Skotlannin bordercollie ja muita haukkuja

Pääkuva: Bordercollie Lucy rannalla Lewisin saaren pohjoiskärjessä. Kuva: Andrew Bennett, flickr.com CC BY-2.0

Montako skotlantilaista koirarotua tunnet? Niitä on yllättävän paljon tuttujen karvakavereiden joukossa. Skotlannissa on kehittynyt toista kymmentä koirarotua useisiin eri tarkoituksiin.

TERRIERIT

Skotlannissa terriereistä on ollut alueellisia ja paikallisia muunnoksia tarpeiden mukaan.

Skotlanninterrieri on Aberdeenin seudulta. Se on ollut tehokas haittaeläinten hävittäjä. 

Skyenterrieri, jonka kylkikarva yltää maahan asti ja otsatukka menee symmetrisesti silmille, on Skyen saarelta. Sitä käytettiin metsästykseen, kunnes rodusta kehittyi niin pitkäkarvainen, että luolametsästys tuli vaikeaksi ja tämä terrieri jäi seurakoiraksi.

Erään tiedon mukaan Edinburghin keskustassa seisovan Greyfriars Bobby -koiran patsaan esikuva oli skyenterrieri. Musta patsas löytyy George IV -sillan ja Candlemaker Row -kadun kulmauksesta. 

Greyfriars Bobby, kuva: Jamie Wheeler, Unsplash
“Bob-terrierin” patsas. Kuva: Jamie Wheeler, Unsplash

Skotlannin ja Englannin rajaseudun ylängöillä oli terriereitä jo 1600-luvulla. Cheviot-vuorilta ovat peräisin borderterrieri ja dandiedinmontinterrieri.

Korkeajalkaista borderterrieriä käytettiin ketun ja mäyrän metsästykseen. Se pysyi hevosten ja kettukoirien vauhdissa. Nykyään hyvin sopeutuvaista koiraa tapaa seurakoirana ja se nauttii erilaisista tehtävistä kuten agilitystä. 

Tapasin kerran junassa Skotlannin länsirannikolla oopperalaulajan, jolla oli borderterrieri nimeltä Tristan. Nämä kaksi istuivat junassa ruskeat nappisilmät ja kuonot vastakkain. Laulaja lauloi eri säveliä, koira kuunteli ja toisti niitä. Laulaja oli varma, että Tristan oppii laulamaan niitä puhtaasti. Siltä se kuulostikin!

Dandiedinmontinterrieri sai nimensä Walter Scottin saman nimisen romaanihenkilön mukaan. Dandie on pitkäselkäinen ja hyvin lyhytjalkainen. Sen pään päällä on hauska tupsuharja, jonka alla koira on aina jotenkin huolestuneen näköinen. Piirre tulee esiin usein etenkin, jos pikkulapsia on lähistöllä.

Westie eli valkoinen länsiylämaanterrieri syntyi, kun osa kasvattajista piti valkoisina syntyneet ylämaanterrierin pennut ajatellen, että ne erottuivat petoeläimistä. Muut lopettivat ne heikkoina metsälle. 

Mustat ja valkoiset länsiylämaanterrierit esiintyvät joskus mainoksissa ”viskiterriereinä”. Osa mainostajista suosii isokorvaisempia skyenterriereitä. Osa taas skotlanninterrieriä. 

Cairnterrieri sai nimensä Hebridien saarilla ja Ylämailla tavattavista kivistä kerätyistä hautaröykkiöistä, cairns. Näitä terriereitä on käytetty kotipiirissä haittaeläinten samoin kuin ketun, mäyrän, saukon ja skotlanninmetsäkissan metsästyksessä. Skotlanninmetsäkissa on nykyään niin harvinainen laji, että sitä yritetään suojella Britannian ja Euroopan lainsäädännöllä ja monenkeskisellä uhanalaisten eläinten ja kasvien suojelusopimuksella (CITES).

Cairnterrierit ovat leikkisiä ja reippaita. Eräälläkin oli aina oma paikkansa kahvipöydän äärellä. Se oli talossa ainoa, joka sai nauttia kermakaffensa tassilta.

COLLIET

Bordercollie on vanhimpia alkuperäisiä paimenkoiria. Se on kehittynyt Skotlannin ja Englannin rajamailla. Bordercollie on erittäin älykäs koirarotu, ehkä älykkäin. Erään koirapsykologin mukaan colliet voivat oppia satoja sanoja ja käskyjä.

Bordercollien näkee yleistyvän seurakoirana, missä käytössä se tarvitsee leikkiä, harjoitusta, toimintaa, agilityä, hyppyjä… Pitkästynyt bordercollie-parka voi nimittäin keksiä kaivaa monttua seinään, reiän sohvaan tai mitä vaan korviketoimintoja. 

Collie on monimuotoinen paimenkoira kuten Ylämaan Perthshiren-Rannoch Moorin seutujen lammaspaimenkoira, collie. Elokuvista tuttu Lassie (suom. tyttö) oli pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira, collie sekin. Colliet ovat pelottomia mutta miellyttämishaluisia.

Lassiella on jopa oma tähti katulaatassa hollywoodilaisella Walk of Famella Los Angelesissa. Tähtiä on kaikkiaan noin 2 500.

Collieita on myös lyhytkarvaisia.

Shetlanninlammaskoira saattoi syntyä, kun koiria siirtyi viikinkien tai kalastaja-alusten mukana Shetlantiin ja pariutui paikallisten koirien kanssa. Kun tulokas risteytettiin collien kanssa, saatiin shetlanninlammaskoira eli sheltti tai sheltie: olosuhteisiin sopeutuva pieni, rohkea ja älykäs lammas- ja ponipaimen.

VINTTIKOIRAT

Skotlanninhirvikoirat
Skotlanninhirvikoiria vauhdissa. Kuva: Adam Singer, flickr.com CC BY-ND 2.0

Skotlanninhirvikoira on vanhimpia rotuja ja ulkomuotonsakin perusteella aristokraattinen. Rodusta löytyy mainintoja jo 200-luvulta. Pelotonta skotlanninhirvikoiraa on käytetty hirvieläinten jäljestykseen ja metsästykseen sekä myöhemmin seurakoirana. 

On mahdollista, että foinikialaiset toivat koiriaan Espanjaan ja sikäläiset pyreneittenkoirat tai -mastiffit ja foinikialaisten koirat risteytyivät, ja koiria tuli kelttien mukana Skotlantiin. Ylämaanvinttikoiraa alettiin myöhemmin kutsua skotlanninhirvikoiraksi. 

Rotunsa tunnettuja edustajia olivat kuningatar Viktorian kolme koiraa, joista yksi, mantteliltaan punertava, on ikuistettu Edwin Landseerin maalaukseen. 

Minulle läheisin tarina skotlanninhirvikoirista tulee ystävältäni. Hänen isänsä oli saanut vaimoltaan häälahjaksi aasin. Yksinäisyyttä poteva aasi sai seurakseen liki saman värisen ja -kokoisen skotlanninhirvikoiran. 

Jottei aasilla olisi tylsää, perhe meni sen aitaukseen heittämään koiralle keppiä. Aasi seurasi puuhaa muutaman kerran vierestä. Sitten sekin alkoi lönkyttää keppiä noutamaan.

Muita Skotlannissa kehittyneitä rotuja ovat kookas gordoninsetteri eli black&tan mustine loimukarvoineen kultaisin merkein, työkoiraksi spanielista ja noutajasta risteytetty kultainennoutaja ja paimenkoira partacollie

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *