Seattlen paras naapurusto Capitol Hill

Seattlen Pride-viikonloppu alkoi oikeutetusti Capitol Hillin kaupunginosasta. Capitol Hill on täällä Priden alkukoti ja Seattlen homokulttuurin keskus. Juuri täällä on sateenkaariksi maalatut suojatiet ja sellaiset homobaarit kuin Pony, Neighbours, C.C. Attle ja Wildrose.

Kuten LGBT-väen suosimat alueet yleensä, Capitol Hill on Seattlen coolein, elävin ja särmikkäin kaupunginosa – ainakin toistaiseksi. Amazon ja muut teknologiayritykset nostavat asuntojen kysyntää, ja hinnat ovat karanneet kattoon ja kattojen läpi. Monta rapistuvaa puutaloa ja 1900-luvun tiilirakennusta on korvattu lasilla ja betonilla, kapeilla asuintorneilla, joihin mahtuu tusinoittain ”mikrostudioita”.

Noh, on ymmärrettävää, että nuoret koodarit haluavat muuttaa Capitol Hillille. Mäen toisessa päässä on vehreä Volunteer Park ja sitä ympäröivät puutarhakadut, toisessa päässä on Pike– ja Pine-katujen kuhiseva yöelämä. Matkan varrelle mahtuu niin paljon kaikkea, että Capitol Hilliltä on harvoin syytä lähteä. Kun yritin miettiä ihannepäivääni kotikulmilla, listasta tuli aika pitkä.

Aamu

Oddfellows-kahvila on tulvillaan luonnonvaloa ja kiireistä kopinaa. Arkisin aamiaiset ovat kevyitä ja terveellisiä, viikonloppuisin vähän tuhdimpia. Oddfellows tekee myös erinomaisia cocktaileja, mutta nythän on siihen vielä liian aikaista.

Oddfellows-kahvilasta saa ruokaa, kahvia ja drinkkejä aamusta iltaan. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi
Oddfellows-kahvilasta saa ruokaa, kahvia ja drinkkejä aamusta iltaan. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi

Samassa korttelissa on oikeastaan kaikki mitä ihminen tarvitsee: Nurkan takana on Century Ballroom, jossa on tanssitunteja ja -tapahtumia joka ilta, ja sen alakerrassa jäätelökauppa Molly Moon’s. Oddfellowsin vieressä on suuri kirjakauppa Elliott Bay Book Company ja vastapäätä yhtä suuri levykauppa Everyday Music.

Everyday Music -levykaupan valikoimassa on yli satatuhatta levyä. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi
Everyday Music -levykaupan valikoimassa on yli satatuhatta levyä. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi
Cal Andersonin puisto sijaitsee Capitol Hillin sydämessä. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi
Cal Andersonin puisto sijaitsee Capitol Hillin sydämessä. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi

Sateenkaarisuojatiet vievät kohti Cal Andersonin puistoa, joka on nimetty Washingtonin osavaltion ensimmäisen avoimesti homon senaattorin mukaan. Kun suomalaisissa puistoissa etupäässä juodaan (!), täällä heitellään frisbeetä, pelataan jalkapalloa, joogataan, soitetaan kitaraa ja leikitään koirien kanssa – koiria on Capitol Hillillä kuulemma enemmän kuin lapsia, mutta niihin suhtaudutaan toki samalla lempeydellä.

Pääkatu Broadwayn varrella on suosikkivaatekauppani, tyylikkäitä second hand -vaatteita myyvä Crossroads. Kauppa valikoi sille tarjotut vaatteet tarkkaan ja myy ne eteenpäin pienellä voitolla, yleensä noin 10–20 dollarin hintaan. Olen hädin tuskin ostanut mitään uusia vaatteita sen jälkeen, kun muutin Seattleen.

Uusia kirjojakaan ei välttämättä tarvitse ostaa, sillä Twice Sold Tales -kaupassa (1833 Harvard Ave) on kierrätettyjä niin että hyllyt pursuavat yli äyräiden. Kirjatornien takaa voi olla vaikea löytää myyjää, mutta joku kaupan kissoista yleensä löytyy katonrajasta loikoilemasta.

Iltapäivä

Käymme Than Brothers -nimisessä vietnamilaisessa keittoravintolassa niin usein, että osa henkilökunnasta nauraa meille. Perinteisesti mausteisessa pho-keitossa on lihaa, mutta itse tilaan aina kasviskeiton, jossa on runsaasti porkkanaa, parsakaalia ja friteerattua tofua. Jos keiton syönti puikoilla epäilyttää, kokeile Annapurnan intialaista, Blue Moonin hampurilaisia tai Hot Mama’s -pizzaa (700 E Pine St).

Joe Bar -kahvilassa on kulmakuppilan tunnelmaa ja vohvelipannu kuumana. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi
Joe Bar -kahvilassa on kulmakuppilan tunnelmaa ja vohvelipannu kuumana. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi

Suosikkikahvilani on Joe Bar, jossa on rentoa kulmakuppilan tunnelmaa ja herkullinen vohvelien tuoksu. Lähes yhtä hyvää kahvia saa Vivacesta, ja Analogissa kahvinvalmistus on jo taidetta. Mighty O’ Donuts myy lisäksi hätkähdyttävän hyviä vegaanisia donitseja. Ylipäätään Capitol Hillillä ei voi kiveä heittää osumatta kahvilaan.

Neljän maissa alkaa happy hour useimmissa Seattlen baareissa, ja se sisältää yleensä muutakin kuin halpaa kaljaa. Capitol Hillillä suosikkidiilini on Cha Cha’s -klubin yläkerrassa sijaitseva Bimbos Cantina, jossa happy hour kestää sunnuntaisin ja maanantaisin koko päivän. Muutamalla dollarilla saa esimerkiksi quesadillan tai pienen burriton.

Ilta

Tähän kellonaikaan Capitol Hill on monen mielestä parhaimmillaan. Kun katsoo Thomas Streetiltä alas, näkee auringon laskevan Space Needle -tornin ja vuorijonon taakse. Ihanan Stumbling Monk -olutravintolan ikkunat alkavat huurustua. Stumbling Monk (1635 E Olive Way) onnistuu tarjoilemaan belgialaisia laatuoluita edulliseen hintaan. Juuri muuta se ei tarjoakaan, lukuun ottamatta pölyisiä sipsipusseja seinällä. Toinen kantapaikkamme, dive bar -henkinen hipsteribaari Redwood (514 E Howell St), on ollut purku-uhan alla yli vuoden mutta seisoo ainakin toistaiseksi paikallaan.

Sun Liquor tarjoaa cocktaileja tunnelmallisten lamppujen alla, ja sirkusmaisesti sisustetussa Unicornissa on maanantaisin mahtavat karaokebileet. Edullisimmin tanssimaan pääsee Therapy Loungessa, joka on tavallaan Neighboursin eteisaula.

Ei ole mikään ihme, että kaikki haluavat Capitol Hillille. Mutta huokaisen aina, kun näen uuden rakennusmontun auenneen.

(c) Noora Mattila

Unicorn-baari on sisustettu villiin sirkustyyliin. (c) Alex Kampion / tripsteri.fi
Unicorn-baari on sisustettu riemunkirjavaan tyyliin. (c) Alex Kampion / tripsteri.fi
Pride-festivaalikansaa Capitol Hillillä. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi
Pride-festivaalikansaa Capitol Hillillä. (c) Alex Kampion/tripsteri.fi

Noora Mattila

Lähes kaikkeen erikoistunut toimittaja, joka tutkii Pohjois-Amerikan peränurkkia amerikkalaisen miehen ja meksikolais-saksalaisen koiran kanssa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *