Hamina: viikinkisaari Rakin Kotka lennättää lomatunnelmaan

Pääkuva: Rakin Kotkalle on rakennettu saaristokylä, joka on koristeltu viikinkiaiheisesti. Kuva: Päivi Arvonen

Haminan edustalla sijaitseva luonnonsaari Rakin Kotka oli tärkeä pysähdyspaikka viikinkien idänreitillä. Nyt saarella voi majoittua vanhanajan hirsimökissä tai järjestää ainutlaatuisissa viikinkipuitteissa kokouksen, virkistyspäivän tai juhlat. Tripsteri testasi uniikin majoituskohteen.

Teksti: Elisa Helenius Kuvat: Päivi Arvonen ja Elisa Helenius

Artikkeli on tehty yhteistyössä Visit Kotka-Haminan ja Vimpa Islandsin kanssa.

Harva suomalainen osaa ajatella, että meilläkin on viikinkihistoriaa. Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta kotoisin olevat viikingit purjehtivat myös Suomessa 700–1000-luvuilla.

Ekomatkailusaari Rakin Kotkan viikinkiteema on syntynyt siitä, että ruotsalaiset viikingit ovat liikkuneet Haminan saaristossa käyden kauppaa suomalaisten kanssa ja myös ryöstellen. Saarista on löytynyt viikinkien hautoja ja ruotsalainen luukampa. Todennäköisesti viikingit ovat saapuneet 20-metrisillä veneillään myös Rakin Kotkan saareen.

”Suomen viikinkihistoriaa on valitettavasti tutkittu hyvin vähän. Suomessa ei ole koskaan osattu kaupallistaa viikinkihistoriaa, toisin kuin esimerkiksi Islannissa, jossa ei edes ole asunut viikinkejä”, sanoo matkailuyrittäjä Pertti ”Pete” Illi.

Saaren asumattomassa päässä kohoaa pyöreiden kivien peittämä kumpu, joka saattaa olla viikinkien hautamuodostelma. Kuva: Päivi Arvonen
Saaren asumattomassa päässä kohoaa pyöreiden kivien peittämä kumpu, joka saattaa olla viikinkien hautamuodostelma. Kuva: Päivi Arvonen

Saaren asumattomassa päässä kohoaa sammaleen ja pyöreiden kivien peittämä kumpu, joka saattaa olla viikinkien hautamuodostelma. Tutkijat eivät kuitenkaan ole vielä perehtyneet asiaan.

Saaren asumattomalla rannalla on myös jälkiä kiviaineksen louhinnasta, mistä on muistona kallioille raahatut isot kivenmurikat. Rakin Kotkasta myytiin nimittäin 1700-luvulla kiveä Pietariin. Saaren ympäri kulkee näyttävä luontopolku, jonka varrella on esimerkiksi viikinkiaiheisia tietokilpailukysymyksiä, laavu ja lintutorni.

Yövy vanhanajan saaristokylässä

Rakin Kotkassa on seitsemän vuokramökkiä. Kuvassa on mäen rinteessä oleva kahden makuuhuoneen Suomu-mökki näköalaterassilla. Kuva: Elisa Helenius
Rakin Kotkassa on seitsemän vuokramökkiä. Kuvassa on mäen rinteessä oleva kahden makuuhuoneen Suomu-mökki näköalaterassilla. Kuva: Elisa Helenius

Haminan Vimpasaarelta matkaa nopealla veneellä Rakin Kotkaan vartissa ja Haminan Tervasaaresta alle puolessa tunnissa. Talvella matka käy ilmatyynyaluksilla ja moottorikelkoilla. Rakin Kotkaan voi myös laskeutua helikopterilla.

Matkailutoimintaa pyörittävät pariskunta Pertti ja Virpi Illi, joilla on oma mökki Rakin Kotkassa. He aloittivat matkailutoiminnan saarella vuonna 2001, ja järjestivät siellä myös omat häänsä. Mukana menossa temmeltää söpö walesinterrieri Lenni.

Matkailuyrittäjät Pertti ”Pete” Illi ja Virpi Illi pyörittävät Rakin Kotkan matkailutoimintaa. Kuva: Päivi Arvonen
Matkailuyrittäjät Pertti ”Pete” Illi ja Virpi Illi pyörittävät Rakin Kotkan matkailutoimintaa. Kuva: Päivi Arvonen

Illit ovat rakennuttaneet Rakin Kotkaan vanhanajan saaristokylän. Osa rakennuksista on peräisin 1800-luvulta, ja uudetkin rakennukset on tehty menneiden aikojen tyyliä kunnioittaen. Rannassa vaikutuksen tekee puinen viikinkivene.

Rakin Kotka on 27 hehtaarin kokoinen, kaunis luonnonsaari, joka on käytössä tilauksesta. Saarella on seitsemän erikokoista vuokramökkiä. Saarella järjestetään myös kokouksia, firmojen virkistyspäiviä ja juhlia. Tilattavissa on viikinkihenkistä ohjelmaa, kuten kirveenheittoa. Vuokramökin tai tapahtuman varanneet asiakkaat saavat Pertti Illiltä venekuljetuksen saareen.

Hyvin varustelluista ja tunnelmallisista mökeistä löytyvät esimerkiksi jääkaapit ja mukavat sängyt ja sohvat. Näin kesähelteinä ja valoisina öinä voisi tosin vielä toivoa rakennuksiin ilmastointia ja helpommin suljettavia verhoja ikkunoihin.

Kulkua rakennuksesta toiseen metsäisessä maastossa helpottavat puiset porraspolut, jotka myös näyttävät hauskoilta mäkisessä maastossa. Polkujen vieressä kasvaa runsaasti mustikoita.

Vuokramökkien läheltä löytyy suuri ulkotulialue, kaksi puilla lämpiävää isoa rantasaunaa, savusauna, palju, hyvä uimaranta, kesäkeittiö, erilaisia persoonallisia kokoustiloja, tupa, ulkovessoja ja pieni merimuseo, jossa on esillä meren rantaan tuomia esineitä.

Liikkumista saaristokylässä helpottavat metsäiseen maastoon rakennetut puiset polut, jotka myös näyttävät tunnelmallisilta. Kuva: Päivi Arvonen
Liikkumista saaristokylässä helpottavat metsäiseen maastoon rakennetut puiset polut, jotka myös näyttävät tunnelmallisilta. Kuva: Päivi Arvonen

Ekologinen luonnonsaari

Rakin Kotkaan ei ole vedetty vesiputkia, joten siellä ei ole myöskään vesivessoja. Juoma- ja ruuanlaittovesikin pitää tuoda mantereelta. Sisävessaa ei onneksi kaipaa, kun ihailee mäessä olevan ulkovessan ikkunasta aukeavaa upeaa merimaisemaa.

Ekologinen Rakin Kotka tuottaa itse sähkönsä aurinkovoimalla. Kaikki käymälät ovat ekokäymälöitä. Kallioiseen maisemaan hyvin istuvat harmaat rakennukset on tehty kierrätyshirsistä ja saaren omista puista. Aterioiden kananmunat saadaan omasta kanalasta, ja makoisassa maussa huomaa eron kaupan kananmuniin verrattuna.

Saarella on tavallisesti myös lampaita, mutta tänä kesänä merikotkat ovat vieneet jo kolme lammasta. Loput lampaat on siksi kuljetettu pois saarelta. Voit lampaiden sijasta bongailla merikotkia, jotka ovat yli kahden metrin siipivälillään Suomen suurimpia lintuja. Saarella pesii myös parikymmentä muuta lintulajia, mikä vetää paikalle linturetkeilijöitä.

Virpi Illi osaa loihtia kauniita kattauksia ja herkullisia aterioita, kuten tämä viikinkiteemainen illallinen Rakin Kotkan uimarannalla. Kuva: Elisa Helenius
Virpi Illi osaa loihtia kauniita kattauksia ja herkullisia aterioita, kuten tämä viikinkiteemainen illallinen Rakin Kotkan uimarannalla. Kuva: Elisa Helenius

Virpi Illi neuvoo hieromaan ihoon kylmäpuristettua kookosöljyä, niin hyttyset ja paarmat jättävät rauhaan, ja ihokin pysyy sileänä. Illi on kiinnostunut viikinkien ruokakulttuurista, kuten luonnonyrteistä, joita hän hyödyntää myös asiakkaille loihtimissaan herkullisissa juhla-aterioissa ja aamiaisissa.

Mökkien hinnat ovat vuokramökin koosta riippuen 114-171 euroa per yö.
Varaa mökit täältä.

Rakin Kotkan verkkosivut
Vimpa Islandin kotisivut
Vimparaitti 29, 49400 Hamina

Lisää majoitusvaihtoehtoja Haminan seudulla:

Katso hinnat ja ajankohtaiset tarjoukset

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *