Kesäretki Somerolle osa 1: Elämyksiä!

Lähde retkelle Somerolle! Somero on matkakohde, jossa voit kokea mieleenjääviä elämyksiä. Persoonallinen kesäretki on taattu, kun määränpäänä on Alpakka Onnentila, Muotiputiikki Helmi ja Sisumetsän seikkailupuisto, josta löytyy muun muassa köysiseikkailupuisto, Buggy-Karting ja Hiidenlinna.  

Somerolle matkustaa nopeasti esimerkiksi Forssasta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta.

Teksti ja kuvat: Elisa Helenius

Alpakka Onnentilalla pääset söpöyden ytimeen

Nana Hjelt neuvoo somerolaishelsinkiläiselle Tiktok-tähdelle Aleksandra Laurilalle, kuinka Peach-alpakkaa voi pitää kiinni kaulasta ja silittää selästä.
Nana Hjelt neuvoo somerolais-helsinkiläiselle Tiktok-tähdelle Aleksandra Laurilalle, kuinka Peach-alpakkaa voi pitää kiinni kaulasta ja silittää selästä.

Alpakkafanien kannattaa suunnata Somerolle! Alpakka Onnentilalla vastaan juoksevat vapaat kanat. Ne kuopsuttelevat keltaisen omakotitalon suurella pihalla. Joukossa on pörröisiä mustia ja valkoisia silkkikanoja sekä tutumpia ruskeita kanoja ja kukkoja. Joukon johtaja on valkoinen silkkikukko Jaajo. Kanojen joukossa kuopsuttelevat muun muassa Köpi, Viki, Vehviläinen ja Kuronen.

Tilan pitäjä Nana Hjelt ruokkii lintuja vesimeloninviipaleilla, jotta ne saavat nesteytystä lämpimänä kesäpäivänä. Hjeltin ja vieraiden jaloissa pyörii kaksi innokasta minikoiraa: kaksivuotias pomeranian Fendi ja kohta 11-vuotias teacup-toyvillakoira Kenzo.

”Kanat ovat tosi sosiaalisia. Ne nauttivat, kun niitä silittää korvan takaa”, Hjelt sanoo.

Kanoilla on tosiaan pikkuruiset korvat.

Hjelt neuvoo pitämään kanaa sylissä niin, että ottaa kunnon otteen kanan molemmilta sivuilta siipien päältä, ettei kana ala heiluttaa siipiään. Lähellä ulkoaitauksessa makoilee myös Fanta-jänis, jonka silkkistä turkkia voi silittää.

Tilan omistajan Nana Hjeltin sylissä on silkkikana Viki ja päällä mekko somerolaisesta muotiputiikki Helmestä.
Tilan omistajan Nana Hjeltin sylissä on silkkikana Viki ja päällä mekko somerolaisesta muotiputiikki Helmestä.

Alpakkaunelma todeksi

Tukholmassa lapsuutensa elänyt Hjelt muutti vuonna 1988 Helsinkiin. Hänellä oli haave omasta alpakkatilasta. Haave ehti hautua mielessä 10 vuotta, kunnes avioero sai Hjeltin toteuttamaan unelmansa.

Hjelt etsiskeli omakotitaloa Salosta ja ympäristöstä, mutta muutti lopulta puolitoista vuotta sitten Somerolle. Tilan ylläpidon lisäksi hän tekee yhä etätöitä b2b-verkkokaupan parissa Elisa Oyj:lle.

Alpakoita on pikkuhiljaa tullut lisää, ja nyt niitä tepastelee aitauksessa kuusi emää: Armi, Lilja, Peach, Frederika, Valkyyria ja Shannah. Alpakoilla on suuret, mustat silmät ja pitkät hurmuriripset. Niiden turkit on juuri keritty lyhyiksi. Vain pään päällä on houkuttelevat kiharakeot, mutta alpakat eivät pidä siitä, että niitä paijaa pään päältä.

Hjelt on ehtinyt totuttaa vasta Peach-alpakan niin kesyksi, että sitä voi silittää selästä ja pitää kiinni kaulasta. Muita alpakoita ei kannata yrittää koskea, mutta niiden viereen voi kävellä ja niille voi syöttää omenanpaloja ja muita herkkuja. Shannah on pieniin päin, joten kohta syntyy vasoja.

Alpakat ovat kiinnostuneita ihmisistä, ja tepastelevat lähelle ihmettelemään.
Alpakat ovat kiinnostuneita ihmisistä ja tepastelevat lähelle ihmettelemään.

Tilalta löytyy myös rakennus, jossa häkeissä vipeltää pyöreitä viiriäisiä. Hjelt on poiminut viiriäisten pieniä ja ruskeankirjavia munia sivuun.

Lattialla on myös aitauksessa vaaleanruskeita pupuja. Yksi pupu on juuri saanut pikkuisia poikasia, mutta alle viikon ikäiset puput Hjelt on siirtänyt turvaan toiseen piharakennukseen. Kohta ne ovat tarpeeksi isoja vieroitettavaksi emosta ja jatkamaan uusiin koteihin.

Sovi vierailusta etukäteen: 050 5967520 tai [email protected]

Onnentilan Facebook-sivut ja Instagram-sivut
Alpakka Onnentila, Nassamäentie 8, Somero

Muotiputiikki Helmi taikoo jokaisesta kuningattaren

Anita Hallapelto perusti Muotiputiikki Helmen vuonna 2003.
Anita Hallapelto perusti Muotiputiikki Helmen vuonna 2003.

Kun astuu sisälle Muotiputiikki Helmeen, huokaa ihastuneena. Kaikkialla näkyy värikkäitä ja kauniita kellohelmamekkoja, ruutukuvioisia housuja, somia käsilaukkuja ja näyttäviä korkokenkiä. Myymälä on koristeltu 50-luvun amerikkalaishenkeen muun muassa purkkakonein, tuunatuin kristallikruunuin, jättimäisin pehmoleluin ja flipperipelillä. Tämä on myymälä, jonne ihmiset matkaavat ostoksille kauempaakin.

Vaaleanpunainen kivitalo on entinen meijeri. Myymälää emännöi Anita Hallapelto. Hän perusti Helmen vuonna 2003, tanssiharrastuksensa innoittamana.

Aluksi Hallapelto tilasi itselleen ulkomailta näyttäviä vanhanaikaisia alusvaatteita ja alkoi sitten vierailla Pariisissa ostamassa vaatteita. Matkaan tarttui niin paljon asuja, että Hallapelto alkoi tehdä kotimyyntiä. Nykyään hän ostaa ja tilaa Somerolle vaatteita, asusteita ja sisustustavaraa muun muassa Amerikasta, Britanniasta, Ruotsista, Saksasta ja Ranskasta.

Helmen omistaja Anita Hallapelto omistaa kaksi pinkkiä Cadillacia. Myymälä on entisessä meijerissä.
Helmen omistaja Anita Hallapelto omistaa myös kaksi pinkkiä Cadillacia. Myymälä on entisessä meijerissä.

”Halusin tehdä tästä kaikkien naisten pukeutumisjutun, en vain fiftari- ja burleskiharrastajien. Helmi on Pohjoismaiden suurin vintage-henkinen naistenvaateliike. Järjestän kaupalla tai sen edustalla myös paljon tapahtumia, kuten cruising-iltoja ja rock-keikkoja”, Hallapelto kertoo myymälässään.

Pirteästä naisesta huokuu se, että hän elää unelmaansa.

Muotiputiikki Helmen verkkokauppa
Joensuuntie 47, Somero
Avoinna ma-pe klo 10-17, la klo 10-13, su suljettu

Vauhtiseikkailuihin köysi- ja autoradoilla

Köysiseikkailupuisto on rakennettu metsän keskelle.
Köysiseikkailupuisto on rakennettu metsän keskelle.

Sisumetsän seikkailupuisto tarjoaa liikunnallisemman ja luonnonläheisemmän kokemuksen kuin tavalliset huvipuistot. Paikka sopii kaikenikäisille hurjapäille ja hauskan tekemisen etsijöille. Somerolla metsän keskellä sijaitsevaan seikkailupuistoon pääsemiseksi tarvitset tosin auton tai polkupyörän.

Heti portin jälkeen katseen kiinnittää Ritari Ässän KITT-auto. Seikkailupuiston omaleimaisen ilmeen taas luo peikkometsä, eli alueen isot puiset peikkoveistokset. Yksi peikkoveistoksista on Jättiläinen, joka toimii näkötornina.

Paikan ehdoton vetonaula on valtava köysiseikkailupuisto. Kiehtovan näköisessä puistossa on kekseliäitä ratoja, joissa voi esimerkiksi liitää puusta toiseen ilman halki tai tasapainoilla ilmassa roikkuvien pöytien ja tuolien päällä keinussa tai kelkassa istuen sekä kulkea huojuvia lankkusiltoja pitkin ja läpi puumajojen.

Seikkailupuisto sisältää yhdeksän eritasoista rataa. Kolme ensimmäistä rataa soveltuvat pikkulapsillekin, vaikka ne voivat korkeutensa vuoksi olla yllättävän jännittäviä aikuisellekin. Vaativin ja pisin yhdeksäs rata taas jää kesken jopa monelta kylmäpäiseltä nuorelta ja aikuiselta.

Jutun kirjoittaja näyttää tässä mallia ilman halki liitämisestä köysiradalla. Kuva: Päivi Arvonen
Jutun kirjoittaja näyttää tässä mallia ilman halki liitämisestä köysiradalla. Kuva: Päivi Arvonen

Turvavarusteet ovat hyvät, ja jokainen kiipeilijä saa päälleen valjaat, kypärän ja hanskat. Omat tavarat voi laittaa kiipeilyn ajaksi lukittavaan kaappiin. Ennen kuin kiipeilijä pääsee radoille, hän katsoo toimintaopastusvideon.

Jos kiipeilijä epäonnistuu jollain radalla ja jää köyden varaan roikkumaan, työntekijät ovat nopeasti paikalla auttamassa eteenpäin. Kiipeilyradat ovat auki myös sateella, mutta myrsky ja ukkonen sulkevat ne.

Jos pidät vauhdista, on Buggy-Karting juttusi. Auton ratissa voit kuvitella olevasi formulakuski, vaikka vauhti on toki maltillisempi. Lajissa ajetaan Buggy-autoilla hiekkaradalla. Pikkulapsille on omia autoja.

Kiehtova Hiidenlinna, pomppulinnoja ja pussauspuuhia

Hiidenlinna on Suomen ainoa 1900-luvulla rakennettu kivilinna. Linnan aulassa on virtuaalinen esittely linnasta. Kyseessä on vuonna 1940 syntyneen, itseoppineen somerolaistaiteilija Reino Koivuniemen ideoima ja rakentama linna, joka muistuttaa keskiajan ritarilinnoja. Koivuniemi aiemmin asui linnassa.

Särkjärven rannalla upeissa maisemissa sijaitsevassa linnassa on tarjolla lounasbuffet ja esillä runsaasti Koivuniemen puusta veistämiä taidetoksia. Onpa siellä jopa maailman suurin puukko!

Hiidenlinna on somerolaistaiteilija Reino Koivuniemen ideoima ja rakentama linna.
Hiidenlinna on somerolaistaiteilija Reino Koivuniemen ideoima ja rakentama linna.

Esillä on lisäksi taiteilija Åke Utterin puutöitä ja vaihtuvia näyttelyitä eri taiteilijoilta; tänä kesänä Satu Ilmosen satuaiheisia maalauksia. Linnan piha-alueella on paljon puuteoksia. Linnaa vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön. Hiidenlinnan lähellä on persoonallinen, pieni kappeli.

Kiipeilyradan aloituspisteen luona on terassikahvila, jonka alakerrassa on Suomen laajin alppihiihto-museo. Kahvilasta voi ostaa muutamaa lajia pitsaa, ranskalaisia, lihapullia, kalapuikkoja ja jäätelöä. Suppea ruokatarjonta kalpenee monille huvipuistoille, joten tänne ei kannata ajatella tulevansa ennen kaikkea herkuttelemaan. Heinäkuussa avautuva Hiidenlinnan lounasbuffet laajentaa ruokatarjontaa.

Pienemmille lapsille on kolme isoa pomppulinnaa ja trampoliini, joihin voivat mennä pomppimaan leikkimieliset aikuisetkin. Lähellä sijaitsee skeitti- ja temppupotkulautaramppi. Luontopolut ja riippusillat tarjoavat kiinnostavia kävelyreittejä.

Somerolle voi tulla myös pussailemaan! Seikkailupuiston ytimessä kulkee Rakkauden polku, jonka varrella on pussauskoppi, Rakkauden silta ja Rakkauden roihu eli nuotiopaikka. Voit ostaa infosta lukon ja kaiverruttaa siihen sinun ja lemmittysi nimikirjaimet, ja sitten kiinnitätte yhdessä lukon Rakkauden siltaan. Nuotiolle voi tuoda omia grillattavia tai ostaa makkaraa infosta.

Seikkailumetsän kesäteatteri tarjoaa tavallisesti näytöksiä, mutta ei valitettavasti kesällä 2021 pandemian takia.

Sisumetsän seikkailupuiston verkkosivut

Hiidenharjuntie 61, Somerniemi
1.7.-13.8.2021 joka päivä klo 10.30-17.30
14.8.-31.8.2021 la-su klo 10.30-17.30

Aluemaksu 18 € (alle kaksivuotiaat ilmaiseksi)
HUOM! Alueelle ei pääse ilman alue-/seikkailupuistomaksua. Ei koiria alueelle.

Seikkailupuisto 28 €. Aluemaksu sisältyy seikkailupuiston maksuun. Lapset (2-5v.) aikuisen seurassa 18€.
Seikkailupuistossa vaaditaan hanskat, tuo omasi (ei villa), tai osta 4€/pari.
Sisääntulo viimeistään tuntia ennen sulkemista.
Max. Painoraja 130 kg.

Buggy-Karting 15 €
Buggy-autoilla ajettava rata 600 metriä. Ratamaksulla saa ajaa kolme kierrosta rataa.
Buggy-autoja on juniorikokoisista aikuisten malleihin. Kyytiläinen maksaa viisi euroa.

Lue myös: Kesäretki Somerolle osa 2: Syömään! & Kesäretki Somerolle osa 3: Näyttelyihin!

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *