ATEENA

Ateena
Kuva: Florian Wehde, Unsplash

Ateena on monelle portti Kreikan saarille, mutta länsimaisen kulttuurin, filosofian ja demokratian syntykotina tituleerattu kaupunki on itsessään vierailun arvoinen. Talouskriisin jälkimainingeissa kaupunkielämä kokee uutta nousuaan, kun viihtyisiä ja personallisia kahviloita ja pikkupuoteja avataan ympäri kaupunkia. Edullinen asuminen on tuonut kaupunkiin paljon vaihtoehtokulttuuria, katutaide urikukoistaa ja kaupungin yleisilmettä pyritään taas parantamaan.

Ateena on hyvä kohde kiireettömälle oleskellulle, sillä kaupungissa luonteessa yhdistyy metropolin vilkkaus pikkukaupungin rauhallisuuteen.

kirjat
Kuva: Elizabeta Mardedaj Unsplash

Perinteiset nähtävyydet kuten Akropolis ja muut arkeologiset kohteet ovat Ateenan valttikortteja, mutta niin ovat myös uudet: 2000-luvun alussa avattu upea Akropolismuseo on informatiivinen ja vuonna 2017 valmistunut, tähtiarkkitehti Renzo Pianon suunnittelema Stavros Niarchos kulttuurikeskus tarjoaa jääluistelua “talvella”, laajalla kattoterassilla käyskentelyä, rauhallista työskentelytilaa sekä konsertteja ja vaihtuvia näyttelyitä. Lisäksi aurinkoa riittää Ateenassa ja rannat sijaitsevat vain 30 minuutin matkan päästä keskustasta.

ATEENAN NÄHTÄVYYDET JA MUSEOT

akropolis
Kuva:Victor Malyushev, Unsplash

Antiikinaikaiset nähtävyydet ovat tietysti pakollisia kohteita jokaiselle Ateenan matkaajalle ja niitä ilmestyy eteen pyytämättäkin keskustassa kävellessä. Tätä aikakautta voi tutkia sekä raunioiden että erinäisten museoiden kautta. Myös nykytaiteella on merkityksensä kaupungissa, ja sitä esitellään useassa museossa ja lukuisissa gallerioissa. Likavittos-vuori, joka nousee Kolonaki-kaupunginosasta, on loistava näköalapaikka. Sieltä saa hienon panoraaman koko kaupungista.  

Kaupungin arkkitehtuuria hallitsee 1960-luvun insinöörien suunnittelemat yksioikoiset kerrostalot, joten esteetikon silmää hiveleviä rakennuksia täytyy osata etsiä oikeista kaupunginosista. Rannalle virkistäytymään pääsee keskustasta taksilla tai metrolla ja raitiovaunulla. Hyviä rantoja on esimerkiksi Glifadassa ja ne sijaitsevat aivan raitiovaunupysäkkien yhteydessä.

ATEENAN KAUPUNGINOSAT

Ateena on kaupunginosista yhteenkasvanut miljoonakaupunki. Keskustasta löytyy kaupunginosia jokaisen makuun: hienostunut Kolonaki, rento Metaxourgeio, trendikäs Gazi/Kerameikos, poliittinen Exarchia, boheemien suosima Koukaki sekä illanvieton mekka Psiri. Pohjoisessa Kifissian esikaupunki on lapsiystävällinen ja rauhallinen. Lähellä merta taas sijaitsevat Glifada ja Vougliameni. Piraeuksessa kannattaa illastaa Mikrolimanossa ta Marina Zea:ssa.

Ateenan kahvilat
Kuva:Florian Giorgos

ATEENAN HOTELLIT

Ateenassa on tuhansittain hotelleja ja ne sijaitsevat ympäri kaupunkia. Jos suunnittelet pääosin viettäväsi kaupunkilomaa, suosi mukavia, hyvällä sijainnilla olevia kaupunginosia kuten Kolonakia, Plakaa tai Koukakia. Jos taas haluat viettää aikaa rannalla, valitse hotelli ylellisestä Glifadasta tai Vougliamenista. Jos olet jatkamassa Ateenasta saarilomalle, ota hotelli kalaravintoloistaan kuulusta Pireauksesta.

Lue Ateenan hotelleista lisää tästä

Kuva: Despina Galani, Unsplash

ATEENAN RAVINTOLAT

Ateenassa on taloudellisesta kurimuksesta huolimatta alati kasvava ravintoloiden kirjo. Perinteisten ravintoloiden ohella kaupungissa voi nykyään nauttia minkä tahansa kansainvälisen keittiön antimista, mutta perinteiset kreikkalaiset ravintolat voivat edelleen hyvin. Kreikkalaisessa keittiössä on vaikutteista niin idästä kuin lännestä ja ruoka on monipuolista ja maukasta. Siinä korostuu kasvisten monipuolinen käsittely sekä kala, ja monella tapaa mausteisesti murennettu lammas, kana ja sianliha. Ravintoloita on eri hintaluokissa, joskin keskihintaiset tavernat vallitsevat. Tyypillistä pikaruokaa pitagyrosta, eli pita-leipään rullattua porsaan- tai kananlihaa, tsatsikia, tomaattia, perunaa ja sipulia saa lähes jokaisesta kadun nurkasta.

ATEENAN KAHVILAT

Monet kreikkalaiset jättävät aamiaisen väliin. Ehkä juuri siksi brunssikulttuuri ei ole varsinaisesti rantautunut Ateenaan. Sen sijaan kahviloissa istutaan pitkään, niin arkena kuin viikonloppuisin. Kahviloista saa tunnettuja erikoiskahveja, mutta myös kreikkalaisia erikoisuuksia kuten freddo cappuccinoa (kylmää capuccinoa kermalla), frappéta (pikakahvista ja maidosta tehty kylmä juoma) sekä kreikkalaista kahvia, jota ennen Kyproksen valtausta vuoteen kutsuttiin nimellä turkkilainen kahvi. Kreikkalaiset käyttävät perinteisesti paljon sokeria kahvissaan. Niinpä kahvi tilataan glyko´(makea), metrio´(keskimakea) tai skéto (ilman sokeria).

Perinteisissä kahviloissa voi nauttia myös aniksen makuista ouzo-viinaa, joka kuumana kesäpäivänä jääpalojen kanssa nautittuna piristää kummasti.

ATEENAN YÖELÄMÄ

”Nukkua kanojen kanssa”, näin kreikassa nimetään (yleensä ulkomaalaisia), jotka menevät aikaisin nukkumaan. Kreikkalaiset nimittäin juhlivat myöhään. Tai oikeastaan aikaiseen. Juhlat alkavat suomalaisittain myöhään ja kestävät tyypillisesti aamuun saakka. Ateenan yöelämä on tulvillaan erilaisia paikkoja. Psirriä ja Kerameikosta pidetään parhaina bilekaupunginosina.  

LASTEN KANSSA ATEENASSA

Kreikkalaiset rakastavat lapsia. Paikallisten ystävällisyys kompensoi sitä hankaluutta, joka tulee vastaan lastenvaunujen kanssa liikkuessa. Ihan pieniä lapsia kannattaakin pitää kantorepussa. Erityisesti lasten kanssa pitää varoa liikennettä. Kreikassa sattuu eniten kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia koko Euroopassa. Ateenan kävelykeskusta on kuitenkin laaja.

Lapset ovat varsin tervetulleita ravintoloihin ja lasten suosikkiruokia ovat kreikkalaiset perunat ja souvlaki.

Lapset pelaavat palloa ja juoksentelevat aukioilla ja kaduilla. Leikkipuistoja on harvakseltaan, mutta keskustasta niitä löytyy esimerkiksi akropoliskukkulan juurella ja kansallispuutarhasta Syntagman aukion vieressä.

Useat museot tarjoavat opastuksen myös lapsille ja museokaupoista voi ostaa kuvakirjoja antiikin tarinoista englanniksi, ranskaksi tai saksaksi.

SHOPPAILU ATEENASSA

Ateenan pääshoppailukatu on Ermou, joka ulottuu Sintagman aukiolta aina Monastirakin aukiolle sakka. Monastirakin joka sunnuntaiselta kirpputorilta löydät mitä erikoisempia esineitä vanhan antiikin ja krääsän muodossa, jota niin kreikkalaiset kuin Balkanilta tulevat kauppiaat nostavat esiin autoistaan.

Plakan kävelykaduilta löytyvät parhaimmat matkamuistot, esimerkiksi Kreikassa valmistetut nahkasandaalit ja -laukut sekä luonnonkosmetiikka. Ateenan keskusmarkkina löytyy Athinas-kadulta, ja sen läheisyydessä olevien sivukatujen pikkukaupoista kannattaa ostaa mausteita.

Jokaisessa kaupunginosassa järjestetään myös viikottainen laiki-market, eli vihannes- ja hedelmämarkkinat. Satoja metrejä ulottuvat katumarkkinat tarjoavat silmäniloa: kauniisti aseteltuja hedelmiä edullisesti ja paljon paikallisia asukkaita pöhisemässä. Ateenasta löytyvät myös kaikki isot brändit, niin keskustasta kuin esikaupungeista.

Kuva: Nich Night, Unsplash

MATKUSTA ATEENAAN

Aegean airways lentää Helsingistä suoraan Ateenan noin maaliskuusta lokakuun loppuun. Finnair ja Norwegian lentää suoraan kesäisin. Useat eurooppalaiset lentoyhtiöt kuten SAS, KLM ja Lufthansa lentää myös edullisesti Ateenaan Tukholman, Kööpenhaminan, Amsterdamin, Munchenin tai Frankfurtin kautta.  

LIIKKUMINEN ATEENASSA

Ateenassa on kattava julkinen liikenne. 90 minuutin lippu maksaa 1,40€, viiden vuorokauden lippu 9€. Kolme metrolinjaa kuljettaa suhteellisen luotettavasti ympäri kaupunkia. Bussi- ja trolleybussiverkosto on erittäin kattava, mutta ne eivät välttämättä noudata aikatauluja. Raitiovaunu palvelee Ateenan eteläisiä kaupunginosia. 

Ateenan taksinkuljettajat ovat oma lukunsa, mutta kunhan varmistaa että autossa on taksamittari, taksilla pääsee edullisesti ja jouhevasti perille.  

Näin pääset lentokentältä Ateenan keskustaan

VASTUULLISESTI ATEENASSA

Ateenalaiset vasta opettelevat kierrättämään. Kaduilta löytyvät sekä muovi-, paperi- että sekajäteastiat.

Kahvila- ja ravintolatyöntekijöiden palkat ovat pienet. Jos olet tyytyväinen palveluun, anna tippiä.

Jos asut Airbnb:ssä, ota huomioon, että niiden yleistyminen on viime aikoina nostanut vuokria ja asuntojen hintoja monessa kaupunginosassa. Sen seurauksena paikallisilla ei ole enää varaa jäädä omaan naapurustoonsa. Hyvä vinkki on kysellä majoittajalta miksi hän pitää airbnb:tä: Onko hän paikallinen? Onko hänellä useita kohteita? Monelle paikalliselle vieraiden majoittaminen kotona on myös tärkeä ja välttämätön tulonlähde.

Kreikassa vessapaperit laitetaan roskikseen, ei pönttöön! Viemäriverkosto ei kestä vessapaperieden huuhtoamista. Pönttöjen vierestä löytyy roskikset papereita varten.

Usein kysyttyä Ateenasta

Johanna Lilius

Kaupunkitutkija ja tietokirjailija, joka tekee mielellään etätöitä lapsuutensa maisemissa Ateenassa.