaikuttaa kaikkeen.
  • Myy ajoissa turhia tavaroita, jos suunnittelet pidempiä poissaoloja, ja mieti, mitä lopuille teet. Monesta maasta löytyy edullisia varastoratkaisuja, ja toisaalta, jos aiot olla pidempään yhdessä maassa, ei kansainvälisen muuton ostaminenkaan ole niin kallista kuin voisi kuvitella. 

Noran YouTube-kanava sijoitusvinkeille: Sivutuloja ja sijoituksia

IG: Sivutuloja ja sijoituksia

TikTok: Sivutuloja ja sijoituksia

Nomadi toteuttaa omaa unelmaansa. Kuva: Tamara Gore / Unsplash
Nomadi toteuttaa omaa unelmaansa. Kuva: Tamara Gore / Unsplash

Lue myös:

Työlomalla osa 1: Mitä ovat bleisure-matkailu ja uudistava matkailu

Työlomalla osa 2: Tanja vaihtoi jatkuvan lentämisen diginomadielämään

Työlomalla osa 3: Anne ja Toni ovat nomadeja ja matkalla aina

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *