Vastuullinen herkuttelukierros Helsingissä

Tripsterin mielestä herkuttelu kuuluu elämään, eikä elämästä voi koskaan nauttia liikaa! Parasta herkuttelu on, kun sen tekee hyvällä omatunnolla. Siksi Tripsteri kokosi yhteen Helsingin herkullisimmat paikat, vastuullisuutta unohtamatta. Tällä kierroksella herkuttelu ei rajoitu vain perinteisiin herkkuihin, vaan olemme valinneet tasapuolisesti jokaiselle jotakin!

Kierroksen löydät Tripsterin omasta applikaatiosta, jonka voit ladata ilmaiseksi App Storesta tai Play-kaupasta. Sitten vain valitset kaupungiksi Helsinki ja klikkaat ”Kaikki kierrokset”.

Pääkuva: Karkkikauppa Sweetheart © Mira Maria Tikka

Food Market Herkku

Food Market Herkku © Mira Maria Tikka
Food Market Herkku © Mira Maria Tikka

Kierros alkaa Helsingin keskustasta, uudistuneesta Herkusta. Food Market Herkku tunnettiin ennen nimellä Stockmann Herkku, mutta vuonna 2018 se koki täyden muodonmuutoksen. Valikoimaa paranneltiin ja osastoja uudistettiin. Vastuullisuuteen kiinnitettiin entistä enemmän huomiota.

Nyt uudistunut Herkku on kauppahallin, herkkuputiikin ja ravintolan yhdistelmä. Marketti on iso ja valikoimaa riittää. Kiva yksityiskohta on se, miten paljon osastoihin on panostettu. Esimerkiksi öljyosastolla kerrotaan, miten mitäkin öljylajia käytetään ja millaisen ruoan kanssa kukin tuote sopii. Osastot ovat nimetty englanniksi, mikä luo kansainvälistä tunnelmaa.

Osastoja on hauska kierrellä ja katsella, vaikka ei mitään tiettyä etsisikään, sillä täältä on helppo saada ideoita ruoanlaittoon! Herkusta löytyy monia tuotteita, joita ei joka marketissa ole. Pienten erikoistuotteiden tosin toivoisi olevan paremmin esillä, sillä nyt ne hukkuvat helposti muiden joukkoon. Onneksi selkeät osastot helpottavat tuotteiden löytämistä.

Palkitulta kalatiskiltä löytyy rutkasti kotimaista kalaa, ja tuotteilla on takuu jäljitettävyydestä. Bongaa juustohyllyltä vähemmän tunnettuja tuotteita ja pienyrittäjien erikoisuuksia. Valikoimaan kuuluu niin makeaa kuin suolaista, ja samalla käynnillä ostat peruselintarvikkeet. Herkulla on myös oma tuotesarja myynnissä. Kokeile esimerkiksi pestoa tai käsintehtyjä valmisaterioita.

Pien Shop & Bar

Pien shop & bar © Mira Maria Tikka
Pien shop & bar © Mira Maria Tikka

Seuraavaksi matkataan Ateneuminkujalle. Aikatalossa sijaitseva Pien Shop & Bar on olutmyymälän ja baarin yhdistelmä. Pien on keskittynyt myymään pienpanimoiden tuotteita, eikä valikoimasta löydy suurten korporaatioiden valikoimaa. Euron lisähintaan juoman voi nauttia paikan päällä. Karkkimaisten sour ale -oluiden valikoima on ilahduttavan suuri.

Liikkeeseen on mukava piipahtaa ostoksille tai istahtaa oluelle värikkäiden ikkunoiden taakse. Erilaisia tölkkejä on hauska katsella ja vertailla. Puodissa myydään oluiden lisäksi siidereitä ja virvoitusjuomia. Alkoholittomiakin vaihtoehtoja löytyy mukavasti. Paikassa ollaan hyvin perillä oluttrendeistä, joten täältä kannattaa tulla etsimään uutuuksia. Joinakin iltoina kävijöitä viihdyttää vinyylejä soittava DJ.

Kaffecentralen

Kaffecentralen © Mira Maria Tikka
Kaffecentralen © Mira Maria Tikka

Kaffecentralen on pieni kahvin ystävien keidas Kampissa. Liike on erikoistunut myymään kahvitarvikkeita, ja samassa yhteydessä toimii kahvila. Kaffecentralin omistamissa tiloissa Lauttasaaressa toimii pienpaahtimo ROST & Co. Valikoimassa on heidän kahviaan sekä viiden muun paahtimon kahveja. Suuri osa paikan kahveista on italialaisia.

Tällä kertaa ei valitettavasti pääse nauttimaan kahvista paikan päällä, mutta sitä saa onneksi otettua mukaan. Myynnissä on myös ihania lahjapakkauksia, ja täältä kannattaakin tulla katselemaan lahjaideoita tutuille kahvin ystäville.

Ekberg

Ekberg © Mira Maria Tikka
Ekberg © Mira Maria Tikka

Matka jatkuu Bulevardille. Suomen vanhin leipomo-kahvila tunnetaan herkullisista ruoista ja leipomotuotteista, joista osa on ollut valikoimassa jo 160 vuoden ajan. Ekberg on perheyritys, joka on nyt viidennen sukupolven käsissä. Kahvila on sijainnut parissa osoitteessa ennen nykyistä osoitettaan, jossa se on nyt ollut noin sata vuotta.

Perinteisessä kahvilassa on pöytiintarjoilu lukuun ottamatta aamiaista arkisin ja brunssia viikonloppuisin. Aamuisin kannattaa lähteä kahville, sillä Ekberg on kuuluisa uunimunakkaastaan, jota on tarjolla aamupalapöydässä. Paikka on hyvin suosittu, joten pöytävaraus kannattaa kiireisinä aikoina.

Samassa yhteydessä toimivasta, vieressä sijaitsevasta myymälästä nappaat ruuhkan yllättäessä helposti lounasta tai jälkiruokaa mukaan. Tarjolla on täytettyjä patonkeja, salaatteja ja muuta suolaista, kuten croissanteja.

Ekbergin tuotteet valmistetaan käsin omassa keittiössä ja leipomossa. Tuoretta leipää ja leivonnaisia on tarjolla joka päivä, ja kahvi on vastuullisesti viljeltyä. Kokeile ainakin samppanjakorkkeja tai tuhatlehtikakkua. Taidokkaasti käsintehdyt kauniit kakkuset aiheuttavat valinnanvaikeutta ja mieli tekisi kokeilla niitä kaikkia. Tästä Ekbergille kehitysideaa: jonakin päivänä he voisivat järjestää kakkubuffetin…

Karkkikauppa Sweetheart

Karkkikauppa Sweetheart © Mira-Maria Tikka
Karkkikauppa Sweetheart © Mira Maria Tikka

Siirryttäessä Punavuoreen tarjoaa aikamatkan lapsuuteen Karkkikauppa Sweetheart. Suloisessa karkkikaupassa katse poukkoilee, sillä ympärillä on niin paljon upeita, värikkäitä makeisia. Liikkeen karkit ovat pitkälti käsintehtyjä Suomessa. Hyllyillä on nostalgisia nekkuja, pehmeitä vaahtokarkkeja ja suomalaisten kansalliskarkkia, salmiakkia. Salmiakin himo lievenee taatusti salmiakkikolanamilla tai salmiakkitikkarilla.

Tripsteriin vaikutuksen tekivät myös käsintehdyt Mars-patukat.

Roban herkkukauppa

Roban herkkukauppa © Mira Maria Tikka
Roban herkkukauppa © Mira Maria Tikka

Aikamatka menneisyyteen jatkuu siirryttäessä Roballe. Siellä sijaitseva herkkukauppa on kioskimainen kahvila ja herkkuputiikki. Liikkeessä on kotikutoinen meininki, ja suuri osa herkuista on itsetehtyjä tai lähellä tuotettuja.

Mehut ja smoothiet valmistetaan paikan päällä, samoin kuin useimmat leivonnaisista. Putiikista voi ostaa irtokarkkeja, joita on montaa eri sorttia. Valikoimassa on myös pähkinöitä, konvehteja, lämpimiä juomia sekä virvoitusjuomia.

Vanha Kauppahalli

Vanha Kauppahalli © Mira Maria Tikka
Vanha Kauppahalli © Mira Maria Tikka

Etelärannassa sijaitseva Vanha Kauppahalli on Suomen vanhin kauppahalli. Historiallinen halli avasi ovensa jo vuonna 1889. Vanhassa Kauppahallissa on 24 eri kauppiasta. Hallista löytyy juustopuoteja, liha- ja kalakauppoja, erilaisia herkkuputiikkeja, kahviloita, jäätelöä, lahjatavaraliike, aasialaisia ruokapaikkoja ja maailman pienin Alko.

Tunnelmallisessa hallissa on mukava kierrellä. Samalla reissulla voi kiertää Kauppatorin ja nauttia merellisestä Etelärannasta.

Chjoko

Chjoko © Mira Maria Tikka
Chjoko © Mira Maria Tikka

Viimeisenä siirrytään Kruununhaassa sijaitsevaan suklaapuoti Chjokoon, jossa suklaat valmistetaan käsityönä. Suklaan sanotaan olevan jumalten ruokaa, ja sanontaa ei epäile maistettuaan herkullisia suklaita. Näissä suklaissa laatu todellakin korvaa määrän.

Kauniiden konvehtien lisäksi puodissa myydään macaron-leivoksia, jäätelöä, suklaalevyjä, lahjapakkauksia ja kuumia juomia paikan päällä nautittavaksi.

Mira Maria Tikka

Espoolainen restonomiopiskelija, joka nauttii ruokamatkailusta ja ilahtuu löytäessään Helsingistä uusia paikkoja. Artikkeli kirjoitettu harjoittelussa Tripsterillä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *