Koronakuulumisia onnekkaasta Kaliforniasta, vapaasta Tukholmasta ja tyhjästä Lapista

Tripsterit asuvat ympäri maailmaa. Kuinka koronavirus on koetellut ulkosuomalaisten elämää ja mistä juuri nyt unelmoidaan? Juttusarjassa toimittajamme jakavat pelkonsa ja haaveensa.

Pääkuva: Kannustusta San Franciscossa. © Reetta Kemppi

Tripsteri-matkayhteisössämme on yli 30 eri maissa asuvaa toimittajaa. Mitä kuuluu maailman kolkkiin näinä poikkeuksellisina aikoina? Huhuu Islanti ja Rio, Pariisi ja Tukholma, Karibia ja Kalifornia, Lappi, Praha ja Zürich!

Tässä osassa Reetta Kemppi, Soile Vauhkonen ja Liisa Kuittinen pohtivat San Franciscon, Tukholman ja Lapin koronatilanteen vaikutusta omaan arkeen, turismiin ja talouteen.

Kaliforniassa vielä hymyilyttää

Kalifornia, Reetta Kemppi
San Franciscossa saa vapaasti haukata happea ulkosalla. Reetta Kemppi kotinsa edustalla. Kuva: Reetta Kemppi

“Arkemme San Franciscossa muuttui maaliskuun alkuviikkoina, kun sain etätyöseurakseni kotiin sekä puolison että lapset. Päiväkoti on toistaiseksi suljettu, ja koulut pysyvät kiinni koko kevään.

Juuri nyt tuntuu, että Yhdysvalloissa on onni asua Kaliforniassa ja San Franciscossa, eikä esimerkiksi karuja kokeneessa New Yorkissa. Kun kuvernööri ja pormestarit reagoivat täällä ripeästi, on ”flattening the curve” onnistunut paikoittain aika hyvin. Hiukan alle 900 000 asukkaan San Franciscossa kuolonuhreja on tällä hetkellä vain muutama kymmen. Työpaikkoja on menetetty, mutta ihmishenkiä säästynyt.

Saamme yhä kävellä kaduilla turvaväliä noudattaen. Ihmiset hymyilevät ja moikkaavat – maskien altakin.

San Franciscossakin on askarreltu sateenkaaria ikkunoihin toiveikkuutta ylläpitämään. Kuva: Reetta Kemppi
San Franciscossakin on askarreltu sateenkaaria ikkunoihin toiveikkuutta ylläpitämään. Kuva: Reetta Kemppi

Kun poikkeusaika on ohi, aion nauttia cappuccinon jossain lempikahvilassani. Voimme taas hypätä bussiin ja lähteä patikkaretkelle tai nähdä merenrannan. Ehkäpä kevätlomalta peruuntunut telttareissu Big Surissakin onnistuu.

Lapset kaipaavat jäätelölle, siitä kun on ollut lähimarketissa pulaa. Kun leikkipuistot avautuvat ja kavereita saa nähdä, riemun määrää on vaikea kuvitella!”

Reetta Kemppi, San Francisco

www.tripsteri.fi/san-francisco

Korona-arkea kevätmielisessä Tukholmassa

Tukholma, Soile Vauhkonen
Soile Vauhkonen tukee mielellään ruotsalaisia pienyrittäjiä vaikeassa tilanteessa. Kuva: Soile Vauhkonen

“Uusi arki tuntuu vähän siltä kuin olisi aina viikonloppu. Aamulla saa nukkua pidempään ja nauttia aamukahvin rauhassa – tunnin työmatka suuntaansa on jo kaukainen muisto. Kokousten alkaessa sulkeudun työhuoneeseen meikittömänä ja joogapöksyt jalassa. Työt sujuvat kivasti etänä ja kollegoiden kanssa tulee jopa juteltua enemmän.

Pari kertaa viikossa käydään kaupassa tai läheisessä ostoskeskuksessa hakemassa tarvittava, ja lähes päivittäin tulee tehtyä reipas kävely tai juoksulenkki. Päivät sulautuvat yhteen, ja se tässä ehkä on kaikkein vaikeinta (joskaan ei kovin vaikeaa).

Kun ympäröivä maailma asetti kieltoja ja sulki tarpeettomat palvelut, Ruotsi kehotti varovaisuuteen ja aikaisti terassikautta. Kaikki, jotka kykenivät, pakkasivat monitorit ja siirtyivät mukisematta kotitoimistolle. Kevätsää on hellinyt tukholmalaisia, joten katukuva näyttää melkein siltä kuin ennenkin, mutta kyllä täälläkin palvelut ja kauppa kärsivät rajusti tippuneesta myynnistä.

Tukholma, Soile Vauhkonen
Tukholmassa uskaltaudutaan toisten läheisyyteen kevään lämmittäessä. Kuva: Soile Vauhkonen

Valtio on reagoinut tilanteeseen yllättävän notkeasti: sairaslomien karenssipäivä poistettiin heti ja lomautus tehtiin helpommaksi kaikille, myös työntekijöille. Heille se ei ole mikään kelju vaihtoehto, sillä valtio ja yritys korvaavat 90 % asti palkasta. Lentohenkilökuntaa koulutetaan sairaanhoitotehtäviin, ja hotellit tarjoavat ilmaista tai edullista majoitusta terveydenhoidon tarkoituksiin. Messukeskukseen on rakennettu valtava kenttäsairaala.

Liikuttavaa on nähdä, kuinka moni pienyrittäjä kiikuttaa pullaa ja kukkia pyörällä asiakkaille ympäri kaupunkia, ja vielä liikuttavampaa on se, kuinka moni taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta niitä ostaa. Mekin olemme ahkerasti tukeneet paikallista kahvipaahtimoa, joka toimittaa paputilauksemme samalla kun vie koiran iltalenkille.

Kansainväliset lehdet ovat kritisoineet Ruotsin hellää otetta, mutta hallitseva puolue, sosiaalidemokraatit, ovat suositumpia kuin koskaan. Oikein vai väärin? Ruotsalaiseen tyyliin en ota vahvasti kantaa.

Kun korona-aika hellittää, riennän taas ilolla nauttimaan kaupungin intiimeistä pikkubistroista. Sitä odotellessa nautin viinini terassilla!”

Soile Vauhkonen, Tukholma

www.tripsteri.fi/tukholma

Lapissa on tyhjää ja tilavaa

Lappi, Liisa Kuittinen
Liisa Kuittisen arkeen hiljaisessa Lapissa kuuluu retkeily lähiluonnossa. Kuva: Liisa Kuittinen

“Arki muuttui Lapissa äkisti. Vielä maaliskuun toisella viikolla olin erä- ja luonto-oppaan opintoihini kuuluvassa työharjoittelussa Kiilopäällä, Saariselän eteläpuolella, ja vedin hiihto- ja lumikenkäretkiä turisteille. Koronaviruksen leviämisestä alkoi jo kuulua uutisia, mutta asia ei tuntunut koskettavan meitä pohjoisessa.

Harjoitteluni päättyi perjantaina 13. maaliskuuta, ja sitä seuranneina päivinä kaikki mullistui. Suomi pantiin kiinni, ja pian myös lappilaiset hiihtokeskukset tiedottivat, että sulkisivat hissinsä maaliskuun viimeisenä perjantaina. Kun uutiset pohjoiseen suuntautuvista autojonoista levisivät, hiihtokeskukset päättivät ottaa käyttöön nopeutetun aikataulun. Lapin matkailukausi päättyi kesken kiivaan hiihtosesongin.

Nyt turistit ovat kaikonneet, ja hiihtokeskuksissa on hiljaista. Matkailuyrittäjille isku on kova, eikä kukaan tiedä, millaisen jäljen se jättää.

Lappi, Liisa Kuittinen
Lappi tarjoaa juuri nyt rauhaa, tilaa ja kimmeltäviä keväthankia. Kuva: Liisa Kuittinen

Tätä kirjoittaessa keväthanget ovat Lapissa parhaimmillaan. Vaikka koronaepidemia on herättänyt huolta, olen nauttinut keväästä. Olen retkeillyt lähialueilla ja viettänyt paljon aikaa luonnossa. On tuntunut hyvältä vetäytyä rauhaan, eikä social distancing tunnu vaikealta – retkillä kun harvoin tapaa muita. Tai jos tapaa, välimatkan pitäminen on hyvin helppoa.

Koen olevani onnekas, kun ympärillä on näin hyvät ulkoilu- ja retkeilymahdollisuudet.”

Liisa Kuittinen, Sodankylä

www.tripsteri.fi/lappi

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *