Luonnonmukaista matkakosmetiikkaa vol. 1: deodorantit ja hiustuotteet

Tripsteri sai Biodellyltä testattavaksi matkakosmetiikkaa. Tripsterin arvoihin perustuen testasimme pelkästään luonnonmukaista kosmetiikkaa. Biodelly on luonnonkosmetiikkaan keskittyvä yritys, joka on toiminut vuodesta 2009 lähtien. Biodelly takaa, että kaikki heidän myymänsä tuotteet ovat aitoa, laadukasta ja toimivaa luonnonkosmetiikkaa. Tripsterin matkakosmetiikka -sarjan aloittaa deodorantit ja hiustuotteet.

Schmidt’s deodorantit

Kiinnostuin luonnonkosmetiikasta tosissani vasta jonkin aikaa sitten. Mitä enemmän otin asioista selvää, sitä vahvemmin vakuutuin siitä, että oli aika vähentää päivittäistä kemikaalikuormaa. Mietin mistä olisi järkevä aloittaa siirtyminen luonnonkosmetiikkaan ja päädyin deodoranttiin, koska se on tuote, jota tulee käytettyä päivittäin ja jota ilman en voi elää. Olin myös lukenut juttuja alumiinista, joita useimmat deodorantit sisältävät. Alumiinilla epäillään olevan mahdollisesti yhteyttä mm. rintasyövän kanssa.

“Biodelly tarjoaa Tripsterin lukijoille kaikista normaalihintaisista tuotteistaan -15% alennuksen koodilla TRIPSTERI. Tarjous voimassa 15.5.2016 asti!”

Hyvän deodorantin (vieläpä luonnonmukaisen) löytäminen voi olla haastava tehtävä – juurikin deodorantin kohdalla kokemukset ovat hyvin yksilöllisiä. Päivittäisen arkikäytön lisäksi liikkuessa ja matkustaessa deodorantin pitävyys on koetuksella.

Sain Biodellyltä testattavakseni Schmidt’s-merkkistä deodoranttia kolme minipurkkia:
tuoksuton
ylang ylang-kehäkukka
bergamotti-lime

Näistä tuoksuton oli oma suosikkini. Ylang ylang-kehäkukassa on kevyt, makeahko tuoksu. Bergamotti-lime taas oli raikkaan tuoksuinen. Aluksi tuoksun voimakkuus yllätti, mutta kainalossa tuoksu oli kevyempi. Näiden lisäksi valikoimassa on runsaasti muitakin tuoksuja. Katso kaikki Schmidt’s tuoksut.

Schmidt’s deodoranttien menestystarina syntyi perustaja Jaime Schmidtin omassa keittiössä Portlandissa, USA:ssa. Schmidt’s deodorantit eivät sisällä alumiinia, propyleeni glykolia, parabeeneja tai ftalaatteja.

Miten se toimii?
Deodorantti on koostumukseltaan kiinteää voidetta. Levitys tapahtuu sormin, joka tuntui aluksi hieman hankalalta, mutta siihen tottui pian. Voidetta otetaan noin herneen kokoinen määrä ja sitä lämmitetään hetki sormien välissä ennen kainaloihin levittämistä.

No toimiiko se?
Vastaus ei olekaan niin yksinkertainen kun aluksi kuvittelin. Alku meni mukavasti, tykästyin erityisesti tuoksuttomaan versioon. Se kesti hikoilua eikä hien haju puskenut läpi. Alumiinittomat deodorantit eivät estä hikoilua, joten joinakin päivinä tunsin että kainalot olivat märät, mutta hien haju ei kuitenkaan tullut läpi. Hintaansa nähden tuote tuntuisi olevan riittoisa.

Mutta… muutaman viikon säännöllisen käytön jälkeen alkoivat kainaloni punoittaa. Tämä tapahtui päivänä jolloin olin laittanut ylang ylang-kehäkukka -tuoksua. Päivän ajan toisessa kainalossa tuntui polttelua, mutta tunne hävisi seuraavana päivänä, vaikka punoitus pysyi ja paheni. Googlettelun perusteella reaktion saattoi aiheuttaa tuotteessa oleva eteerinen öljy tai ruokasooda. Pidin taukoa ja punoitus hävisi parissa päivässä. Aloitin uudelleen tuoksuttoman deodorantin käytön, ja ongelma ei ainakaan saman tien uusiutunut. Toivon siis, että aiheuttaja oli eteerinen öljy, jotta voisin jatkaa tuoksuttoman dödön käyttöä.  Erityisiä tilanteita kuten juhlia tai hikijumppasessioita varten pidän kaapissani edelleen ns. normaalin deodorantin, mutta alumiinia ja muita kemikaaleja sisältäviä deodorantteja en enää mielelläni päivittäin käyttäisi. Schmidt’s menee nyt vakiokäyttöön ja nähtäväksi jää uusiutuuko ongelma. Kokemukseni perusteella en voi muuta kuin suositella, mutta varauksella. Ehdottomasti kannattaa ainakin kokeilla, sittenhän sen näkee sopiiko tuote itselle.

[su_box title=”Plussat ja miinukset”]
+ Ei sisällä alumiinia, propyleeni glykolia, parabeeneja tai ftalaatteja.
+ Vegaaninen & eläinkokeeton. Gluteeniton.
+ Riittoisa.
+ Piti ja kesti koko päivän, aktiivisempina päivinä kainalot tuntuivat märiltä, mutta itse hien haju ei puskenut läpi. Toimii siis myös matkustaessa, mutta hellekohteessa en tuotetta päässyt testaamaan.
– Levitys sormin tuntui aluksi hankalalta, mutta siihen tottui nopeasti. Ja nyt tarjolla on myös stick-deodorantteja!
– Ei välttämättä pidä hikiliikunnassa tai hyvin stressaavissa tilanteissa, tämäkin on tietysti yksilöllistä.
– Itselläni ilmeni allerginen reaktio, mahdollisesti tuoksullisista dödöistä. Tuotteen sopivuus on siis hyvin yksilöllistä.
[/su_box]

KATSO HINNAT JA TARKEMMAT TUOTETIEDOT: SCHMIDT’S DEODORANTIT

Biodelly tarjoaa Tripsterin lukijoille kaikista normaalihintaisista tuotteistaan -15% alennuksen koodilla TRIPSTERI. Tarjous voimassa 15.5.2016 asti!

Nyt Biodellyltä Schmidt’s stick-deodorantit -20% alennuksella, tarjous voimassa 11.5.2016 asti!

© Moona Laakso

Uniquen matkakokoiset hiustuotteet

Matkakokoiset hiustuotteet ovat aina toivelistalla. Siksi innostuin kokeilemaan Uniquen söpöjä pikkupakkauksia (50ml): tuuheuttavaa shampoota ja tehohoitoainetta. Uniquen tuotevalikoimassa on runsaasti muitakin ihania hiustuotteita, mutta valitettavasti ei matkakoossa. Katso kaikki Uniquen tuotteet.

Mikä Unique?
Unique on tanskalainen luonnonkosmetiikkamerkki. Sekä shampoolla että hoitoaineella on Ecocert-sertifikaatti. Ecocert on Ranskassa perustettu järjestö, joka sertifioi muun muassa luonnonmukaisia elintarvikkeita, tekstiilejä ja kosmetiikkaa. Uniquen hiustuotteet eivät ole kokonaan luomutuotantoa. Valmistaja on kuitenkin ihailtavan avoin pullojen sisällöstä: pakkausten kylkeen on mainoslauseiden sijaan mahdutettu selvitys raaka-aineiden alkuperästä. Esimerkiksi shampoon tapauksessa 43 prosentilla raaka-aineista on luomusertifikaatti, 20 prosentilla kestävän kehityksen sertifikaatti ja 20 prosentilla reilun kaupan sertifikaatti. Lisäsi 20 prosenttia ainesosista on tuotettu lähialueella ja koko puteli on tuotettu käyttämällä tuulienergiaa.

Miten tuotteet suoriutuvat?
Shampoo tuoksuu piparmintulta ja vaahtoaa hyvin. Se tuntuu mukavalta levittää ja huuhtoutuu helposti pois. Shampoo ei sisällä silikonia, joten se ei latista hiuksia. Hoitoaine ei leviä ihan yhtä sulavasti. Koostumus on ohut, joten annostelen hoitoainetta hiuksiin runsaasti. Minulla on pitkät, tuuheahkot hiukset, joten 50ml pullo ei todennäköisesti riitä kuin kolmesta viiteen pesuun. Huuhtelun jälkeen hiukset tuntuvat kuitenkin pehmeiltä ja kosteutetuilta. Todellinen palkinto odottaa kuivaamisen jälkeen: hiukset asettuvat paikalleen ilman tukiaineita. En yleensä pakkaa mukaan lakkaa tai muita muotoilutuotteita, joten tuuhea ja jämäkkä lopputulos on iso plussa.

Tyylikkäät valkoiset matkapullot ovat sopivan pieniä: litran Minigrip-pussiin mahtuu mukaan myös muu matkakosmetiikka. Pullojen auki napsautettavat korkit ovat tiiviit, eivätkä nesteet valu kassin pohjalle lentokoneessakaan. Pullot tuntuvat kestäviltä ja korkit kiertyvät kokonaan auki, joten uskon, että ne voi täyttää uudestaan kun alkuperäinen sisältö loppuu.

Shampoo ja hoitoaine maksavat kumpikin normaalihintaisina 5,20 euroa. Eivät ne kokoonsa nähden kovin edullisia ole, mutta muuhun matkakosmetiikkaan verrattuna hinta ei hirvitä. Ja nyt niistä saa myös alennusta! Biodelly tarjoaa Tripsterin lukijoille kaikista normaalihintaisista tuotteistaan -15% alennuksen koodilla TRIPSTERI. Tarjous voimassa 15.5.2016 asti!

KATSO HINNAT JA TARKEMMAT TUOTETIEDOT: UNIQUEN HIUSTUOTTEET

[su_box title=”Plussat ja miinukset”]
+ EcoCert sertifikaatti.
+ Ei sisällä silikonia.
+ Pienet, kestävät pakkaukset mahdollistavat pullojen uudelleentäytön
+ Tuuhea ja jämäkkä lopputulos.
– Hoitoaine ei ole kovin riittoisa.
– Ei ole 100 prosenttisesti luomu.
[/su_box]

© Soile Vauhkonen

Uusimmat tuotearviot


[the_grid name=”Tripsteri testaa uusimmat”]

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (2):

Niina 16.11.2016 10:59

Itselleni ilmaantui samaa ongelmaa, enkä ole uskaltanut käyttää tuota dödöä enää kuin satunnaisesti, koska ongelma toistui itselläni heti, kun olin käyttänyt useamman päivän putkeen.
Harmi, koska tykkäsin muuten tästä dödöstä. Enkä oikein viitsisi ostaa tuoksutonta vielä lisäksi, kun hieman jännittää jos käy samalla tavalla..
Täytynee siis tyytyä muihin tuotteisiin ainakin toistaiseksi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 28.04.2016 09:54

Schmidt'sin dödöt on ilmeisesti tän hetken tehokkain ja toimivin luonnonkosmetiikan dödö. Veikkaan, että niissä on annosteltu ruokasoodaa runsaalla kädellä. Se lienee tuotteen tehokkain osa hienhajua vastaan. Sun allerginen reaktio Moona saattaa johtua soodan ja eteerisen öljyn yhdistelmästä. Omien kainaloiden pitäis kestää tujukin sooda-annos, joten testiin menee! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Moona Laakso 28.04.2016 10:08

Näin jälkikäteen ajateltuna voi olla että laitoin tuotetta myös vähän liian reilusti, sitä kun ei tosiaan paljon tarvitse laittaa ja purkissa vielä sanotaan "do not over apply". Dödö on kuitenkin taas tauon jälkeen käytössä, tykkään kyllä kovasti! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 28.04.2016 10:49

Pikaisen gallupin perusteella vaikuttaa siltä, että bergamotti- ja limeöljyn sekä soodan yhdistelmä on liikaa joidenkin ihoille. Bergamotti on limen ohella sitrusöljy ja sitrusöljyt on aika tujua tavaraa, joten saattaa olla, että se sai sun ihoärsytyksen alulle, vaikka sinä päivänä sulla olikin käytössä toinen tuoksu.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *