Tripsterin vinkit Pori Jazzin pääkonserttipäiville

Pääkuva: Pori Jazz. © Petri Anttila

Porissa on torstaista lauantaihin jälleen tarjolla suuri kattaus jazzia, soulia, rhythm & bluesia, rockia, elektroa ja poppia. On ensiesiintymisiä, jäähyväiskeikkoja ja kaikkea siltä väliltä. Tripsteri antaa vinkkejä, minne suunnata.

Pori Jazz osaa yllättää artistivalinnoillaan vuosi vuoden jälkeen. Silti resepti on pysynyt samana: lavoilla nähdään joka vuosi vahvaa nostalgiaa, upeita soul-diivoja sekä puhutuimpia jazz-artisteja, kaiken muun ohjelman lisäksi. On hämmentävää, miten ohjelmasta saadaankin aina niin monipuolinen mutta yhtenäinen. 

Pori Jazz on myös ansioitunut ympäristön huomioonottamisessa ja sille onkin myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti, joka on merkki sitoutumisesta festivaalin ympäristöasioiden jatkuvaan kehittämiseen. Sivulta löytyy myös vinkkejä kävijöille ympäristön huomioimiseen. Yhteiskuntavastuun periaatteiden mukaisesti Pori Jazz pyrkii tunnistamaan toimintaansa liittyvät eettiset ja sosiaaliset vastuut ja ottamaan ne huomioon omassa toiminnassaan.

Vaikka Porissa on musisoitu jo 12.7. alkaen, keskitytään tässä artikkelissa pääkonserttipäiviin eli torstaihin, perjantaihin sekä lauantaihin. Upeita artisteja on alueella aamusta iltaan ja voisin hyvillä mielin suositella jokaista keikkaa, mutta tässä poiminnat seuraavien päivien ohjelmistosta. Muista myös ilmaisohjelma viime kesänä lanseeratussa Jazzpuistossa!

Torstai

Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB. Kuva: Ville Malja
Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB. Kuva: Ville Malja

Ensimmäisen pääkonserttipäivän aloitti ansaitusti tamperelainen Pekko Käppi & K:H:H:L, joka julkaisi kiitetyn kolmannen albuminsa Väärä laulu keväällä. Laulaja Pekko Käpin soittama jouhikko tuo folkrockiin astetta mystisemmän tunnelman. Jos kuitenkin haluat heti jazzin pariin, valitse Herd, joka löytyy jazzille pyhitetyltä Lokkilavalta. Vibrafonisti Panu Savolaisen ja rumpali Tuomas Timosen lisäksi yhtyeessä soittaa jazzin saralla laajasti hääräävä basisti Mikko Pellinen. Myös heidän uusi levynsä on saanut kovat arviot. 

Pori Jazz on yksi niistä festivaaleista, joilla päästiin näkemään uudestisyntynyt Kingston Wall. Yhtye päätti aktivoitua vuonna 1995 itsemurhan tehneen laulaja-kitaristi Petri Wallin muistoksi: Walli olisi ollut tänä vuonna 50-vuotias. Alkuperäisjäsenten Jukka Jyllin ja Sami Kuoppamäen lisäksi lavalla nähdään Von Hertzen Brothersin kolmikko.

Itse suurena soul-fanina olen yleensä Kirjurinluodossa kuin lapsi karkkikaupassa. Niin myös tänä vuonna. Jo torstaina alkuillasta pääsee näkemään, aistimaan ja kuulemaan upean Betty Wrightin Jokilavalla. Uransa jo 1968 aloittanut Wright tunnetaan muun muassa kappaleista Tonight Is The Night ja Clean Up Woman. Letkeää soulia tarjoava yhdysvaltalainen on soulin ystävien varma valinta.

Harmillisesti Betty Wrightin kanssa samaan aikaan esiintyy herra Ron Carter, joka tunnetaan oman musiikkinsa lisäksi parhaiten Miles Davisin yhtyeestä. Tämä 82-vuotias legenda kuuluu myös siihen osittain unohdettuunkin studiomuusikoiden ryhmään, joiden ansiosta olemme saaneet upeita levyjä kuullaksemme. Carterin taitoja on todistettu Porissa viimeksi 2001 ja nyt pitkän ajan jälkeen pääsemme jälleen nauttimaan todellisen osaajan kyvyistä!

Tunnelmallista laulantaa taas tarjoilee Melody Gardot, jonka musiikki vie aikojen taakse mutta samalla tarjoten jotain modernia. 34-vuotias artisti joutuu käyttämään tummia laseja ja keppiä, koska yliherkistyi valolle ja äänille vuoden 2003 liikenneonnettomuuden seurauksena, mutta se ei naisen karismaa vähennä tippaakaan. 

Illalla voi jammailla joko juurimusiikin kuuman nimen JD McPhersonin tahdissa tai tutustua saksofonisti Archie Sheppiin, joka tekee debyyttinsä Porissa hänkin kypsässä 82 vuoden iässä!

Illan päättää rockabillykuningas Stray Cats. Myös tämä yhtye palaa nyt keikkalavoille pitkän tauon jälkeen, mutta yhtyeen tuntevat tietävät, että tämä legendaarinen yhtye osaa ottaa yleisönsä ja on mielenkiintoista nähdä, missä soittokunnossa bändin jäsenet ovat tauon jälkeen. Veikkaan, että virtaa riittää.

Perjantai

Pyhimys & Saimaa © Pori Jazz
Pyhimys & Saimaa © Pori Jazz

Perjantaina voit suunnata heti päivästä Lokkilavalle, sillä siellä soittaa kuumaakin kuumempi jazz-nimi OK:KO. Nuorista muusikoista koostuva porukka on ollut paljon esillä ja syystä: taitoa ja intoa löytyy ja se välittyy yleisöön asti.

Funk-diggareiden kannattaa vyöryä päälavan eteen jo klo 15.30, sillä jälleen on tarjolla Pori Jazzin laatuohjelmistoa, nimittäin yhtye nimeltä Cymane. Erityisesti vinyylikeräilijät tuntevat varmasti vuonna 1971 perustetun yhtyeen, jonka musiikkia on sämplätty varsinkin hiphopissa. Cymane on kiertänyt Al Greenin, Kool and The Gangin sekä Patti LaBellen kanssa. Keikka on ehdottomasti harvinaista herkkua!

Odotettu Pyhimyksen ja Saimaan yhteistyön tulos, Olisinpa täällä -levy julkaistiin toukokuussa ja vaikka se keräsi mielipiteitä puolesta ja vastaan, on ainakin allekirjoittanut erittäin innoissaan tästä keikasta. On mielenkiintoista nähdä, miten ehkä klubille enemmän tarkoitettu muusikkofuusio toimii Pori Jazzin päälavalla. Virkistävää se ainakin on ja siksi äärimmäisen kiinnostavaa!

Toinen kiinnostava tapaus on Angélique Kidjo, joka tunnetaan niin laulaja-lauluntekijänä, näyttelijänä kuin aktivistinakin. Hänen uransa alkoi jo 1990-lvuvulla, mutta edelleen hän luo uutta: hänen tuore Pori Jazzissakin nähtävä projektinsa versioi Talking Heads -yhtyeen Remain in Light -levyn kappaleita. Tarjolla on varmasti menevää ja värikästä menoa.

Alma © PoriJazz
Alma © PoriJazz

Vaikka joku saattaisikin miettiä, miten Alma sopii Pori Jazziin, on se mielestäni turhaa, sillä Jazzeilla on aina nähty voimakkaita ja upeaäänisiä naislaulajia ja Alma on ehdottomasti yksi Suomen kärkipäästä. Alma tarjoaa bileet ja on upeaa päästä näkemään tämän maailmantähden keikka, sillä naista viedään niin ulkomailla, että hyvä kun häntä ehtii Suomessa enää keikoilla nähdäkään.

Afrobeat-soundeja edustaa lauantai-illassa yhdysvaltalainen Antibalas, joka nähdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Tämä monesta muusikosta koostuva yhtye tanssittaa jazzkansaa Jokilavalla, kun taas Lokkilavalla tunnelmoi saksofonisti Nubya Garcia, joka on myös Suomessa ensimmäistä kertaa.

Pori Jazz osaa haalia itselleen kovia nimiä. Näin myös jälleen, kun päälavalle astelee illan tähti, upea Christina Aguilera! Naista ei ole nähty koskaan edes muissa Pohjoismaissa, joten on kunnioitettava kiinnitys saada tämä maailmantähti Porin. Äänellään hurmaava Aguilera juhlii 20-vuotista uraansa ja saapuu nyt Eurooppaan 13 vuoden jälkeen. Toisin kuin osa nuorena uransa aloittaneista jenkkitähdistä, on Aguilera aina pitänyt jalat maassa ja pyrkinyt luomaan maailmaan myös hyvää. Hän tekee hyväntekeväisyyttä muun muassa kotiväkivallan, eläintenoikeuksien ja AIDS:n parissa. Lisäksi hän puhuu ahkerasti homojen ja lesbojen oikeuksien puolesta. 38-vuotias taiteilijanimeltään nykyään Xtina osaa niin soulin, r&b kuin popinkin salat, joten keikka tulee epäilemättä olemaan ikimuistoinen.

Lauantai

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana © Pori Jazz
Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana © Pori Jazz

Pääkonserttipäivien viimeinen eli lauantai aloitetaan lahjakkaan suomalaisen laulaja-lauluntekijän Ina Forsmanin seurassa. Euroopassa paljon keikkailleen Forsmanin rhythm & blues ja soul soivat nyt ensimmäistä kertaa Pori Jazzissa.

Lokkilavalla muistellaan ensimmäisen kuukävelyn 50-vuotispäivää Mopo-yhtyeen seurassa. Yhtye on suunnitellut erikoiskonsertin, jonka lopputulosta ei tunneta, joten jos uteliaisuus heräsi, Lokkilavalle mars! Eiku kuu.

Lauantaina menojalan saa varmasti vipattamaan herkullinen Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, joka soittaa samalla viimeisiä säveliään, sillä Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin luotsaama joukkio on päättänyt lopettaa kymmenen vuoden mittaisen uransa tähän vuoteen. Vielä kuitenkin ehtii, ja juuri siksi kannattaa ehdottomasti saapua paikalle.

Tätä on moni odottanut. Ville Valon ja Agentsin yhteisprojekti on puhuttanut ja ihastuttanut. Tämä musikaalinen kumppanuus on nähtävä livenä. 

Alkuillassa on tarjolla kunnianosoitus soul-mestari Bill Whitersille, kun José James esittäää tribuuttinsa Jokilavalla. Alkuperäisversioita täysin hyödyntäen James esittää muun muassa upeat Ain’t No Sunshine ja Lovely Day ilman uusia sovituksia. Lokkilavalta taas löytyy intergalaktista jazzia, afrobeat-rytmejä ja hypnoottisia tunnelmia tarjoava Idris Ackamoor & The Pyramids. Kummallista, mutta mahtavaa!

Päälavan valtaa fuusiojazzin taitajat eli Snarky Puppy. Tätä letkeää menoa saamme fiilistellä Kirjurinluodossa päälavalta. Lauantain tanssibileet järjestää ehdottomasti Ibibio Sound Machine, joka yhdistelee länsiafrikkalaisia rytmejä elektroniseen musiikkiin erityisen taitavasti. 

”It’s gonna take a lot to drag me away from you…” Kyllä. Illan päättää Toto. Tämän nostalgisemmaksi ei enää päästä, kun festarikansa laulaa rivissä Africa-biisiä. Onko tällä yhtyeellä enää mitään uutta annettavaa? Toisaalta, tarvitseeko edes olla, jos nostalgiset kappaleet vetävät yleisöä silti. Varmaa on, että jokaisen päänsisäisessä jukeboksissa soivat Toton biisit vielä seuraavanakin päivänä. 

Pori Jazzin ympäristövinkit

Lyhyesti:

1. Hyödynnä julkista liikennettä.

2. Mieti jo etukäteen, miten voit vähentää jätteiden määrää festivaalilla.

3. Pakkaa omat ruokaeväät mahdollisimman kevyesti ja mieluiten kestoastioihin.

4. Älä roskaa aluetta, vaan vie jätteet aina jäteastiaan – niitä riittää.

5. Lajittele jätteet. Opasteet ja henkilökunta neuvovat lajittelussa.

  • Ravintoloiden yhteydessä on biojäteastiat ruuantähteille.
  • Energiajakeeseen sopivat muun muassa muovit ja pahvit, esimerkiksi kertakäyttöastiat, käsipyyhkeet ja lautasliinat.
  • Kaatopaikkajätettä ovat vain ne jätteet, joita ei voi lajitella bio- tai energiajäteastiaan.

7. Käytä yleisövessoja ja pidä ne siistinä.

8. Ota rennosti ja nauti tunnelmasta: musiikista, ihmisistä ja kesästä.

© Niina Linna 

Vieraileva kirjoittaja

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *