Usein kysyttyä

Kreikkalaiset ovat ystävällisiä ja ateenalaiset osaavat yleensä englantia ainkakin kohtuullisen hyvin.  Kysy rohkeasti ohikulkijoilta ohjeita jos et löydä perille tai löydä etsimääsi.

Ilmasto

Kesällä lämpötila hipoo usein 40 astetta, joten ilmastoitu sisätila yötä varten on suositeltava. Talvet ovat leudompia, mutta usein sateisia. Talvisin sisätilat ovat kylmät, valtaosa taloista on huonosti eristettyjä. Ota villapaita mukaan!

Turvallisuus

Ateenassa kannattaa varoa taskuvarkaita. Muuten kaupungissa on pääosin turvallista liikkua myös iltaisin. Tietyillä alueilla, kuten Omonian läheisyydessä, kannattaa noudattaa varovaisuutta etenkin yöaikaan. 

Lakot ja mielenosoitukset

Lakot ovat kreikassa yleisiä. Ei ole tavatonta, että julkinen liikenne ei toimi tai että taksit jättää ajamatta. Mielenosoitukset ovat myös tavallisia erityisesti tiettyinä päivinä. Marraskuun 17 päivänä opiskelijat ja anarkistit muistavat opiskelijoiden vuoden 1973 kansannousua diktatuuria vastaan. Silloin kannattaa välttää ydinkeskustaa. Lentokenttäbussit eivät myöskään aja tällöin Sintagmalle ja keskustan metroasemat ovat suljettuja.  

Aika

Kreikka elää samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.

Hintataso

Kreikassa ja Ateenassa on edullista juoda ja syödä. 

Kauppojen aukiolot

Ruokakaupat ja isommat liikkeet kauppakeskuksissa sekä kauppakaduilla ovat auki maanantaista lauantaihin klo 9-21.

Pienemmät kivijalkaliikkeet ovat auki maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8.30-17, sekä tiistaisin torstaisin ja perjantaisin klo 9-13.30 ja klo 17.30-20.30 sekä lauantaisin klo 9-15.

Pankit ovat auki maanantaista perjantaihin klo 8-14.30.klo 9-14.30.

Apteekki ja lääkäri

Jokaisessa kaupunginosassa on päivystävä apteekki. Kannattaa  kuitenin varmistaa aukiolo soittamalla etukäteen. 

Ydinkeskustan 24h apteekkeja: BAKAKOS, Omonian aukio 21, puh +30 210 5232631. GEROLIMATOS, Sokratous-katu 63, puh +30 210 5229265.

Julkinen terveydenhuolto on Kreikassa myös suomalaisten käytettävissä, mutta monet suosivat yksityisiä terveyspalveluita. Englanninkielisiä lääkäreitä löytyy esimerkiksi seuraavalta sivustolta: https://www.doctoranytime.gr/en/s/general-practitioner-gp/ATHINA

Tippi

Tippaaminen ei ole pakollista, mutta tarjoilijoiden pienet palkat huomioiden, se on suositeltavaa. 

Tupakointi

Kreikkalaiset tupakoivat paljon ja perinteisesti myös ihan kaikkialla, esimerkiksi kaduilla, kahviloissa, ravintoloissa ja yliopistojen luentosaleissa. Marraskuussa 2019 astui voimaan uusi asetus, joka kieltää tupakoinnin ravintoloiden, kahviloiden ja baarien sisätiloissa. Ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta kun vastaavanlainen laki säädetään. Uutta on kuitenkin se, että jos lakia ei noudateta, omistajat saavat niskoilleen tuntuvat sakot.

Johanna Lilius

Kaupunkitutkija ja tietokirjailija, joka tekee mielellään etätöitä lapsuutensa maisemissa Ateenassa.