Tohelon turistin testi: tehokas vara-akku ja kaunis aurinkokennoakku

Otin Kambodzhaan parin viikon reissulleni mukaan kaksi uutta vara-akkua testattavaksi, Xiaomin 20000mAh:n varavirtalähteen ja aurinkokennolla varustetun 8000mAh:n Solar Chargerin. Ladattavaa niillä olisi mukavasti: iPad, kaksi älypuhelinta ja GoPro-kamera.

Phnom Pehnissä hotellihuoneessa hoksasin heti kaikkiin vara-akkuihin ja matkoihin liittyvän pulman. Jos ei ole jo kotona ladannut akkuja täyteen, voi tulla ongelmia. Tässäkin hotellihuoneessa sähköt olivat päällä vain kun avainkortti oli “pääkatkaisijassa”. Kun olin huoneen ulkopuolella, avain oli tietenkin laukussani.

Niinpä Xiaomin varavirtalähteen lataaminen kesti kaksi vuorokautta. Se ei ollut laitteen vika, vaan turistin tyhmyyttä. Silti latausaika oli pitkä, sillä olivathan sähköt öisin päällä tuntitolkulla. Nettikauppa e-Villen tuote-esittelyssä latausajan (varmaankin erinomaisella laturilla) sanotaan olevan jopa vain viisi tuntia. Tällaisiin nopeuksiin ei siis päästy käyttämälläni iPadin laturilla.

Xiaomi ei ole reissukaverina kevyt, mutta muuten sitä voi kehua toimivaksi peliksi pitkille bussi- ja junamatkoille. Vara-akkuun sulloutuu virtaa niin paljon, että älypuhelimen lataa monta kertaa. Siinä on kaksi liitäntää, joista voi ladata yhtä aikaa laitteita. Nytkin sekä kännykkäni että miehen iPad latautuvat vara-akusta. Ja latautuvatkin vauhdikkaasti.

Solar Chargeriin puolestaan tykästyin heti, koska se oli lempiväriäni turkoosia. Värin sai valita ostaessa. Vara-akku oli myös hyvin kevyt ja pysyi kädessä lipsumatta, mitkä ovat reissaajalle kivoja ominaisuuksia. Ideakin tuntui ylevältä: akun toista leveää sivua peittävät aurinkokennot hoitavat lataamisen. Toki sen pystyy täyttämään myös pistorasiasta.

Ripustin vara-akun laukkuni hihnaan. Paketissa tuli mukana tätä varten erillinen ripustin. Ja kyllähän akku lataantui, mutta suorassakin auringonvalossa hitaasti. Kuten useimmat turistit, yritin koko ajan piilotella varjoissa polttavalta auringolta, joten lataaminen kesti. Päivän turisteeraamisen jälkeen akusta ei saanut ladattua älypuhelinta edes puolilleen.

Ottaisin silti Solar Chargerin mukaan purhjehdusreissulle, jossa sen voisi ripustaa suoraan aurinkoon koko päiväksi. Sen pitäisi myös kestää roiskeita. Kambodzhassa se kesti hyvin muutaman kolauksen ja lukemattomat hiekanjyväset pinnassaan. Kaltaiseni törmäilevän tohelon on tämä hyvä tietää.

Myös eräretkellä Solar Charger luultavasti toimii, jos tarkoitus on käyttää kännykkää harvakseltaan. Jos siis aurinko sattuu paistamaan.

Plussat ja miinukset

+ Xiaomi säilöö paljon virtaa
+ Xiaomi lataa kahta laitetta kerralla ja nopeasti
+ Solar Charger on kevyt
+ Solar Charger kestää roiskeita ja kolauksia

– Xiaomi on painava
– Solar Charger latautuu suorassakin auringonvalossa hitaasti

Copyright: Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (1):

Timo P 20.05.2020 09:19

Hotellien virakatkaisimeen käy yleensä mikä tahansa muovikortti, jäsenkortti, kirjastokortti tms

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *