Seattlen nähtävyydet – mitä kannattaa tehdä ja mitä jättää väliin

Jos olet matkustamassa Seattleen, etsi käsiisi Anthony Bourdainin Layover-matkailuohjelman Seattle-jakso. Varmista sen jälkeen, ettet koskaan katso sitä. Jakso antaa ankean kuvan viileästä, pilvisestä kaupungista ja geneerisistä, kalliista kalaravintoloista. Ohjelmaan valikoituneilla ihmisillä ei ole mitään kiinnostavaa sanottavaa. Bourdain valittaa, kuinka ruma Space Needle on (miten niin? Sehän on kuin siroilla jaloilla seisova ufo, kaupungissa jossa yllättävän moni uskoo ufoihin). Lopuksi hän istuu geneerisen hotellinsa teennäisen takan ääressä ja marisee, että kahvikulttuuria ei ole olemassa, koska kahvi on pelkkä juoma.

Aloitetaan alusta. Amerikkalaiset kaupungit eivät välttämättä ole palkitsevia sellaisille turisteille, jotka rakastavat keskiaikaisia linnoja ja katedraaleja. Turisteja hämmentää sekin, että useissa amerikkalaisissa kaupungeissa, myös Seattlessa, ei ole selkeää monumentaalista keskustaa. Ei ole raatihuoneentoria, patsaita ja suihkulähteitä, vain numeroituja katuja joiden varrelta voi löytyä kaikenlaista kiinnostavaa.

Seattlen keskustassa on kyllä tori, Pike Place Market, jossa vierailee vuosittain kymmenen miljoonaa ihmistä. Se on kuuluisa kala- ja raputiskistään, jossa kauppiaat heittelevät vonkaleita toisilleen reippaan hiiohoin säestyksellä. Yli satavuotiaalla torilla kannattaa vierailla aamuisin, jolloin se kuhisee elämää ja tuoreutta. Jos ei kalalle ole tarvetta, torilta löytää esimerkiksi postikortteja, leivonnaisia, mausteita ja tuliaiset isoäidille. Torin sokkeloista aukeaa näkymä kohti maailmanpyörää, satamaa ja Olympiavuoria. (Lähemmäs vettä pääsee hieman pohjoisempana, Olympic Sculpture Parkissa. Puiston patsaista suosikkini on Jaume Plensan Echo, suuri valkoinen pää, jota perspektiivi vääristää.)

“Yli satavuotiaalla torilla kannattaa vierailla aamuisin, jolloin se kuhisee elämää ja tuoreutta.”

Torin kupeessa on myös Seattlen vanhin Starbucks logoineen, jossa merenneidolla on vielä paljaat rinnat. En ole koskaan käynyt sisällä, sillä jono on aika pitkä, eikä paikka lopulta ole erityisen vanhakaan – kahvila avattiin anno domini 1971! Rentoutumispaikkana suosin Alibi Room -ravintolaa, joka piileskelee sivukujalla ja tarjoaa varsin hyvän happy hour -listan.

Seattlen purkkaseinä Pike Place Marketin eteläkulmassa on suosittu kuvauspaikka. © Alex Kampion/tripsteri.fi
Seattlen purkkaseinä Pike Place Marketin eteläkulmassa on suosittu kuvauspaikka. © Alex Kampion/tripsteri.fi

Aivan Alibi Roomin oven vieressä on yksi Seattlen kuuluisimmista nähtävyyksistä. Purukumiseinä. Se on juuri sitä, miltä kuulostaa: seinä, johon ihmiset länttäävät purukuminsa. Kauempaa katsottuna väriläiskät näyttävät kauniilta, läheltä ne haisevat ellottavalta makealta hedelmältä. Oli joka tapauksessa jonkinlainen järkytys, kun seinä pestiin marraskuussa 2015 painepesurilla. Se säilyi puhtaana pari päivää: Pariisin iskujen jälkeen joku muotoili seinään Eiffel-tornin, ja siitä purkkamonumentti alkoi jälleen kasvaa ja kukoistaa.

“Kauempaa katsottuna väriläiskät näyttävät kauniilta, läheltä ne haisevat ellottavalta makealta hedelmältä.”

Seattlessa on toinenkin toriaukio, Pioneer Square. Se on kaupungin syntypaikka, jota ympäröivät vanhat tiilirakennukset, stadionit ja kiinalaiskorttelit. Siellä on myös Seattlen kiinnostavin turistikierros Underground Tour, joka esittelee viihdyttävästi Seattlen lyhyen mutta sitäkin absurdimman historian. Tarinaan liittyvät esimerkiksi ylöspäin suihkuavat vessat, epäilyttävät ompeluseurat, kiero pormestari sekä kaupunki, joka katosi maan alle kuin Atlantis.

Underground Tour on viihdyttävä esitys Seattlen historiasta. © Alex Kampion/tripsteri.fi
Underground Tour on viihdyttävä esitys Seattlen historiasta. © Alex Kampion/tripsteri.fi

Kiivetkäämme lopuksi ylöspäin. Jos Space Needlen sisäänpääsylippu vaikuttaa kalliilta, se johtuu siitä, että se on kallis (22 dollaria aikuiselta). Kirkkaana päivänä auringonlaskun aikaan näköalatorni on maksun arvoinen, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Minua kiehtoo satavuotias Smith Tower, joka oli vuosikymmeniä Yhdysvaltain korkein rakennus ”Mississippistä länteen”. Se on toistaiseksi remontissa, mutta vilkaisu koreaan, kullattuun ja marmoroituun aulaan lupaa suuria.

Seattle,-Smith-Tower
Smith Tower on jäänyt pilvenpiirtäjien varjoon korkeudessa mutta ei kauneudessa. © Alex Kampion/tripsteri.fi

Korkein näköalapaikka Mississippistä länteen on yhä tarjolla Columbia Towerin 73. kerroksessa, jonne myös pääsee hieman halvemmalla kuin Space Needleen.

Anthony Bourdainin haastattelemat ihmiset sanoivat, että parasta Seattlessa on matkustaa lautalla pois kaupungista. Se on ehkä vähän liioittelua, mutta kun keskusta on suoritettu, on aika hakeutua naapurustoihin, puistoihin, veden äärelle, konsertteihin, kahville.

Seattlen satama ja Mount Rainier auringonlaskussa. © Alex Kampion/tripsteri.fi
Seattlen satama ja Mount Rainier auringonlaskussa. © Alex Kampion/tripsteri.fi

Noora Mattila

Lähes kaikkeen erikoistunut toimittaja, joka tutkii Pohjois-Amerikan peränurkkia amerikkalaisen miehen ja meksikolais-saksalaisen koiran kanssa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *