Mikkelin parhaat paikat

Asuntomessut järjestetään kesällä 2017 Saimaan rannalla Mikkelissä. Tripsteri kokosi vinkit kaupunkiin!

Mikkelin asuntomessualue sijaitsee Kirkonvarkaudessa, muutaman kilometrin päässä Mikkelin keskustasta Anttolan suuntaan. Messuparkki sijaitsee kaupungin toisella puolella Vuolingonkadulla. Pysäköinnistä on ilmainen bussikuljetus messualueelle. Bussi pysähtyy oheiskohteiden Kenkäveron ja Mikkelipuiston sekä Mikkelin kuuluisan torin luona. Messureissulla on siis helppoa tutustua myös kaupunkiin!

Koe

Tori

Matkaohjelmissa aina ihaillaan tunnelmaa maailman toreilla. Juuri niin kannattaa tehdä myös Mikkelin torilla! Maalaisten pöydissä mummot myyvät käsitöitään, marjamyyjien kanssa voi päivitellä säätilanteen ja torikahvilassa salakuunnella, mistä kesä-Suomi puhuu. Kesäsunnuntaisin torilla hierotaan kirppiskauppoja. Yhdet Mikkelin parhaimmista burgereista saa torilta Eepin grillistä.

Torikahviloita on useita ja niillä on jokaisella hieman erilainen tarjonta. Mikkelin torilla myös erityisruokavaliota noudattava löytää kahvileipää – ei ehkä ensimmäisestä kahvilasta mutta jo seuraavasta! Yksi kahviloista palvelee heinäkuussa vuorokauden ympäri. Asuntomessuaikaan 20.7.–13.8. torilla järjestetään lähiruokatapahtuma Gastroviikot.

Missä: Porrassalmenkadun ja Maaherrankadun välissä.

Kenkävero ja Mikkelipuisto

Vaaleanpunainen Kenkäveron pappila on ympäröity viehättävällä puutarhalla ja lukuisilla puodeilla.

Kun seurueen puutarhaharrastaja syynää kasveja, voivat muut tiirailla vaikka kanoja, lampaita tai käsityöläisten puoteja. Vanha navetta kätkee sisäänsä paikallisia tuotteita. Mikkeliläisten luovien alojen tekijöiden puodeista löytyy esimerkiksi keramiikkaa, koruja ja kalannahasta valmistettuja lompakoita. Kenkäverossa voi ruokailla tai kahvitella sekä pappilassa että rantakahvilassa.

Aivan lähellä Kenkäveroa on Mikkelipuisto. Puistossa on mallipuutarhoja, kesällä 2017 avautunut uusi kahvilaravintola sekä uudet ja inspiroivat leikkipuistot kaikenkokoisille lapsille. SUP Saimaa järjestää puiston vesillä ohjattua suppailua ja vuokraa lautoja. Myös asuntomessualuetta voi suppailla katsomaan.

Kenkävero ja Mikkelipuisto ovat asuntomessujen virallisia oheiskohteita. Jos tänä kesänä pelkäät, että alueilla on kovin ruuhkaisaa, tule myöhemmin uudestaan!

Kenkäveron lähiruokabuffet 29,50 euroa. Mikkelipuiston keittolounas 10 euroa.
Missä: Kenkävero osoitteessa Pursialankatu 6, Mikkelipuisto Pursialankatu 5.

Tertin kartano

Kesän ihanimmat kahvit juot Tertin kartanon yrttitarhan keskellä! Laadukkaasta ruuastaan tunnetussa Tertissä kahvikaan ei ole mitä tahansa vaan sekaan laitetaan kartanon omia makusekoituksia. Useita ruokatuotteita voi ostaa myös mukaan. Tertissä ruokaillaan kesällä kartanoravintolan kesäpöydässä ja kahvilan lounaalla. Ostoksia voi tehdä useammassa puodissa. Kartano on oiva pysähdyspaikka myös koirien kanssa matkaaville. Kahvilaan koirat saavat tulla sisälle asti. Koiran ja omistajienkin onnenpäivä on, kun henkilökunta yllättäen tuo lemmikille keittiöstä omalla lautasella hieman nyhtöpossua.

Kahvilan lounasbrunssi 24,90 euroa, kartanon kesäpöytä 43 euroa.
Missä: Kuopiontie 68, eli Viitostien varrella Mikkelistä noin seitsemän kilometriä Kuopion suuntaan.

Syö

Vilee

Vileessä uskotaan laadukkaaseen lähellä tuotettuun ruokaan. Ilkka ja Vilma Arvolan ruokayritykseen kuuluu bistro, kahvila, tuotteita valmistava Otava Food Factory sekä kauppahallin myymälä. Intiimi bistro on mukava myös päiväaikaan mutta sen tiiliholvit ovat myös oiva tausta kynttiläillalliselle. Kahvilaan pääsee helposti lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Kahvilassa on myös usein kattava valikoima gluteenittomia tuotteita.

Bistron kolmen ruokalajin lounas 25 euroa. Kahvilan keittolounas 9 euroa, salaatit ja rustica-pizzat 12 euroa. Kauppahallissa myös lounaskeitto ja päivän annos.
Missä: Bistro osoitteessa Savilahdenkatu 11. Kahvila osoitteessa Raatihuoneenkatu 14.

Nanda

Tunnelmallisessa vanhassa puutalossa sijaitseva Nanda tarjoilee lounasta ja on mainio paikka myös kahvitteluun. Vegaaneille Nanda on Mikkelin varmin valinta, koska tarjolla on aina myös raakakakkua. Nandaan noustaan portaat, joten se ei ole esteetön. Henkilökunta auttaa lastenvaunujen kanssa, kun huikkaat ovelta tai saattaa kiirehtiä paikalle jo ennen kuin ehdit heitä huhuilla.

Lounaspöytä 10 euroa.
Missä: Savilahdenkatu 12.

Satamakahvila

Mikkelin sataman kahvilan hampurilaiset ovat monen suosikkeja. Niitä tarjoillaan keskiviikosta sunnuntaihin. Muuna aikoina voi herkutella esimerkiksi Isoäidin Jäätelötehtaan jäätelöillä. Satama on helppo kohde perhematkalla – auton saa parkkiin lähelle ja kahvilan vieressä on aidattu leikkipuisto. Satamasta kulkee myös laivakyyti Asuntomessuille.

Hampurilaiset 10–11 euroa, gluteeniton 12 euroa, talon lankkuperunat 3,50 euroa.
Missä: Laiturikatu 4.

Vaiha

Mikkelin vanhalla rautatieasemalla keväällä 2017 avautunut Vaiha toi kaupunkiin lisää lähiruokaa. Sen lounaspöydästä tuli nopeasti hyvin suosittu. Elokuun puoleen väliin asti Vaihassa on myös lähiruokabrunssi lauantaisin ja sunnuntaisin.

Lounaspöytä 12 euroa.
Missä: Mannerheimintie 1.

Käy ostoksilla

Design Lab Luomo

Sisustus- ja design-puoti myy paikallisten käsityöläisten tuotteita ja persoonallisia löytöjä myös kauempaa. Osittain kyseessä ovat samat tekijät kuin Kenkäveron Kesäpuoti Kornussa ja asuntomessualueen Made in Saimaa -shopissa. Jos haluat muiston Mikkelistä, osta Hilgén tarjottimia tai mukeja, joissa komeilevat esimerkiksi kaupungin maamerkit Naisvuoren näkötorni ja kivisakasti.

Avoinna to–pe 11–17, la 11–14.
Missä: Savilahdenkatu 5–7.

Kauppahalli

Mikkelin seudulla leivotaan paljon hyvää leipää ja leivonnaisia. Maista esimerkiksi Haapasen ruisleipää sekä Siiskosen kauraleipää ja ruiskuorisia karjalanpiirakoita. Lihansyöjä nappaa mukaan makkaroita Otava Food Factoryn myymälästä ja kalaa himoitseva hakee muikut kalakaupasta. Mikkelin kauppahalli on piilotettu kauppakeskuksen sisään.

Missä: Kauppakeskus Stellassa, osoitteessa Hallituskatu 3–5.

 

Mihin majoittua Mikkelissä? Lue Tripsterin vinkit!

Mikkelin asuntomessuista löydät lisätietoja täältä.

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *