Muuttaisitko Thaimaahan? – Markuksen ja Hannen tarina

Hanne: Hei, onko sulla kiire?!
Markus: On tässä vähän, mitäs ois?
H: Sulle soitetaan hetken päästä, sieltä Thaimaan työpaikasta!
M: Hä?!
H: Äsken soitettiin mulle. Kertoi että haluaa meidät molemmat sinne töihin ASAP!
M: Ööööpph.. siis..?
H: Joojoo! Se soittaa ihan kohta, vastaa ni tiedät!
M: Okei okei! Oon valmiina, moikka!

Tämä puhelinkeskustelu oli ensimmäinen askel uudenlaiseen elämään. Otetaan kuitenkin takapakkia ja kerrotaan tarina alusta saakka.

Lentävä lähtö

Matkamme alkoi vuoden 2019 heinäkuussa, kun Suomessa asuessamme olimme vuorotyössä, jossa viikonloputkaan eivät olleet aina vapaita. Työasiat pyörivät päässä myös vapaa-aikana, ja asialle oli tehtävä jotakin.

Saimme ajatuksen: ”Millaistahan olisi elää ja tehdä töitä jossain muualla kuin Suomessa, mitenhän sitä muualla oikein eletään?”. Siitä se lähti. Aloimme plärätä netin työpaikkailmoituksia, ja vastaan tuli mielenkiintoinen puhelinmyyjien paikka Thaimaassa. Lähetimme työhakemukset. 

Ajattelimme, että vastaukseen kuluisi varmasti pitkä aika ja päälle vielä työhaastattelut. Muutto todennäköisesti olisi joskus alkutalvesta. Mutta kuinka kävikään?

Seuraavana päivänä saimme puhelun! Sen mukaan työpisteet olivat valmiina ja voisimme aloittaa vaikka heti. Mahdollisuuteen oli tartuttava! Kerroimme saapuvamme noin kahden kuukauden kuluttua ja aloimme saman tien myydä (onneksi) pientä omaisuuttamme nettikirppareilla. Loputtomien mailien, puheluiden ja palaneiden hermojen jälkeen tuo vaivalloisin prosessi oli hoidettu. Tavarat – koko omaisuutemme – saatiin myytyä, lahjoitettua tai hävitettyä.

Kun suoniin oli pumpattu rokotteet ja uudenkarheat passit sekä kansainväliset ajokortit löytyivät taskuista, oli aika sulkea Suomen asunnon ovi viimeisen kerran, hypätä lentokoneeseen ja kääntää nokka kohti uudenlaista elämää.

Järjestyksestä kaaokseen

Hong Kongin Victoria Peak
Hong Kongin Victoria Peak

Kun saavuimme Koh Samuin pikkuruiselle lentokentälle, oli uusi pomomme vastassa. Hyppäsimme autoon ja lähdimme hoitamaan asioita: vuokra-asunnon paperihommia, skootterivuokraa, kännykkäliittymää, kodin ostoksia. 

Ensimmäisen päivän muistikuvat ovat kaikissa hankintapuuhissaan hämäriä. Välietappimme Hongkongin sujuvien liikennesääntöjen jälkeen Samui oli täysi kaaos. Pomon auton ikkunasta kaikki talot ja kadut näyttivät samalta, eivätkä vasemmalta ja oikealta ohittavat skootterit helpottaneet järjestelmällisyyteen tottunutta suomikaksikkoa. 

Emme olleet ikinä ennen muuttoamme käyneet Thaimaassa. Hanne tunsi kyllä Vietnamin liikennekaaoksen, mutta Samuin vastaava on omaa luokkaansa.

Kun pomo jätti meidät asunnollemme oman onnemme nojaan, oli molemmilla päähän noussut ajatus: ”Olikohan tänne muutto ihan loppuun asti mietitty juttu?”. 

Uusi tuttavuus: Koh Samui

Bophut Beach, sijaitsee Koh Samui Fisherman's Villagessa.
Bophut Beach, sijaitsee Koh Samui Fisherman’s Villagessa.

Ensimmäinen asuntomme oli työnantajan varaama resortti. Viikon kuluttua aloimme etsiä uutta kämppää. Sellaisia löytyy vaikkapa Facebook-ryhmistä ”RENT/BUY/SELL KOH SAMUI” ja ”HOUSE FOR RENT KOH SAMUI”. Asuntoa voi myös etsiä kiertelemällä saarta ja hakemalla ”HOUSE FOR RENT”-kylttejä, joita on joka puolella. Asunnon löytäminen on varsin helppoa.

Meillä ei oikein ollut aikaa keskittyä tutkimaan Samuita ja sen tarjontaa etukäteen. Vloggaajien videot saaresta keskittyvät kaikki samoihin ravintoloihin, rantoihin ja turistinähtävyyksiin, eivätkä kerro todellisuutta paljonkaan.

Auringonlasku kuvattuna korkealta vuorelta keskeltä Koh Samuin saarta.
Auringonlasku kuvattuna korkealta vuorelta keskeltä Koh Samuin saarta.

Paras puoli on ollut ehdottomasti luonto. Lämmintä on käytännössä aina (paitsi yöllä ja sateen jälkeen, jolloin joutuu kenties laittamaan hupparin päälle), ja sadekaudellakin vettä tulee vain satunnaisia, joskin runsaita kuuroja. On hauskaa, että ilman kenkiä voi mennä oikeastaan kaikkialle.

Huonoin puoli äänekkään ja vaarallisen liikenteen ohella on roskaaminen ja roskien polttaminen. Tienvarsilla on isoja ja pieniä ”kaatopaikkoja”. Kun tien laitaan viskattuja pusseja on samassa kasassa sata, alkaa se rumentaa maisemaa. Roskien polttamisen vuoksi taas kadut täyttyvät sakeasta savusta ja pahasta hajusta, kun joku polttaa kaiken kertyneen, sekalaisen muoviroskansa.

Nykypäivän arkea

Hanne ja Markus
Hanne ja Markus

Ensimmäisestä Thaimaan päivästä on kulunut nyt reilut puoli vuotta, emmekä vieläkään ole maitojunan lippuja ostaneet. Sen sijaan olemme päässeet mukaan siihen arkeen, jossa aurinko nousee ja laskee kuudelta.

Liikenteen kaoottisuus tuntuu jo kotoisalta. Kyseessä on ”hallittu kaaos”, jossa on ripaus logiikkaa ja selkeyttä. Emme köröttele tienreunoilla päät pyörien kuin turistit, vaan osaamme jo kikkailla autojen välissä näppärästi ja huolettomasti, mutta realiteetit huomioiden. Toisin kuin thaimaalaisilla tai valtaosalla turisteista, meillä on kypärät päässä.

Kaikkeen arkeen tuskin tulemme koskaan tottumaan, kuten siihen, kuinka hitaasti asiat voidaan suorittaa. Kaupassakäynnistä viisuminhoitoon on hyvä varata reilusti enemmän aikaa kuin alun perin on aikonut. Päivässä kannattaa hoitaa vain yksi tärkeä asia kerrallaan.

Mutta kuten Suomessa, arki on arkea täälläkin. Päivät kuluvat töissä, illat Netflixin äärellä ja viikonloput puuhastellen. Välillä käymme rannalla, välillä patikoimassa vesiputouksilla. Olemme käyneet snorklaamassa ja muay thai -treeneissä, heränneet aamuseitsemäksi rannalla pidetylle crossfit-tunnille ja tutustuneet saaren lukuisiin buddhatemppeleihin. Olemme laskeneet kukka-asetelman jokeen Chiang Maissa pidetyssä Loy Krathong -juhlassa ja seisoneet elokuvateatterissa kunnioittamassa kuningasta. 

Yi Peng-festivaali Chiang Maissa
Yi Peng-festivaali Chiang Maissa

Paljon on tehty ja paljon on tekemättäkin, sillä aktiviteettia riittää. Toisin kuin turistit, meillä on vähemmän aikaa kokeilla uutta. Toisaalta eipä Suomessa asuessakaan tullut tutustuttua kaikkiin nähtävyyksiin ja turistikohteisiin, joita jo pelkkä Helsinki tarjoaa.

Lopun viisaita sanoja

Päätös ”irtiotosta” on tavallaan antanut vastauksen kysymyksiin, jotka Suomessa asuessa olivat vielä loputon noidankehä. Mitä meistä tulee isona, mitä haluamme elämältämme, onko tämä nyt se työ, jota teemme eläkeikään asti?

Vastaus on yksinkertainen: emme tiedä, eikä meidän tarvitsekaan tietää. 

Oikeastaan ainoa kysymys tänne tulon jälkeen on ollut: ”Entä, jos emme olisi koskaan lähteneet?”. Onneksi tähän ei tarvitse vastausta miettiä, sillä Thaimaahan tulo on saanut näkemään asioita täysin uusin silmin. 

Jos koskaan olet ajatellut muuttaa edes hetkeksi ulkomaille tai kokeilla vaikka pidempää matkaa, tee se. Älä anna muiden päättää elämästäsi, sillä elät vain kerran ja itseäsi varten. Syitä ulkomaille lähtemättömyyteen löytyy kyllä, mutta ovatko ne oikeita syitä?

Siis, carpe diem!

Terveisin

Markus ja Hanne, Hop Into My Boots

Markuksen ja Hannen vinkit, kun suunnittelet ulkomaille muuttoa TOP 3


1. Säästä ainakin jonkinlainen pesämuna.

2. Älä pakene mitään. Jos kotona on ongelmia, ne eivät ratkea ulkomailla.

3. Älä kiinny materiaan. Sitä saa aina lisää tarvittaessa.


Markuksen ja Hannen suositukset Koh Samuilla

Paras biitsi: 

Vesiurheiluun ja drinkin ottamiseen Lamai, uimiseen ja löhöilyyn Lipa Noi tai Maenam.

Paras aktiviteetti: 

Snorklaus. Vedenalainen maailma on kiehtova ja upea.

Paras vegaaniruokaa tarjoava paikka: 

Hungry Wolf. Täältä saat äärimmäisen hyvät pizzat, pastat ja burgerit vegaanijuustolla. Jos taas haluat vegaanista thairuokaa, ovat Nu Samui tai Aroy Dee hyvät vaihtoehdot. Varmista kuitenkin, että annokset tehdään ilman kananmunaa ja kalakastiketta.

Parhaat drinkit / iltaelämä: 

Coco Tam’s. Paikka on usein täynnä, mutta sille on syynsä. Baarin rantapuolen säkkituolit odottavat rentoja loikoilijoita, ja pöytään voi tilata vaikka vesipiipun. Coco Tam’s on muutenkin yksi Samuin ”instagram-baareista” keinuineen, riippumattoineen ja nätteine valoineen. Baarin yhteydessä on kaksi ravintolaa, ja rannalla järjestetään joka ilta ilmainen tulishow.

Joka ilta järjestettävä tulishow Coco Tam's-baarissa.
Joka ilta järjestettävä tulishow Coco Tam’s-baarissa.

Kaunein luontokohde:

Hin Ladin vesiputous. Tänne päästäkseen joutuu kipuamaan epätasaista ylämäkeä ja rämpimään viidakon keskellä, joten heikkokuntoisten tai hienohelmojen kannattaa harkita retkeä varauksella. Samuilla ei ole valtavia vesiputouksia tai muutenkaan ihmeellisiä luontokohteita, joten niitä varten kannattaa suunnata toiselle saarelle tai Ang Thongin luonnonpuistoon. Jos taas haluaa ottaa rennommin ja mennä katsomaan vaikka kumipuita, niitä löytyy esimerkiksi Taling Ngamin alueelta. 

Vieraileva kirjoittaja

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *