Tutustu seikkailumajoituksiin Kotkan seudulla

Pääkuva: Santalahti Resortin toinen omistaja Katriina Halles-Markkola esittelee isoa tentsileä eli puumajoitetta. 

Kesäretki Kotkan seudulle täydentyy sillä, että majoitut aivan uudella ja jännittävällä tavalla. Tässä jutussa Tripsterin testikohteina ovat luksuslaavu LaawuKultaa, glamping-puumajoitus eli tentsile ja Bunkkerimuseon pallokorsu.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Visit Kotka-Haminan kanssa.

Teksti ja kuvat: Elisa Helenius

Luksuslaavussa Kymijoen rannalla

Uusin majoitusvaihtoehto Erämys-Keisarinkoskella on LaawuKultaa, johon kuuluu oma terassi joen puolella.
Uusin majoitusvaihtoehto Erämys-Keisarinkoskella on LaawuKultaa, johon kuuluu oma terassi joen puolella.

Uusimpia Kotkan seudun majoitusvaihtoehtoja on Erämys-Keisarinkosken LaawuKultaa. Kyseessä on tavallista hienompi ja ekologisesti rakennettu laavu.

LaawuKultaa on rakennettu korokkeen päälle, ja siihen kuuluu oma rantaterassi kahdella tuolilla. Laavun erikoisuus on se, että yksi seinä on kokonaan ikkunaa. Ikkunasta ja terassilta aukeavat upeat maisemat Kymijoelle. Ikkunan läpi voit ihailla kosken kuohuja, koskenlaskijoita ja auringonlaskua.

Laavussa on yllättävän hiljaista nukkua, eikä siellä ole myöskään liian kuuma, koska aurinko ei paista suoraan sisälle. Koska laavun ikkunassa ei ole verhoja, kannattaa mukaan ottaa unimaski, ellei halua herätä heti auringon noustessa. Majoituksen miinus ovat ulkona pörräävät paarmat ja hyttyset, mutta oviaukossa on hyttysverho.

Laavun sisällä on mukava parivuode, sähkökylmälaukku, tuoleja, tarjoilupöytä, valot, tuuletin, pari pistorasiaa (valitettavasti ei sängyn vieressä) ja ruokailuvälineitä. Kesähelteellä tuuletinta on pakko pitää päällä myös yöllä, joten on hyvä muistaa korvatulpat.

LaawuKultaan erikoisuus on lasiseinä, josta aukeaa maisema Kymijoelle ja sen koskiin.
LaawuKultaan erikoisuus on lasiseinä, josta aukeaa maisema Kymijoelle ja sen koskiin.

Laavussa majoittuessa pääsee myös saunomaan joenrannan tynnyrisaunassa tai “koskikylpylän” isommassa saunassa, josta löytyvät suihkut. Tynnyrisaunan luona on myös palju. LaawuKullassa ei ole wc:tä, mutta ulkona olevat vesivessat ovat majoittujien käytössä.

Kymijoessa saa uida ihan tosissaan, koska joessa on selvästi tuntuva virtaus. Lapsiperheiden on syytä ottaa tämä huomioon.

Erämys-Keisarinkosken alueella voi myös vuokrata mökin omalla wc:llä, saunalla, terassilla ja kylpytiloilla tai huvilan poreammeella ja terassilla. Persoonallinen majoituspaikka on kupumainen, osittain lasiseinäinen AuroraHut joen päällä.

Samalla reissulla voi kokeilla koskenlaskua, koskiuintia tai melontaa ja tehdä lauttamatkan Valkmusan kansallispuistoon. Ammattitaitoiset oppaat pitävät huolta ensikertalaisistakin. Majoitusalueelta löytyy yhteiseen käyttöön tarkoitettuja grillauspaikkoja, tupa ja näkötorni.

Majoitus sisältää aamiaisen sekä saunan ja suihkujen käytön. Erämys-Keisarinkoskelta on puolen tunnin ajomatka Kotkan keskustaan.


Missä: Kultaanranta 124, Kotka

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa

Arjen yläpuolella puuteltassa

Santalahti Resortin toinen omistaja Katriina Halles-Markkola esittelee kahden hengen puutelttaa eli tentsileä.
Santalahti Resortin toinen omistaja Katriina Halles-Markkola esittelee kahden hengen puutelttaa eli tentsileä.

Tentsile eli puumajoitus on hieman erilainen telttakokemus, koska teltta onkin viritetty jykevien mäntyjen varaan ilmaan. Puusuojat estävät puita vahingoittumatta. Puuteltan voit testata viiden tähden lomakeskus Santalahti Resortissa Kotkassa.

”Tentsilet voi kytkeä huomattavan korkealle ja rakentaa telttakylän eri tasoihin. Majoittujat voivat laskeutua alas telttoja pitkin. Puihin voi myös kiinnittää pelkkiä tasoja ilman telttaa, mikä helpottaa kiipeämistä”, Santalahti Resortin toinen omistaja Katriina Halles-Markkola kertoo.

Tentsilöissä on se etu tavallisiin telttoihin verrattuna, ettei niissä kastu, vaikka sataisi, sillä teltta ei ole märän maan päällä. Myöskään kylmä maa ei hohkaa viileyttä telttaan.

”Tentsilet ovat tukevasti kiinni puissa ja kestävät hyvin myrskytkin. Näillä voi telttailla myös paikoissa, joissa telttailu on kielletty, koska nämä eivät litistä kasvillisuutta”, Halles-Markkola sanoo.

Tentsilöitä löytyy eri kokoisia, pienimmät kahden hengen telttoja. Myös liikuntarajoitteiset voivat majoittua tentsilöissä, kun avustajat nostavat heidät telttaan. Puuteltan voi vuokrata lomakeskuksen vuokramökinkin pihalle.

Majoitushintaan kuuluu aamusauna. Telttailijoilla ja asuntovaunuilla saapuville on käytössä yhteiset keittiöt, suihkut ja wc-tilat. Leirintäalueelle voi siis saapua myös omalla teltalla.

Tentsilet ovat varattavissa toukokuusta syyskuun loppuun.

Laatu-unet luksushuvilassa

Kuvassa näkyy Santalahti Resortin mäen rinteessä sijaitsevat Lapin kota ja kokoustila, ja alhaalla aukeaa Kotkan julkinen uimaranta.
Kuvassa näkyy Santalahti Resortin mäen rinteessä sijaitsevat Lapin kota ja kokoustila, ja alhaalla aukeaa Kotkan julkinen uimaranta.

Ympäri vuoden auki olevan Santalahti Resortin ovat perustaneet ja sitä jo 30 vuotta pyörittäneet pariskunta Halles-Markkola ja Jukka Markkola. Uusimpia investointeja ovat vuonna 2019 avattu luksushuvila Villa Aava ja kesällä 2021 avatut Santa Glass Sauna ja peililasiseinäiset Santa Glass Villas ulkoporealtaineen. Santa Glass Villoja mainostetaan romanttisina hemmottelupaikkoina.

Maaston erikoisuus taas ovat suuret siirtolohkareet. Mäen päältä löytyy kokoustiloja, Lapin kota, erilaisia saunoja ja pieniä lämmin- ja kylmäaltaita, jotka ovat kaikki vuokrattavissa.

Villa Aavassa majoittuvat suuret seurueet, ja huvilassa järjestetään juhlia ja esimerkiksi joogaretriittejä. Villasta löytyy ulkoterassi, kaksi saunaa, kaksi lasitettua sisäterassia, kaksi olohuonetta, keittiö ja peräti 11 erilaista makuuhuonetta, joissa jokaisessa on oma kylpyhuone ja äänieristetty ovi. Talo on jaettu kahtia, joten siitä voi vuokrata vain toisen puolen tai koko talon.

Majoitusvaihtoehtoina on myös erilaisia vuokramökkejä ja -asuntoja. Asuntovaunuille ja teltoille on omat alueensa. Jokaisessa 32 neliön vuokramökissä on oma sauna. 10 hengen luksushuoneistoissa on luontoteema, ja jokainen kaksikerroksinen huoneisto on sisustettu erilailla. Kerrosvuoteilla varustetut yksinkertaisemmat kesämökit taas on suunnattu lapsiperheille, jotka saapuvat paikalle kenties vain yhdeksi yöksi ohikulkumatkalla.

Santalahdelta voi vuokrata sähköpyöriä ja sähkömopoja, joilla voi vaikkapa huristaa viiden kilometrin pyörätiematkan Kotkan keskustaan.

Helsinkiin matkaa on vähän yli tunti. Moni saapuu Kotkastakin vain käymään kahvilla, luontopoluilla ja hienohiekkaisella julkisella uimarannalla, josta löytyvät grillipaikka, Kotkan puistoista tuttuja Heikki Laaksosen suunnittelemia graniittipöytiä, rantalentopalloalue, pukukopit ja wc:t. Mereen vie ramppi, jota pitkin on helppo kulkea lastenvaunuilla tai pyörätuolilla.

Lomakeskuksessa voi vuokrata sup-lautoja, jopa tandem-sup-lautaa, pelata minigolfia ja osallistua esimerkiksi äänimaljajoogaan. Alueella on useampi koirauimaranta, ja lomapaikka on muutenkin koiraystävällinen. Lapsille on tarjolla maksuton seikkailuleikkipuisto lähellä uimarantaa. Loma-alue on myös ekologinen, mistä pitävät huolen esimerkiksi energiaa säästävät lamput.

Missä: Santalahdentie 150.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa

Erikoinen yö pallokorsussa

Voit yöpyä toisen maailmansodan aikaisessa pallokorsussa.
Voit yöpyä toisen maailmansodan aikaisessa pallokorsussa.

Virolahden Bunkkerimuseolla on mahdollista viettää ulkona yö pallokorsussa, jonne kuljetaan taisteluhautaa pitkin. Yli puolen metrin paksuiset betoniseinät takaavat turvallisen olon.

Sotahistoriallinen museo kertoo Salpalinja-puolustuslinjan rakentamisesta vuosina 1940-41 ja 1944, ja museo on osa sodanaikaista puolustusasemaa.

Kyseessä on itsenäisen Suomen suurin rakennushanke. Puolustuslinja ei ole koskaan ollut käytössä, sillä se toimi niin tehokkaana pelokkeena, ettei vihollinen hyökännyt.

Ikkunaton pallokorsu on karun oloinen mutta samaan aikaan hauska majoituspaikka. Sieltä löytyvät jopa valot, sähköt ja pistorasioita. Leveällä puulaverilla mahtuu nukkumaan kolmesta neljään henkeä. Laverin päälle pitää levittää oma makuupussi ja retkipatja.

”Pallokorsu oli mukana toisen maailmansodan taisteluissa. Se on siirretty Vaalimaalta museoalueelle pois moottoritien tieltä”, kertoo opas Tiia Kimmo.

Virolahden Bunkkerimuseon opas Tiia Kimmo istuu pallokorsun puulaverin päällä.
Virolahden Bunkkerimuseon opas Tiia Kimmo istuu pallokorsun puulaverin päällä.

Majoittujat voivat käyttää museon vessoja, suihkua ja keittiötä. Museon kahvilasta voi myös ostaa aamupalan. Noin 200 metrin päässä löytyy julkinen nuotiopaikka ja ulkowc:t. Bunkkerimuseon alue on suosittu liikunta-alue. Alueelta lähtee kehuttuja neljän kilometrin pituisia luontopolkuja, ja museolta voi vuokrata fatbikejä.

Pallokorsussa saa majoittua museon ollessa kiinni klo 18-10. Koirat ovat sallittuja. Yö maksaa 25 euroa.

Lue lisää: Pallokorsu Bunkkerimuseon kotisivuilla

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *