Tripsterin Pori Jazz -viikonlopun vinkit

Pääkuva: Kokoroko. Kuva: © Vicky Grout

Tripsteri suuntaa Poriin jazzeilemaan monen vuoden jälkeen. Tarjolla on jälleen upea kattaus musiikkimaailman nousevia tähtiä sekä legendoja, joiden näkeminen Kirjurinpuistossa on ehdottomasti kesän kohokohtia.

Porin Jazzpuistossa on nautittu jazzin sävelistä jo viime viikosta saakka. Ensimmäinen pääkonserttipäivä oli torstaina, jolloin kolmella esiintymislavalla nähtiin muun muassa Tinashe, John Legend, Joel Ross, Yola, Lady Blackbird ja monta muuta. Tripsteri tupsahtaa Poriin loppuviikosta ja tutkailee tunnelmia erityisesti lauantain osalta.

Perjantaina Tripsteri suosittelee kuitenkin suuntaamaan ainakin Tuomon, Emeli Sandén ja Thundercatin lavojen läheisyyteen. Vaikka jokunen vesipisara saattaa taivaalta alas tipahtaa, ei se kuitenkaan ole ennenkään Pori Jazzissa viihtymistä pilannut. Kysehän on vain pukeutumisesta sään mukaan ja oikeasta festariasenteesta!

Lauantain monipuolinen ohjelma on houkutteleva

Aloghte Oho
Alogte Oho & His Sounds of Joy

Lauantain ohjelma onkin sitten vertaansa vailla. Konserttipäivän aloittaa Alogte Oho & His Sounds of Joy, joka on ghanalainen gospelin ja funkin iloinen rytmiryhmä. Tämän yhtyeen tahtiin tulee varmasti hytkymään yksi jos toinenkin! Lauantain Lokkilavan avaa samaan aikaan ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva yhdysvaltalainen Gretchen Parlato, joka on oikeutetusti menestystä kansainvälisestikin haalinut upeaääninen jazzlaulaja.

Päälavan ensimmäinen artisti on Chisu, jota ei ole aiemmin nähty Pori Jazzissa esiintymässä. Chisua kannattaa mennä kuuntelemaan, sillä hän aikoo lopettaa soolouransa tämän vuoden jälkeen. Chisun yhtyeessä nähdään kitaristi Artturi Taira, multi-instrumentalisti Juho Viljanen ja porilaislähtöinen muusikko-tuottaja Alpo Nummelin.

Tanssihousut voi laittaa jalkaan klo 16.30, kun parin viime vuoden aikana kriitikoiden ylistämä Jesse Markin astuu OP-lavalle. Huomionarvoista on myös, että nopeasti suosioon nousseen suomalaisen laulaja-lauluntekijä Jesse Markinin lauantain keikalla rumpalina toimii monelle tuttu Teppo Mäkynen.

Jazzia, funkia ja rytmejä

Cory Wong. Kuva: © GalenHiggins
Cory Wong. Kuva: © GalenHiggins

Lokkilavalla esiintyy samaan aikaan saksofonisti Linda Fredriksson, jonka 2021 julkaistu debyyttialbumi nousi arvostelumenestykseksi. Pori Jazzin Ted Curson -palkinnon vuonna 2019 voittanut Fredriksson on tuonut jazzin ympärille elementtejä muista genreistä ja kappaleet uppoavat varmasti moneen.

Seuraavaksi päälavalla nähdään kitaristi Cory Wong, joka kuuluu nykyään suositun funkbändi Vulfpeckin riveihin. Hänet tunnetaan loistavana yleisön viihdyttäjänä ja keikka on varmasti mukaansatempaava! Erikoisvieraana lavalle nousee saksofonisti Dave Koz.

18.35 OP-lavalla on tarjolla rytmiä. Porissa ensimmäistä kertaa vieraileva Nate Smith on arvostettu rumpali, jonka Kinfolk-projektiin saamme tutustua. Hän kuvaa levyillään omaa kasvuaan lapsesta nuoruuden kautta aikuiseksi. Jokaisen ajankohdan musiikilliset vaikutteet kuuluvat levyillä. Kinfolk-trilogian kolmas levy on tekeillä, joten ehkä saamme kuulla siltä näytteitä, jos hyvin käy.

Nate Smith. Kuva: © Cory Dewald
Nate Smith. Kuva: © Cory Dewald

Samaan aikaan Lokkilavalla säväyttää jazzlegenda, saksofonisti-huilisti Charles Lloyd. Muun muassa soulin, gospelin ja rhythm and bluesin mekassa, Memphisissä kasvanut muusikko on soitellut sellaisten blues-legendojen kanssa kuin B.B. King, Howlin’ Wolf ja Bobbie ”Blue” Bland. Jo 1950-luvulla aktiivisesti soittanut Lloyd keikkailee ja levyttää edelleen aktiivisesti. Poriin saapuvat Lloydin lisäksi tähtikitaristi Bill Frisell, basisti Reuben Rogers ja rumpali Kendrick Scott. Tätä keikkaa ei kannata missata.

Nostalgiaa ja kuumimpia uusia tulokkaita

Charles Lloyd
Charles Lloyd

Päälavan valtaa seuraavaksi kaikkien tuntema Hector, jonka elämäntyötä juhlistetaan Pori Jazzissa tänä kesänä. Hector Reimagined -konsertissa kuullaan Valtteri Laurell Pöyhösen sovittamia versioita Hectorin esittämänä, suomalaisten eturivin muusikoiden säestämänä. Mukana nähdään myös vierailevia laulajia.

Hector
Hector

Illan OP-lavan viimeinen artisti on lontoolainen KOKOROKO, jonka afrobeat-tunnelmointi sopii kesäiseen jazziltaan täydellisesti. Yhtyeen sanotaan olevan Lontoon jazzskenen kuumimpia nimiä, joten heidän ensiesiintymistänsä Suomessa ei kannata missata!

Lokkilavan ohjelman päättää Cécile McLorin Salvant, joka myös esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa. Yhdysvaltalaisen laulajana kaksi albumia ovat voittaneet parhaan lauletun jazz-albumin Grammy-palkinnon. Hän on voittanut myös arvostetun MacArthur-palinnon. Hänen neljäs albuminsa julkaistaan kunnioitetun Nonesuch-levy-yhtiön kautta ja levyn teemana on jazzartistille ehkä hiukan harvinaisempi teema, nimittäin aaveet. Varmasti kiinnostava ensiesiintyminen Porissa!

Cécile McLorin Salvant
Cécile McLorin Salvant

Pori Jazz panostaa uusien, nousukiidossa olevien artistien lisäksi myös nostalgiaan. Tänä vuonna paikkaa pitää brittiyhtye Simpy Red, jonka Fairground- tai If You Don’t Know Me by Now -kappaleet tuskin ovat voineet jäädä keneltäkään kuulematta. Debyyttilevynsä 1985 julkaissut yhtye julkaisi uusimman levynsä vuonna 2019. On upeaa nähdä tällainen pop-historian legenda vihdoin livenä. Tällaisiin sävelmiin pitkään odotettu Pori Jazz on varmasti hyvä päättää kesäillan laskeutuessa Kirjurinluotoon.

Simply Red
Simply Red

Pori Jazzin ympäristövinkit konserttivieraille:


1. Hyödynnä julkista liikennettä.
2. Mieti jo etukäteen, miten voit vähentää jätteiden määrää festivaalilla.
3. Pakkaa omat ruokaeväät mahdollisimman kevyesti ja mieluiten kestoastioihin. Alkoholittomia virvokkeita voi tuoda festivaalialueelle avaamattomissa muovipulloissa ja mehupurkeissa.
4. Älä roskaa aluetta, vaan vie jätteet aina jäteastiaan – niitä riittää. Jätehuolto on ollut hiilineutraalia jo vuodesta 2018
5. Lajittele jätteet. Opasteet ja henkilökunta neuvovat lajittelussa. Ravintoloiden yhteydessä on biojäteastiat ruuantähteille. Energiajakeeseen sopivat muun muassa muovit ja pahvit, esimerkiksi kertakäyttöastiat, käsipyyhkeet ja lautasliinat Kaatopaikkajätettä ovat vain ne jätteet, joita ei voi lajitella bio- tai energiajäteastiaan.
6. Käytä yleisövessoja ja pidä ne siistinä.
7. Ilo irti festivaalista: Siinä missä huomioit ympäristön, huomioithan myös ympärilläsi olevat ihmiset. Ole kärsivällinen ruuhkissa. Kun varustaudut Pori Jazz -festivaalille iloisella ja toiset huomioon ottavalla asenteella, nautit festivaalista vieläkin enemmän.

Pori Jazz -sovelluksesta löydät koko festivaaliohjelmiston, tuoreimmat uutiset sekä muuta hyödyllistä tietoa tapahtumasta. Uudistunut sovellus toimii suoraan puhelimen selaimessa ja se löytyy osoitteesta www.porijazz.fi/app

Teksti: © Niina Linna

Niina Linna

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *