Edinburgh ja joulutorit houkuttelevat

Edinburghin joulutorit ja sen koko joulunalus ja vuodenvaihde tuikkivat, höyryävät ja tuoksuvat. Maailmankaupunki ei uinu vuoden pimeimpänä aikana. Kylmässä on lämmin tunnelma.

Joulutoreja on tänä vuonna kaksi, yksi entisellä paikallaan Princes Streetin puistossa ja lasten skotlantilainen joulutori makuineen ja tuotteineen StAndrews-aukiolla, George Streetin päässä, uudessa kaupungissa.

Jo 16. marraskuuta pimeään syttyi yleisöryntäyksen saattelemana jouluvalomeri. Kuulostaa ehkä hurjalta, mutta Skotlantihan on sanonut olevansa uusiutuvan energian nettotuottaja.

Edinburghilainen taiteilija Chris Rutterford maalaamassa John Lewis -tavaratalon jouluikkunaa 2012. Kuva: ©Eeva Simola / Tripsteri
Joulutorin suosiota Princes Streetin puistossa 2015. Kuva: S. Alexander Gilmour, flickr.com CC BY 2.0

Edinburghin joulutori

Tänä vuonna joulutoreja on kaksi, eurooppalainen joulutori avautuu puistoon Princes Streetin ja linnan väliin. Kojuja on kansallisgallerialta Walter Scottin monumentille asti. Eri vempaimet kuten maailmanpyörä nostavat hetkessä valomeren ylle. Karuselli antaa lempeämpää kyytiä.

Kojuista saa erilaista saksalaistyyppistä pikkutavaraa ja syömisiä, glögiä (mulled wine) ja hot chocolatea, kirjaimellisesti kuumaa suklaata. Eurooppalainen joulutori on avoinna marraskuun 16:nnestä 5. tammikuuta saakka.

Skotlantilainen joulutori paikallisine ja alueellisine herkkuineen, viskinhöyryineen ja skottituotteineen levittäytyy StAndrews Squarelle. Siellä on myös lasten joulutori.

Edinburghilainen taiteilija Chris Rutterford koristi kolme John Lewis -tavaratalon jouluikkunaa 2012. Kuva: ©Eeva Simola / Tripsteri
Edinburghilainen taiteilija Chris Rutterford maalaamassa John Lewis -tavaratalon jouluikkunaa 2012. Kuva: ©Eeva Simola / Tripsteri

Edinburghissa joululahjaostoksilla

Jos Edinburghissa haluaa tehdä joululahjaostoksia, kannattaa livahtaa joulukatujen  vilinästä sivummalle. Vanhassa kaupungissa Canongaten alue pääkatu Royal Milen jatkeella High Streetillä, Victoria Street (West Bow) ja Grassmarket ovat aluetta, josta löytyy mitä vain fossiileista ja kirjoista design- ja vintagevaatteisiin ja viskiin.
West Endissä William Streetin ja Morrison Streetin tienoo voi olla antoisaa vaatteiden ja jalkineiden etsijälle sukupuoleen katsomatta. Samantasoisia vaatteita, vintagea, grafiikkaa, koruja, kirjadivareita ja kirppiksiä löytyy Stockbridgen alueelta ja Broughton Streetiltä.

Suurimmat kirjakaupat löytyvät Princes Streetin länsipäästä ja Nicolson Streetiltä yliopiston päärakennusta vastapäätä.

Erilaisia lahjoja

Shoppailla voi toisinkin. On kirppareita ja divareita. On eettisiä joulumyyjäisiä, jotka myyvät esimerkiksi kehitysmaatuotteita.

Broughton Streetillä on monia erilaisia putiikkeja. Omassa lajissaan kiinnostava on skotlantilaisten käsityöläisten ja designerien oma liike. Soderbergin kahvilan kulmalta lähtevän kadun toisesta päästä vähän ylös sijaitsee Edinburgh Printmakers, grafiikan työpajat ja -kauppa.
Toinen edullisempi ja profiililtaan kevyempi käsityöläisten kauppa löytyy urheilu- ja jalkineliikkeiden lomasta Rose Streetiltä. Edinburghin käsityöläisillä on ollut pop up -toreja joulun alla eri puolilla, muun muassa Bruntsfieldissä. Monet taidegalleriat löytää Dundas Streetiltä.
Oman torikokemuksensa ja sukelluksen skotlantilaisiin delituotteisiin ja vähän muihinkin löytää myös linnan ja Usher Hallin välistä lauantaiselta tuottajatorilta (Farmers’ Market) tai Stockbridgen sunnuntaitorilta.
Usein olen tehnyt lahjalöytöjä Edinburghin museoiden kaupoista, lelumuseosta (Museum of Childhood) taidemuseoihin, samoin kuin runokirjaston ja tarinakeskuksen kaupoista.

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *