Somerolla elää Rauli Badding Somerjoen muisto – vieraile lapsuudenkodilla!

Kun mä sinut kohtasin! Somero on Badding-fanien ehdoton pyhiinvaelluskohde. Esittelemme keskeisimmät Rauli-reissun paikat ja pari muutakin hauskaa vinkkiä Someron-reissulle.

Tripsterille tämän matkan tarjosi Someron kaupunki.

Metsäpolun päässä oleva portti on auki. Se tarkoittaa, että kulkija saa astua legendaarisen Rauli Badding Somerjoen (1947–1987) lapsuudenkodin pihaan. Jos portti on kiinni, on paikalla perikunnan väkeä lomailemassa. Tavatonta ei ole sekään, että portti on auki ja pihalla on jututettavana joku muusikon sukulaisista.

Nyt täällä on autiota. Ruska leiskuu ja hiljaisuus on läheisestä Helsingintiestä huolimatta hiiskuva. Talo on vaalea, punakattoinen puutalo ja yllättävän pieni ollakseen suurperheen koti. Neliöitä on vain 25, huoneita kaksi. Yhtä aikaa perheen lapsia asui talossa enimmillään neljä viidestä. Vierellä metsä houkuttelee kävelyretkille.

– Ja niitä Rauli teki paljon. Hän oli tuttu näky näillä poluilla. Erityisesti hän viihtyi suolla, Viikinsillalla ja jokirannassa, kertoo Tripsterille puhelimitse Mailis Niemelä, Raulin pikkusisko. Myös hänelle Hirsjärven lapsuudenkodin seutu on tärkeä. Talo remontoitiin kuntoon suurtalkoilla muutama vuosi sitten.

Rauli Badding Somerjoen lapsuudenkoti sijaitsee lähellä Badding-kioskia. ©Siru Valleala

– Kyllä me taloon mahduimme, aika hyvässä sovussa. Kamari oli meidän kakaroiden puoli. Meillä oli usein melkoisia mielikuvitusleikkejä. Joku keksi tarinan, ja siitä alkoi kehittyä ties mitä. Eräs suosikki oli leikki, jossa oli täysikuu, keijukaisia, pikkuprinssi Päivänpaiste ja avaruusjuustoa!

– Rauli rakasti luetteloita, ja niitä tehtiin vaikka millaisia. Hän oli vahvasti listaihminen. Eikä hän ollut sellainen erakko, kuin annetaan ymmärtää. Hän saattoi olla hyvinkin puhelias. Joskus hän lipsautteli hassuja kylässä. Eräässäkin perheessä oli pappa kuollut ja Rauli tokaisi vierailun lopuksi: ”Mitäs muuta hauskaa tänne kuuluu?”

Kylän kuuluisuus

Rauli Badding Somerjoki on Somerolle merkittävä hahmo. Baddingin vaikutusta seudulla on jopa verrattu Beatlesin tarinaan Liverpoolissa. Monessa puodissa myydään nimikesuojattuja fanituotteita, ja säännöllisesti erilaiset tapahtuvat tuovat esiin Baddingin musiikkia ja muistoa.

Mailis uskoo, että niin talosta kuin läheisellä pysähtymispaikalla sijaitsevasta perheen vanhasta kesäkioskista on muodostunut tietynlainen vaelluskohde ja paikka, johon matkan varrella kuuluu pysähtyä. Toisinaan ihmiset jättävät vaikkapa syntymäpäivälahjoja, joskus votkapullonkin.

Vanha kioski on tunnelmallinen pala mennyttä aikaa. “Somerjoki Kioski” – sama alkuperäinen Raulin aikainen lippakioski – toimii kesäisin nähtävyytenä, jonka myyntiluukut ja ovi ovat auki katselijoille. Baddingin musiikki soi aukioloaikoina (kesäkuusta elokuuhun). Kioskia pyörittää Someron Yrittäjät ry, jolla on kesäkaudella parkkipaikalla myös erillinen, moderni kioskivaunu. Myytävänä on fanituotteita, kahvia, limsaa, pullaa ja jäätelöä. Kioski työllistää paikallisia nuoria. Infotaulusta voi lukea Baddingin luontosuhteesta ja Raulin perheestä.

Katso tarkat aukioloajat kioskin FB-sivuilta.

Rauli Badding Somerjoen perheen kesäkioski palvelee kesäkaudella. ©Siru Valleala

Lainauksia Matti Torkkomäen, Somerjoen perheen lähinaapurin ja koulutoverin kirjoituksista infotaulussa:

Gunnar-isä oli paikkakunnalla tunnettu erämetsien ja kalavesien mies, joka tunsi tarkasti lähitienoon luonnon. Lapset oppivat pienestä pitäen lukemaan luonnonkirjaa, vaikka erämetsille heistä suuntasi vain Raulia puolitoista vuotta vanhempi Kari-veli. 1950-luvun metsään oli kuin itsestään syntynyt polkureittien verkosto, joka houkutteli tutustumaan ympäristöön. Elina-äidin mukaan eväsretkiä metsään tehtiin tämän tästä.

Rauli kertoi iltahämärissä nähneensä tyttöystävänsä kanssa kaksi hirveä Sorsalammen rannalla. Ne seisoivat kuin patsaina, pelottavan lähellä. Myöhempinäkin vuosina Rauli, maankuuluna Baddingina, nähtiin melko usein kotiseutunsa maisemissa. Hänellä oli selvästikin kaipuu lapsuutensa ja nuoruutensa maisemiin. Joissakin Raulin kappaleissa luonto ja kotiseutu ovat suoranaisesti teemana. Aito, konstailematon omana itsenään esiintyvä tulkinta ja sydämen ääni ovat kotoisin täältä.

Muita Badding-vierailukohteita Somerolla

Aivan Someron keskustassa sijaitsee muistomerkki Badding-pysäkki. Sen ovat Raulin muistolle suunnitelleet somerolaiset taiteilijat, kuvanveistäjä Seppo Manninen ja taiteilija Heikki Paakkanen. Muistomerkki mukailee bussipysäkkiä, ja sen edustalla laulaa mikkiin Baddingin letkeä hahmo. Pysäkillä voi istuskella ja katsastella keskustan vilinää.

Badding-pysäkki on Someron keskustan näkyvin huomionosoitus Rauli Badding Somerjoelle. ©Siru Valleala

Rauhallisempi muistelukohde on Rauli Somerjoen hauta Someron kauniilla hautausmaalla. Samassa haudassa lepää isoveli Kari, joka menehtyi vain kaksi vuotta Raulin jälkeen.

Rauli Badding Somerjoen hauta Someron hautausmaalla. Vierellä lepää Kari-veli. ©Siru Valleala

– Somerolaiset kyllä menevät, kun järjestetään, sanoo Mailis Niemelä erilaisista tapahtumista, joissa Baddingin musiikkia on aktiivisesti tuotu esiin. Niemelän omia veljen lempikappaleita ovat muun muassa Kuihtuu kesäinen maa, Pellavapää ja ikivihreä Paratiisi.

Onpa Baddingin musiikkia esitetty jopa Somerniemen kirkossa, jossa Kari-veljen tytär Katri Somerjoki lauloi setänsä kappaleita.

– Lapsuudenkodin kylä on paljon muuttunut. Viihdyn silti yhä seudulla, etenkin Sorsalammella, vaikka moni tuttu polku on jo umpeenkasvanut. Nykyään Hirsjärvellä on hiljaista. Mutta Someron keskustassa käyn mielellään myös, ja ostin sieltä häämekonkin viime kesänä!

Jos vierailet Baddingin kotitalolla, muista kurkistaa vihreään postilaatikkoon talon luona! Sisällä on vieraskirja, jonne voi jättää puumerkkinsä.

– Ihmiset kirjoittavat vihkoon kivoja tarinoita ja omia muistojaan. Niitä on mukava lukea ja itsekin muistella lisää, Niemelä vinkkaa.

Baddingin lapsuudenkoti ja kioski, Helsingintie 920

Vinkkilista Somerolle

MAJOITU: Härkälän kartano on mykistävä majoituskohde, monessa mielessä! Soili Suominen-Hurmeen ja Raino Hurmeen kartanon keräilymuseo on näkemisen arvoinen, ja huoneet ihastuttavat. Lue lisää Tripsterin aiemmasta vierailusta kartanossa sekä: www.harkalankartano.fi Härkälänkuja 33

SYÖ: Someron keskustan legendaarinen Jussin Baari tarjoaa rehelliset burgerit ja pasta-annokset sekä lounasbuffetin, myös kasvisvaihtoehtoja (tiedustele erikseen vegaanimahdollisuudet). Joensuuntie 33

SHOPPAILE: Someron ylpeys on valtavan suuri Muotiputiikki Helmi, joka on pariisilaismekkojen ja fiftarimuodin tyyssija. Anna ihanan Anita Hallapellon valita sinulle upein asu – tarjolla myös man cave! Tälle putiikille matkustetaan jopa bussilasteittain päivittäin. Joensuuntie 47

KOE KULTTUURIA: Taidekeskus Kivimeijeri esittelee kesäkauden näyttelyissään kotimaisia, kuten somerolaisia, helmiä. Paikalla aina taiteilija Antero Kareen taidokkaita teoksia. Turuntie 1034

Someron Kulttuurigallerian pysyvä näyttely kertoo somerolaissyntyisen Kaija Aarikan tarinan. Näet monipuolisesti Aarikan tuotteita, joista moni tarjoaa yllätyksiä. Ei todellakaan pelkkiä puuhelmiä! Vaihtuvana näyttelynä tällä hetkellä somerolaisen Kaari Utrion näyttely. Joensuuntie 20

LUONTORETKELLE: Häntälän notkon luontopolut (Häntäläntie 322) ja Iso-Valkeen luontopolku (Murjuntie, Somero-Helsinki-tiellä) vievät metsien ja notkojen siimekseen.

Someron luonto hurmaa muun muassa Häntälän notkojen luontopoluilla. ©Siru Valleala

Teksti ja kuvat: Siru Valleala

Autonkuljettaja: Iina Tikanoja

Kiitokset: Someron kaupunki ja Päivi Arvonen

LUE LISÄÄ aiemmista Somero-retkistämme:

Kesäretki Somerolle osa 1: Elämyksiä!

Kesäretki Somerolle osa 2: Syömään!

Kesäretki Somerolle osa 3: Näyttelyihin!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *