Edinburgh – mestat muusikon mieleen

Tämä mies kiertää kitaransa ja musiikkinsa kanssa ulkomailla enemmän kuin ehtii elää hänelle rakkaassa Edinburghissa ja vähintään yhtä rakkaassa Skotlannissa. Simon Kempstonin kelttiläisvaikutteisella folkbluesilla on ystäviä eri mantereilla. Tässä blogissa kerrotaan Simonin tärppejä Auld Reekieen, kuten hän Edinburghia kutsuu. Ensin muutama sana Simonista.

Miehestä piti tulla klassinen kitaristi, ja siihen hänellä on koulutus ja levytyksiä takanaan. Klassista hän joutui harjoittelemaan kotiarestin uhalla, mutta aluksi ”äidiltään salaa” kallistui ulos klassisesta.

Näppäilytekniikka on omaa luokkaansa samoin kuin laulaja-Simonin äänenkäyttö ja vahvat, mukaansatempaavat sanoitukset. Mutta eipä kerrota kaikkea etukäteen.

Aiheet tulevat mikä mistäkin. The Last Bus to Nairn kertoo kohtaamisesta humalaisen miehen kanssa Invernessin kaupungissa bussilaiturilla. The Last Car taas tutkiskelee hyvän työnantajan, autotehtaan sulkemista. Elämän kolhutkin päätyvät sanoituksiin ja musiikiksi, samoin kuin iloisemmat käänteet.

Simon on viime aikoina valloittanut uutta mannerta. Saksassa ja lähialueella, Latviassakin hän on toistaiseksi tunnetumpi kuin Suomessa. Täällä hän on esiintynyt kerran pari Helsingissä, pari Espoossa, useammin Turussa. Kesällä 2018 on luvassa ainakin Espoon-konsertti.

> Lue lisää Simonista, hänen musiikistaan ja kiertueaikataulusta.

Simon suosittelee

Muusikolle baarit ovat esiintymis- ja rentoutumispaikkoja, ystävien tapaamispaikkoja. Simonin lempijuomat käyvät ilmi alta. Tässä hänen suosikkipaikkojaan:

The Canny Man’s

Ehkä Skotlannin omalaatuisimmin sisutettu pubi, melkoinen runsaudensarvi erilaisia muistoesineitä. Erinomainen mallasviskivalikoima ja hyviä aleja. Canny Man’s sijaitsee Edinburghin hyvin arvostetulla Morningsiden alueella. Paikka on hyvä syy käydä ruuhkakeskustan ulkopuolella.

The Royal Oak

Edinburghin kasvavan folkmusiikkiskenen paikka. Elävää musiikkia Edinburghin johtavien folklaulajien ja -muusikoiden esittämänä, vuoden jokaisena iltana. Alakerta on Simon Kempstonille erityisen tuttu, siellä hän soittaa konserttinsa Edinburghin festivaalien aikaan. Yläkerran baarissa pääsee osallistumaan säännöllisesti järjestettävään yhteislauluun.

Sandy Bell’s

Toinen skottilaisen kansanmusiikin linnake ja instituutio Edinburghissa. Simon antaa sille ”kunniamaininnan”.

www.sandybells.co.uk

Bennets Bar. ©alljengi, Flickr CC BY-SA 2.0
Bennets Bar. ©alljengi, Flickr CC BY-SA 2.0

Bennets Bar

Upea viktoriaaninen sisustus, yksi pääkaupungin parhaita viskivalikoimia ja King’s-teatterin läheisyys. Kolme syytä miksi Bennets Bar on kaupungin kiinnostavimpia ja houkuttelevimpia baareja.

The Bow Bar

Viskintuntijoiden ”must”: yli 300 eri tyyppistä mallasviskiä.

www.thebowbar.co.uk

Ravintolat

Muusikkokaan ei elä syömättä. Simon haluaa nostaa esiin yhden kasvis- ja yhden pihvipaikan.

David Bann

”Edinburghin paras kasvisravintola. Jännittävä ja moderni lista. Erinomainen viinilista.”

www.davidbann.co.uk

Champany Inn

Tämä nyt ei ole ihan Edinburghissa muttei kaukana sieltä. ”Olisi moka jättää Skotlannin paras pihvipaikka mainitsematta. Palkittu ravintola, enemmän kuin pienen maaseuturetken arvoinen.

www.champany.com/

Simon voi olla juuri syönyt, mutta vetää kahvit työtapaamisessa illallakin. Hänen valitsemansa kahvilat tarjoavat kaikkea muuta kuin sumppia.

Kahvilat

Artisan Roast

Kaupungin herkullisin kahvi tulee huipputuottajilta. Taattua lääkettä sielulle. Broughton Streetin kahvilan lisäksi Edinburghissa on nyt kaksi muutakin Artisan Roastia. Boheemeja moderneja paikkoja kaikki.

Artisan Roast. ©L. W. Yang, Flickr CC BY-2.0
Artisan Roast. ©L. W. Yang, Flickr CC BY-2.0

Brew Lab Coffee

Royal Oak -pubin lähellä sijaitseva erikoiskahvila niille, jotka tarvitsevat piristystä päiväsaikaan.

www.brewlabcoffee.co.uk

Elokuvateatterit

The Cameo

Runsaasti taide-elokuvia, indie-elokuvatarjontaa. Baari on saneerattu äskettäin ja vilkkaassa käytössä.

www.picturehouses.com/cinema/Cameo_Picturehouse

The Filmhouse

Edellistä suurempi elokuvateatteri, tämäkin näyttää taide-elokuvia. ”Täällä minulla oli ilo ja kunnia katsoa pääsalissa A City Beautiful -levyäni varten tehty video.”

Mahtava tarjonta brittiläisiä ja ulkomaisia elokuvauutuuksia.

www.filmhousecinema.com

Ulkoiluun

Blackford Hill

Blackfordin kukkulalle on helpompi kavuta kuin Artturin kukkulalle (Arthur’s Seat). Näkymät Blackfordilta ovat kumminkin yhtä henkeäsalpaavat kuin jälkimmäiseltäkin.

Hyvä paikka tarkkailla Festivaaleja ja uudenvuoden ilotulituksia.

www.edinburgh.gov.uk/directory_record

www.walkhighlands.co.uk/lothian/blackford-hillshtml

Duddingston Loch aamuvarhaisella. ©Magnus Hagdorn, Flickr CC BY-SA 2.0
Duddingston Loch aamuvarhaisella. ©Magnus Hagdorn, Flickr CC BY-SA 2.0

Craigmillar Castle

Craigmillarin linna ei ole järin tunnettu Edinburghin linnaan verrattuna. Muhkeat keskiaikaiset rauniot ovat erittäin inspiroivat etenkin kylmänä päivänä. Saatat olla ainoa kävijä ja uppoutua rauhassa hstoriaan. Tällaista tilaisuutta tuskin saa Edinburghin linnassa.

www.visitscotland.com/info/see-do/craigmillar-castle

Duddingston Loch

Holyroodin linnan puistossa sijaitseva järvi ja luonnonsuojelualue. Jos ja kun järvi jäätyy, voit yrittää poseerata jäällä kuin luisteleva pappi taidemaalari Henry Raeburnin ikonisen kuuluisassa maalauksessa The Skating Minister.

> Katso tästä tyylimallia: www.nationalgalleries.org/art-and-artists

© Eeva Simola

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *