Loviisan avoimet puutarhat – hurmaava kesäretki

Loviisa on maalauksellinen pikkukaupunki, joka jää turhan usein lähellä sijaitsevan Porvoon varjoon. Myös Loviisasta löytyy kaunis ja historiallinen vanhakaupunki puutaloineen. Loviisan vetonauloja ovat myös eläväinen satama-alue ravintoloineen ja hyvin hoidetut puutarhat. Erilaisempi Loviisa-kokemus on tutustua Loviisan avoimet puutarhat -teemapäivinä yksityisasuntojen viehättäviin puutarhoihin ja pihoihin. 

Loviisan avoimet puutarhat -tapahtumassa on mukana 20 puutarhaa. Joukossa on myös muutama koko kesäkauden avoinna olevaa puutarha eli Eija’s Garden, Liisantalo ja Kauppamuseon puutarha.

Osa puutarhoista sijaitsee Loviisan keskustassa, mutta kauempana sijaitseviin matkaamista varten kannattaa varata mukaan polkupyörä tai auto. Puutarhat ovat hieman eri näköisiä eri kesäkuukausina, joten niissä voi hyvin vierailla kesän alussa ja jälleen elokuussa.

Tripsteri pääsi vierailemaan puutarhoissa jo toukokuun loppupuolella. Tehdään katsaus muutamiin upeisiin puutarhoihin! Mukana esittelyissä on myös pari mainiota ruokapaikkaa Loviisassa eli Tuhannen tuskan kahvila ja Bistro Kronan.

Loviisan avoimet puutarhat, Instagram
18.–19. kesäkuuta ja 7. elokuuta 2022
Kello: 12–17

Excel-taulukon avulla hoidetut 700 kukkalajia – Villa Ilenna

Kuvat: © Tuulia Kolehmainen

Villa Ilennan nimi on takaperin puutarhan omistajan nimi. Anneli Sjöholm on eläkkeellä oleva kansalaisopistorehtori ja sivistystoimenjohtaja. Hän pitää kirjaa puutarhansa noin 700 eri kukkalajista tarkasti Excel-taulukon avulla. Anneli kertoo laskevansa tulppaanit vain yhdeksi kukkalajiksi, vaikka niitäkin kukkii pihalla kaikissa väreissä.

Puutarhaa koristavat esimerkiksi Loviisan ruusu, Japaninkurjenmiekka, alppiruusu ja omistajan lempikasvi kärhö. Puiden alla kasvaa perinneperennoja leveissä kukkapenkeissä. Syksyisin edessä on omenashow, kun pihapuut tuottavat runsaasti hedelmiä.

Puutarha kehystää vuonna 1863 rakennettua punaista hirsitaloa. Pihalla vipeltää siilejä ja oravia, jotka voivat juoda pulppuavasta puutarha-altaasta. Anneli on rakentanut naapurin vanhan verannan ikkunoista persoonallisen kasvihuoneen, jossa hän viljelee vihanneksia ja yrttejä. Pihaa koristavat monet Annelin tekemät keramiikka- ja mosaiikkiteokset ja tunnelmaa luovat lamput. Mukavia istuskelupaikkoja löytyy useampi, ja Anneli on taikonut autokatoksestakin viihtyisän ajanviettopaikan.

Villa Ilenna
Tinanvalajankuja 7 / Tenngjutaregränd 7

1700-luvun plantaasista englantilaiseksi puistoksi

Kuvat: © Elisa Helenius

No nyt on lääniä! Talon pihalla on kumpuilevaa nurmikkoa, jota täplittävät kahvihetkiin soveltuvat pöytäasetelmat ja viljelykset kasvihuoneen kera. Pelkästään ruohon leikkaamiseen kuluu neljä tuntia sähköisellä ruohonleikkurilla.

Pihapiiriin kuuluu Kuninkaanlampi, joka on valitettavasti tuonut paikalle myös hyttyset. Lampi jatkuu viereiseen Kuninkaanlammen puutarhaan, joka on myös osa Loviisan avoimet puutarhat -tapahtumaa.

Engströmin keltainen puutalo on rakennettu vuosina 1745–1800. Ensiksi rouva Linda Elfving viljeli plantaasiksi kutsuttua tonttia 1780-luvulla. Vuonna 1891 Engströmin puutarhasuku saapui Loviisaan ja perusti plantaasille kauppapuutarhan. Kolme sukupolvea hoiti kauppapuutarhaa, mutta toiminta päättyi 1970-luvun alussa. Pellot kasvoivat umpeen 40 vuoden ajan.

Nyt neljäs sukupolvi, eläkkeellä oleva pariskunta Elise Engström ja Sakari Tola, on raivannut suurimman osan pusikoista ja saanut tontin muistuttamaan englantilaista puistoa. He esittelevät vieraille mielellään yli sadan vuoden takaisia valokuvia työntekijöistä kauppapuutarhassa.

Engströms trädgård
Karttuhuoneenkatu 3 / Klapphusgatan 3

Ihastuttava 1700-luvun talo ja puutarhaputiikki

Kuvat: © Tuulia Kolehmainen

Kuninkaanlampi syntyi, kun bastioni Aadolf Fredrikin perustustyöt jäivät kesken ennen 1700-luvun loppua, ja jäljelle jäänyt kaivanto täyttyi vedellä. Punainen puutalo on peräisin samalta aikakaudelta. Loviisan kaupunki on saanut nimensä Ruotsin kuningas Aadolf Fredrikin vaimon, Ruotsin kuningatar Loviisa Ulriikan (1720–1782) mukaan.

Kun pariskunta Olga Isaeva ja Markku Pulkkinen muuttivat historialliseen taloon, pihalla kasvoi vain joitakin puita. He käärivät hihat ja istuttivat runsaasti kukkia. Myös lampi oli kasvillisuuden peitossa, mutta he puhdistivat veden. Pariskunta harrastaa puutarhanhoidon lisäksi pihallaan mehiläistarhausta. Heidän kotinsa sisustus on sekin viehättävän nostalginen. Kenties näet puutarhassa seikkailemassa perheen pörröisen kissan.

Toisessa pihapiirin punaisessa puurakennuksessa on viehättävä kauppa, josta voit ostaa esimerkiksi koriste-esineitä puutarhaan ja ylellisiä tuoksusaippuoita.

Voit vierailla kaupassa ja kahvilassa myös muutoin kuin Loviisan avoimet puutarhat -päivinä, jos soitat etukäteen ja teet varauksen.

Kuninkaanlampi
Kuhlefeltinkatu 8 / Kuhlefeltsgatan 8
Vierailuvaraukset muulloin: 046 8104560

Instagram

Kolmen tontin puutarhassa vaihtelevat erilaiset tilat

Kuvat: © Elisa Helenius

Hieman kauempana Loviisassa, Ahvenkosken kylässä, sijaitsee koko kesäkauden auki oleva Eija’s Garden. Puutarhan omistaja Eija Keckman on tuttu MTV3:n Pioni-puutarhaohjelmasta vuosilta 2001–2007 ja puutarha-aiheisista kirjoistaan, joista viimeisin on keväällä 2019 ilmestynyt Hyvän mielen puutarha (WSOY).

Eija on ostanut kolme vierekkäistä tonttia Ahvenkosken kylästä ja rakentanut niille englantilaistyyppisen puutarhan ja punaisessa ladossa olevan puutarhamyymälän, johon kuuluu kahvio ja taimitarha. Yhteensä jättimäisellä puutarhalla on pinta-alaa 1,5 hehtaaria.

Tilaan kuuluu vuonna 1880 rakennettu hirsirunkoinen torppa. Tyttärien kasvettua aikuisiksi Eija muutti Kotkasta puolisonsa kanssa aiemmin vapaa-ajan asuntona toimineeseen kylätorppaan. Mukana menossa on spanieli Elsa-Loviisa.

Mutkitteleva elämyspuutarha yllättää kävijän erilaisilla tiloilla, jotka ovat kuin huoneita talossa. Aluksi tulijaa tervehtii suuri karppilampi, ja sen jälkeen vuorossa ovat muun muassa japanilainen puutarha ja antiikkia henkivä pylväspuutarha. Jääkauden jättämät kiviröykkiöt ja suuret siirtokivilohkareet ovat saaneet jäädä paikoilleen. Kesällä tilalla kuopsuttelee kanoja.

Eija’s Garden
Elimäentie 74 / Elimävägen 74
Pääsymaksu 9 € (Avoimien puutarhojen aikaan 5 )
/ alle 16-vuotiaat ilmaiseksi
Ryhmä- ja luentotiedustelut: 0405050824 / Eija Keckman

Kauppamuseon puutarha on vintagehenkinen keidas

Kuvat: © Tuulia Kolehmainen

Tämä värikkäiden istutusten keidas kattaa 2000 neliötä runsaslajista rinnetontin puutarhaa. Pääosassa ovat perinteiset kasvit ja koristeina vanhat esineet. Minna ja Kari Järvisen Kauppamuseon puutarhan tontilla on myös Suomen pienin kauppamuseo, ja vanhanaikainen tyyli vallitsee harkittuna kaikkialla. Pariskunnan vintageharrastus näkyy, ja puutarhassa on myös Villi Kanala -sisustuspuoti ja kirppis.

Minna ja Kari suunnittelevat ja rakentavat puutarhaansa yhdessä. Lemmikkejä ei ole, mutta tonttia vartioi aidon kokoinen taidelehmä. Tässä värikkäässä ja leikkisän tunnelmallisessa keitaassa henkii se, että sekä luonto että ihmiset voivat hyvin. Katsojalle hauskinta on, ettei koskaan voi tietää, mitä seuraavan mutkan takana piileksii.

Kauppamuseon puutarha
Paavalinkyläntie 672
Pääsymaksu
: puutarha ja museo 5 e/hlö, Villiin Kanalaan aina vapaa pääsy.
Avoinna la–su klo 11–16 syyskuun loppuun (heinäkuussa to-su), myös juhannuksena.
Tiedustelut: 045 670 6704 / Minna

Pitkänpöydäntalon puutarhassa auttavat kanat

Kuvat: © Tuulia Kolehmainen

Kaisa ja Tuomo Korpelan puutarhaparatiisissa Loviisan keskustassa vaalitaan vanhoja, kestäviä perennalajikkeita, hyötykasveja, viiniköynnöksiä ja pioneja. Upeat itse tehdyt mosaiikkityöt, veistokset ja keramiikka luovat lisää tunnelmaa puutarhaan.

Puutarhassa asuu myös ahkeria kanoja, jotka pitävät huolen voikukan kulutuksesta ja etanoiden hävittämisestä. Labradori Lilli auttaa Kaisaa kaikissa askareissa kuten vaikkapa kaivuuhommissa ja karviaisten maistelussa.

1300 neliön tontilla puutarhaa on noin puolet. Kesän kohokohta on pionien kukkiminen. Keraamikko Kaisa suunnittelee joka vuosi uusia koristeideoita puutarhaan sekä kasvien tueksi että muuten vain kaunistamaan.

Pitkänpöydäntalo
Mariankatu 7

Muistojen kivipuutarhassa lumoaa zeniläinen tunnelma

Muistojen kivipuutarha ei ole tänä vuonna mukana Avoimissa puutarhoissa.

Kuvat: © Elisa Helenius

Pariskunta Sinikka ja Sakke Ketosen muuttaessa kiviseen omakotitaloon sen piha oli enimmäkseen asfalttia. Parinkymmenen vuoden aikana pariskunnan lapsista on ehtinyt kasvaa nuoria aikuisia ja pihasta cottage garden -tyyppinen englantilainen puutarha.

Ennen kaikkea perheen lapset ovat keränneet yhteisiltä rantaretkiltä pyöreitä kiviä, jotka vanhemmat ovat raahanneet muovipusseissa kotiin. Kauniiden kivien koristamassa puutarhassa on japanilaista henkeä erityisesti keväisin. Kesäisin puutarha on enemmän englantilaistyylinen ruusuineen, jotka houkuttelevat paikalle runsaasti perhosia.

Pihan sydän on kukkiva hevoskastanja. Kesähelteillä sopivan varjoisa lepopaikka löytyy kaartuvan puun oksien alla olevasta tuolista.

Puutarhassa on hauska tutkia erilaisia polkuja ja yksityiskohtia, kuten buddhapatsasta, kivien koristamaa suihkulähdettä, sudenkorentoa kivellä ja siilien ruokintalaatikkoa, jonka äärellä käy parhaimmillaan tankkaamassa parikymmentä siiliä.

Muistojen kivipuutarha
Rantatie 12 A / Strandvägen 12 A

Facebook
Instagram

Tuhannen tuskan kahvilaan kuuluu historiallinen Liisantalon sisäpiha

Kuvat: © Tuulia Kolehmainen

Loviisan historiallisessa alakaupungissa, punaisessa ja puisessa Liisantalossa sijaitsee varsin viehättävä sisäpiha. Mukulakivisen sisäpihan keskellä kohoaa omenapuu, ja terassipöytien ympärillä kasvavat perinteiset perennat, hyötykasvit, köynnökset ja kukat.

Puutarha on oikeastaan Leena Huttusen emännöimän kahvilan terassi. Liisantalon sisäpiha on auki aina silloin kuin kahvilakin.

Tuhannen tuskan kahvila on nimestään huolimatta kaikkea muuta kuin kivulias kokemus. Listalla on ihania leivonnaisia ja virvokkeita. Koiraystävällisessä kahvilassa tepsuttelee usein Poirot-niminen pikkukoira.

Pieni, suloinen sisätila henkii menneen maailman tuntua. Maista kahvilan erikoisuutta sunkkia eli suolaista munkkia, joka on täytetty kananmunalla, majoneesilla ja kasviksilla. Kyseessä on oikeastaan käsinleivottu lihapiirakka kasvisversiona.

Liisantalo
Mariankatu 2 C / Poikkikuja
Tuhannen tuskan kahvila, Facebook
Kesällä avoinna vapusta elokuun loppuun klo 10-18. Maanantaisin suljettu. Syyskuusta lähtien avoinna pe-su klo 10-18 joulukuun 5. päivään asti. 

Fine dining -bistro palvelee laatutietoisia

Kuvat: © Elisa Helenius

Bistro ja putiikki Kronan avautui marraskuussa 2020. Ulkoapäin kuvittelee helposti, että sisällä on leipomokahvila, vaikka kyseessä on fine dining -ravintola. Kronan sijaitsee 1900-luvun alkuvuosina rakennetussa talossa, jossa oli vuosina 1952–2017 maineikas Vaherkylän kahvila-konditoria.

Tilassa toimii myös laadukas herkkukauppa, joka myy kakkupaloja, juustoja, hilloja ja käsin tehtyjä suklaita. Herkkukaupan erikoisuus on punasipuliöljy, jota voi käyttää ruuanlaitossa.

Omistaja Mia Heijnsbrock-Wirén keikkailee myös presidentin hovimestarina. Aiemmin hän asui 10 vuotta Hollannissa kotiäitinä. Hollannissa syttyi rakkaus juustoihin ja perheen toisessa kodissa Belgiassa taas suklaaseen.

Kukkateema jatkuu, sillä bistron ja putiikin logossa on tulppaanin kuva. Kronan tarkoittaa suomeksi kruunua, ja logon tulppaanin kruunu syntyi Mian rakkaudesta Hollantiin.

Menu tarjoaa muun muassa lohta, risottoa, voileipiä, uuniperunoita vaikkapa nyhtökauralla, burgereita ja salaatteja. Kala tulee paikallisilta kalastajilta ja liha lähimaatilalta. Juomalistalla komeilee Suomen ainoa muinaisolut, joka on valmistettu muinaisviljasta emmeristä.

Kronan Bistro & Butik
Aleksanterinkatu 2, Loviisa
Ma-ti 10-17 / ke-la klo 10-21 / su suljettu

Loviisan wanhat talot

Kuvat: © Tuulia Kolehmainen

Elokuun lopulla Loviisassa järjestetään myös Loviisan wanhat talot -tapahtuma. Kyseessä on samalla Suomen suurin kirppistapahtuma.

Lue lisää Loviisasta: Arkkitehtuurikierros Loviisassa

Teksti: Elisa Helenius, kuvat: Tuulia Kolehmainen ja Elisa Helenius

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *