Anna Airolalle Kokkola on turvapaikka

Yle Areenan Aikuiset-sarjan näyttelijä Anna Airola kuuluu Airoloiden taiteilijaperheeseen, jolla on vahva jalan- ja kädenjälki Kokkolassa. Annan ja hänen neljän sisaruksensa äiti Outi Airola pyörittää Kokkolan Ykspihlajassa Kahvila Sahaa ja Matkustajakoti Ykspihlajaa. Kahvilasta ja matkustajakodista on tullut Kokkolan ykköskohteita, ja alue on kaavoitettu perinnekortteliksi. Anna Airola kertoo meille lisää rakkaasta Kokkolastaan! 

Artikkeli on laadittu yhteistyössä Visit Kokkolan kanssa.

Näyttelijä Anna Airolan elämässä ja arjessa Kokkola on läsnä, vaikka hän itse olisi muualla – kuten Turussa, jossa näyttelijä on viime aikoina viihtynyt. Hän on mukana Turun kaupunginteatterin Pikku naisia -näytelmässä.

”Vierailen Kokkolassa etenkin jouluna ja kesällä ja toki aina, kun pääsen ja on pidempi vapaa. Olen viettänyt seudulla kesäteatterissa monta kautta, joten etenkin kesäisen aurinkoinen Kokkola on lämpimänä mielessä. Kokkola on minulle ihanan turvallinen ja kotoisa.”

Anna kertoo Kokkolan kulkevan jatkuvasti mukana arjessa.

“Kokkola on aina tausta sille, mitä teen. Kokkola tarkoittaa tärkeitä juuria ja on minulle merkittävä yhteisö. Vaikka olisin maailman merillä ja turuilla, ajattelen joka päivä jotain Kokkolaan liittyvää ja ammennan Kokkolan-muistoista ja tutuista ihmisistä.”

Annan vakiokohde Kokkolassa ovat kirppikset. Erityisen hyvin näyttelijä viihtyy SPR-Kirppiksellä (Vaunumiehenkatu 4 B) ja Pietarin Katulapset Kirpputorilla (Laivanvarustajankatu 3).

“Luonnosta pitävälle matkailijalle puolestaan suosittelen Laajalahden uimarantaa, jonka lähellä on kaunista metsää ja luontoa. Kokkolan kaupunginkirjasto Isokadulla on mukava paikka, jossa on hyvät fengshuit.”

Omasta kotipihasta tuli Kokkolan suosituin matkailukohde

Matkustajakoti Ykspihlaja, Kokkola. Kuva: Outi Airola
Matkustajakoti Ykspihlaja, Kokkola. Kuva: Outi Airola

“Kokkolan kivoin kahvila, Kahvila Saha, on perustettu kotipihalleni vuonna 2012. Kun olin lapsi, paikka oli hevostalli, sittemmin soittokämppä, jolla järjestettiin bänditreenejä. Saha rakennettiin talkoilla, ja vielä avajaispäivänä hinasimme ovia paikoilleen. Kymmenen vuoden aikana kahvila on muuttunut ja kehittynyt, ja nyt alueella on myös julkinen sauna ja talvella avanto.”

Kahvila Saha on upean persoonallinen paikka, jossa on tarjolla on monenlaisia herkkuja ja letkeää ohjelmaa, artistivierailuja ja saunomista.

“Onhan se hassua, että omasta kotipihasta on tullut niin suosittu ja tärkeä monille. Toisaalta olen tottunut siihen, että meillä on aina ollut paljon ihmisiä ympärillä. Saha on avoinna vain kesällä, mutta Matkustajakoti Ykspihlaja on auki ympäri vuoden. Se on ihana, elämyksellinen majoituskohde. Esimerkiksi talvella pääsee nopeasti meren jäälle kävelylle.”

Persoonallinen majapaikka luotiin yhteistyöllä

Matkustajakoti Ykspihlajan Lokki-huone on omistettu Ykspihlajan perinnelinnulle. Kuva: Antti Pahkamäki.
Matkustajakoti Ykspihlajan Lokki-huone on omistettu Ykspihlajan perinnelinnulle. Kuva: Antti Pahkamäki.

Matkustajakoti Ykspihlaja avattiin kesällä 2022. Yli satavuotias rakennus siirrettiin satamasta, jossa se toimi aikoinaan satamakonttorina ja tunnettiin Otto Rodenin huvilana. Suuressa kunnostustyössä apuna olivat vapaaehtoiset ja Elävä Ykspihlaja -osakeyhtiön osakkaat. Huvila on rakennettu vuonna 1886.

Majatalon uniikit huoneet on nimetty alueen kulttuuriperinnön, meriluonnon ja historian mukaisesti. Esimerkiksi Suurteollisuus-sviitti on saanut nimensä Ykspihlajan naapurustossa sijaitsevasta suurteollisuusalueesta. Kino-huonetta taas kuvaillaan: Elokuvamaailman hehkua henkivä huone omalla sisäänkäynnillä. Kino-huone tekee kunniaa kokkolalaiselle elokuvaosaamiselle. Näyttämö-niminen huone on omistettu Ykspihlajan perinteikkäälle teatteriharrastukselle, “joka on täynnä väriä ja suuria tunteita.” Puomibaari-huone on omistettu Puomi-baari-nimiselle venevajalle ja “muistuttaa menneiden aikojen nostalgisista jatkoista”.

Matkustajakoti tarjoaa asukkailleen aamiaisen, joka sisältää kahvit ja kaurapuuroa, munia, leipiä ja juustoa, suolakurkkua ja silliä, tomaattia ja kurkkua ja jugurttia marjoineen. Tarjolla on myös vegaaninen aamiainen.

“Matkustajakoti on sisustettu persoonallisesti lahjoitustavaralla ja kirppislöydöillä. Jokainen huone on omanlaisensa värikäs seikkailu”, Anna Airola suosittelee.

Matkustajakoti Ykspihlajan Näyttämö-huone. Ykspihlajassa on elänyt jo runsaan sadan vuoden ajan vahva teatteriharrastus. Kuva: Antti Pahkamäki.
Matkustajakoti Ykspihlajan Näyttämö-huone. Ykspihlajassa on elänyt jo runsaan sadan vuoden ajan vahva teatteriharrastus. Kuva: Antti Pahkamäki.

Kahvila Saha, Sahakatu 8, Kahvila Saha Facebookissa
Matkustajakoti Ykspihlaja, Sahakatu 5
, VARAA TÄSTÄ: ykspihlaja.fi

LUE LISÄÄ kiehtovia matkatärppejä Kokkolaan: Visit Kokkola

Teksti: Siru Valleala

Pääkuva: Jaakko Kahila-niemi / Yellow Film & YLE

Artikkeli on mukana myös Tripsteri Suomi -matkaopaskirjassa (ReadMe/WSOY 2023).