Fabio Sombra on yksi Brasilian rakastetuimmista taiteilijoista

Fabio Sombra on yksi Brasilian rakastetuimmista taiteilijoista, joka kuvaa kotikaupunkiaan Rio de Janeiroa vilpittömästi ja värikkäästi. Sombran naivistiset teokset ovat herkullisia kaupunkikuvaelmia, jotka pursuavat elämäniloa.

Tapasin Fabion Rio de Janeirossa marraskuussa 2017. Tapaaminen oli sovittu Rio Sul -ostoskeskuksen pääsisäänkäynnille. Fabio kertoi etukäteen puhelimessa, että hänellä on päällään liilan värinen paita. Nauroin äänen ja kerroin, että tunnistaisin hänet kasvoilta, koska olen seurannut hänen uraansa tarkasti jo reilun viidentoista vuoden ajan: Vuonna 2002 löysin boheemin Santa Teresan taiteilijakaupunginosassa sijaitsevasta taidekaupasta kaksi Fabio Sombran julistetta.

Nopealiikkeinen ja energinen mies lähestyy kiireisen ostarin sykkeessä. Kuten arvelinkin, tunnistan Fabion kasvoilta. Liila paita varmistaa mätsin. Tervehdysten jälkeen suuntaamme toisen kerroksen Café Viannaan. Tilaamme kahvin, vesilasin ja pão de queijon. Asemoidumme keskeiseen pöytään ja jatkamme keskustelua.
Fabion puhetyyli on rönsyilevää ja kuvailevaa. Hän piirtää elämäntarinaansa töidensä ja kohtaamiensa ihmisten kautta. Hänen tarinankerrontaansa täydentää tunneilmaisu, jolla hän juurruttaa tarinan kuulijan muistiin. Fabion tapaaminen oli inspiroiva, täyteläinen ja rikastuttava.

Fabio kertoo elättäneensä itsensä ensin kymmenisen vuotta tekemällä erinäisiä maalaustöitä kunnes vuonna 1994 huomasi haluavansa muutosta. ”Monet ystäväni olivat jo ostaneet oman kodin ja perustaneet perheen, huomasin itsekin haluavani jotain pysyvämpää”. Samana vuonna Fabio oli saanut useamman työnsä esille arvostettuun taidegalleriaan Etelä-Afrikassa. ”Galleristi otti yhteyttä ja kertoi, että kaikki näyttelyssä olevat työt on myyty.” Menestyksen innoittamana Fabio päätti matkustaa Etelä-Afrikkaan ja tutustua maahan, jossa hänen töistään pidettiin niin erityisen paljon. Muutaman viikon maassa oleilun jälkeen Fabio toimi jo paikallisen matkatoimiston oppaana, jossa pääsi hyödyntämään erinomaista kielitaitoaan (portugali, espanja, ranska, italia ja englanti). Muutaman vuoden jälkeen Fabio palasi takaisin Brasiliaan ja aloitti matkailu-alan opinnot aikomuksenaan palata Etelä-Afrikkaan valmistumisen jälkeen.

Toisin kävi. Tie veikin isoon brittiläiseen kustantamoon matkailutoimittajaksi. Toimittajan työn lisäksi Fabio toimi matka-oppaana brasilialaisille ryhmille, jotka vierailivat Euroopassa. Fabion erikoisalaa olivat Itä-Euroopan maat kuten Venäjä, Puola ja sitten se kaikkein tärkein; Tšekin tasavalta. Sieltä löytyi vaimo. Muutaman vuoden aherruksen jälkeen rahaa oli tarpeeksi säästössä kodin ostamiseen sekä taiteen äärelle palaamiseen. Sittemmin vaimon kanssa tiet erkanivat, entinen vaimo asuu yhä Brasiliassa ja välit ovat nykysinkin hyvät.

Kaiken maailmalla kokemansa jälkeen Fabio näki Rio de Janeiron kauneuden aivan uudella tavalla. ”Rakastin kotikaupunkiani kaksisataa kertaa enemmän palattuani maailmalta”. Hän muistelee aloittaneensa piirtämään naivistisia kaupunkikuvia vuoden 2000 lopulla. Näistä töistä Fabio tuli kotikaupungissaan yhtä tunnetuksi kuin Tove Jansson Muumeistaan Suomessa. Kuvasarjoista tuli julisteita, postikortteja ja kirjoja. Kaikki painokset myytiin loppuun. Menestys tuntui hyvältä ja vei mukanaan uusiin projekteihin. Ensimmäinen lapsille ja nuorille suunnattu kirjaprojekti valmistui vuonna 2004, jonka jälkeen erinäisiä lasten ja nuorten julkaisuja on tullut painosta jo neljäkymmentäviisi. Lasten ja nuorten kirjojen kuvittaminen on ollut taiteilijan päätyö viimeisen vuosikymmenen ajan. Toissa vuonna Fabio avasi jälleen Riossa Urcan-kaupunginosassa sijaitsevan taiteilijastudionsa.

Jos haluat tutustua Fabion taiteeseen tarkemmin käy osoitteessa: fabiosombrapainter.blogspot.fi tai jos olet Riossa ja haluat käydä taiteilijan studiolla ja tavata taiteilijan henkilökohtaisesti ota yhteyttä sähköpostitse: [email protected]

Fabio Sombran vinkit Rio de Janeiroon:

1. Musiikki: Rio Cenarium (Centro/Lapa). Tämän historiallisen kulttuuripaviljongin musiikkivalikoima on virheetön. Brasilian taidokkaimmat artistit ovat täällä.

Missä: Rua do Lavradio, 20 – Centro, +55 (21) 3147-9000/9001/9002 www.rioscenarium.art.br/

2. Ruoka: Academia da Cachaça (Leblon). Riskinä on, että kerran täällä käytyäsi et halua käydä muualla. Maailman parhaan caipirinha-drinksun voi nauttia täällä.

Missä: Rua Conde Bernadotte, 26, +55 (21) 2529-2680, +55 (21) 2239-1542 www.academiadacachaca.com.br/

3. Unohtumaton kokemus: Praia Vermelha. (Urca) Joka maanantai ja perjantai-ilta paikalliset muusikot soittavat uusia kappaleitaan rannalla. Naposteltavaa ja juomia rantakojuista. Säävaraus. Vapaa pääsy.

4. Samba: Praça São Salvador (Laranjeiras/Flamengo). Samba-ilta, joka lauantai. Seitsemästä yöhön. Ota mukaan oma tampuuriini ja anna rytmin ravisuttaa kehoasi. Säävaraus. Vapaa pääsy.

5. Baari ja Ruoka: Cervantes (Copacabana). Rehellistä ja konstailematonta ruokaa, joka makuun. Auki pikkutunneille asti eli loistava valinta iltakemujen päätteeksi.

Missä: Av. Prado Júnior, 335 – Loja B – Copacabana, Rio de Janeiro, +55 (21) 2275-6147. restaurantecervantes.com.br/

Teksti: Jan Vuorenlaakso, Tripsteri, Rio de Janeiro

 

Jan Vuorenlaakso

Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa asunut freelancer, joka on erikoistunut kirjoittamaan Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Rio ja Brasilia ovat tulleet kirjoittajalle tutuiksi intensiivisen ja syväluotaavan ”kenttätutkimuksen” kautta. Vuotuisia ”tutkimusmatkoja” Brasiliaan on tähän mennessä kertynyt viisitoista.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *