Hollola: viinitila Ainoa Winery on ihastuttava vierailukohde

Millaista on suomalainen viinintuotanto ja miltä maistuu palkittu marjaviini? Ainoa Winery on eräs esimerkki kotimaisesta viiniyrittämisestä, joka on nostamassa suosiotaan. Kyseessä on perheomisteinen viinitila, joka valmistaa kansainvälisesti huomioituja marjaviinejä paikallisista raaka-aineista Hollolassa lähellä Lahtea. Tilalla voi vierailla, maistella viinejä ja ostaa tuotteita kotiin. Viiniasiantuntijamme, Tukholman Tripsteri Soile Vauhkonen kävi tutustumassa Ainoa Wineryn makuihin ja viinitilan tarinaan. Viinitila tarjosi Tripsterille herkullisen viininmaistelukierroksen.

Ainoa Wineryn tarina

Elettiin vuotta 2011. Taloutta uhkasi laskusuhdanne, ja puhelinjätti Nokian romahdus johti Suomessa tuhansiin irtisanomisiin. Työnhaku oli haastavaa heille, jotka etsivät vaihtelua – näin koki myös ekonomi Paola Guerrero de Cohen. Kenties olisi oiva aika toteuttaa pitkään kutkuttanut unelma viininvalmistuksesta? Viini oli ollut Paolan ja hänen miehensä David Cohenin rakas harrastus jo vuosia. Ja niin kävi, että Paola valmistui Hämeen ammattikorkeakoulun viinintuotannon ammattitutkinnon linjalta vuonna 2013. Haaveena oli oma viinitila.

Paola ja David olivat maistelleet marjaviinejä Yhdysvalloissa. Yleensä viinit eivät olleet kovin hyviä, mutta laadukkaitakin löytyi. Suomessa oli jotain uniikkia, ovathan pohjoismaiset marjat ja puhtaat metsän antimet korkeinta mahdollista laatua. Viininvalmistuksen tärkein ominaisuus ovat hyvät raaka-aineet, joten edellytykset vallankumouksellisille marjaviineille löytyivät lähes suoraan Davidin ja Paolan ”takapihalta”. “Kun tuotantoprosessi saatiin hiottua kuntoon ja löysimme laadukkaimmat marjat, viinin laatu ylitti rohkeimmat odotuksemme”, David sanoo.

Kun Paola ja David olivat tyytyväisiä viininäytteisiinsä, he kävivät esittelemässä niitä ravintoloille. Marjaviineillä on Suomessa ja maailmalla huono maine. Marjojen makua korjataan ja käymistä edistetään usein sokerilla, jonka alle luonnolliset aromit helposti peittyvät. Monet sommelierit peruivat tapaamiset kuultuaan, mitä Paola ja David olivat tulossa maistattamaan. Kului useampi vuosi, ja koko aikana viinejä myytiin vain 50 pulloa.

Vaikka luovuttaminen kävi mielessä, Paola ja David uskoivat viineihinsä. He jatkoivat sinnikkäästi mutta vaihtoivat strategiaa. He päättivät lähettää viininsä kansainväliseen kilpailuun saamaan palautetta. Niin sanotun “reality-checkin” lisäksi mahdolliset palkinnot voisivat vauhdittaa myyntiä. Ja se toimi: vuonna 2016 mustikkaviini Sametista tuli ensimmäinen suomalainen viini, joka voitti kultamitalin kansainvälisessä kilpailussa Kaliforniassa.

Sametti
Sametti on Ainoan ensimmäinen palkintoviini. Kuva: Soile Vauhkonen

Yksi mitali ei netonnut vielä montaa puhelua. Viinitila tarvitsi lisää näkyvyyttä, joten viinejä lähetettiin myös ranskalaisen Oenoloques de Francen Vinalies Internationales -kilpailuun vuonna 2017. Jos viininvalmistajien kuninkaallinen huomaisi viinit, varmasti suomalaisetkin kiinnostuisivat. Tällä kertaa vadelmaviini Vaapukka voitti kultamitalin sekä harvinaisen Vinalies-pokaalin, joka myönnetään vain muutamalle erinomaiselle viinille. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun marjaviini sai kyseisestä kilpailusta korkeinta tunnustusta. Silloin puhelin alkoi soida.

Miksi Ainoan viinit ovat niin laadukkaita?

Ainoan viinit valmistuvat perinteisellä punaviinimetodilla toisin kuin marjaviinit yleensä. Marjat fermentoidaan kokonaisina, puristetaan hellästi ja siirretään punaviinitankkiin kypsymään 3–12 kuukaudeksi.

Kypsytystankki
Ainoan teräksiset kypsytystankit ovat jatkuvassa käytössä. Kuva: Soile Vauhkonen

Viinit valmistuvat marjojen ehdoilla, ei tarkalla reseptillä. Sokeria lisätään minimaalisesti, jotta maut olisivat mahdollisimman luonnolliset. David ja Paola maistelevat viinejä, kunnes ovat tyytyväisiä laatuun. Erityisesti Paolalla on sanojensa mukaan erityisherkät makunystyrät. David puolestaan on insinööri, joka tuunaa tuotannot huippukuntoon.

Kypsytyksen jälkeen viinit siirretään varastotankkeihin. Ne pullotetaan, etiketit kiinnitetään Davidin itse tekemällä etikettikoneella ja pullot kuljetetaan eteenpäin yleisön nautittavaksi.

Etikettikone
David Cohen rakensi itse etikettikoneen Alkon tilausten kasvaessa tuhansiin pulloihin. Kuva: Soile Vauhkonen

Kaikki viinitila Ainoan marjat tulevat Suomesta, suurin osa pohjoisesta, jossa marjat ovat pienempiä mutta sitäkin maukkaampia. Lisäksi mansikkaa ja vadelmaa saadaan lähiseutujen tiloilta ja kuusenkerkkää ympäröivistä metsistä.

Ainoalla valmistetaan noin 20 000 litraa viiniä vuodessa. David suunnitteli tilan jo alkujaan mahdollista laajennusta varten, mutta suosion saattelemana tila on jo nyt lähes sataprosenttisessa käytössä.

Miltä marjaviini maistuu?

Ainoalla valmistetaan jälkiruokaviinejä, kuivia marjaviinejä sekä kuivia yhteistyöviinejä perinteisten viininvalmistajien kanssa.

Jälkiruokaviineistä tunnetuin ja palkituin on mustikkaviini Sametti. Maku on raikas ja yllättävän viinimäinen, täydellinen kumppani esimerkiksi suklaakakulle. Toiseksi palkituin viineistä on Vaapukka, joka valmistetaan lähitilan vadelmista. Viini on intensiivinen, vadelmainen ja hieman mausteinen. Todellisen vaikutuksen tekee Kuningatar, joka on sekoitus mustikkaa ja vadelmaa. Se syntyi vahingossa, kun väärät tankit sekoitettiin keskenään. Aluksi Davidia ja Paolaa harmitti, sillä valmistusprosessi on pitkä ja kallis, mutta maistettuaa viiniä he huomasivat löytäneensä uuden voittajan. Vinalies Internationales myönsi myös Kuningattarelle kultamitalin.

Viineistä kevyimmät ovat Havu ja Kaste. Havu valmistetaan puolukasta, hunajasta ja kuusenkerkästä ja se on upea viini, jonka raaka-aineiden maut tulevat hienosti esille. Havu on myös matala-alkoholinen (5 %), joten sitä voidaan myydä ruokakaupassa. Kaste on kevyesti kupliva viini, joka sisältää mesiangervoa, hunajaa ja puolukoita. Mesiangervon raikkaus ja voimakas maku yllättävät. Tämä viini toimii loistavasti aperitiivina tai raikkaan sorbetin saattelemana.

Chateau Carsin
Aho on yhteistyöviini ranskalaisen Chateau Carsinin kanssa. Kuva: Soile Vauhkonen

Ainoa tekee myös marjoilla maustettuja rypäleviinejä yhteistyönä Ranskan Bordeauxissa toimivan viinitalon Château Carsinin kanssa. Kesäinen Aho on Sauvignon Blancin, Semillonin ja Ainoan mansikkaviinin sekoitus. Ilta taas on vadelmilla kevyesti maustettu Merlot. Mukana viinin sekoituksessa on Suomen tunnetuimpiin Sommeliereihin lukeutuva Samuil Angelov (Ravintola Muru). Nämä viinit katoavat Alkon hyllyiltä nopeasti, joten niitä halajavat saavat olla tarkkana.

Lue lisää Ainoan kaikista tuotteista: www.ainoawinery.com.

Vieraile kotimaisella viinitilalla!

Ainoa Winery -viinitila sijaitsee Hollolassa noin 15 minuutin ajomatkan päässä Lahden keskustasta. Matka on myös helposti pyöräiltävissä. Tilalla voi vierailla vuoden ympäri. Kesällä tila on auki joka päivä klo 10–18. Talvisin voi olla yhteydessä varatakseen ajan: ohessa linkki yhteydenottolomakkeeseen. Paola ja David kertovat viineistä suurella intohimolla.

Jos joku viini miellyttää, sitä voi ostaa mukaan. Yhteistyöviinejä myydään vain Alkossa. Ainoan omassa puodissa on juomien lisäksi myynnissä lähitilojen tuotteita.

David Cohen
David Cohen toivottaa kaikki vierailijat tervetulleeksi. Kuva: Soile Vauhkonen

Suurkiitos Paolalle ja Davidille vieraanvaraisuudesta ja viinien maistatuksesta! Muutama viini lähti vierailun päätteeksi mukaan Tukholmaan asti.

@Soile Vauhkonen

Suomessa toimii noin 25 tilaviiniyrittäjää eri puolella maata. Lue lisää kotimaisista viinintuottajista: www.viinitilat.net

Lue lisää Kotimaan matkavinkeistämme

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *