Kesäretki Somerolle osa 2: Syömään!

Kesäretki Somerolle voi olla myös ruokamatka. Someron ravintolat ovat tutustumisen arvoisia. Tarjolla on konstailemattomia klassikkoannoksia, ja listoilta löytyy jotain jokaiselle. Alla on esitelty Jussin Baari, Majatalo Myötätuulen Norsukesäkahvila ja kesäravintola Rantatupa.

Teksti ja kuvat: Elisa Helenius

Jussin Baari tarjoaa legendaarisen somerolaisen elämyksen

Katri Alanko pyörittää Jussin Baaria jo kolmannessa sukupolvessa.
Katri Alanko pyörittää Jussin Baaria jo kolmannessa sukupolvessa.

Someron keskustassa sijaitsevaa Jussin Baaria kutsutaan somerolaisten olohuoneeksi. Baari on siitä kuulu, että se tarjoaa ilmaisen ensimmäisen alkoholiannoksen jokaiselle 18 vuotta täyttävälle somerolaiselle.

Nimestään huolimatta paikka on myös erinomainen ruokailukohde. Kesällä pääsee nauttimaan katetusta terassista.

Nykyään ravintolaa pyörittää kolmannessa polvessa Katri Alanko. Hänen isoäitinsä Ensi Euyfrosyne Waselius perusti Jussin Baarin vuonna 1961. Waselius oli mennyt töihin Jussi-nimiselle ravintoloitsijalle, joka oli perustanut trendin mukaisesti amerikkalaishenkisen baarin.

Jussin Baarin perusti vuonna 1961 Katri Alangon isoäiti Ensi Euyfrosyne Waselius, josta on tehty ravintolaan seinämaalaus.
Jussin Baarin perusti vuonna 1961 Katri Alangon isoäiti Ensi Euyfrosyne Waselius, josta on tehty ravintolaan seinämaalaus.

“Kuitenkin Jussi eli yli varojensa ja baari ajautui konkurssiin jo puolen vuoden päästä”, Alanko kertoo.

Silloin Waselius osti paikan ja teki siitä ruokaravintolan.

”Valmistamme yksinkertaista perusruokaa. Emme juokse trendien perässä emmekä pröystäile. Teemme laadukasta kotiruokaa, ja meillä on hyvä tunnelma”, Alanko sanoo.

Ruokalistan suosituimmat annokset ovat burgerit, joista löytyy myös kasvisvaihtoehto. Laajalla listalla on lisäksi toasteja, kalaruokia, täytettyjä patonkeja, pastoja ja pihvejä. Keittolounas on joka arkipäivä ja lauantaisin.

Jussin baarin verkkosivut ja Facebook-sivut
Avoinna: ma-pe klo 8-22 ja la-su 10-22
Joensuuntie 33, Somero

Koe hauska Norsukesäkahvila ja majoitu Myötätuulessa

Norsukesäkahvilan teema syntyi omistaja Olla-Riitta Mäkelän norsuhahmojen keräilystä.
Norsukesäkahvilan teema syntyi omistaja Olla-Riitta Mäkelän norsuhahmojen keräilystä.

Jos olet autoilemassa Somerolla tai Someron kautta, kannattaa pistäytyä Pitkäjärven puolella viehättävässä Norsukesäkahvilassa. Taloa ympäröivät aavat peltomaisemat.

Omistaja Olla-Riitta Mäkelä on syntynyt Someron viereisessä Jokioisten kunnassa ja käynyt lukion Somerolla. Hän on vuosikausien saatossa keräillyt runsaat määrät norsuaiheisia esineitä, joilla hän päätti koristella uuden kesäkahvilansa. Tuhansia elefantteja seikkailee kahvilassa kaikkialla: pikkuleivissä, verhoissa, leluina, palapeleissä, koriste-esineinä…

Mäkelä myös leipoo kesäkahvilan makoisat piirakat ja muut tuoreet leivonnaiset.

Norsukesäkahvilassa voit nauttia kahvin kanssa esimerkiksi tuoretta raparperipiirakkaa ja norsukeksejä.
Norsukesäkahvilassa voit nauttia kahvin kanssa esimerkiksi tuoretta raparperipiirakkaa ja norsukeksejä.

”Meillä ei ole ollut ennen kesäkahvilaa, vaan talvikauden kelkkakahvila, sillä tuosta vierestä kulkee moottorikelkkareitti. Nyt ensimmäistä kesää auki on myös tämä kesäkahvila”, hän kertoo.

Vuonna 1957 valmistunut rakennus on entinen kansakoulu. Koulu lopetti toimintansa vuonna 1991, ja seuraavana vuonna paikasta tehtiin vanhainkoti. Nyt rakennus on toiminut yhdeksän vuotta kahvilan ohella kodikkaana majatalona.

Jos etsit majapaikkaa kesäretkellä Somerolle, on Myötätuulen majatalossa 11 huonetta. Paikka on auki muulloin paitsi jouluna. Voit samalla tutustua alueen hyviin ulkoilumahdollisuuksiin, tanssilavoihin ja kesäteattereihin.

Majatalo Myötätuuli
Hämeenojantie 32, Pitkäjärvi

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Rantatuvassa voi nauttia kesästä jokivarsiterassilla

Lohiannos on herkullinen. Rantatuvan terassipöytiä koristavat Someron kartat.
Lohiannos on herkullinen. Rantatuvan terassipöytiä koristavat Someron kartat.

Kesällä kannattaa piipahtaa syömässä kesäravintola Rantatuvassa. Paikan houkutus on yli 200-paikkainen jokivarsiterassi.

Sisälläkin on yli sata asiakaspaikkaa, ja tilava ravintola on sisustettu hieman lännenelokuvien tyyliin. Ravintolaan voi saapua myös veneellä, koska se sijaitsee Someronjoen vieressä. Lauantaisin ja joskus perjantaisinkin voit seurata livekeikkoja joko ravintolan sisällä tai terassilla.

Ruokalista on laaja ja sisältää ennen kaikkea grilliruokaa, kuten hampurilaisia, pitsoja ja pihvejä. Listalla on myös kala-annoksia ja salaatteja. Kasvisruoka-annoksena on Beyond Meat -pihvillä varustettu hampurilainen.

Ravintola Rantatupaan houkuttelevat 200 paikkainen jokivarsiterassi ja grilliruoka.
Ravintola Rantatupaan houkuttelevat 200 paikkainen jokivarsiterassi ja grilliruoka.

Rantatupa toimii myös ympärivuotisena ja edullisena motellina, jonka huoneet on juuri remontoitu. Motelli sijaitsee eri rakennuksessa kuin ravintola, joten ravintolan äänet eivät häiritse nukkujia.

Kesäravintola Rantatuvan verkkosivut ja Facebook-sivut
Ravintola Rantatupa aukeaa aina pääsiäisenä ja on auki syyskuun loppupuolelle.
Avoinna: ma-to klo 10.30-22, pe klo 10.30-2, la klo 12-2, su klo 12-22.
Vanhatie 13, Somero

Lue myös: Kesäretki Somerolle osa 1: Elämyksiä!

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *