Gaujan kansallispuisto Latviassa tarjoaa seikkailuja ja koskematonta luontoa

Gaujan kansallispuisto on suurin ja yksi vanhimmista kansallispuistoista Baltiassa. Vain 50 kilometrin päässä Latvian pääkaupungista Riiasta sijaitseva Gaujan kansallispuisto tarjoaa matkailijoille koskematonta luontoa, historiallisia linnoja ja yli 900 000 hehtaaria aktiivista virkistysaluetta. Gaujajoen rannoilla elämä kuhisee sellaisissa luonnonläheisissä kaupungeissa kuin Sigulda, Cesis ja Valmiera.

Maksettu yhteistyö: Gaujan kansallispuisto 

Pääkuva: Sietnieskin kalliot / Gaujan kansallispuisto. Kuva: Enter Gauja

Gaujan kansallispuisto on paikka täynnä luonnon harmoniaa. Kyseessä ei ole aivan tavallinen puisto, vaan suoranainen elämyspuisto, jonka uumeniin tehdyt löytöretket antavat vierailijalle unohtumattomia muistoja. Matkailijan eteen avautuvat muun muassa Baltian suurin luola Gutmanin luola sekä upeita hiekkakivikallioita, kuten Erglu-kalliot, Sietiniezis ja Zvārtes-kalliot.

Gutmansin luola on Baltian suurin. Kuva: Enter Gauja
Gutmanin luola on Baltian suurin luola. Kuva: Enter Gauja

Veneily Gaujan kansallispuistossa on seikkailu. Joenmutkien takaa paljastuu toinen toistaan hienompia näkymiä: hiekkakivirinteitä ja -jyrkänteitä, kukkivia niittyjä, metsäkaurisperhe omassa rauhassaan, majesteettisia linnoja kukkuloiden huipuilla, serpentiiniteitä ja myös vilkasta kaupunkia.

Aateliston palatseja ja kartanoita

Gaujan kansallispuisto kattaa yli 500 kulttuurihistoriallista kohdetta, kuten useita linnoja ja kartanoita. Nämä jalot rakennukset ovat säilyneet vuosisatojen ajan – vanhimmat linnat on rakennettu jo 1200-luvulla. Matkan aikana voit vierailla Gaujan alueen tärkeimmissä kartanoissa ja linnoissa, jotka tarjoavat sekä ruokailu- ja majoituspalveluja että lisäpalveluita aateliston aikojen retkistä aina ratsastukseen Latvian maaseudulla.

Aristokraattinen Krimuldan kartano sijaitsee Gaujan kansallispuiston kukkuloiden ja laaksojen keskellä. Klassismin tyylisuuntaa edustava Krimuldan linna ihastuttaa vieraita Gaujan laakson upeilla maisemilla sekä paikallisella viinitilalla. Linnan viehättävässä eristyneisyydessä voit nauttia “Vidzemen Sveitsin” vetovoimasta harmoniassa, joka aikoinaan ympäröi linnan asukkaiden huoletonta elämää.

Krimuldan kartano
Krimuldan kartanossa on eletty huoletonta elämää luonnon keskellä. Kuva: Enter Gauja

Malpilsin kartanon hienostunut ilmapiiri puolestaan on oikea paikka ylellistä oleskelua kaipaavalle. Kun heräät unien jälkeen satiinilakanoissa, aamua ilahduttavat levolliset suihkulähdenäkymät ja gourmet-ravintolan keittiömestarien luomat ateriat. 

Ungurmuiža-kartanossa Latvian vanhimmassa puukartanossa pääset kauas hälinästä. Tästä viehättävästä barokkihelmestä löydät oikean idyllin. Seinämaalaukset johdattavat mielikuvituksesi astumaan puukartanon ajassa taaksepäin, ja mieli lepää hiljaisuudessa. Voit kokea saman seesteisen tunnelman, kuin täällä asunut aatelisto aikoinaan.

Vanhankaupungin viehätysvoima tepsii

Cēsiksen vanhassakaupungissa sijaitsee 1200-luvulla rakennettu Pyhän Johanneksen kirkko. Rozu-aukiolla ja viihtyisissä kahviloissa vallitsee eloisa puheensorina. Ravintoloiden joukossa on H.E. Vanadzins Ziemelu -ravintola, jossa vieraat nauttivat pohjoismaalaisuudesta inspiraatiota saaneen aterian. Ravintolassa, joka sijaitsee aivan Cēsiksen sydämessä, käytetään sesongin raikkaimpia antimia.

Cesisin vanhakaupunki
Cēsiksen juuret ulottuvat 1200-luvulle. Kuva: Enter Gauja

Keskiajalla Cēsiksen linnan ja kirkon ympärille muodostui kapeita, mutkittelevia katuja, joilla oli käsityöläisten ja kauppiaiden taloja tiiviisti rinta rinnan. Aisti historiallinen aikamatka ja nauti romanttisesta auringonlaskukävelystä mukulakivikaduilla.

Juhlajuomia panimolla ja viinitiloilla

Muinaisista ajoista asti olut on ollut latvialaisten isäntien ylpeys, ja tätä rakastettua juomaa on valmistettu hartaasti ja jokaiseen suureen juhlaan. Valmiermuižan panimo jatkaa perinnettä ja valmistaa latvialaista juhlaolutta. Vierailulla on mahdollista kokea makujen vivahteet ja oppia oluen salat perinpohjaisesti. Valmiermuižan opas tarinoi mielellään oluen panemisen vaiheista, eli muun muassa siitä, millä tavoin panimossa käytetään Valmiermuižan vettä, täyteläisiä maltaita, humalaa ja hiivaa, jotta saadaan aikaan kuninkaallista olutta juhlapöytään.

Jos haluat nauttia maukkaasta oluesta aterian kera, ota vastaan kutsu Valmiermuiža-olutkeittiöön, joka sijaitsee aivan panimon vieressä.

Valmiermuiža Brewery
Maistele oluita Valmiermuižan olutpanimolla. Kuva: Enter Gauja

Gaujan kansallispuisto on myös viinin lähde. Ligatnen viinitila valmistaa kansallispuistossa kasvavista marjoista, hedelmistä ja kukista viiniä ja muita juomia. Korkeasti koulutetut viininviljelijät valvovat suuria tynnyreitä varmistaakseen, että viini on kypsää juuri oikealla hetkellä. Kaikki on tärkeää: maku, tuoksu ja väri. Vieraat kutsutaan viininmaistajaisiin aivan erityisessä paikassa ja ilmapiirissä: hiekkakiviluolassa. Ligatnessa on ainutlaatuisia kalliokellariluolia, jotka louhittiin 1700-luvulla Ligatnen asukkaille ja paperitehtaan työntekijöille juuresten ja vihannesten varastokellareiksi.

Krimuldan kartanon viinitila Cremon valmistaa latvialaisista marjoista ja hedelmistä herkullisia viinejä ja liköörejä. Nauti kartanossa juomia ja tutustu alueen historiaan ja tapoihin viinitilakierroksella.

Luonnon parantavat SPA-hoidot

Ziedlejas on paikka, jossa kaikki oleminen on rentoa ja lokoisaa. Luonto lähellä luo rauhaa, parantaa ja ravitsee. Ziedlejasin kylpylässä keho vahvistuu ja vierailija saa iloa ja inspiraatiota jaettavaksi läheisten kanssa. Nauti perinteikkäästä saunarituaalista nykyaikaisesti muotoillussa lasisaunassa, aidon tunnelman savusaunassa ja spiraalin muotoisessa villa-saunassa. Lasihuoneissa voit rentoutua päiväsaikaan niitykukkamaisemassa, puiden vehreydessä ja linnun laulussa, illalla maatilan hiljaisuudessa ja tähtien tuikkeessa.

Ziedlejasin lasisaunat
Ziedlejasissa nautitaan luonnonmukaisista saunarituaaleista ja yövytään lasihuoneissa. Kuva: Enter Gauja

Harmonisiin SPA-rituaaleihin voit osallistua Annas Hotel SPA -hotellissa, jossa luonto ja hiljaisuus tarjoavat hienon mahdollisuuden hemmotella kehoa ja mieltä. SPA-hoitokokonaisuudet luonnon vitamiineineen virkistävät vierailijaa Ligatne-hoitolakeskuksessa ja Krimulda-hoitolakeskuksessa.

Enter Gauja auttaa matkan suunnittelussa

Jos olet lähdössä Gaujaan, kannattaa matkaa valmistella etukäteen Enter Gauja -alustan avulla: tee katsaus luontoon, kulttuurisen ja historiallisen perinnön viehätykseen ja valitse, lähdetkö aktiiviselle seikkailulle, upealle hotellilomalle, viihtyisään loma-asuntoon tai kenties glamping-lomalle.

Tutustu kätkettyihin luonnon aarteisiin, kaupunkien somiin katuihin ja tapaa paikallisia käsityöläisiä Enter Gaujan sovelluksen avulla. Enter Gauja on luonut helppokäyttöisen mobiilisovelluksen, joka antaa neuvoja ja vinkkejä luontoretkeilyyn, kun kohteenasi on Gaujan kansallispuisto.

Lataa Enter Gaujan mobiilisovellus!

Lataa myös Tripsterin ilmainen Riika-opas Google Play- ja App Storesta.

Lue lisää kansallispuistoista: Espoon Nuuksion parhaat palat

Kommentit:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.05.2023 20:03

Gaujan kansallispuisto onkin itseäni yksi eniten koko Latviassa kiinnostavia kohteita. Riikakin on itselläni vielä käymättä, mutta tämä on itse kaupungin lisäksi yksi sellainen kohde, joka itseäni toden teolla kiinnostaisi. Paljon tosiaan riittäisi nähtävää.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *