Firenze: Tuoksujen viemää

Pääkuva: Tuoksuliike Borgo Santa Crocella. Kuva: Susanna Muuronen

Firenzen keskustan katuja kuljeskellessa havahduin hiljalleen huomaamaan, että erilaisia tuoksuputiikkeja, profumeria- tai antica erboristeria -nimisiä paikkoja on joka puolella. Tarjolla on paljon erilaisia huonetuoksuja, mutta myös ylellisiä tai personoituja hajuvesiä. Ryhdyin pohtimaan, ovatko erilaiset hajuvedet ja muut tuoksut tyypillistä firenzeläistä?

Matkaoppaissa listataan usein yhdeksi tähdelliseksi vierailukohteeksi historiallinen Officina Profumeria Santa Maria Novella, Piazza Santa Maria Novellan tuntumassa sijaitseva muinainen tuoksuliike. Olen kokenut sen olevan hieman ”väärällä puolella” kaupunkia, joten olen ylimielisesti jättänyt käymättä. Ja sitä paitsi, voivatko hajuvedet ja muut tuoksut nyt olla niin erityisiä.

Viime syksynä silmään ja varsinkin nenään osui Aquaflor Firenzen romanttinen, vanhan apteekin omainen liike borgo Santa Crocella. Kävin samaisella kadun varrella olevassa koulussa kielikurssilla, joten kuljin sitä edestakaisin usein. Koko katu tuoksui aina ihanalta! Liikkeen ulkopuolella oli esillä isot ja näyttävät tuoksuputelit tikkuineen. Muutenkin liikkeen ympärillä leijui romanttisen ylellinen aura. Kiehtovaa! Vaan enpä arvannut, että historiallisen keskustan kaduilla lymyilee kasapäin artesaanituoksuliikkeitä, joilla osalla on varsin pitkä historia.

Hajuvedet ja Firenzen historia yhdistyvät?

Borgo Santa Croce tuoksun lähde. Kuva: Susanna Muuronen

Kun muutin Arnon toiselle puolelle ja päädyin usein kävelemään mystiseltä näyttävän tuoksuliikkeen ohi, aloin huomioida näitä paikkoja lisää myös muualla. Juttu alkoi askarruttaa mieltäni. Miksi tuoksuliikkeitä on niin monia? Liittyvätkö tuoksut kiinteästi Firenzen historiaan? Kaupunkia kutsutaan ”Città del Giglio” -nimellä, täällä on oma iirispuutarha ja iiriskukan muoto koristaa Firenzen lippua ja vaakunaa. Mahtaako tuoksujen suosio olla perua ajoilta, jolloin ei olla tuoksuttu kovin hyvältä ja palatsitkaan eivät kenties olleet ruusuntuoksuisia? Tai ehkä kyse on vain siitä, että italialainen kauneudentaju ulottuu myös tuoksuihin?

Kyselin asiaa galleristituttavaltani. Hän ei ollut vakuuttunut, ovatko hajusteet ja hajuvedet jotain tyypillistä tälle kaupungille, mutta hän nosti kuitenkin heti esille omia suosikkejaan. Alussa mainitsemastani via dei Scalan liikkestä hän hankkii potpourria – siis sitä vanhahtavalta ja erittäin 90-lukuiselta kuulostavaa kuivakukkajuttua! On kuulemma ihanan tuoksuista ja säilyy pitkään, kun sitä avaa käyttöön vain vähäsen kerrallaan.

Tämän yllättävän suosituksen kuultuani kenties vihdoin innostun suuntamaan Santa Maria Novellan toiselle puolelle omaa ysäri-potpourria etsiskelemään. Sitä paitsi heillä näyttää olevan miniliike ihan historiallisen keskustan ytimessä.

Medicien vaikutusta

Modernimpaa tuoksumaailmaa Firenzen keskustassa, Via Porta Rossa. Kuva: Susanna Muuronen

Lisää aiheesta luettuani selvisi, että nykyinen hajuvesikulttuuri saattaisi olla tavallaan Firenzestä lähtöisin. Modernien parfyymiversioiden on ajateltu olevan ranskalaista alkuperää, mutta mies joka toi tuoksut Pariisiin, oli alkujaan kotoisin Firenzestä! Lorenzo de’ Medicin lapsenlapsi Caterina naitettiin Ranskan tulevalle kuninkaalle Henrik II:lle. Vuonna 1533 Caterina matkasi Pariisiin kihlattunsa luokse napaten mukaan omat räätälit, kultasepät, kokit ja sommelierit sekä tietenkin oman parfymöörinsä Renato Biancon. Mies sanoi luovansa tuoksuja lähinnä ”rakkaudenhoukuttimiksi”, mutta teki kuulemma myös kohtalokkaampiakin tippoja. Hän avasi pian oman tuoksuvesikaupan Pariisiin, ja Renatosta tuli nopeasti suosittu ylimystön piireissä. René le Florentin -lisänimen saanut mestari toi muotiin tuoksuvat käsineet, ja tämä tapa levisi nopeasti muuallekin. Hajuvesien käyttö oli näin samalla kertaa kätevää ja tyylikästä.

Ennen tuota aikaa sekä Venetsia että Firenze kuuluivat Euroopan tuoksukaupunkeihin. Sen ajan munkit tislasivat tuoksuvia yrttejä, kukkia ja mausteita laboratorioissaan ja loivat uusia tuoksuvesireseptejä. Kiitos kuitenkin Catarinan ja Renén intohimo tuoksuihin Ranskan hovissa kiihtyi nopeasti ja kukkien kasvattamisesta muodostui Ranskassa tärkeä elinkeino.

Toki tuoksuja on ollut paljon ennen tätäkin, mutta Firenzen osuus oli se, joka minua kiinnosti. Ehkä voisi ajatella, että hajuvedet ja tuoksut, niin vartalolla kuin kodeissakin, ovat nekin nautintoja – ja kaikkea nautintoahan italialaiset arvostavat suuresti.

Kokeile jotain erilaista – hajuvedet koottuina kierrokselle

Tuoksuliike Firenzessä. Kuva: Susanna Muuronen
Tuoksuliikkeen hulppea sisäänkäynti Firenzessä. Kuva: Susanna Muuronen

Ovatko tavalliset hajuvedet enää kiinnostavia, jos omaksi tuoksuksi voikin löytää jotain, joka nojaa muinaisten munkkien kehittämiin kukkais- ja yrttiuutteisiin? Tai jos itselle voi luoda ihan oman ylellisen tuoksusekoituksen? Tässä alla muutamia Firenzen keskustasta löytämiäni paikkoja – lähde tuoksujen kierrokselle!

Liikkeitä on toki monia muitakin. On ylellisen oloisia boutique-tyylisiä salonkeja ja toisaalta yrttimäisen rustiikkisia luontaisapteekkipaikkoja.

Sokerina pohjalla haluaisin nostaa ihanat firenzeläiset Erbe e Spezie -nimiset eteeriset öljyt, joita olen löytänyt pienestä Duomon vieressä sijaitsevasta Aromi Firenze -liikkeestä (Piazza del Duomo, 13 r). Teepuuöljyä käytän diffuuserissa ilmaa puhdistamaan (olen allergikko) ja greipistä (pompelmo) on tullut uusi suosikkini. Liikkeestä löytää myös voidemaista ruusuntuoksua korvan taakse, huonetuoksuja sekä ylellisstä luontaiskosmetiikkaa.

Tuoksuosoitteiden tusina, ensimmäiset kuusi

Officina Profumeria-Farmaceutica di Santa Maria Novella
Paikan juuret ulottuvat kauas menneeseen, vuoteen 1221, dominikaanimunkkien perustamaan Santa Maria Novellan luostariin. Tuoksuvesistä on merkintöjä jo vuodelta 1381, ja vuodesta 1612 lähtien luostarin apteekki avautui yleisölle. Käsintehdyt hajuvedet ja vartalotuotteet saavat näyttävän miljöön Via dei Scalan liiketilaan San Niccolò -kappelin alkuperäiskalusteista. Miniliike sijaitsee keskustassa ihan piazza Repubblican kulmalla.
via dei Scala, 16 & via Roma, 2

Officina de’ Tornabuoni
Pieni, vähän vaikeasti huomattava apteekkimainen paikka, tarjolla luontaiskosmetiikkaa, tuoksuja ja rohtoja, toiminnassa jo neljän sukupolven ajan.
via de’ Tornabuoni, 19 n

Acqua dell’Elba
Toscanan saariston ja Elban saaren yrttien tuoksuja.
piazza di San Giovanni, 9 r

Farmacia Santissima Annunziata
Tämä apteekki on vuodesta 1561 lähtien valmistanut tuotteita apteekkitaiteen perinteitä kunnioittaen. Se on erikoistunut ihovoiteisiin sekä käsintehtyihin hajusteisiin. Via Porta Rossalla on söötti pieni liike.
via dei Servi, 80 & via Porta Rossa, 43 r

Spezierie Palazzo Vecchio
Artesaanituoksuja ja luontaiskosmetiikkaa jo toisessa sukupolvessa. Pieni ja rustiikkinen paikka.
via Vacchereccia, 9 r

Dr. Vranjes Firenze
Firenzestä inspiraationsa ammentavia hajuvesiä, huonetuoksuja ja diffuusereita, tuoksukunttilöitä. Jopa tuoksupullojen muoto muistuttaa Brunelleschin kupolia. Liikkeitä on keskustan alueella monia. Via S. Gallon ylellinen kauppa on kuitenkin se, josta tämä tuoksukertomus on saanut alkunsa ja jonka takahuoneessa sen ensimmäiset tuoksut luotiin.
via S. Gallo, 63 r & via della Vigna Nuova, 30 r & borgo la Croce, 44 r

Tuoksuosoitteiden tusina, jälkimmäiset kuusi

Teatro fragranze uniche
Moderni, naisten luoma huonetuoksujen maailma.
via Porta Rossa, 11 r

Aquaflor Firenze
Tuoksutalo, jonka sekä laboratorio, tuotanto että parfymeria on sijoitettuna samaan renesanssiajan palatsiin. Tarjolla hajuvesiä, kosteusvesiä, huonetuoksuja, kynttilöitä sekä käsintehtyjä saippuoita ja kosteusvoiteita. Mahdollisuus myös opastettuun kierrokseen tiloissa sekä worksopiin, jossa sukelletaan hajusteiden salaisuuksiin. Miljöö on upea ja jotenkin satumainen.
borgo Santa Croce, 6

Antica Erboristeria e Spezieria San Simone
Kosmetiikkaa ja hajuvesiä yrteistä, kukista ja hedelmistä 1700-luvulta lähtien. Yksi kaupungin vanhimmista ja perinteisimmistä tuoksuliikkeistä.
via Ghibellina, 190 r

Erboristeria Gremoni
Jo vuodesta 1716 lähtien toiminut yrttikauppa, mm. yrttiteetä ja hajusteita yrteistä, kukista ja mausteista.
via Faensa, 101 r

Lorenzo Villoresi
Ylellinen parfyymiliike, jossa talon omien tuoksujen lisäksi voi teetättää omat yksilölliset hajuvedet. Tarjolla myös erilaisia huonetuoksuja, kynttilöitä, tuoksukiviä ja toki myös potpourrea.
via dei Bardi 12

Sileno Cheloni, maestro profumiere
Tämä paikka näyttää mystiseltä, menneiden aikojen alkemistin työpajalta, ylelliseltä sellaiselta. Täältä voi myös varata ajan tunnin kestävään tapaamiseen, jossa perehdytään tuoksujen taiteeseen ja luodaan pullollinen oma hajuvettä.
via di San Niccolò, 72 r

Firenze-blogin muita artikkeleja:

Jasmiinintuoksua ja pääskysiä

Vieraile mystisessä, historiallisessa kirkossa

Sunnuntaikävely kukkulalla

Susanna Muuronen

Susanna Muuronen on helsinkiläinen graafinen suunnittelija, visualisti ja luova käsillä tekijä, joka etsii paikkaansa Italian auringon alla. Firenzen ruusutarha on paras paikka unelmointiin, ja Arno-joen monisävyiset ja vaihtelevat virtaukset saavat aina hetkeksi pysähtymään.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *