Norrköping – rouhea helmi Ruotsin sydämessä

Ruotsi on pinta-alaltaan suuri ja kulttuuriltaan vivahteikas maa - todellinen lähimatkailun mekka meille laatutietoisille suomalaisille. Vain tunnin junamatkan päässä Tukholmasta on monta suositeltavaa kohdetta, kuten rouhea teollisuuskaupunki Norrköping ja nuorekas yliopistokaupunki Linköping. Tripsteri kävi katsomassa mitä kaikkea näissä kaupungeissa voi tehdä, nähdä, syödä ja juoda. 

Matka toteuteettiin yhteistyössä Visit Swedenin, Visit Linköpingin ja Visit Norrköpingin kanssa. Ensimmäinen etappi sijoittuu "Ruotsin Manchesterinä" tunnettuun kulttuurikaupunki Norrköpingiin. 

Kuvat ja teksti: Soile Vauhkonen

Pääkuva: Arbetets Museum Norrköping / Soile Vauhkonen

Koskipuiston varrella
Koskipuiston varrella kävelemässä. Kuva: Soile Vauhkonen

Kahvipaahtimon kautta

Lähdimme matkaan Tukholmasta kirpeänä tammikuisena aamuna ruuhkan laannuttua. Tällä kertaa otimme auton, vaikka Norrköpingiin olisi päässyt helposti ja ekologisesti junalla. Halusimme pysähtyä matkan varrella Bråvikenin rannalla olevassa kahvipaahtimossa. Bråviken on pitkä merenlahti, joka alkaa Itämerestä ja jatkuu Norrköpingiin asti. Se on suosittu purjehdusreitti kesälomaileville suomalaisille, sillä matkan varrella on suuri huvipuisto Kolmården.

Qvarsebo Kaffe sijaitsee aivan Bråvikenin lahden rannalla. Kahvila ja mikropaahtimo on auki vain kesäisin, mutta mustaa kultaa paahdetaan vuoden ympäri. Aivan kahvilan vieressä on pieni uimaranta ja yläkertaan rakennetaan parhaillaan joogastudiota. Paahtimon intohimoinen omistaja Angelica aikoo järjestää makuhermoja vahvistavia joogatunteja. Pääsimme seuraamaan paahtoprosessia ja maistamaan tuoretta costarricalaista kahvia. Kahvilan lisäksi kylässä on myös muutama söpö majapaikka niille, jotka haluavat välttää Kolmådenin ryysikset. Qvarsebo oli ehdottomasti pienen kiertotien ja autoilun arvoinen kohde. Kahveja myydään paahtimon lisäksi muutamassa kaupassa Norrköpingissä ja Qvarsebon omassa verkkokaupassa.

Paahtomestari tarkistaa papujen paahtoasteen
Paahtomestari Angelica tarkistaa papujen paahtoasteen. Kuva: Soile Vauhkonen

Tuliaisia Teollisuuskortteleista

Saavuimme Norrköpingiin juuri sopivasti lounaalle. Vanhasta restauroidusta teollisuuskorttelista Knäppingsborgista löytyy paljon vatsantäytettä: muun muassa perinteinen Tina’s Cafe å Sånt, kahvipaahtimo Oas Cafe, Soja Sushi ja suosittu korttelibistro Asken. Kesällä voi hakea eväät Norins Ost och Delikatesserista ja suunnata viereisen koskipuiston rantaan piknikille.

Hotkaisimme herkulliset täytetyt pannukakut Tina’s Cafessa ja suuntasimme Knäppingsborgin uumeniin kauppoihin. Erityisesti leikkisä designkauppa To Decay pisti silmään. Värikkäät designtavarat suunnitellaan ja valmistetaan Norrköpingissä. Romanttisemman sisustustyylin ystäville löytyy myös Vera Design & Interiör ja ruotsalaisen sisustusmerkin Lexingtonin outlet. Herkkutuliaiset haimme Lidh’s Te ja Kaffesta, jossa myydään paikallisesti valmistettuja karamelleja, mausteita ja muita pikku herkkuja. Matkaan tarttui pari pakettia artesaanipopcornia ja pussillinen Qvarsebon kahvipapuja.

To Decay postikortit
To Decayn upeat postikortit kuvaavat Norrköpingin ikonisimpia maisemia. Kuva: Soile Vauhkonen
To Decay on värikäs sisustuskauppa
To Decay tarjosi värikylvyn harmaan talven keskellä. Kuva: Soile Vauhkonen
Lindhs Te & Kaffe
Tuliaisostoksilla Lindh’s Te & Kaffessa. Kuva: Soile Vauhkonen

Kulttuuria ja tiedettä Norrköpingissä

Norrköpingissä on uskomaton kulttuuritarjonta 130 000 asukkaan kaupungiksi. Vaikuttavin nähtävyys on taidekokoelma Ståhl Collection. Yksityisessä museossa taiteenkeräilijä Mikael Ståhl esittelee teoksia ainutlaatuisesta nykytaiteen kokoelmastaan, jota hän on kerännyt 1980-luvun alusta lähtien. Noin 500 teosta käsittävä kokoelma koostuu pääasiassa maalauksista ja veistoksista 1950-luvun lopulta nykypäivään.

Taiteilijoita kokoelmassa ovat tunnettuja ruotsalaisia nimiä, kuten Cajsa von Zeipel, Nathalie Djurberg ja Jan Håfström sekä merkittäviä kansainvälisiä artisteja, kuten Louise Bourgeois, Georg Baselitz ja Tracey Emin vain muutamia mainitakseni. Suosittelemme osallistumaan opastetulle kierrokselle, sillä jokaisella teoksella on oma tarinansa.

Taideteoksia eri taiteilijoilta
Pitkän keräilyn tulos on harmoninen kokonaisuus eri taiteilijoiden teoksia. Kuvan teokset taiteilijoilta: Jonathan Meese, Katherine Bernhardt, Joakim Ojanen ja Daniel Richter. Kuva: Soile Vauhkonen
Jan Håfström
Jan Håfströmin taidetta Ståhl Collectionissa. Kuva: Soile Vauhkonen

Upea taidekokoelma jätti meidät niin vaikuttuneiksi, että seuraavat museot eivät ehkä saaneet ansaitsemaansa huomiota. Interaktiivinen kaupunginmuseo Norrköpings stadsmuseum ja työväenmuseo Arbetets museum oli kuitenkin koettava, joten suuntasimme koskenrantaa pitkin Norrköpingin ikonisille koskikortteleille. Mollemmista museoista löytyi paljon nähtävää aikuisille ja lapsille ja ne olivat ilmaisia. Arbetets museumin kuudennessa kerroksessa on cocktailbaari Vy, jota titulerataan kaupungin parhaaksi.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä vierailimme tiedekeskus Visualiseringscenter Cssä. Tämä Linköpingin yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettu museo esittelee erilaisia tapoja visualisoida tieteellisiä tuloksia. Suuresta maapallosta näkee ajankohtaisen sään, merivirrat ja lämpökarta ja suurellla kosketusnäytöllä pääsee katsomaan ihmisen ruumiin sisälle kerros kerrokselta. Museosta löytyy myös suuri avaruusaiheinen leikkihuone perheen pienimmille ja 3D-kupoliteatteri jossa esitetään animoituja lyhytelokuvia muun muassa avaruudesta ja merestä. Näyttelyt ja leikkihuone ovat ilmaisia. 3D-elokuviin pitää ostaa lippu.

Visualiseringscenter C
Maailman merivirrat reaaliajassa Visualiseringscenter Cssä. Kuva: Soile Vauhkonen

Gastronomiaa ja erinomaisia oluita

Ennen illallista pistäydyimme paikallisessa olutpanimossa Fenix Breweryssä kostuttamassa kurkkua kulttuurikylvyn jälkeen. Fenix on 13 ykstyisomistajan rakkausprojekti. Panimo valmistaa klassisia oluita huolella korkealaatuisista raaka-aineista. Raaka-aineet hankitaan mahdollisimman läheltä, tosin humala ja mallas ovat tuontitavaraa, jotta tuotteisiin saadaan mahdollisimman aito maku. Panimon kuuluisin olut on saksalaistyylinen Premium Pilsner, jota löytyy alkoholimonopoli Systembolagetin laajoista valikoimista. Paikalliset Systembolagetit myyvät mös Fenixin pienempiä tuotteita ja erikoiseriä. Panimolla järjestetään sekä julkisia että yksityisiä maistajaisia.

Fenix Brewery olutmaistelu
Maistelemassa oluita Fenix Breweryllä. Kuva: Soile Vauhkonen

Illallisen nautimme Ruotsin White Guidessa korkean Masters Level -arvosanan saaneessa ravintola GINissä. Suomessa vastaavaan luokkaan yltävät muun muassa Michelin-tähdellä palkitut ravintolat Grön ja Olo. Olohuonemainen GIN on moderni ruotsalainen ravintola, joka ammentaa inspiraatiota kaikkialta maailmasta. Raaka-aineet valitaan sesongin mukaan ja hankitaan mahdollisimman läheltä. GINissä voi valita joko neljän tai kuuden ruokalajin maistelumenun. Annokset olivat aika isoja, joten nälkäiseksi GINissä ei ainakaan jää. Ruokaviinit jätimme ravintolan valittavaksi ja iloksemme makuyhdistelmät osuivat hyvin yhteen.

Muita varteenotettavia ravintoloita Norrköpingissä ovat ravintola ja viinibaari Anima, jonka pitkä viinilista on saanut viime aikoina tunnustusta konossöörien suosimassa Star Wine Listissä. Lohturuoan ystäville suosittelemme Vinyl Food & Grrovea, jonka pizzat paistetaan puulämmitteisessä uunissa ja oluet tulevat paikalliselta Fenixi Breweryltä.

Ravintola GINissä voi ottaa neljän tai kuuden ruokalajin maistelumenun. Kuva: Soile Vauhkonen
Ravintola GINissä voi ottaa neljän tai kuuden ruokalajin maistelumenun. Kuva: Soile Vauhkonen

GINistä on hyvä vyörytä viereiseen The Lamp -putiikkihotelliin yöksi ennen siirtymistä uuteen kohteeseen. Matka jatkui seuraavana päivänä Linköpingiin, mutta siitä lisää tarinan seuraavassa osassa!

Majoitukset ja ruoat tarjosi Visit Sweden.

Matkusta Norrköpingiin

Norrköpingiin pääsee Tukholmasta junalla (aikataulut ja liput: sj.se) tai bussilla suoraan Arlandan lentokentältä. Ajomatka ilman pysähdyksiä maanteitä pitkin on henkilöautolla noin puolitoista tuntia. Matkalla ja kohteessa on runsaasti latauspisteitä sähköautoille. Norrköpingin keskusta on tiivis, joten sen voi helposti kokea kävellen.

Hotellisuosituksia Norrköpingiin

The Lamp Hotel on putiikkihotelli aivan Norrköpingin keskustassa. Hotellissa on kodikas, hieman hämyinen tunnelma. Ravintolaa ja baaria koristaa suuri jalkalamppu. Hotellin aamiaisella tarjoillaan runsaasti terveellisiä vaihtoehtoja. Erikoisruokavaliot on otettu hyvin huomioon. The Lamp tunnetaan myös korkealaatuisesta spa-osastostaan. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Keskeisellä paikalla, upeassa 1900-luvun alun rakennuksessa sijaitseva Elite Gran Hotel on vain viiden minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta, sekä keskustan ostos- ja ravintolakaduilta. Huoneista on näkymät Motala Strömille. Hotellilla on Green Key -ympäristömerkki. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Villa Fridhem sijaitsee noin 10 minuutin ajomatkan päässä Norrköpingistä, koskemattoman luonnon keskellä. Päärakennus rakennettiin vuonna 1909 kesäkartanoksi Ruotsin prinssi Carlille ja hänen perheelleen, jotka käyttivät kiinteistöä vuoteen 1954 asti. Kartanossa on myös uima-allas ja sauna.

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20.02.2023 08:36

Lapsena vanhempien kansa reissatessa olen käynyt Norrköpingissä, mutta siitä ei juurikaan muistikuvia ole. Ehkä pitäisi ottaa kaupunki käyntilistalle, kun seuraavaksi Tukholman suunnalle ollaan menemässä. Kahvipaahtimot muuten ovat mielestäni kiinnostavia kohteita, varmasti tulisi piipahdettua mainitsemissasi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Timo 26.02.2023 10:35

Tervetuloa Mikko
Jos tulet niin käyppäs meidän konsettitalossa De Geer salissa kunntemelmassa meidän mainiota synfonia orkesteria.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *